Energiagazdálkodás, energiabiztonság, villamosenergia-termelés

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

misinator

Well-Known Member
2011. október 5.
4 370
10 862
113
Dehát ember! Szerencsétlenek mindenhol vannak!
Odaírtam a végére, hogy az átlag melós szintjén!
A nagybátyámék Dániában éltek '56-os menekültként és volt egy kisboltjuk, amit a nagybátyám vezetett, a nagynéném meg a postán ült az "ablakban". Évente jártak nyaralni olyan kies helyekre, mint az USA, Kanári-szigetek, Spanyolország stb-stb. És még belefért nekik, hogy kétévente hazajöttek.
Soha nem mondták, hogy csak a lábukat kellett lógatniuk. Keményen melóztak mindenért. Nem volt nekik 4 év GYES, 65 éves korukig húzták az igát. Mindig elcsodálkoztak, hogy itthon mennyi szabadságuk van a melósoknak, hogy "ingyen" nyaralhattak a vállalati üdülőkben, hogy nem vagy keveset kell fizetni a tankönyvekért, iskolai étkezésért. Hogy mennyi betegszabadságot kapott az ember akkor.
De mégsem költöztek haza, mert a hétköznapi ember szintjén jobban éltek. Sokkal.
Tipikus példája vagy annak, aki csupán az érme másik oldalát látja.
Az egyik apai nagybátyám '56-ban disszidált. Az USA-ban kötött ki. Az első években a Chryslernél dolgozott; a présgépekről mosta le az olajszennyeződést.
'61-ben merészen hazajött /katonaszökevény volt, mert sorkatonaként a laktanya forradalmi tanácsának volt a vezetője/, hogy kicsempéssze a feleségét, meg a kisfiát. Vakmerő dolog volt; főleg, hogy a hatóságok "odafigyeltek" az itthoniakra...
1978-ban jött először haza hivatalosan, ekkor egy szupermarket műszaki osztályának volt a vezetője.
Bár volt benne félsz, de itthon persze már csak a valutát hozó USA állampolgárt látták benne.
Én 8 évesen fel sem fogtam, hogy mekkora kincs a Star Wars-os karórám, meg az eredeti elnyűhetetlen USA pólók.
Persze Németországban bérelt automata Opel Rekorddal jött - meg utána két-három évente mindig ugyanígy automata nagy Opellel.
Hogy én miért vágytam már gyerekként is mindig automata váltós autóra itt a vasfüggöny mögött...?:rolleyes:
'88-ban a friss jogsival már én vezettem a borsodi rokonlátogató és kiránduló körúton az NSZK rendszámú Omegát (hagy iszogasson az öreg). Azért az akkor a borsodi utakon maga volt az unikális időgép, feszítettem is benne, mint pók a lucernásban...
Sejthetitek, hogy ezután pár héttel milyen fájdalmas volt a miskolci "lengyel" piacon a számomra elérhető, tehát minimum 15 éves KGST paripákat próbálgatni az első kocsi vásárlásakor, miközben a tulajok győzködtek, hogy rakjam csak vissza kettesbe, hogy érezzem a motorféket; ugye milyen fasza kompressziója van a motornak? o_O:confused:
Végül Nagypolszkit vettem; még leginkább az hasonlított igen-igen erősen hunyorítva a nagybácsi egykori '73-as Chrysler Imperial szedánjára:eek:
Nézegettem a 87-as Ford Crown Victoriját is, de arra itthon semmi nem hasonlított:(
(De misinator közalkalmazottként 52 évesen végre megvehette élete első automata váltós új autóját!
:hadonaszos:

Na jó, hitelre...)

Na de eltértem a tárgytól: Szóval az egyszerű, de a pénzével ügyesen gazdálkodó kaliforniai rokon a hazalátogatásain mindig egy hónapot töltött Európában (kukucskáltam a videómagnója nézőkéjén a kamasz unokatestvéreim által készített, a csóri nyugat-európai köznép keserű életéről készült random képsorokat...), s abból egy hetet az itthoni helóta rokonaira szánt.
A közte levő években meg küldte a képeslapokat Japánból, Braziliából, Kubából(!), Las Vegasból...

Szóval lehetett az USA-ban sok a csóri fizikai munkás, meg munkanélküli, meg a bérlakó, meg ezt be is mutatta a San Francisco utcáin sorozat, de nálunk az építészmérnök ismerős járt 3 éves 1500 Ladával...

