Felderítő- / Kémműholdak

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
11 366
30 869
113
Talán itt jó helyen lesz:

A nemzetbiztonság növelése és a nemzeti szuverenitás megőrzése volt a központi témája a 2023. március 24. és 26. között megrendezett CASSINI Hackathonnak. Az Európai Bizottság nemzetközi ötletversenyének magyarországi fordulója idén is a Design Terminál szervezésében valósult meg, az eseménynek a Nemzeti Közszolgálati Egyetem adott otthont. A tíz résztvevő csapatból két magyar is dobogós lett, az első helyezett UIS a CASSINI mentorprogramjának keretén belül fejlesztheti tovább az ötletét. Az esetek megoldásához a földmegfigyelési és téradatokat a Lechner Tudásközpont biztosította a résztvevők számára.

Az Európai Bizottság Védelmi és Űripari Főigazgatósága 2023-ban ötödik alkalommal hirdette meg a CASSINI Hackathon ötletversenyt, amelyet a tavalyi év után idén ismét a Design Terminál rendezhetett meg. A 10 nemzetközi csapat részvételével zajló háromnapos eseményen az aranyérmet az UIS, a bronzérmet pedig a Codename: Projekt-Xa26 AresQ hazai csapatok szerezték meg. Az első helyezett ezzel bekerült a CASSINI féléves mentorprogramjába, ahol 100 órányi támogatással fejlesztheti tovább az ötletét.

A 10 ország részvételével zajló megmérettetésen minden évben olyan globális kihívásokra várnak innovatív megoldásokat, amelyek az űrtechnológiák felhasználásával növelni tudják Európa védelmi képességeit és a nemzetbiztonságot. 2023-ban a földmegfigyelési, a navigációs és a térinformatikai technológiák alkalmazásával három kihívásra vártak ölteteket a szervezők:

• mobilitás, logisztika és útvonaltervezés, akár katasztrófák esetén
• tengeri fenyegetések nyomon követése és biztonságos tengeri logisztika
• kritikus infrastruktúra védelme és krízisekben való gazdasági és társadalmi problémák enyhítése

Az elemzések jóval komplexebbek és valósághűbbek lehetnek, ha részletes, nagy felbontású, ellenőrzött forrású állami adatok is rendelkezésre állnak. Éppen ezért a Lechner Tudásközpont a versenyzők részére Budapest és a Mátra térségére vonatkozó adatokat biztosított, köztük a Copernicus adatok felhasználásával készült Nemzeti Nagyfelbontású Felszínborítási Réteget, amely segítségével a felszínborítás, például az erdős, a gyepes, a vizenyős és a mestereséges területek változásait lehet nyomonkövetni. A digitális domborzat- és felszínmodellek, valamint az ortofotók a csapatokat az elemzési feladataik megoldásában segítették. Ezek mellett az esetek megoldásához a Galileo és az EGNOS megfigyelési rendszerekből származó európai űradatok nyújtottak segítséget a résztvevők számára.

 

Zaphod Beeblebrox

Well-Known Member
2020. április 1.
3 920
13 715
113
Van is lét jogosultsága a dolognak, de nem értékelném túl. Ugyanis mit lehet látni egy műholdon?
Leginkább Napelemet - ok annak méretéből következtetni lehet a műhold energia igényére.
Antennákat? - ezért nem kell kép, elég figyelni milyen tartományban sugároz. Objektívet? Már a hordozó és a pálya adatokból valamint a radar képből lehet következtetni a műhold méretére és közvetve az objektívre. Itt nincs nagy újdonság. Pláne, hogy áttevődik a hangsúly a kisebb de számosabb konstellációk felé, és látható már mennyire potens tud lenni egy egyszerű 50kg kereskedelmi hold is.
Meghajtó rendszert? - lehet, de miért is jó ez?
Az igazan finom részletek nem fognak látszódni. A lényeg meg ugyis a borítás alatt.
Szóval szerintem max a titkos műholdak azonosításához használható a technológia. De a hírszerző feladat továbbra is a SIGINT (jel szimatoló) műholdaké marad.

