Minek SMR-t építeni? Nem értem a logikáját? Minierőmű a zsinóráram termelésre? Annak meg mi értelme van? Semmi."Russia’s Akademik Lomonosov, the world’s first floating nuclear power plant that began commercial operation in May 2020, is producing energy from two 35 MW(e) SMRs. Other SMRs are under construction or in the licensing stage in Argentina, Canada, China, Russia, South Korea and the United States of America."
What are Small Modular Reactors (SMRs)?
Small modular reactors (SMRs) are advanced nuclear reactors that have a power capacity of up to 300 MW(e) per unit, which is about one-third of the generating capacity of traditional nuclear power reactors.www.iaea.org
Elég sokan dolgoznak rajta.
Jelenleg három ország épít sorozatosan atomerőműveket kellő megbízhatósággal: Oo., Kína és Korea. Ebből csak kettő épít más országokban is. Rajtuk kívül még két országról eshet szó, de a franciáknak jelenleg komoly gondjaik vannak (egy francia-koreai koprodukción is el lehet gondolkozni, szigorúan politikai okokból - a franciák nem tudom hogy állnak az SMR technológiával), de valamivel jobban állnak, mint az amcsik ezen a téren.
Magyarország előtt csak egy utat látok:
zsinóráram:
- 3x atomerőmű (Paks 1, 2 és Tiszavasvári)
- 1x Bős-Nagymaros befejezése az eredeti tervek szerint.
szabályozható/szabályozhatatlan áram és tárolás:
- 1x nagy ligniterőmű, Mátraalja duplázása legalább 2000MW-re, kimaxolni a lignitkincset!
- maradék pedig gázerőművek némi napenergiával mixelve, amennyiben nem megy a gázerőművek üzemeltetésének kárára.
- SZET minden szóbajöhető hegytetőre.
Nem lesz örökké horror gázár, megvan a gáz helye a rendszerben.
Ha majd kiderül, hogy örökké horror gázár lesz, akkor megéri elővenni az egykori Eocén-programot és megvalósítani a gáz kiváltására az energiatermelésben egy nagy 1-2000MW-s szénerőművel. Ukrán bányász lesz hozzá, szén meg van mint tudjuk, míg a magyar gáztartalékok döntően kiaknázhatatlanok technológiai okból és szerintem kár álmodozni. Ez esetben viszont az ország jelentős részét át kell állítanunk széntüzelésre a lakossági fűtésben (ez a fa dolog nem reális hosszú távon, addig működött, amíg nem volt országos jelentősége), mert a gázt akkor onnan ki kell vezetnünk, úgyhogy a pécsi bányákat is újra érdemes lesz megnyitni a lakosság ellátásához, hogy a tömegek a jobb minőséget tüzeljék, mert az erőműre mehet füstgázmosó, de a kéményre nem!