A gáz témára több reflektálás nem érkezett, annyit leszűrhetünk belőle hogy az indokolatlan 2021-es árfellökéseket a nemzetközi piacon (második csúcs 38 X ) nem a beszállított mennyiségek kimaradása, vagy azok szerződésszegő áremelése okozta.Kezdjük az elején :
1. Szerintetek a mostani energiaválságot (áram és gáz) mi vagy ki okozza?
Az oroszok 2021 végéig minden szerződött mennyiséget az akkor még épp hálózaton leszállították.
No nézzük akkor ha volt elég tüzelőanyag, a nap és a szél is átlagosan dolgozott, a nemzetközi fogyasztásban sincs kiugró emelkedés vagy csökkenés, mi történik az villany tőzsdei árával, már 2021 első félévében.
Készítettem Nektek egy Ft / kWh-ás havi táblázatot átlagárral számolva. Ezek voltak a magyar áramszolgáltatóink beker árai:
Ennek alapján a szolgáltatóm jól keresett rajtam 2020-ban a 22 Ft os eladási árával.
Fordul a kocka 2021 közepétől: megbolondul az EU-s árampiac, erős emelkedés kezdődik, amikor sem a termelés, sem a fogyasztás nem változik. Év végén már 87 Ft ért veszik a villanyt, és Nekem csak 22 ért számlázhatják ki
Ennek következtében a magyar árampiacon egy csomó szolgáltató bebukik, eltünik, néhány nagyobb marad csak akik a horrorisztikus veszteségeket valamilyen oknál fogva képesek elviselni.
A piacon található "árfelhajtó hisztéria" 2022 augusztusában csúcsosodik ki , amikor 1 kWh óra 194 Ft - ba kerül átlagban a szolgáltatónak.
A rezsi és vállalati piacon elszenvedett veszteségeket szedik be folyamatosan 2023-ban látható beker árak mellett a még létező 200 Ft feletti szerződésekkel - is . Akik nem vették be a 2022 év végi ijesztgetés h ezen kell szerzőniük, (hiszen tönkremennek) 2023 elején, 2 hét mulva már ugyanezt a szerződést 90 Ft felett megkapták..
Most szinte mindenki várja a stabilizálódni látszó piac szerinti új vállalkozói árakat.. mert még a 90 Ft is enyhén szólva Robin Hood árszint..
Ezzel kapcsolatosan felmerül a kérdés bennem hogy még békeidőben, 2021-ben miért kellett "fellökni" a nemzetközi áramtőzsdei árakat? Mert sem fogyasztás sem termelés nem változik ez időtájt.. Erre várom a válaszokat, utána Nekem is lesz egy elképzelésem..