Lásd Pl. a kínaiak GEO-n szimazoló TJS holdját ami újra úton új célpontja felé..
IMG-20230407-190113.jpg
 

Zaphod Beeblebrox

Well-Known Member
2020. április 1.
3 920
13 715
113
A SpaceX Transporter 7 küldetése állította pályara Törökország saját építésű optikai hírszerző műholdját a 800kg tomegű IMECE-t.
040923a3528e207133454b9d7e4af261718760.jpeg

Az IMECE a legnagyobb felbontású képalkotó műhold, amelyet Törökországban a TÜBİTAK Űrtechnológiai Kutatóintézetben terveztek és építettek 0,99 m-es pankromatikus és 5 m-es multispektrális képességekkel bír
Optika;
FUbhde0XsAAEvIT

A küldetés helyet adott még pár kereskedelmi hírszerző műholdak is.
T7-labeled-watermarked-768x1541.jpg

Többek között az Orbital Sidekick két nagy felbontású hiperspektrális képalkotó műholdaja, a GHOSt 1 és 2, 8m-es felbontással és 500 spektrális sávval. Egyenként 90kg

Továbbá az Argentin Satellogic cég 4 új műholdja is amivel 34 aktív műholdra növeli konstellációját. A NewSat (vagy ÑuSat) 36-39 1m-es felbontású multispektrális képalkotással és 25 m-es hiperspektrális képalkotással rendelkezik.

Ebben a Transporter küldetésben csak egy szintetikus apertúrás radar (SAR) műhold található. Az Umbra a hozzávetőleg 70 kg tömegű Umbra-6

A többi hardver tudományos-kereskedelmi küldetéssel bír.


Ami még említésre érdemes lehet, hogy rádióamatőrös megfigyelés alapján arra következtetnek, hogy igazolodni látszik az oroszok Kosmos 2558 al való érdeklődése USA326 iránt. Korábban azt feltételezték, hogy ez is csak egy új KH11 műhold, de a kommunikációt figyelve nem követi azok szokásos mintáját. Ezek az optikai műholdak ugyanis jellemzően a Föld másik felén dolgozva átjátszó műholdakon keresztül kommunikálnak, ami érthető is lévén, nyilván a készített képet minél előbb látni akarják. Ezzel szemben USA 326 amíg Vandenberg adó/látó körzetében van nagy sávszelessegű adást sugároz ami nagyon ritka vagy egyáltalán nem jellemző más NRO műholdakra.
Vandenberg pedig ugye rendelkezők vagy három AFSCN doppler műholdállomással ami összhangban van az S-sávos kommunikációval.


Ja, igen a Kínai űrsikló nagy energiájú manővereket hajtott végre, lehet közeleg a küldetése vége..
IMG-20230417-193009.jpg
 

Zaphod Beeblebrox

Well-Known Member
2020. április 1.
3 920
13 715
113
Elettronica enters space domain with Scorpio ELINT payload...

Nézem, hogy a picsába ezt nem vettem èszre a Trasporter7 logját böngészve. Kigúvadt a szemem mire megtaláltam, ez egy kis 1U Cubesat azaz 10x10x10cm kategória, szóval jól hangzik, de inkább amolyan techdemó lehet.

Ha már spysat, 9év működés után megadta magát az Azeriek Spot-7 optikai műholdja, amit a Franciák építettek és elvileg 10éves üzemidővel birt volna.
The-Launch-of-the-Azersky-Earth-Observation-Satellite40a2a0ee-f81d-498e-b04a-a257e61f45a2.jpg


India pályára állította a Singapúri TeLEOS-2 741kg SAR műholdat..
IMG-20230424-192708.jpg


Kosmos 2568 EMKA #4 műhold lassan egy hónapja pályán, de még nem.mutatott semmi pálya manővert..
Screenshot-2023-04-24-19-15-47-1.png


