Energiagazdálkodás, energiabiztonság, villamosenergia-termelés

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

enzo

Well-Known Member
2014. augusztus 4.
13 776
34 752
113
Teged fizetnek ezert? Komolyan kerdem, remelem igen - mert ingyen ennyi hajmereszto gyezinformacija okorseget irkalni tenyleg siralmas lenne.
Az ukranok NEM FIZETNEK SEMMIERT. Amit kapnak, az a zsarolas jutalma, miszerint nem zarjak el a vezeteket.
Na ezt rugta fel ez a sok jottment keleti keverek-sopredek tarsasag. Hiaba, az ukranokat (de a szlavokat altalaban sem) azzal meg sosem vadolta senki, hogy okosak lennenek...

Szerintem fizetnek, csak nem saját zsebből. Ha csődöt jelentenek, akkor már persze hivatalosan is más fogja fizetni helyettük.
 

Lucullus

Well-Known Member
2022. március 13.
145
609
93
Azzal csak a MOL-t szúrnátok tokon, mert azonnal berohanna szállítani a lengyel Orlen és elfoglalná az ukrán piacot, ahol jobb árban lehet eladni a diezelt, mint odahaza. A MOL-nak megtorpannának a bevételei és még Mo-n ársapkát is akar Orbán bevezetni, ami további érvágás. Ki akarjátok zavarni a MOL-t az országból?
Ukrán piac... Heheheh. Szerencsétlenek csak akkor fizetnek, ha valaki ad nekik rá pénzt.
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
26 903
95 112
113
Mert elenyésző. Az áramimportjuknak viszont a 40%-át adjuk.

Kérdés.

Szerinted onnantól, hogy az ukránok nem engednek át több orosz olajat tranzitban, mi fogja őket visszatartani attól, hogy minden ukrán nyugati csővezeték kapcsolatot szétbombázzanak?
Csak a Lukoilt nem engedik, a többi orosz cég ma is szállít.
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
26 903
95 112
113
A teljes dízeligényük 40%-a elenyésző?
Én úgy olvastam, hogy a magyar szállítások,a teljes ukrán import (nem teljes igény!) 10%-a.

Magyarország Szlovákiából is Diesel importra szorul,
Még lennék lépve, ha a teljes ukrán felhasználás 40%-a tőlünk menne.
 

Ramzana

Well-Known Member
2021. október 22.
5 369
30 204
113
Azzal csak a MOL-t szúrnátok tokon, mert azonnal berohanna szállítani a lengyel Orlen és elfoglalná az ukrán piacot, ahol jobb árban lehet eladni a diezelt, mint odahaza. A MOL-nak megtorpannának a bevételei és még Mo-n ársapkát is akar Orbán bevezetni, ami további érvágás. Ki akarjátok zavarni a MOL-t az országból?
Az a nagybüdös helyzet, h ukránék vatikáni valutában fizetnek (Isten fizesse meg!).
 

DTheo

Well-Known Member
2020. augusztus 20.
1 272
3 535
113
Paks II hitel(keret)éről.
Voltak már lehívások, amelyeket 2022-ig elő is törlesztettek, utána nem követtem, így az azóta lehívott hitelrészletek nem tudom, hogy előtörlesztésre kerültek-e (vélelmezem, hogy nem, de majd kijavítanak, ha tévednék).

A lényeg az, hogy a hitel "pontos végösszegét" nem lehet ma megmondani.

Kulcsrakész állapotot ígértek, bár nem lepne meg, hogyha a (bizonyos) többletköltségek miatt ezek áthárítása megtörténne, ezért a hitelkeret növelése sem kizárható (mondjuk emiatt sem).
Jelenlegi(!) feltételek mellett egyébként ez egy jó üzlet. Pár évvel ezelőtt éppen az volt a sláger, hogy mennyire rossz volt ez a szerződés.
Ha történne valami csoda (nem fog), akkor Paks II felesleges termelését, könnyen és hosszútávra értékesíthetjük (ahogy megvettük a tótoktól egy igen jó áron).
 
  • Tetszik
Reactions: blitzkrieg

Ettore Fieramosca

Well-Known Member
2021. március 9.
1 053
3 018
113
Az üzemeltetési költségre a 13,5 Ft./kWh reális szerintem is. Paks 1 is hasonló költséggel termel.

Az megújulókra vonatkozó átvételi árat innen vettem:


Itt van egy excel: "KÁT átvételi árak (XLSX / 30 KB) Frissítve: 2024. január 29."

A 2008 .01.01 előtti szerződésekre érvényesen van 54.88 Ft./kWh ár is. De ilyen szerintem nincs sok.



