Néhány gondolatom a témában, amik a beszélgetést olvasva eszembe jutottak. De lehet, hogy inkább csak kérdések, "hangosan" gondolkodás.
Érdekes, hogy mennyi szó esik az energiatermelésről. De mennyivel kevesebb, hogy kevesebb energiát kellene használni.
Tudom, hogy a mai gazdasági termelés energialapú, de mekkora termelésbeli visszaesés lenne ha kevesebb energiát használnánk? Lehet, hogy gazdaságilag, például pénzben mérhető visszaesés lenne, de ezt nem kompenzálná az újabb rendszerek kiépítésére elköltött pénz?
Szerintem egyszerűen ez a rendszer teljesen fenntarthatatlan; társadalmilag. Nem egyre magasabb igényeket kell kielégíteni egyre nagyobb energiabefektetéssel, hanem az igényeket kellene lejjebb vinni és az talán már kielégíthető(bb) lenne.
Energiatárolás.
Meg kell nézni, hogy mire mennyi energiát akarunk használni. Nincsenek lokális megoldások?
Ma már tulajdonképen -jelenleg- két évszakról beszélhetünk. Fél évig fűtünk, fél évig hűtünk.
Abból kiindulva, hogy általános, mindenre jó megoldás nincs, de egy sok helyen megvalósítható modell-ötlet:
Egy-egy klasszikus, (nem mai építésű családi háznál pláne) nem láttam még olyat, hogy ne lenne feláldozható 1,5-2 négyzetméter egy 1-1,5 köbméteres puffertartályra. Ha a tetőn van szolárpanel, akkor télen tud termelni(?) annyi áramot, amivel napközben felfűtse a vizet. Egy nagyobb, 1,5 kbm-es tartály egy átlagos családi házat (pláne ha szigetelt is) szerintem 2 napig el tud látni fűtéssel. (pláne ha az igényeket is lejjebb visszük, és nem 22+ fokokat akarunk) Persze egy-két hetes teljes felhős időben ez sem megoldás, nem csoda, de sok helyen ma is van mellette más fűtés (gáz, vegyes tüzelés stb.) Illetve mennyi tárolót tudnánk építeni országos szinten, hány napra elegendőt? Egy hetes felhős időt ki tudna váltani? (A MAVIR adatai alapján 2024.11.07-2025.02.07 között januárban volt eddig egy hosszabb, nyolc napos alacsony termelési szint [nagyjábol 1/4-1/5.-e az időszakos átlagnak]
És ha már ott a panel a tetőn, nyáron meg hűt, már ha szükség van rá. Pont, mikor sokat süt a nap. Lehet, hogy itt sem gyorsan és nagyobb hőkülönbséget lehet egy tetőnyi panellel előállítani, de itt is megint az igények lejjebb vitelével is kell számolni.
Persze ez lakossági hűtés-fűtés.
De például intézményeknél mennyivel lehetne csökkenteni az energiafelhasználást, ha teszem azt a plusz tárolók kivitelezésének költségét szigetelésre (bár elég sok szigetelés történik a környezetemben) vagy hatékonyabb kazánokra fordítjuk? Vagy ebből kiindulva az ipart támogatnánk ilyen irányú fejlesztésekkel?