Ja és ugye a hab a tortán, hogy Kim kiadta az utasítást Èszak Korea első optikai műholdjának pályára állitására. A közel jövőben várható indítás miatt Japán készenlétben van és azt tervezik, hogy az alá hulló rakéta törmeléket lelövik majd..
A műholdról csak néhány elhomályositott grafika van, de a jelek szerint a korábbi próbálkozásoknál használt Unha rakétánál egy nagyobb-uj verzióval indítják majd..
Polish-20230424-192246764.jpg
 

Zaphod Beeblebrox

Well-Known Member
2020. április 1.
3 920
13 715
113
A nemrég Észak-Amerika felett leparkolt kínai TJS-7 műhold kapcsán találtam a két ország aktív katonai GEO műholdjainak egy szemléletes vizualiációját.

Kínai katonai GEO flotta;
IMG-20230509-164918.jpg

USA katonai GEO flotta;
IMG-20230509-164912.jpg

Hansúlyoznám, hogy ez "csak" a Geostacionárius műholdas flotta. Sok katonai hírszerző műhold itt nincs megjelenítve, lévén alacsony pályán dolgoznak.
Az amerikaiak dominanciája azért még megkérdőjelezhetetlen, de Kína már zárkózik es így is köröket ver az Oroszokra.
Kína kelet feletti GEO konstellációja már sokkal aktívabb..
Ezek pl a SIGINT és más kísérleti hallgatózó/megfigyelő holdak GEO pozíciói.. Ugye itt van pár ami időnként pozíciót is válltozat.
IMG-20230411-210841.jpg
 

Zaphod Beeblebrox

Well-Known Member
2020. április 1.
3 920
13 715
113
Újabb èrdekességet fedeztek fel amatőr megfigyelők az Októberben párban indított Cosmos-2561 kapcsán.
A korábbi spekuláció;
Cosmos 2561 és 2562-ről a kezdetektől sejthető, hogy valami fajta Földmegfigyelő műhold-páros márcsak a 97° Napszinkron pálya okán.
A Space-Track.Org a Cosmos-2561 radarkeresztmetszetét „nagynak” (több mint 1 m2-nek), a Cosmos-2562-nek pedig „közepesnek” adja (0,1 és 1 m2 között). Hogy nem két egyforma műholdról van szó, az abból is kitűnik, hogy különböző katonai jelölésekkel rendelkeznek (14F164 és 14F172). Az európai rádióamatőrök a 2280 MHz-es S-sávban vették a Kosmos-2561 jeleit. Ez ugyanaz a frekvencia, mint az úgynevezett ellenőrző műholdak használnak. Az S-sávot általában lefelé irányuló telemetriai adatátvitelre használják.

Logikus feltételezés, hogy a két műholdat együtt indították, mert küldetéseik valamilyen módon összefüggenek egymással. A Cosmos-2562 nemileg alacsonyabb pályára manőverezve valamivel gyorsabban kering a Föld körül, mint a Cosmos-2561, és rendszeresen megelőzi azt.

Spekulációk vannak arra vonatkozóan, hogy a küldetés a Numizmat nevű projekt része, amely 2014-ben indult a Honvédelmi Minisztérium által a CNIIHM-mel kötött szerződés keretében. A projekthez kapcsolódó online dokumentáció arra utal, hogy az egyik műhold egy ultraszéles sávú (UWB) radar, amelyet a Sedakov Mérésrendszerek Tudományos Kutatóintézete (NIIIS) fejlesztett ki, és feladata valószínűleg más keringő objektumok észlelése.

