Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.
Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.
Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.
--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---
A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!
Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz
Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.
Molni üzenete:
Joker, láthatólag nem értetted meg a komment lényegét, ami a prioritásokról szól. Ilyen baromságra szórják el a pénz és tapsikolva ünnepeltek egy olyan klíma egyezményt, ami mögött a szokásos bullshit hegyeken kívül semmi nincs. Ismered a mondást, hogy nemhogy lófasz, de ló sincsen...? Hát ez a klímaizé is ez.
sorozatban gyártani az olyan fissziós alapú erőműveket, amik a problémát megoldják.
Tudom nem nekem írtad, de válszolnék rá.Molni üzenete:
Joker, láthatólag nem értetted meg a komment lényegét, ami a prioritásokról szól. Ilyen baromságra szórják el a pénz és tapsikolva ünnepeltek egy olyan klíma egyezményt, ami mögött a szokásos bullshit hegyeken kívül semmi nincs. Ismered a mondást, hogy nemhogy lófasz, de ló sincsen...? Hát ez a klímaizé is ez.
Amikor azon aggódik elég sok ember, hogy akkor most mekkora melegedés is lesz és CO2 emissziót kéne visszafogni ezerrel, akkor nem abba kell dőlni a pénzt, amiből TALÁN 60 év múlve lesz valami, hanem sorozatban gyártani az olyan fissziós alapú erőműveket, amik a problémát megoldják.
Össze tetszett keverni a szezont a fazonnal....
<blockquote rel="akagi">Molni üzenete:
3. Ráadásul a Tokamak féle elvnek alapvető hátránya, hogy ha még működne is, akkor is van egy olyan mininális blokk mérete, ami olyan drágáva teszi, hogy középhatalmakon kívül gyakorlatilag senkinek nem telik rá, de azoknak is, csak ha állami pénzből épül.
Én azt olvastam amit oda leírtál, és azt is hozzafűztem, hogy melyik része hülyeség és melyikkel értek egyet. Az, hogy most 20 milliárd eurót beleölnek vagy sem egy új technológiájú teszterőmű építésébe, az nem fogja semmlyen szinten befolyásolni azt, hogy mennyi atomerőmű épül. Ha pl a németeknek kellene most 10 új erőmű (kellene, csak a szenilis vénasszony meglovagolta a Fukushimai balesetet a szavazatok miatt) akkor a kivitelezése csak attól függne, hogy lenne-e aki megépítse, mert ugyanúgy ki tudnák fizetni ITER ide vagy oda. Létezik egy atomerőmű-építő kapacitás a világon, ezek a cégek jól be vannak táblázva minimum 10-15 évre előre, ez alapján kiszámítható, hogy pontosan mennyi atomerőmű fog épülni a jövőben. Ettől meg mehet a TOKAMAK meg az ITER és tavaly a LM Skunk Works emberei is villogtak valami mini erőművel, amiről azóta semmi hír, az atomerőmű-építéshez ezeknek semmi de semmi köze. Az csak építőkapacitás és politkai elhatároizás kérdése.Joker, láthatólag nem értetted meg a komment lényegét
Molni üzeneteit továbbítom sorozatban!
@ozymandias
A trafók állapotát nem ismerem, de az egész magyar erőművi park öregszik az infrastruktúrával és a rezsicsökkentésnek nevezett balfaszságnak a karbanartás issza meg a levét. És ezek az idióták a paksi alap megcsapolásának ötletét is felvetették. Komolyan mondom, hogy az fél narancson bandát lassan agyonlövetném...
A hatásfok növelés nem olcsó. Meglevő erőmű esetén meg gyakorlatilag újjápítést jelent. A Mátrai erőmű hatásfoka 27,5-29% körül van évszaktól függően. Terveztek olya szuperkirtikus kazán egy blokknál, ami 700 fok táján és 300 bar körüli gőzt adott volna, de amennyire tudom, az elkaszálták. Annak a blokknak a hatásfoka átlagban 42% táján lett volna a botrányosan szar lignittel is.
A fúziós erőműnél te is leírod azt, hogy mi van. Most kell olcsó, tiszta és sok delej és nem 60 év múlva. Akkor már a hajára kenheti az emberiség meg a klíma is...
