Nem félreértettem, hanem félremagyarázta Molni amit írtam. Nem sima másolásról írtam, sem arról, hogy fantáziarajzók alapján terveznek, hanem arról, hogy az országok, szövetségek egymás elleni, vagy akár simán csak az ipari kémkedés területén bizonyos adatokhoz, illetve akár nyilvánosságra hozott fantáziarajzok, tervek alapján ezeket a saját repülőgépipari komplexumaik felé is továbbították. A trendek, pedig trendek. Molni éppen azokat a repülőgépeket írta le, amelyek egyediek voltak (F-4, vagy az 50-es évek amerikai harcászati repülőgépei (kiemelten a tengerészeti gépek), én meg azokat amelyeket nagy számban gyártottak és alapjaiban hasonlítanak egymásra. Ezek a hasonlóságok pedig azért keletkeztek, mert bizonyos problémákra, bizonyos jelenségekre a repülőgiparban általában azonos szerkezetet, aeordinamiai alakot, sárkány tartottak azonos időszakban akár ellentétes oldalon is üdvözítőnek. Ilyen pld. a variaszárny, a dupla függőleges vezérsík, a féklap a repülőgépek tetején. Ezek az alapötletek pedig akár egymástól is eredhetnek. Nem abban az értelemben, hogy ellopták, meg berakták egy programban és kész, hanem a másik oldal is elkezdte vizsgálni, rájött előnyös tulajdonságaira stb. Az YF-22/23 esetében az első rajzok nagy része kacsaszárnyas volt. Európában, előtte a Viggen, és a Mirage III, MirageNG és 4000 repülőgépeken kívül ez nem volt divat (amerikában sem). /Kivétel a MiG korai polgári demonstrátora, amely már mutatta a potenciált, de semmi értelme nem volt, csak bizonyította, hogy lehet ilyen elrendezésű szárnnyal is repülni. Persze az XF-29-nél is volt kombináltan, meg Burt Rután gépeinél is. Mégis, a három európai és a MiG kacsájának a tervezése az YF-22/23 első jellegrajzai után kezdődtek meg. Ez nem volt rossz dolog, mvel ezeknek a gépeknek a manőverezőképessége kiváló, és ténylegesen éppen a régebbi 4 gen ellen készültek, BVR/WWR-re, és még az alacsonyabb RCS-t is figyelembe vették. De a tervezésük közepén jelent meg ténylegesen a két amerikai demonstrátor, amely fullra ellenmondott a kacsaszárnyas sárkányú repülőgépek fejlesztésének. Nos a MiG itt állt le (gazdasági problémák s voltak a háttérben, meg a Szuhoj (Pogoszjan) és a S-47-s...
A tervezőprogramokról pedig annyit hogy ahogy a CAGI aeronimikai kutatásai nyomán lett a Szu-27, MiG-29, úgy amerikában ahol jóval nagyobb ilyen teljesítmény volt, ott ezt a repülőgépgyártók is ki tudták maguknak fejleszteni. Egyébként felületesen nézve, sok elemében az F-35 is egy F-22 aerodinamikalig, és sárkányszerkezetben, persze a más priorítások, az tapasztalatok, az egyhajtóműves rendszer miatti változatások miatt, jóval áttervezve..
A Kacsa szárny elrendezés pedig igen RCS növelő éppen a mozgása miatt, a hátsó vezérsíkú repülőgépeknél éppen maga a szárny takarja el, sok esetben, és ez alacsonyabb RCS eredményez(het). Igen fontos, az alakja, mérete, mikor hogy mozog, és persze az anyaga is.. Általános szakértői vélemény, hogy a Canard elrendezés rontja az alacsony érzékelhetőséget. (gondolom szemből)