Ui: Mielőtt megkérdeznétek, hogy miért nem utaztam ki hozzá; apámék sokan voltak testvérek, sok volt az unokatestvér is.
Nagybátyám azt mondta, hogy nem akar itthon viszályt (így is ment a marakodás az ajándékain...), ő senki kiutazását nem finanszírozza.
De aki kimegy hozzá retúrjeggyel (!) a saját költségén, azt kint elszállásolja, megvendégeli, ha meg maradni akar, segíti munkát keresni stb.
Eltaláltátok: Senki nem tudott kiutazni hozzá...

Szóval de; a 80-as években Nyugaton kolbászból volt a kerítés (mínusz létbiztonság)
 

anonim999

Well-Known Member
2016. március 19.
2 747
4 498
113

Három új miniszteri biztost nevezett ki az energiaminiszter​

Horváth László a villamos energia ellátásbiztonságáért felelő miniszteri biztos lesz. Feladata között szerepel, a Mátrai Erőmű lignites villamos energia termelésének fokozása, és az erőműhöz kapcsolódóan térségfejlesztési programot kell kidolgoznia.

Kutnyánszky Zsolt Krisztián január 15-től 2024. december 31-ig lesz az Energiaügyi Minisztérium európai uniós forrásokból megvalósuló projektjeiért felelős miniszteri biztosa, és az uniós forrásokból megvalósuló fejlesztéseket fogja felügyelni.

Riz Gábor a hazai lignittermelés növeléséért, a villamos energia ellátásbiztonságáért, és a lakossági fűtési célú energiaellátás biztonságáért felelős miniszteri biztos lesz, és ez a hosszú titulus nagyjából mindent el is árul a feladatáról.
 

senkineksenkije

Well-Known Member
2020. november 22.
545
4 956
93
A videó fogalmazzunk úgy, hog rosszul öregedett és amúgy kb. 60%-a tömény hülyeség és szűklátókörűség és persze beismerése is annak, hogy a NER mekkora balfasz, de a hívek előtti beszédnél ennek reakciója fel sem merül. (Tök elején már kereszténységes beszólás egy gazdasági előadáson. Ej, de off...)

  • az előadás haramada kb. nem is burkolt "hülye brüsszelezés"... ez ám a tartalom...
  • Azóta felére esett a gázár és csökken.
    Nem azért lett a gáz rövid időre drága, mert fizikailag nem volt hozzáférhető, de ő meg úgy adta elő, mintha ez lenne a helyzet...
    Mág, hát ő ebből extrapolált a végtelenbe...
  • Azért cuki, hogy beszél olcsó áram fontosságáról, de egyetlen félmondatot leszámítva, csak egy szót volt képes ismételgetni, gáz, gáz, gáz... Azért ennél az energiamix többől áll... Főleg, ha még változtatunk is rajta...
  • A cégek egy része azért nem bír gázszerződéssel, mert olyan eszementen drága lett a gáz, hogy adott esetben átállt másra, ami eddig nem tűnt megtérülőnek, de most meg igen és megéri rajta maradni (pl. gáz helyett ETO.) Ha nem túl nagy az egység, néhány IBC konténerben elég sokáig tárolható, ego ha már olcsóbb volt, akkor érdemes rajta maradni, a gázár meg csökken = olcsóbb szerződés lehet bruszoltni, de hát röfike agya ezt nem érti meg...
  • Ahogy azt sem, hogy mivel kideürlt, hogy milyen pazrólan működött minden a spórolás miatt is csökkenő igény van, és ha a hatékonyság növelő projekteket, amit futnak nem kaszálnak el, akkor ez még tovább csökken majd --- ;> még olcsóbb gáz
  • Örök lecke az is, hogy esetleg alternatív tüzelőanyagot tároljon a nagy cég, ha képes a kazánja megenni, mert nahát, micsoda meglepetés, akkor ezzel is lehet árversenyt és spórolást csinálni, csak tovább kell látni a but közgazdász fejnek, mint 3-4 év...
Elvett ez a fos fél órát az életemből.
  • Azóta felére esett a gázár és csökken.
Javaslom nézd meg ezt a grafikont, mondjuk öt évre visszamenőleg.


Azért bármennyire is csökken a gáz ára most ~60 EUro. Csak előtte hosszú évekig ~20 EUro volt. Vagyis még a mostani hurrá milyen alacsony a gáz ár és háromszoros. A februári szállítási árak ~ 68 EU, áprilisi ~ 70EU fölött. Lehet örvendezni.

