Egy érdekes cikk a pilótától hogy néha ném biztos hogy minden úgy jó hogy elképzelik, mint nem használnak a pilóták a gyakorlatban.
https://www.popularmechanics.com/mi...ilot-reveals-truth-about-fighter-jet-cockpit/
Nem tudom, ebben inkább az új megszokásának hiánya van.
1, a touchscreen tényleg lehet problemás - de mikor használod, úgysem olyan helyzet van, mikor nem tudsz belemélyedni (útvonalrepülés meg hasonlók - harci zónába érve le sem nézel arra a képernyőre + HOTAS). Amúgy meg a nagyobb baj az szokott lenni, hogy erre nem lehet bedrótozni az agyadat (megszokod melyik gomb hol van), mivel a felület dinamikus és rengeteg a variáció. Ebből vannak inkább bajok, hogy nem ösztönből nyúlsz (a fixen beépített karhoz/gombhoz), hanem megnézed-értelmezed-nyomod sorrend megvan.
2, a hangvezérlés tényleg fura, de a G erők nem tudom mennyit lépnek fel ebben a gépben - max valami kitérés/AA close combat, de akkor meg minden ami kell ott van a boton meg a gázkaron. Ellenben a hangod egy újabb "kéz", amivel valami funkciót kapcsolhatsz - csak eltérő csatorna (nem ujj), így beszűkülve nehéz előhozni.
Az lehet még gond, hogy a radiózás közben zavaró, hogy elosztod a gépnek vagy a többieknek mikor beszélsz - de aki játszott már és discordot használt, az tudja, mikor kell nyomni a gombot és a többi playerhez beszélni, és mikor a barátnőhöz...
3, a sisak megint egy érdekes dolog - az infók máshogy vannak elosztva, lehet szegényesen, azt nem tudom, de inkább azt hallottam, hogy nagyobb baj megszokni, hogy az adathalmazt nem tudod térbeli orientációra használni (a fejedhez van kötve, nem a gép hossztengelyéhez). Vagyis nem tudod a fejedet hozzászegezni a HUD-hoz, ami sokszor segít menet közben.
Összeségében lehet gonosz leszek, de inkább arról van szó, hogy rengeteg új lehetőség jött be, és azokat meg kell szokni, át kell állni, eldobva a régit. Én is léptem fel egyre jobb gépekre, ismerem mindíg, hogy visszasírtam az előzőt - aztán az új lett a tökéletes alap. Szerintem ezek piszok hasznos dolgok, de mivel sok van belőlük, több idő készségszinté fejleszten őket, hogy szabadon kombinálhass.
Ezt sok szakmában látom, hogy nehéz a váltás, hiába jobb is az (ragaszkodunk a papírhoz, stb...)