Ha a feltételezés helytálló és a műholdak a Numizmathoz tartoznak, akkor az egyik hordozhatja a radart, a másik pedig célpontként szolgálhat a radarjelek visszaverésére vagy a jelek elemzésére. A megfelelő elemzéshez a jeleknek valószínűleg bizonyos távolságot kell megtenniük az ionoszférában, ami megmagyarázhatja, hogy a két műhold miért halad el egymástól jelentős távolságra...
Cosmos 2561 eltávolodott társától, es ugye az volt az elképzelés, hogy valamilyen módon de azzal összhangban dolgozik.
IMG-20230202-204150.jpg

Az adat tengerből kihalászva, azonban most szúrták ki, hogy egy harmadik műhold is szerephez jutott a küldetesben miután mèg tavaly az Oroszok alacsonyabb pályára hozták le a Resurs-P3 Földmegfigyelő műholdjukat, majd szinkronizálták keringési pályáját Cosmos-2561-el.
IMG-20230510-182729.jpg

A két hold azóta is egymás közelében tartozkodik, látszólag Cosmos2561 apróbb manőverekkel követve Resurs-P3-at.
A dolog több okból is igen érdekes.
Adná magát a feltételezés, hogy ez valami fèle szervíz küldetés, mint például üzemanyag utánpótlás amivel meghosszabbítható a nagy és drága Földmegfigyelő műhold élettartama, de ennek ellent mondani látszik, hogy azt hozták le ennek a pálya magasságára, és nem fordítva, valamint azóta sem látszik érdemi pálya manőver Resurs-P3-tól.

Itt még a napelemek nélküli Resurs-P3;
crane_1.jpg


Èrdemes megjegyezni, hogy Resurs-P3 egy majd 6tonnás nagyfelbontású Földmegfigyelő műhold amit még 2016-ban állították pályára, és a kezdetektől problémás volt az üzemeltetése.

Ugyanis nem sokkal azután, hogy pályára állitották kiderült, hogy az egyik napelem táblája nem nyílt ki teljesen.
A félig nyitott napelemes panel ráadásúl blokkolta a műhold "star tracker" -navigációs csillagkövető műszerét is. Szerencsére a műholdat további rendszerekkel is el látták, amelyek igy a start tracker nelkül is megoldható volt az eszköz űrbeni tájékozódása/orientációja. A napelemes áramellátasi problémak ellenére a Resurs-P3 2017 március 23-án elkészítette első tesztfotóit a Geoton távcső és a nagylátószögű kamera segítségével.
Geoton optika;
Resurs-P-Auto11-jpeg.jpg
A beragadt napelem azonban nyilvánvalóan sorozatos problémákhoz vezetett az áramellátó rendszerben, amelyek megakadályozták a jármű normál működését, végül 2022 elején hivatalosan is kivonás a szolgálatból.

Tehát ezzel a nagyteljesitmenyű, de kétségtelenül zűrös előéletű Optikai műholdal randevúzik Cosmos 2561.
Figyelemre méltó, hogy az Oroszok ilyen műholdas küldetést szerveztek minden bizonnyal nem kevés költségen a saját műholdukhoz. Valószínűleg az eszköz hibáinak megfigyelése/és az abból való tanulás vezetheti őket, ugyanis az Orosz megfigyelő műholdjaik hírhedten problémásak, lásd korábbi bejegyzést az Egyiptomiak kapcsán itt;
https://forum.htka.hu/threads/felderito-kemmuholdak.414/post-1422266

A széria részletes ismertetése; https://www.eoportal.org/satellite-missions/resurs-p#2-areal-surveying
 

gacsat

Well-Known Member
2010. augusztus 2.
16 696
14 667
113
Újabb èrdekességet fedeztek fel amatőr megfigyelők az Októberben párban indított Cosmos-2561 kapcsán.
A korábbi spekuláció;

Cosmos 2561 eltávolodott társától, es ugye az volt az elképzelés, hogy valamilyen módon de azzal összhangban dolgozik.
IMG-20230202-204150.jpg

Az adat tengerből kihalászva, azonban most szúrták ki, hogy egy harmadik műhold is szerephez jutott a küldetesben miután mèg tavaly az Oroszok alacsonyabb pályára hozták le a Resurs-P3 Földmegfigyelő műholdjukat, majd szinkronizálták keringési pályáját Cosmos-2561-el.
IMG-20230510-182729.jpg