Majd akkor kezdjél véleményt mondani, ha szembesülsz a gázból előállított termékek árának minimum 3-szoros emelkedéséről. Gyógyszer, vegyszer, műanyag, műtrágya, élelmiszer.

Nekem meg a hócipőm van tele az LMP hetek óta szüntelen nyavalygásával, hogy Magyarország energia függőségének megszüntetésének egyedüli megoldása a szélerőművekben van.
 

Veér Ispán

Well-Known Member
2011. február 14.
6 971
19 294
113
Nekem meg a hócipőm van tele az LMP hetek óta szüntelen nyavalygásával, hogy Magyarország energia függőségének megszüntetésének egyedüli megoldása a szélerőművekben van.
Szél végülis levegő, ami meg gáz. Miért a drága földgázt pumpáljuk a torzókba, miért nem szelet? Aztán szélcsendben elővehetnénk!

Csak azon nem keresne a Kolostormalac.
 
M

molnibalage

Guest
Azért bármennyire is csökken a gáz ára most ~60 EUro. Csak előtte hosszú évekig ~20 EUro volt. Vagyis még a mostani hurrá milyen alacsony a gáz ár és háromszoros. A februári szállítási árak ~ 68 EU, áprilisi ~ 70EU fölött. Lehet örvendezni.
Az iparban az 50 EUR gázár nem egy jelentős emelkedés energiaköltségben, mert nem mindenki nagy hőfogyasztó és nem mindenki nagy áramfogyasztó ÉS gázfogyasztó egyszerre. És tovább csökken. Ez a gázár 2021 végi alatt is van.
Akkor valaki festett apokaliptikus víziókat? Nem.

Ez már a tolerálható tartomány felé tart. Drágább lesz az élet, de ettől önmagában nem dől össze az ipar.
Főleg úgy, hogy az európai ipar sok helyen egymással versenyez és nem interkont léptékben.
Mert röfike azt felejti el, hogy lehet olcsó palagáza a jenkinek, csak az ottani terméket még ide is kell hozni, ha itt akar versenyezni.
Egy relatíve szerény abszolút különbség a gázban az ehhez lófasz. Mert a relatív értékkel dolgozás félrevezető, amikor egy termék abszolút értéke nagyon alacsony.

Ha a jenki gázár 10 EUR/MWh lenne és az EUR 20, akkor lehetne sipítozni, hogy KÉTSZERES eltérés, we are doomed...
A valóság meg az, hogy ilyen helyzetben kb. az a kérdés, hogy egy termék árában, akkor az energia 1,5% vagy 3%.
A szállítási költsége meg 10%. Na, akkor szerinted ez faktor lesz?

Erős hasonlattal, ha kétszerésre nő az új autó ára, az fáj.
Ha kétszer többe kerül a fogpiszkáló és papírszalvéta, ettől az életed kb ua.

Na, a gázár is ilyen. Amikor a gázár a 30-40-es tartományban van, a gázár hatása a termék és versenyképessége nem kétszeres, hiába is kétszeres a difi köztük akár. Tehát a röfike folyamatos szajkózása, hogy US-ben olcsó a gáz nem mindig releváns. De csak ezt látja, mint valami monomániás és egy árból extrapolált a végtelenbe.

Ez nem az 1973-as olajválság volt.
Nem azért volt drága a gáz, mert nem volt és mindenki licitált.
Csak valahogy ezt senki nem mondja ki. Amit nem értek.

A tízszeres áram különbség része is fals, mert a lakossági, ipari eltérést nem nézni és a jenkiknél államonként is eltérő lehet masszívan az ár.
Szóval így kijelenteni, hogy 10-szer az eu-s (ez hány oszág?) és a US közötti ár is egy marhaság.

Majd akkor kezdjél véleményt mondani, ha szembesülsz a gázból előállított termékek árának minimum 3-szoros emelkedéséről. Gyógyszer, vegyszer, műanyag, műtrágya, élelmiszer.
Az 10-szeres gázár mellett volt igaz. Mert az energiaköltség, ami eddig 2-3% volt és szartak bele, semmiféle hatékonyságot nem növeltek, mert akkor 2,5% helyett lett volna 2%. De, ha ez felugrik 20%-ra és a hatékonyság növelés 15%-ra vinnél le, akkor az már érezhető difi.

