F-14 Tomcat (Grumman)

 • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

  Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

  Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

  Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

  --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

  A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

  Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

  Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

  Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Allesmor Obranna

Well-Known Member
2010. április 30.
13 448
63 889
113
Ez pedig már egy jóval erősebb, GE-hajtóműves Tomcat, a fülkében Dale Snodgrass tanítványaival. Aki a végén gratulál is a "fiainak".


Érdekesség, hogy a GE hajtómű nagyobb tolóereje miatt a Navy tiltotta az utánégetős szárazföldi startokat, azt ugyanis csak egy bizonyos, már csak a futóbehúzás utáni sebességen volt szabad kapcsolni. Az ok: a P&W TF30-asok pompázs és lángleválás hajlama miatt a széttelepített hajtóművek egy "féloldalas" tolóerőesés esetén túl nagy aszimmetriát okoztak volna, amit a gép oldalkormányai nem tudtak volna kompenzálni. A Navy vezetése abból indult ki, hogy a GE F110-es hajtóműve még erősebb is, így ott ez hatványozottan jelentkezne. Függetlenül attól, hogy az F110GE400 egyátalán nem volt hajlamos ilyesmikre.
Itt a felvételen viszont azt látjuk, hogy a pilóták - a többi esettől eltérve - már a földön forszázst kapcsoltak, ami igen impozánssá tette a felszállást.
 

Terminator

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
2010. április 19.
39 736
76 810
113
A Kandúr karmai...

bombcat-02.jpg


 

bel

Well-Known Member
2020. augusztus 24.
1 731
4 124
113
A Kandúr karmai...

bombcat-02.jpg


Sziasztok,

Nagyon jo cikk, csak ezt nem ertem benne:
"az A-6-os leváltására szánt A-12-eshez tervezett"
Ez hogy valtotta volna le az A-6-ost?
midi_p1000456.jpg