Nem értem, hogy ezeket a grandiózus számokat honnan veszik.
Én nagyon azt látom, hogy a rezsi miatt nagyon vad ötletekkel és számokkal dobálózás megy.
- Mi lenne ezen üzemek bemenete alapanyag szempontjából?
- Jelenleg szinte csak szennyvíz üzemeknél van ilyen, mert azok bemenete stabil és közel van és egyes nagyon nagy mezőgazdasági és állattartó üzemekben. Ha szállítani kell az alapanyagot, akkor ez lényegében félig gázolajjal menő erőmű lenne. Erről már volt szó.
- A legsúlyosabb baj, hogy a biogáz tisztítás nélkül talán 50-55% metántartalmat ér el és csak nagyon minőségi alapanyagnál lesz talán 70%. Ezt kis mennyiségben esetleg be lehet keverni a gázhálózatba, de amikor itt egyesek mrd m3-erekről beszélnek, akkor nem. Mármint technikailag. Mert lokálisan nagyon leverheti a metántartalmat, ami most 98%+. Hogy a jogszabály erről mit mond, azt nem tudom.
A biogáz-termelés helyzete és jövője Magyarországon – szakpolitikai elemzés
"Az elsősorban másodlagos és harmadlagos biomasszát hasznosító biogázelőállítás magyarországi műszaki potenciálját illetően az egyes becslések között jelentős eltérésekkel találkozhatunk (Kohlheb et al., 2015), a legalacsonyabb érték 77,6 PJ (Bai 2007), a legmagasabb 157 PJ (Marosvölgyi 2004). Az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) egy köztes értéken, 118 PJ-ban határozta meg a hazai biogáztermelési kapacitás határait (Popp-Potori, 2011), további számításainkhoz ezt az adatot választottuk kiindulási pontnak. Tudva azt, hogy jelenleg összesen 3,2 PJ energiát állítunk elő a biogáz üzemeinkben, elsőként arra voltunk kíváncsiak, hogy a maximális 118 PJ biogáz potenciál hány m3 földgáz kiváltását tenné lehetővé, másodikként pedig arra, hogy ha mindet áramtermelésre használnánk gázmotorokban, vagy gáztüzelésű kazánokban, akkor az ország áramfogyasztásának hány százalékát tudná fedezni?
A biogáz-biometán konverzió miatti veszteséget bekalkulálva azt kaptuk, hogy a 118 PJ-nyi biogázzal kb. 2,5 milliárd m3 földgázt lehetne kiváltani, azaz éves fogyasztásunk 25%-át. De ha a legalacsonyabb potenciálbecsléssel számolunk, akkor is 1,62 milliárd m3 importföldgáz lenne megspórolható."
Talán kutatok becsléseiből?