Annyira olcsó volt az energia, hogy szivárgó kondenz és gőzvezetékeket nem javítottak meg, mert a leállás költsége magasabb volt az energiánál.
Ennyire abnormálisan olcsó volt az energia sokáig.
Mintha otthon nem tudnád elzárnia vízcsapot, ezért 0-24-órában jön belőle mérhető mennyiségű víz = költség. És nem érdekelte az ipari üzemeket.

A TTF áresés majd idővel érződik majd.
Megismétlem, hogy sikerüljön megérteni.
Ez nem az 1973-as olajválság volt. Nem azért volt drága a gáz, mert nem volt és mindenki licitált.
Mindenki meg tudta venni a gázocskáját, fizikailag több, mint elég volt.

Első körben ezt kéne felismerni és inkább azon töprengeni, hogy a zölbalfaszság alá tolt áram árazási modellel van esetleg baj.
Meg a valódi verseny hiányával. Mert az nem verseny, hogy az EU kifizette a "zöld" erőműveknek néha a 60-80%-nak az árát, majd akkor a 0 határköltség és kötelező átvétellel termelnek ezek. Ez ám a "verseny".

Ha kifizetnék egy full piaci szereplőnek egy atomerőmű 80%-át vissza nem térítendő támogatásként, na akkor milyen határköltsége lenne egy atomáramnak? Amúgy ez azt jelentené, hogy ilyen támogatás mellett piaci szereplők is építenének erőművet, mert 12-20 mrd USD/EUR-os projekteket vinni nagyon, de nagyon kevés szerveződés képes. Na, de 2-3 mrd -os szinten ez már nem igaz, egészen más pénzügyi kockázat lenne.

Csak hét ameddig ideológiai alapon építünk erőművet és adnak támogatás intermittens vackokra, amit 20 évet sem bírnak ki és újrahasznosításuk kb. 0 szinten megoldott.

Ez itt a baj kérem.
Mert, amit elvárjuk, hogy nyári napon szépen szabályozódjon vissza a 8GW naperőmű fele, hogy a grid ne álljon fejre, akkor hogy egy naperőmű értelmezhető hasznot hozzon, akkor egészen más áron kéne adni az áramot 0,05 vagy kisebb éves load factor mellett Na, ez lenne a verseny, hogy az áram árába szépen bele kerül, hogy mikor és milyen műszaki korlátokkal termelődik.

Nekem meg a hócipőm van tele az LMP hetek óta szüntelen nyavalygásával, hogy Magyarország energia függőségének megszüntetésének egyedüli megoldása a szélerőművekben van.
Hetek? Amióta csak léteznek...
 

Ettore Fieramosca

Well-Known Member
2021. március 9.
980
2 793
93
Szél végülis levegő, ami meg gáz. Miért a drága földgázt pumpáljuk a torzókba, miért nem szelet? Aztán szélcsendben elővehetnénk!

Csak azon nem keresne a Kolostormalac.
Hát én gondolkodom szélerőmű építésében és fel is vettem a kapcsolatot a nagy gyártókkal. Azonkívül, hogy valag sok pénz kell hozzá, azért nem olyan egyszerű a helyzet, mint a naperőműveknél,hogy kvázi bárhol lerakhatod és jól fog termelni. gyakorlatilag 1-200 méterrel arrébb mész, akkor már lehet nem is fúj eléggé a szél. Magyország adottságai kb néhány jó helytől eltekintve nem ideálisak. Csak a legnagyobb 150 méter magasságú tornyokkal van értelme kalkulálni. És így is azt mondják, hogy előtte célszerű minimum 1-2,5 évet mérni. Szóval ebből biztos nem kell olyan dömpingre számítani, mint a napeőműveknél.
 

enzo

Well-Known Member
2014. augusztus 4.
13 034
32 481
113
Hát én gondolkodom szélerőmű építésében és fel is vettem a kapcsolatot a nagy gyártókkal. Azonkívül, hogy valag sok pénz kell hozzá, azért nem olyan egyszerű a helyzet, mint a naperőműveknél,hogy kvázi bárhol lerakhatod és jól fog termelni. gyakorlatilag 1-200 méterrel arrébb mész, akkor már lehet nem is fúj eléggé a szél. Magyország adottságai kb néhány jó helytől eltekintve nem ideálisak. Csak a legnagyobb 150 méter magasságú tornyokkal van értelme kalkulálni. És így is azt mondják, hogy előtte célszerű minimum 1-2,5 évet mérni. Szóval ebből biztos nem kell olyan dömpingre számítani, mint a napeőműveknél.

