1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Eurofighter Typhoon

Diskurzus a(z) '4/4+/4.5 generációs vadászbombázók' témában - GrGLy által indítva @ 2013. január 6..

 1. Allesmor Obranna

  Allesmor Obranna Well-Known Member

  Elnézést kérek, de én, mint megrögzött NATO-ellenes ezzel szembe kell szálljak. Vagyis, normálisan nem kéne szembeszállni, senki se kényszerít, de leírom az ellenvéleményem. A NATO-ba való önként belépésünk papíron valóban önkéntes volt, egy teljesen demokratikus népszavazás útján történt a folyamat kvázi véglegesítése. Csakhogy, egy erősen dezinformatív kampánnyal nyerték meg a széles tömegek támogatását kezdve a sorkatonaság eltörlésének ígéretétől odáig, hogy egyesek a Magyar Honvédség felszámolhatóságát is beígérték, mert "majd megvéd minket a NATO"...
  Ennek következtében épült le a hazai honi légvédelem (repülőcsapatok, telepített légvédelmi rakétás alakulatok - ez utóbbi 2001-ig eltartott -, rádioelektronikai csapatok) számolódott fel a tüzérség és a lánctalpas lövészpáncélos technika, záróakkordként a MANPADS képesség.

  Szeretnék eloszlatni egy óriási téveszmét. 1999-ben, a Jugoszlávia elleni NATO támadás idején nem mi voltunk a nagy nyertese a NATO csatlakozásnak, hanem a NATO jutott hozzá a légterünkhöz, felvonulási terepként. Ez is volt a cél. Az 1999 márciusától induló légi kampány során nem a hazánk védelme vezérelte az országunk légterében cirkáló F-15-ös rajokat, hanem a támadó légi hadműveletek biztosítása. Csak és kizárólag emiatt kaptak lényegében repülési tilalmat a magyar 29-esek.

  Emlékeztetőül, 1999-ig a Magyar Honvédség látta el az ország légterének védelmét, eredményesen. A barcsi bombázást leszámítva (amely az időbeni lefutása miatt lényegében kivédhetetlen volt) sikeres elfogásokat tudtak az 1991 utáni Magyar Légierő gépei végrehajtani. A MiG-29-eseink 1999-ben is el tudták volna látni a légtér védelmét, bár kétlem, hogy csatlakozás hiányában nálunk zajlott volna a NATO felvonulása. Egyátalán megtörtént volna-e a Jugoszlávia elleni NATO-támadás...
  Semmiféle előnye nem volt számunkra a NATO csatlakozásnak, cserébe elképesztő mennyiségű pénzt vett ki az adófizetők zsebéből, de úgy, hogy a csatlakozásra hivatkozásul épültek le korábban meglévő képeségek.
   
 2. borisz

  borisz Well-Known Member

  Szerintem annyiban tévedsz, hogy ha nem adjuk át a légterünket, akkor még mindig ott lett volna kiindulási pontnak Olasz, vagy Görögország.
   
 3. koppany

  koppany Well-Known Member

  Kicsit messzebb vannak azok a légterek.
   
 4. Terminator

  Terminator Well-Known Member

  És hol tartana most a Honvédség ha akkor nem csatlakozunk a NATO-hoz? Pontosan ugyanott mint most, csak Gripen nélkül?
   
  antigonosz and Nagy Csaba like this.
 5. Allesmor Obranna

  Allesmor Obranna Well-Known Member

  Szerintem elég jól kifejtettem, hogy NATO csatlakozás nékül nem működött volna a Honvédséget lezüllesztő "majd megvéd minket a NATO" politikai közmegegyezés.
  A NATO nem megerősített minket, hanem elkényelmesített, ráadásul mindig a NATO-tagságra hivatkozásul épültek le a különféle képességek, mindenféle pótlás nélkül.
   
 6. borisz

  borisz Well-Known Member

  Igen, kicsit. De így is bőven repültek Avianoból.
   
