Ugye írod, hogy ha jól értem; akkor ugye a víznek az elméleti maximuma 100 fok,
Nyomásfüggő. De értem, hogy légköri nyomásra gondolsz.
Tehát a homok adott térfogaton több hőt tud eltárolni?
Ez a fejhőtől és sűrűségtől is függ.
1,5 köbméter helyett legyen egy köbméter.
1 köbméter homok: 2,4 tonna, víz: 1 tonna.
Fajhő: víz: 4,2 kJ/kg, homok: 0,84 kJ/kg
100 fokos vízben levő energia (25 fokról indulva): (100-25)*1000*4,2 = 315 MJ
425 fokos homok (25 fokról indulva): (425-25)*2400*0,84 = 806 MJ
Nem egetregető a különbség (~2,5x). Ellenben sok hátránya van már ennek a hőmérsékletnek is. Pl. a csövezést bonyolultabb technológiával kell gyártani, otthoni megoldásokat ez nagyon megdrágítja. A hőstressz is nagyobb, az élettartama emiatt korlátozottabb. A szigetelő anyagok és szigetelés vastagsága sokkal nagyobb kell legyen.
Azaz, ha nekünk nem 1,5 köbméteres vízzel töltött puffertartály van a rendszeren, hanem mondjuk ugyan ekkora pl. homokkal töltött, akkor ha arra napenergiát kötünk, akkor tovább és többet tud tárolni?
Egyáltalán nem biztos, a hőveszteség a környezet és a melegebb tárgy közötti felületen és hőmérséklet különbségen, valamint a hőátadási koefficiensen múlik. Azaz, hogy nagyobb hőmérséklet különbségnél ne legyen a veszteség nagyon nagy, akkor vagy sokkal jobb hőszigetelő kell, vagy sokkal vastagabb, és máris a 1,5 köbmétered sokkal több köbméter lesz. Persze ez előny is, hogy a hőcserélő közegnek gyorsabban tudja átadni a hőt.
Tehát nem mindegy, hogy nettó vagy bruttó térfogatban mennyid van. Vízzel azt forráspontig melegítve egyszerű technológiád van, minimális plusz helyigénnyel. És ezt már csináljuk régóta, vannak pl. puffertartályos fűtésrendszerek, meg ugye a HMV-t is akkor gyártjuk amikor olcsó az áram, és félretesszük akkorra amikor kell. Homokkal ez nem annyival jobb, hogy jobban megérje, de legalább sokkal drágább tud lenni. Én nem látom ezekből a középiskolás fizika alapján szalvéta-számításokból azt, hogy megérné a plusz költségeket a vizes rendszerhez képest, mert max 1 napon belüli helyett 2 esetleg 3 napig tudod tárolni az hőt,jelentős veszteséggel, jóval nagyobb tőke és üzemeltetési költséggel.