A lapát nélküli szélerőmű mennyire komoly dolog? Erre gondoltam:

 
  • Tetszik
Reactions: Kim Philby

enzo

Well-Known Member
2014. augusztus 4.
13 034
32 481
113
Na, a gázár is ilyen. Amikor a gázár a 30-40-es tartományban van, a gázár hatása a termék és versenyképessége nem kétszeres, hiába is kétszeres a difi köztük akár. Tehát a röfike folyamatos szajkózása, hogy US-ben olcsó a gáz nem mindig releváns. De csak ezt látja, mint valami monomániás és egy árból extrapolált a végtelenbe.

Ez nem az 1973-as olajválság volt.
Nem azért volt drága a gáz, mert nem volt és mindenki licitált.
Csak valahogy ezt senki nem mondja ki. Amit nem értek.

A TTF áresés majd idővel érződik majd.
Megismétlem, hogy sikerüljön megérteni.
Ez nem az 1973-as olajválság volt. Nem azért volt drága a gáz, mert nem volt és mindenki licitált.
Mindenki meg tudta venni a gázocskáját, fizikailag több, mint elég volt.

Fizikailag sem pótolható az orosz gáz gyorsan, ha elzárják a csapot, vagy ha tényleg szankciózták volna az orosz gázt, mert tavasszal még erről ment a szövegelés. Ezért is volt a pánik.

Ki mered jelenteni, hogy az orosz nem fogja semmi körülmények között elzárni? Szerintem, ha hidegebb lenne a tél, már elzárták volna. A meleg idő miatt most nem lenne értelme, még van elég betárolva. Persze ők is veszítenének rajta, de ki tudja meddig lesz ez érdekes számukra. Vagy a nyugat-európai gutmenschek mégis embargót vezetnek be rá, mondván, hogy hehe, lement az ár, van elég a tárolókban, nincs is szükségünk a véres gázra.
Sajna a politika (háború) alakulásától függ, hogy ez megtörténik-e. Ez most egy átmeneti keresletcsökkenés, hogy lejjebb ment a TTF ár. Tudják az egyéb szállítók 2023-ban pótolni a teljes európai orosz importot fizikailag?

Ha kifizetnék egy full piaci szereplőnek egy atomerőmű 80%-át vissza nem térítendő támogatásként, na akkor milyen határköltsége lenne egy atomáramnak? Amúgy ez azt jelentené, hogy ilyen támogatás mellett piaci szereplők is építenének erőművet, mert 12-20 mrd USD/EUR-os projekteket vinni nagyon, de nagyon kevés szerveződés képes. Na, de 2-3 mrd -os szinten ez már nem igaz, egészen más pénzügyi kockázat lenne.

Na igen, csak ki építené? Jelenleg nincs szerintem, aki építsen annyi atomerőművet, amire szükség lenne. A mini-atomerőműves ötlet is ezért vetődött fel.
 
M

molnibalage

Guest
Ki mered jelenteni, hogy az orosz nem fogja semmi körülmények között elzárni?
A szovjetek a hidegháború legsötétebb időszakában is akkurátusan exportálták a csúnya gonosz nyugatnak a gázt.

Szerintem, ha hidegebb lenne a tél, már elzárták volna.
Ez egy vélemény, amit a történelmi tapasztalatok duplán nem támasztanak alá.
 
  • Tetszik
Reactions: misinator and bel

enzo

Well-Known Member
2014. augusztus 4.
13 034
32 481
113
A szovjetek a hidegháború legsötétebb időszakában is akkurátusan exportálták a csúnya gonosz nyugatnak a gázt.

Az hidegháború volt. Ez meg egy proxyháború, nem Afganisztánban vagy Vietnamban, hanem Moszkva elővárosában, némi túlzással (közelebb van a front Moszkvához, mint bármelyik NATO-határhoz). Kb. mintha a hh-ban az USA Mexikóban harcolt volna egy ottani komcsi kormány hadseregével.

Ezért is óvatos a nyugat az ukránoknak tolt fegyverzettel, nem csak a nuki miatt. De ha lassan is, folyamatosan eszkalálódik a dolog.
 
  • Tetszik
  • Szomorú
Reactions: BJani and aquarell

Centquri prime

Well-Known Member
2021. december 22.
4 915
24 604
113
Ez egy vélemény, amit a történelmi tapasztalatok duplán nem támasztanak alá.
Ahogy azt se, hogy a kovás puska jobb mint a hosszúíj. Legalábbis, ha a 15. században élsz.