 7. Panzerfaust

  Panzerfaust Well-Known Member

  Aha. Jó kis polkorrekt szöveg :)
   
 8. wolfram

  wolfram Well-Known Member


  Ha nem léptünk volna be a NATO-ba, akkor is igen nagy eséllyel találtak volna valami indokot arra a semmittevésre, pénzkiszivattyúzásra és beleszaromságra az illetékesek, amik miatt lezüllött a Honvédség. Nézzünk meg két országot, Lengyelországot és Ukrajnát. A lengyelek NATO-tagok lettek velünk együtt. A lengyelek fejlesztették és most is folyamatosan fejlesztik a hadseregüket. Nyilván ott sem megy minden zökkenőmentesen, de látszott és látszik is, hogy komolyan gondolják. Az ukránok pedig... Nos, ők nem csatlakoztak a NATO-hoz. Ennek ellenére olyan szinten sikerült lezülleszteniük az egykoron a Szovjetuniótól "megörökölt" és nagyon komoly hadiiparukat, hogy már az USA-tól kapnak RPG-7-eseket. RPG-7-eseket, amiket kis túlzással a sufniban is le lehet gyártani... A hadseregük egyéb felszereléseiről, a motiváltságukról, harcértékükről, képzettségükről meg kár is beszélni, mert láthatta mindenki az elmúlt négy év alatt...
  Szóval ha a kormányok és a sleppjük kellően hulladék, akkor a lezüllesztés garantált, függetlenül attól, hogy lehet-e "a NATO-ra hivatkozni", vagy sem.
  Egyébként az is röhej, hogy most, amikor az idióta Trump ki akarja kényszeríteni legalább a vállalt 2% védelmi ráfordítást a tagállamoktól, egyből beindult a síró-rívó kórus itthon (is). Hogy szemétmocsoknatousavédelmipénzanyámkínja... Tiszta röhej... Ha hagyja a NATO, hogy leszarjuk a honvédelmet, akkor az a baj, ha meg az orrokra koppint egy tagállam, hogy kicsit kéne a saját védelmükre költeniük más tagállamoknak is, akkor meg az... :confused:
   
  fishbed, Python, endre and 3 others like this.
 9. Panzerfaust

  Panzerfaust Well-Known Member

  Amennyire ráláttam amikor egy HM intézménynek dolgoztam, az összes tiszt csak arra játszott rá hogy nyugdíjig kihúzzák. Nagy ívben tettek a haditechnikára, az alakulatok harcképességére stb. Jött fentről valami ukáz/elvárás, általában költségtérítés, egyből adjunk el/szüntessünk meg valamit, nehogy a mi pozíciónk menjen a levesbe. Átszervezéskor egész nap telefonáltak, hogy megmentsék a besorolásukat, ment nagy ferikémezés, janikámozás.
  És ugye a fejétől büdösödik a hal, a külügy rájátszott erre "megvédős" szövegre, a HM pedig lett a visszhang, a reply a papagáj.. Így maradt a vízfej, ami alatta volt szép lassan rohadt le, érdekérvényesítő képesség hiányában.
  Az emberek - polgárok - most kezdenek csak rájönni, hogy az általunk nagy nyelvcsapásokkal kívánt nyugati világban semmi sincs ingyen, a biztonság sem. A "barátság" meg főleg, ha azt vesszük hogy annyira egyik szomszédunk se volt valami nagy bratyó soha.
  Végre kezd már mozogni valami a fejekben, hogy a sorkatonaság megszüntetése ebben a formában hiba volt, és hogy magad uram ha szolgád nincs, nekünk márpedig a XX. századi kétszeres csúnya vereségünk után már nem is lesz soha.
  De legalább lehet fejlett nyugati technikánk - már ha ki tudjuk fizetni. Továbbá ha nem lesz "demokráciadeficitünk", amelyről mások fognak nyilatkozni az "elvárások" tükrében.
   
  antigonosz and fip7 like this.
 10. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  A sorkötelesség felfüggesztésének igenis volt értelme, mert funkciója nem volt már.
   
 11. Celebra

  Celebra Well-Known Member

  Ez a ferikém-janikám,uram-bátyám rendszerű állam,ez rohaszt le mindent,szivja ell az életerőt.Ma is.Minden,különben az EUnak köszönhető agyonpropagált növekedésünk ellenére,valójában maradunk el az út szélén.
  Abban a formájában igen.Nemzetörségi keretben,szerintem volna értelme.
   
