Sziasztok!
Nagy örömmel láttam, hogy újra megélénkült az atomenergia téma taglalása.
Bár mintha a "szűklátókörű technokrata atomlobbi" kezdené átvenni az uralmat a "sötétzöldektől"...
Komolyra fordítva: nagy köszönet a hasznos linkekért és hozzászólásokért!
Két dolog szerintem is különösen fontos, és ami különösen tetszett: az egyik Batka hozzászólása a világ össz- és VE energiaigényének növekedése kapcsán, ami mentén körvonalazódik, hogy az alapvető kérdés egyre inkább az, hogy ilyen világszintű energiaigény-növekedést, egyáltalán hogyan tudunk energiaforrásokkal (bármilyennel mixben) ellátni komolyabb krízis nélkül középtávon. Szerintem is ebben (különösen a fejlettnek tekintett országokban) óriási szerepe lehet a decentralizált rendszereknek.
A másik a Molni által (07.09-én) belinkelt Varró László (IEA) előadás, amelynek sok megalapozott állítása közül kiemelném szintén a rendkívül dinamikus világszintű VE igény növekedést, illetve azt, hogy "a megújuló energiának nagyon gyorsan kell növekednie"! Még egy elgondolkodtató gondolat a nukleáris energiatermelésbe történő befektetések jelentős kockázata a nyugati demokráciákban. Vagyis Magyarországon is! (?)
Ergo kulcskérdés szerintem hazánkban nem az atomenergia hangsúlyos priorizálása (attól az még lehet low carbon cél a meglévő blokkok kifutásig), hanem a fogyasztás bővülésének lassítása esetleg visszafogása (energiatakarékossági, hatékonysági szinten termelésben, fogyasztásban), a megújulók támogatása termelésben + a centralizált és nagy veszteségű VE rendszerek és irányításuk fokozatos átalakítása decentralizált rendszerek és informatikai hátterük fdejlesztésének irányába.
Vagyis a kulcs nem a termelésben, hanem a fogyasztás befolyásolásában, az elosztás/rendszerirányítás fejlesztésében és csak ezután a termelésben az energiamix hangsúlyainak átalakításában van ( a megújulók kiemelt támogatásával).
Erre kellene a szűkös hazai forrásokat és állami garanciákat fordítani! Nem egy termelő létesítmény (atomerőmű) minden áron történő továbbéltetése kellene legyen az elsődleges cél! Uff!
Szép estét!
B