A számítógépes táp példa szerintem totálisan rossz. Az autódban is 100-150 lóerő van, de nagy átlagban mennyit is használsz ki? Egy táp soha nem veszi fel a max. teljesítményt, mert a számítógép sem állandó fogyasztáson ketyeg... Egy komolyabb gépbe kell az akkora táp. A PC-k nagy része egyébként itthon elég régi és nem erőmű, szóval ez az aggodalmad nem éppen fajsúlyos.
Az üzemes példád is fals lehet. Ha nincs más daru akkor ezzel fognak emelni. Egy új daru annyiba kerülhet, hogy akár 50 év alatt sem hozza be az árát, plusz ha ez a klassziks ipari daru sínen és futómacskával, akkor két darut egymás alá építeni még viccesebb. Ha feleslegesen ruházol be sokat, az pénz. A pénz = CO2 kibocsátás. Szóval éppen lehet, hogy a spórol ezzel a cég. Egy vacakt 1-2 tonnás daru ára is asszem 5-10 millás nagyságrendben van. Az átlag fogyasztó 44 Ft/kWh áron veszi az áramot. A különbség a daru saját tömegének a mozgatásában van. Mikorra térülne meg egy ilyen beruházás...?
A magyar villamos energia törvény egy vicc. Szándékosan írom kisebűtvel. Úgy változik, ahogy a szél fúj. Erre nem lehet tervezni rendesen, mikor az energetikában 10-25 éves megtérülési időkkel számolnak erőműtől függően. A német villamos energia törvény alapjait még egy kefebajszos ember idején fektették le és csak kiegészítették. Na, erre lehet tervezni. (Ehhez képest a németeknek sikerült így is kapitális ökörséget összehozni...)
A felesleges kitérő alatt gondolom az M0 elbaszott nyomvonalát érted. Az ellen a civilek tiltakoztak több helyen, így lett a nyomvonal olyan, amilyen. Ha látnák, hogy milyen gazdagságot hoz egy ilyen út. De egyeseknek semmi sem jó. Szigetszentmiklósnak olyan iparűzési adó bevétele van, hogy abból a városnak elég sokmindenre telik. Egyeseknek még sem tetsztett a túl közeli M0 nyomvonal. Valakinek semmi sem jó...
A vizes példád sem igazán értelmes. Az, hogy nálnuk annyira bőséges a víz hozzáférése nem jelenti azt, hogy ha ez nem így lenne, akkor a világ többi részén lenne víz. Ugye ismered az a mondást, hogy Afrikában nem azért éheznek, mert az USA járt a Holdon? Na, ez dettó ugyanaz...
Üdv
Balázs
@joker
De. Sajnos azt befolyásolja. Mert ebből lehetne finanszírozni azt is, csak a sok balfasz miatt nem ez történik. Az ITER és a totál nevetséges "zöld" erőművek mástól vonják el a forrásokat.
Hogy a jelenlegi koncepciókban miért kell hatalmas méret, az kiderül ebből a cikkből, a 4. oldaltól: http://magfuzio.hu/utban-a-jet-tol-az-iter-fele/
A Tokamak kapcsán nem vagyok szakértő, ezt csak olvastam több helyen is. A minimákis mérete a blokknak kb. egy épülettömb mérete. Ez a kép elég szemléletes.
http://i.imgur.com/5dhhuN7.jpg
Kb. ezt kell elképzelni minimum méretűként. Ehhez képes LfTH reaktorból akkorát építesz, amekkorát akarsz... Ha 70-es évek beli tanulmányokat visszaolvasol már ott felvetik ezt a problémát.
<blockquote rel="akagi">@joker
De. Sajnos azt befolyásolja. Mert ebből lehetne finanszírozni azt is, csak a sok balfasz miatt nem ez történik. Az ITER és a totál nevetséges "zöld" erőművek mástól vonják el a forrásokat.
Mert vannak más koncepciók is (itt most nem csak a Lockheed-éra gonolok, lejjebb van még említve pár jelenlegi tervezet):
http://nextbigfuture.com/2015/08/lockheed-martin-compact-fusion-reactor.html
Próbálj meg nem megőrülni, ez egy akku, amit relatív olcsón elő tudtak állítani és nagy méretekben is gyártható egyszerűen. Mondjuk én jobban örültem volna ha a magnézium és antimon helyett valami olcsóbbat, pl vasat és szilíciumot használnak, de megfelelő fejlesztéssel bizonyos hálózati kilengéseket orvosolhatnak vele, még ha hülyeség is az a rész, hogy napelemmel feltöltik és éjjel majd szopod róla az áramot.