Azt azért csendben meg lehet nézni, hogy AKKOR nem igazán tudta máshova eladni.
Most mintha lenne egy kína meg egy india.
Tudom tudom há de az infra...
 

enzo

Well-Known Member
2014. augusztus 4.
13 034
32 481
113
Ahogy azt se, hogy a kovás puska jobb mint a hosszúíj. Legalábbis, ha a 15. században élsz.

A nyugat célja lehet csak az tényleg, hogy ne győzhessenek az oroszok, gyengüljenek meg minél jobban katonailag. De a Kreml számára ennél nagyobb a tét, 19-re lapot húztak és nem úgy tűnik, hogy bejött. A nyugati kormányokon meg egyre nagyobb a nyomás , hogy fokozzák az ukránok támogatását, most a korszerű MBT-knél tartanak, semmi garancia rá, hogy nem mennek el a repülőkig (F-16 kategória), Apache helikopterekig stb. akkor pedig nagy bajban lennének az oroszok. Na de ez nem az a topic.

Azt azért csendben meg lehet nézni, hogy AKKOR nem igazán tudta máshova eladni.
Most mintha lenne egy kína meg egy india.
Tudom tudom há de az infra...

Az infra miatt (is) rövid távon ez úgyanúgy fantazmagória, vagy még inkább, mint az, hogy az EU röhögve ellegyen orosz gáz és olaj nélkül max. 4 éven belül. Sok ezer km vezetéket kéne építeni, nem könnyű terepen.
 

Fade

Well-Known Member
2010. április 20.
3 665
3 516
113
Fizikailag sem pótolható az orosz gáz gyorsan, ha elzárják a csapot, vagy ha tényleg szankciózták volna az orosz gázt, mert tavasszal még erről ment a szövegelés. Ezért is volt a pánik.

Ki mered jelenteni, hogy az orosz nem fogja semmi körülmények között elzárni? Szerintem, ha hidegebb lenne a tél, már elzárták volna. A meleg idő miatt most nem lenne értelme, még van elég betárolva. Persze ők is veszítenének rajta, de ki tudja meddig lesz ez érdekes számukra. Vagy a nyugat-európai gutmenschek mégis embargót vezetnek be rá, mondván, hogy hehe, lement az ár, van elég a tárolókban, nincs is szükségünk a véres gázra.
Sajna a politika (háború) alakulásától függ, hogy ez megtörténik-e. Ez most egy átmeneti keresletcsökkenés, hogy lejjebb ment a TTF ár. Tudják az egyéb szállítók 2023-ban pótolni a teljes európai orosz importot fizikailag?



Na igen, csak ki építené? Jelenleg nincs szerintem, aki építsen annyi atomerőművet, amire szükség lenne. A mini-atomerőműves ötlet is ezért vetődött fel.

november-decemberben az EU gázfogyasztásának a 5-6% származott Orosz forrásból. Erre kb ki lehet jelenteni, hogy elzárták. Most január van. Elzárták a gázt emellett 65eur/mhw az ár. És ami nagyon extra, hogy emellett a betározott mennyiség decemberben nem csökkent hanem nött. Mindez úgy, hogy kb most érkezett megy az első USA LNG tanker Németbe.
A fenti 5-6%ot pedig lazán lehet pótolni a piacról.

btw az EU németekkel és hazánkal az élen irtózatosan megszívta 2022et. De 2023ban akkor se lesz sokk ha Oroszok azt az 5-6%ot elzárják. 2024től pedig nem az Oroszoknál van a fegyver hanem az EUnál. A prémium gázpiacát pedig Oo elbukta. Közben az ural féláron megy el a piacon. Márha elmegy.

Változatos ami EUban megy. Németek továbbra is az ilyen olyan zöldet tolják, Lengyelek atomot és zöldet, Franciáknál nuki reneszánsz lesz... ami fix, hogy brutál összegek lesznek beletolva. Németek... az Orosz gázra építettek volna 2050+ig. Jelenleg a fő cél az Orosz gáz totális kiváltása. A kérdés már nem az, hogy az EU, Németek kibírják e, összeomlanak e ha nincs Orosz gáz, hanem, hogy Oroszo kibírja e, hogy elveszti/elvesztette a legnagyobb és prémium gázpiacát.
 

rm40

Well-Known Member
2013. február 23.
1 616
3 276
113