Köszi a kiegészítést, ezt én sem értettem amúgy korábban teljesen mikor a MAVIR adatait nézegettem. Hogy így mondjuk délután érkezik az aktuális orosz rakétacsomag, de másnap délelőttre meg tolják megint felénk az exportot mintha nem lenne holnap. Viszont akkor ha jól értem, az eltérő szinkron miatt ha akarna se tudna Burstin az ukrán hálózatba termelni szükség esetén
Tudni tudna, ha ki van építve az összeköttetés az ukrán résszel, de akkor ide nem tudna eladni, így elesne a dollár/eurótól vagy amiben éppen fizetünk nekik.
Értelmét amúgy nem látom, névleges teljesítménye kb mint a mi paks1 erőművünk, amiből általában mi olyan 500-600MW-ot veszünk, az erőmű a sziget ukrán részén ellát kb 3 millió embert, a maradékot megvesszük (az előbb említett 5-600MW-ot) kb 1 millió embert tudna még ellátni ami picsafüst az ukránoknál, inkább a pénzt válasszák.
Nézegettem az entsoe oldalát de csak annyi jött át, hogy 2022 április 26-án megfigyelői státuszt kaptak.
www.entsoe.eu
Lehetetlen, hogy normálisan össze legyen kötve a rendszer, ha össze is van akkor az ukránok folyamatosan le vannak az európai rendszerről választva, mert a rendszerük nem stabil, a védelmek folyamatosan csilingelnek. Emlékszel az idén január 8-as nagy áramszünetre amikor levált az egész balkán vagy a balkán egy jelentős része? Na ugyan ez lenne az ukránokkal is... Ugyan úgy megvan a szigetüzem, mert csak azt nem támadják az oroszok. az összes többi rész sötétben ül, pont amiatt mert hiába van összekötve (már ha ténylegesen össze van) a távvezetéki védelmek ledobják amint elszáll valami ukránéknál.
Az eu-s rendszer legnagyobb hátránya a frekvencia mindenáron való szintentartása, az ukránok ezt nem tudják, pláne a 15 perceset tartani.
Szerintem elméletileg meg lehetne csinálni, egy bazi nagy elektromotor+generátor kombóval, amit kvázi közös tengelyre tesznek. Az elektromotort forgatná Burstin, a generátor meg keletre lenne szinkronizálva.
Veszteség persze lenne rajta...
Vannak erre speciális forgógépek, régen használtak ilyeneket a KGST-s és Nyugati hálózat közötti összeköttetésre asszem.
Ma már HVDC-t használnak nem szinkronban lévő hálózatok közötti áramtovábbításra.
Kedves fórumtársak, az energetikai közlemények azért igen nehezen követhetőek, kereshetőek, itt senki nem hallott a Zselenszkij féle 2016 os tervről, hogy
több ezer MW teljesítmény export lesz (azaz lenne) az Únióba. Előre tudta az EU hogy itt energiahiány lesz (előídézve) és kell a villany?
Kezdjük azzal, hogy mi a különbség a mostani orosz - ukrán villamosenergia rendszer és a nyugat -Európai egyesített villamoshálózat között:
Az orosz energetikai rendszer amelyen a teljes KGST lógott, az egy régebbi típusú, egyszerűbb generátor fordulatszabályozási autómatikát használt, ez egységes volt az összes erőműben.
Ennek nagyon egyszerű volt a működése, 50 Hz-et adtak ki 3000-es fordulaton a generátorok - terheletlenül. Ha az összekapcsolt hálózatra fokozatosan érkeztek a terhelések, az összekapcsolt rendszer
generátorai szétosztva jelentkező terhelések hatására az összes generátor fordulatszáma egyszerre azonos mértékben csökken. Ezt érzékelve a fordulatszám szabályozó rendszer gőzszelepei egyre több gőzt engednek a turbinákra, és a fordulatszám pár tized Herz-es csökkenéssel stabilizálódik. Ekkor is teljesen azonos tempóban mennek a generátorok,
tehát olyan nincs hogy néhány tizeddel gyorsabb vagy lassabb a másik.. már bizonyos szögeltérés azonos fordulat esetében akkora áramokat indukál a generátorban, hogy vagy a hálózat hajtja a "lemaradt" generátort , vagy a generátor erejét megfeszítve gyorsítja a hálózatot. (persze annyi ereje van csak amennyi gőz a kazánban.. nem kell félteni
). Mivel teljesen együtt fut a hálózat összes generátora,
ezért nevezzük ezt is szinkron hálózatnak.
A 90-es évek előtt tapasztalhattátok hogy Budapest közterein a szinkronmotoros köztéri órákat hetente újra kellett kézzel állítani mert mindíg késtek 5 - 7 percet. Ennek oka hogy a névleges 50 Hz helyett csak kb 49, 5 Hz körül volt a frekvencia átlaga..
Ha 49 Hz alá ment a frekvencia, és csökken az már azt jelentette volna , hogy az összes gőzszelep tökig nyitva de a generátorok nem gyözik a terhelés kiszolgálását, kevés a gőz.. Ezért 48,5 Hz alatt elkezdett működni egy terheléskorlátozó autómatika, egymás után dobálta ki a fogyasztókat az alállomásban, míg vissza nem állt a normális üzemi frekvencia.
Egyszer , 1984-ben éltem át egy ilyen terheléskorlátozást munka közben,
mert a kőbányai zárlati próbaállomáson kisérletezés közben a munka tárgya felrobbant, és a mögöttes zárlati védelmek se kapcsolták le a hálózatról, az egész országban működésbe lépett a terhelés korlátozás a frekvencia zuhanásra.
Hmm csernobili is egy
generátor gyorslegerjesztő autómatika éles üzemi próbájával borult ki..
A nyugati energiarendszernél más típusú, sokkal bonyolultabb szabályozás van, azt jelenti hogy
a megadott keretek között addig adagol egyre több gőzt a turbinára a szabályzó, míg bármilyen eltérést tapasztal az 50 Hz-hez képest (integráló jellegű).
Ezért átlagban igen pontosan tartja az 50 Hz-et. Hátránya az orosz rendszerhez képest, hogy sokkal bonyolultabb, kissé instabilabb a rendszer komoly számítógépes vezérlés kell nemzetközi szinten is (számítógépes összekapcsolt rendszer).
1990 után a volt KGST országokat viszonylag rövid idő alatt átszedték a nyugati energiarendszerre.
Zselenszkijék már
2016 óta készültek erre, és ahogy írtam a harcok kitörésekor az utolsó üzembehelyezési próbákat 2 hét alatt lezavarták. Hogy össze voltunk kapcsolva az ukrán hálózat nagy részével, az látható volt most összel az első nagy rakétacsapáskor éjfél előbb
az ukrán erőművek fogyasztó híján ránk szakadtak, pillanat alatt a felénk küldött energia túllépte a 900 MW-ot, és működésbe léptek az áramkorlátozó elektronikák, az ukrán rendszer levált az Únióról. Rövid idő múlva (negyed óra - fél óra) akkor még visszaszinkronizáltak errefelé az akkor megmaradt hálózatokat erőműveket.
Kárpátalján túl ahol az épen maradt hálózatokon és erőműveken keresztül erre szállíthatnak..
de szinkronban van ez a kis rész is..
"Ma már HVDC-t használnak nem szinkronban lévő hálózatok közötti áramtovábbításra."
Ennek kiépítése elég nagy költséggel jár, de könnyű a szinkronizálás, üzemeltetés.. Több 1000 km áthidalása megszakítás nélkül csak ilyen rendszerrel lehetséges..