Egy 1 MW-os napelem park termel kb. 1 150 000 kW/h-t évente. Ez 47 Ft.-al számolva 54 millió Ft. / év. Ezen az áron simán megtérül 5-6 év alatt. Energia iparban szerintem ez extra profit. Amikor a szocik 8% -os profitot garantáltak a külföldi befektetőknek, akkor micsoda anyázás ment emiatt. A mostani 15-20 % viszont megfelelő zsebekbe megy, ezért nincs vele gond. A munkák szerintem azért álltak le, mert már nem bír el a hálózat több napelemet.
Jó lesz az 1.400.000 kwh nak is. Kb 10-15% az üzeneltetési költség ( menetrendezés, kaszálás stb. Az invertereket egyszer cserélni kell a 25 év alatt)
 

Ettore Fieramosca

Well-Known Member
2021. március 9.
1 053
3 018
113
Ez is ennyiért termel majd - ráadásul a nagyobb blokkméret miatt is kicsit jobb hatásfokkal, újrahasznosított üzemanyagot fogad, valamint ez már szabályozható teljesítményű lesz, menetrendet lehet rá csinálni.
Ezenkívül az atomerőmű fő előnye, hogy az éjszakai "túltermelés" sem lenne, mert az meg nagyon kellene az EV járgányok éjszakai töltésére mind a lakosságnál mind a közületeknél.
Ahogy 2 éve számolgattam , teljes EV járgányra való átállás esetében itt magyarban is kezdhetnénk építeni Paks III-at is..

Igy nem lehet számolni, az eredeti finanszírozási tervet kell alapul nézni.



A napelemnél az a gond hogy azt meg 2 X - 3 X ujra kell építeni az atomerőmű élettartama alatt, tehát 1 MW-os egység folyamatos napelem üzemeltetése az 2 - 3 X 220 milliós beruházással jár..



A gyors kínai telepítéseknek egy fő oka van, hogy ezt lehet a leggyorsabban létesíteni - mert ott nagyon kell a villany, az EU- nem fejlődött villamos energia fogyasztás, 24 év alatt e -téren, mig kína 6 szoros -energiatermelést mutat ki - de ők sem jellemzően szél és naperőművekkel:

m6Wnvw7.png


A kínai szél + naperőmű termelés összesen 15 % körül mozog, úgy látszik meg van az oka hogy ők miért nem lelkesednek ezért...
Ezt a 60 év alatti 3 szori építést elengedhetitek. A németeknél vannak 30 éves rendszerek (nem parkok) és a napelemek simán működnek. Nyilván az invertert kell cserélni. Én most csináltattam tanulmányt egyetemi emberekkel kb nulla a degradáció 7 év alatt
 
  • Tetszik
Reactions: Rferi66

Ettore Fieramosca

Well-Known Member
2021. március 9.
1 053
3 018
113
No akkor számoljunk egyet a Paks II -re felvett hitel törlesztésével kapcsolatban. Úgy tudom, hogy az oroszok 4% kamatra úgy adták a hitelt, hogy azt egyenlő részletekben, félévente kell törleszteni 21 éven keresztül (március 15 szeptember 15 ).

TuH19cN.jpg


Ennek végösszege 472 750 000 Euró törlesztés fél évente.
Ha zsinórban termel 2 4000 MW-ot az erőmű, az évente 365 X 24 X 2 400 000 kWh. = 21 024 000 000 kWh

Egy kWh - ra eső hiteltörlesztés költsége: 472 750 000 / 21 024 000 000 = 0,042 Euro / kWh = 42 Euro / MWh.

Ha ehhez hozzáteszem az üzemanyag és üzemeltetési költséget, akkor az első 21 évben összesen kb 70 Euró / kWh termelési + hitel költséggel számíthatunk, utána a fent maradó 40 éves élettartamra kb 42 Euro / kWh áramdíjra.

Ha a jelenlegi , meghírdetett 47,5 Ft / kWh napelemes kötelező átvételi árat nézzük, akkor 390 Ft / Euró árfolyamon az

121,72 Euró / MWh - ás napelemes termelési költséggel jár. Ez különösen magas az atomerőmű első 21 éves időszaka utáni időszakot nézem .

Kérdem én akkor hogy gazdasági szempontból akkor miért kell a drága napelemes termelést hajtani? Hiszen az atomerőmű előnye még hogy bele van építve az energia tárolás is - fűtőrudak formájában , és hogy CO2 szempontjából ez is Zöld..
Kamatot csak a lehívott kölcsönre kell fizetni és nem a teljes hitelre. Ott max rendelkezésre állási díj lehet. Amúgy az orosz kölcsönt lehívjuk és másnap törlesztjük másik hitelből
 

vata

Well-Known Member
2015. december 5.
663
2 873
93
"A kiindulási állomásról a Fekete-tengeren előbb Isztambul, majd a romániai Konstanca érintésével, és az ottani átrakás után a Dunán egy folyami hajó szállította Paksra a berendezést. "

Miért kellett elvinni Isztambulba? A török szultán is meg akarta nézni?
 
  • Vicces
Reactions: Kim Philby and enzo