Ezt szerintem olvassa el mindenki:
http://www.mavir.hu/documents/10258/15461/Fogyaszt%C3%A1selemz%C3%A9s_2013.pdf/2a4a88ae-406d-4fff-882c-3e9575cd8ef4
A minimumok nem 2 hanem 2.7 Gw körül vannak hosszú évekre visszamenőleg. De télen és nyáron általában még magasabbak.
Ha ehhez hozzávesszük az autók éjszakai töltését, 100000 járművel számolva akkor simán kijön a 4-4.5 Gw-s érték, ami tipikus nappali adatnak tekinthető.
Ha az országban az elektromos autózást támogató politika valósul meg akkor 2030-ra reális lehet ez a helyzet.
Ez viszont megkövetelne legalább egy új blokkot a tervezett kettő mellé.
wolfram
Én mondjuk most egyben építeném meg a 3 blokkot egymás után (minél többet építesz annál olcsóbb blokk/db) és ahogy épülnek úgy állítanám le a régieket ha eléri a közös teljesítmény a 3.6 GW környékét.
Vagyis 2 GW jelenlegi + 1.2 GW új még mehet együtt.
Aztán 1 GW jelenlegi + 2.4 GW új mehet együtt.
Végül 0 GW jelenlegi + 3.6 GW új mehet majd.
Most kezdték a tervezést, ha 2016 körül neki kezdenek az építésnek már jók vagyunk. Ha nem egyszerre épülnek a blokkok hanem időben elcsúsztatva, akkor az egy év próbaüzemet is beleszámolva 4+2+2 vagyis 8 év alatt lesz teljes a 3 blokk. Így 2024 körül lehetne üzemképes az erőmű ha minden jól megy.
A jelenlegi blokkokat leállítani meg ha jól emlékszem 2026-2032 között kell majd. Ez a folyamat lenne kicsit előrébb hozva.
Jó az a doksi.
Bár csak átfutottam, majd valamikor jobban elmélyedek benne.
Az új blokkok egymáshoz képesti építését szerintem is érdemes eltolni egy-két évvel, mert így, ha valami gond előjön az egyik építésénél, akkor arra már a másiknál fel lehet készülni, meg lehet előzni. És persze így talán nem kell akkora építési kapacitás sem.
A paksi régi blokkok elvileg 20 éves üzemidőhosszabbítást kaptak, tehát a várható leállítási idejük sorrendben 2032-2034-2036-2037.
Amíg minimum az első le nem áll, addig felesleges 3 új blokkot is üzemkésszé tenni, hiszen az óra már ketyegne, a hitelt mindenképpen fizetni kell, a jelentős többletáramot meg nem valószínű, hogy jó áron lehetne értékesíteni, tehát a harmadik blokk komoly veszteséget termelne egy csomó ideig.
A régi blokkokat hamarabb leállítani a tervezettnél meg egyáltalán nem jó ötlet. Hiszen azok már rég kitermelték az építési költségüket, innentől meg kőkeményen nyereségesek. Szóval amíg tart az üzemelési engedélyük, addig nagy hiba lenne leállítani őket azért, hogy egy hitelből épített, jó darabig még veszteséges blokkot tegyünk a helyükre.
És bár szerintem is nagy valószínűséggel szükség lesz majd (vagy inkább a legjobb megoldás még mindig az lesz) egy harmadik blokkra is 30-40 éves távlatban, de továbbra is azt mondom, hogy semmiképpen nem lenne érdemes túl hamar belevágni. Már csak azért sem, mert elképzelhető, hogy egy-két évtized múlva már akár a megújuló, akár másfajta energia kiválthatja. Vagy akár akkorra már a gyorsneutronos technológia is elérhetővé válna, ezzel pedig le lehetne zárni az üzemanyagciklust és megoldani a két VVER blokk kiégett fűtőelemeinek ügyét is.