 12. Panzerfaust

  Panzerfaust Well-Known Member

  Írtam, hogy "ebben a formában".
  Korszerűbb keretek között - bebizonyosodott máshol is - van/volt létjogosultsága. Nem ahhoz mindenkit behívni, és alkalmazni kell állami ösztönzőket, elsősorban anyagiakat, egyből nem lesz fújkálás rá.
  A sorállomány által lehet biztosítani az alapszinten kiképzett polgárokat, szélesebb körben, így viszont komplett korosztályok állnak a nagy semmiben.
  Túrázáskor látom mennyire hiányos ismeretekkel bírnak egyes fiatalemberek.
   
 13. Allesmor Obranna

  Allesmor Obranna Well-Known Member

  A sorkötelezettségnek abban a formájában nem volt értelme, bár nekem kifejezetten jót tett. Én nem bántam meg. Hanem ez a Eurofighter Typhoon topic, így inkább térjünk vissza arra (amúgy is én vittem el a témát rossz irányba).
   
  Python, arcas, fishbed and 3 others like this.
 14. molnibalage

  molnibalage Well-Known Member

  Ez a keret mit jelent jogilag és technikailag?
   
 15. Nagy Csaba

  Nagy Csaba Well-Known Member

  Nem mindenben osztom a véleményedet, de az tényleg már egy másik topic.....
   
 16. Nagy Csaba

  Nagy Csaba Well-Known Member

  Nézd..... A vitafórum az arról szól, hogy vannak gondolataim, azt próbálom megosztani, majd ha Neked valami nem passzol a saját meggyőződéseddel, akkor ÉRVEKKEL válaszolsz.... A válasz részedről akkor a vitakultúra része, ha érveket, ahhoz tartozó tényeket írsze. Ez a fentebbi egysoros mint ha ettől fényévekre lenn.
   
  fishbed and torsen like this.
 17. Panzerfaust

  Panzerfaust Well-Known Member

  Allesmor leírta a lényeget.
   
 18. Nagy Csaba

  Nagy Csaba Well-Known Member

  Ebben annyira nem hiszek.... Lásd Bundeswehr, és hogy most ők is próbálnak kikapaszkodni a feneketlen kútból. "Csak" a méret más, hisz németéknél csak a Leo 1 és 2-es MBT-ből volt 4000 db, ehez képest a mélyponton meg talán 200 + ? Szóval amit gondolsz a honvédség lezüllesztéséről, szerintem csak félig-meddig a közmegeggyezés része, java részt inkább az általános Európai fegyverzet csökkentés... Egészen 2014-ig még ellenségkép sem volt, hisz sokan elfelejtik, de a 2010-es évtizedben volt egy Nato partnerség is, aminek az ajtaján még Putyin is kopogtatott. Igaz halkan, de volt ilyen tárgyalás....
   
  endre and Terminator like this.
 19. Celebra

  Celebra Well-Known Member

  Bocsi,de a hajón internyet.Jogilag egy félig meddig nkéntes alapkiképzést,vagy kötelező alapkiképzés után önkéntes nevezzük akitiv tartalékosi állományba való belépést,amit a választási rendszerben,vagy az adórendszerben lehetne honorálni.Inkább az előbbiben.Technikailag meg egy kifejezetten területvédelmi harckiképzést,alapkiképzést,pár hónapos időtartamban.A mai komoly fegyverzetet,hk,ifv,lokátorok,stb. szerintem csak hivatásos állomány kezelje.Olyan hosszú sorkötelezettséget,ami azokhoz kellene,szerintem manapság felesleges-és kivitelezhetettlen.
   
 20. antigonosz

  antigonosz Well-Known Member

  Túl volt a média által porgetve a téma, nagyot lobbiztak a csatlakozásert. A migjeink csak előre egyeztetve repulhettek ha jól tudom. Akkor voltam kiskatona, és volt szerencsém légi harcot látni egyik éjjel.
   

Ezen oldal megosztása