M
molnibalage
Guest
Hadigazdaság esetén nincs szabad piac.
Felvetek egy lehetőséget,ami szerintem technikailag lehetséges.
Hogy politikailag beválalható e,az egy politikai kérdés.
Hogy kockázatos?Az.Hogy sokba kerül?Igen.Az oroszok beválaltak most egy kockázatot,és fizetik az árát.A Nyugat úgy néz ki,hogy nem vállalja be.
De azért tartunk itt,mert a közelmultban a Nyugat nem vállalt be ennél kisebb kockázatot,és nem fektetett be eszközökbe pénzt.Szerintem Putyin nem vállalta volna be ezt a támadást,ha tudja,hogy a Nyugat képes azonnal megbénitani Oo lényegében egyetlen fontos exportbevételi lehetőségét,az energiaexportot.
Szerintem egy gazdasági háború,aminek befektetései késöbb a polgári szabadpiaci gazdaságban is hasznosithatóak,jobb opció mint a MAD kockáztatása egy hagyományos háborúban.
De a gazdasági háború is háború.Politikai döntés eredménye,hogy a Nyugat bevállaja e?Vagy hogy milyen módon?Amit most felvetettem,az egy drasztikus gazdasági háború lehetősége.Van más lehetőség is.
Szerintem most az van,hogy nincs egységes nyugati fellépés.Az USA hajlandó és képes lenne egy drasztikus gazdasági háborúra.Németek meg nem,mert a korábbi idióta energiapolitikával No. olyan helyzetbe hozta magát,hogy csak hadigazdálkodási módszerekkel tudna most leválni az orosz (gáz)csöcsröl.
Hirek szerint a politikai döntés az,hogy a Nyugat nem vállalja be a totális gazdasági háborút.
Szerinted. Én meg látom a piacot.
Hónapokig és éves szinten vannak szabad pozíciók és az idősebb generáció eltűnése miatt komplett kompetenciák vesznek el tervezői és kivitelezői vonalon, mert a mai világban túl sok fiatal gondolja azt, hogy abból fog megélni, hogy kamerába beszél hülyeségeket és a nehéz mérnöki / műszaki munka nem pálya.
Így, ha valakit azzal szopat a cég, hogy 60-80 órás munkahét, akkor elmegy oda, ahol ilyen nincs. Mert még a több pénzért sem éri meg, hogy ne legyen semmi élete.
Faternek volt egy fiatalabb munkatársa, akit annyira szétdolgoztatott a cég, hogy a fia sírórohamot kapott, mikor egyszer későn ment haza, mert nem ismerte meg a saját apját és azt hitte idegen. Sok pénz volt, amit szétdolgozva kapott? Igen. Ettől függetlenül felmondott. Anno ezt talán még ide is megírta fater, amikor a rabszolgatörvény kapcsán ment az eszmecsere.
Az össze többi hülyeséged meg rizsa.
Ha me államosítást vizionálsz meg jogszabályi röghözközést és mást, akkor annak veszélye is fennáll, hogy az emberek simán elhagyják az adott országot.
Vagy már előtte kezdődik a tombolás az utcán.
Még a II. vh hadigazdasága alatt sem volt sokszor ennyire feszített termelés és erőszakos munkaerő átcsoportosítás.
Te meg ilyen hülyeségekkel álmodsz 202x táján.
Amikor UK-ban a II. vh alatt is volt pl. hajóépítő sztrájk.
Totálisan el vagy szakadva a valóságtól.
Nézzed már meg, hogy nyugaton mennyivel kevesebbért van sztrájk.
Verd ott ezt, hogy "hadigazdaság"...
Ez kb. annyira reális ötlet, min blogen balfasz ötlete a tisza tavi erőművével.
És te ilyen környezetben álmodozol arról, hogy majd a civil piac parancsuralmi fegyveres erőként fog működni vagy mi?
B-E-S-Z-A-R-Á-S