M
molnibalage
Guest
Ez az ördögi kör. Hogy aki spórolna, sokszor nem engedheti meg ezen a módon, akinek meg telne magasabb rezsire is, az eleve, ha nem seggülye, akkor olyan ingatlanban lakik, hogy ne legyen még annyira se faktor.Az szerintem végképp nem lenne igazságos.
Aki rossz körülmények közt él, nem tud nyílászárót cserélni, Split klímát venni, a szigetelésről nem is beszélve!
Min spóroljon szerencsétlen, ha nem akarja, hogy megfagyjanak a gyerekek, öregek! De ha ő betegszik meg, akkor meg a gyógyszer is drága, a táppénz is kevés, pláne ha nem is jár!
Ahol megtehetik, bizosan összébb húzódnak, nem fűtenek annyi helységet.
Mondjuk az igaz, hogy vannak olyan családok, ahol a cigi és pia mindennél fontosabb. Őket nem sajnálnám, csak a gyerekeket! Ők nem tehetnek róla, hogy ilyen "szülő" jutott nekik!
Viszont maga az egész rezsicsöki flat megoldása ezért orbitálisan szar.
Mert a gyök2 nép szereti, csak nem érti, hogy ez mit jelent és a valódi ára és mit kéne másként csinálni.
Tegyük fel, hogy 10 éves időtartamra igaz, a -20%, ami nem igaz, de legyen.
Amikor egyedül éltem, akkor a havi fűtés + víz + áram kiadásom nem volt együtt havonta egész évre átlagolva talán 10k HUF sem.
Amióta ketten vagyok asszonnyal ez kb. 13k/hó erősen felfelé, meg akkor legyen 5 év, de még csak 4 éve élnük együtt.
Akkor a havi átlagos rezsim 10 év alatt legyen 11500.
120 hónap alatt akkor ez 1 380 000 Ft.
Na, akkor 10 év alatt a -20% spórolás nekem/nekünk mit jelentett?
345 000 Ft. Ez egy összegben nem vonalvastagság, de azért nem is egetrengető összeg.
Ettől én nem élek semmivel sem jobban, de ha be kellett volna fizetni, kb. kerekítési hiba 10 év alatt egy családi költségvetésben.
VISZONT.
Azért itthon nem vonalvastagságnyi az a réteg, aki nem szorulna rá arra, hogy -20% legyen neki az ára.
Azokat így összegezve azért elég decens költségvetési difi jön ki.
Mert, ha csak 300-400 ezer ilyen háztartás van, és mondjuk a 2,6-es átlagos háztartás mérettel a 2-jöz képest azt mondom, hogy akkor legyen ez 450k HUF 10 év alatt, akkor kijön belőle, hogy abból a pénzből, amiből nem támogatják átlagosan, jól és kőgazdagon élők fogyasztását is, abból igen masszív támogatást lehetett volna adni arra, hogy tényleg az szigeteljen és cseréljen nyílászárót, akiknek nem telik rá.
Mert, ha 3M lenne egy felúítás, akkor ennek a felét vissza nem térítendőbe oda lehetett volna adni, a másik fele hitel, aminek a kamatait a töredékére eső rezsinek fedeznie kéne. Na itt kellene pl. az a mentalitás, hogy a gyök2-nak, ha megcsinálják, akkor nem költse el hülyeségre a valódi rezsicsökit, hanem hitelre fizesse be.
Ez lenne a társadalmilag és közgazdaságilag indokolt.
Csak akkor nem lehetne ráírni a gázszámlára, hogy ki elé kell borulni és hálát rebegni a rendszer szerint. Hogy mit "spóroltak" nekünk.
Meg értem én, hogy ez melósabb folyamat. Csak ennek lenne értelme. Mert egyről a kettőre lehetett volna jutni.
Helyette most van masszív költségvetési hiány.