A két hold azóta is egymás közelében tartozkodik, látszólag Cosmos2561 apróbb manőverekkel követve Resurs-P3-at.
A dolog több okból is igen érdekes.
Adná magát a feltételezés, hogy ez valami fèle szervíz küldetés, mint például üzemanyag utánpótlás amivel meghosszabbítható a nagy és drága Földmegfigyelő műhold élettartama, de ennek ellent mondani látszik, hogy azt hozták le ennek a pálya magasságára, és nem fordítva, valamint azóta sem látszik érdemi pálya manőver Resurs-P3-tól.

Itt még a napelemek nélküli Resurs-P3;
crane_1.jpg


Èrdemes megjegyezni, hogy Resurs-P3 egy majd 6tonnás nagyfelbontású Földmegfigyelő műhold amit még 2016-ban állították pályára, és a kezdetektől problémás volt az üzemeltetése.

Ugyanis nem sokkal azután, hogy pályára állitották kiderült, hogy az egyik napelem táblája nem nyílt ki teljesen.
A félig nyitott napelemes panel ráadásúl blokkolta a műhold "star tracker" -navigációs csillagkövető műszerét is. Szerencsére a műholdat további rendszerekkel is el látták, amelyek igy a start tracker nelkül is megoldható volt az eszköz űrbeni tájékozódása/orientációja. A napelemes áramellátasi problémak ellenére a Resurs-P3 2017 március 23-án elkészítette első tesztfotóit a Geoton távcső és a nagylátószögű kamera segítségével.
Geoton optika;
Resurs-P-Auto11-jpeg.jpg
A beragadt napelem azonban nyilvánvalóan sorozatos problémákhoz vezetett az áramellátó rendszerben, amelyek megakadályozták a jármű normál működését, végül 2022 elején hivatalosan is kivonás a szolgálatból.

Tehát ezzel a nagyteljesitmenyű, de kétségtelenül zűrös előéletű Optikai műholdal randevúzik Cosmos 2561.
Figyelemre méltó, hogy az Oroszok ilyen műholdas küldetést szerveztek minden bizonnyal nem kevés költségen a saját műholdukhoz. Valószínűleg az eszköz hibáinak megfigyelése/és az abból való tanulás vezetheti őket, ugyanis az Orosz megfigyelő műholdjaik hírhedten problémásak, lásd korábbi bejegyzést az Egyiptomiak kapcsán itt;
https://forum.htka.hu/threads/felderito-kemmuholdak.414/post-1422266

A széria részletes ismertetése; https://www.eoportal.org/satellite-missions/resurs-p#2-areal-surveying
Megpörgették?
 

Zaphod Beeblebrox

Well-Known Member
2020. április 1.
3 920
13 715
113
Passz.
A jelek szerint még volt hajtóanyag a Resurs-P3-ban, és tudott manővérezni, de azóta nem mutat élet jelet.
Cosmos 2561 ugyancsak az adatok alapján P3 közelében tartozkodik, többször nagyon megközelítette, de volt, hogy több száz km-re is eltávolodott.
IMG-20230510-200840.jpg

Szerintem körbefotózta a P3-at, hogy legyen fogalmuk miért ragadt be a napelem.

Bár, és ez már tényleg erősen spekuláció, én azt is el tudnám képzelni, hogy esetleg valami manipulátor karral is felszerelve kicsit rásegítenek a napelem táblára. Továbbá üzemanyag utánpótlás lenne még alternatíva, de az a vázoltak miatt nem valószínű, pedig az oroszoknak elvileg ez megugorható lenne, és alighanem olcsóbb is mint egy ekkora új Resurs műhold pályára állítása.
 

Zaphod Beeblebrox

Well-Known Member
2020. április 1.
3 920
13 715
113
Ja és ugye a hab a tortán, hogy Kim kiadta az utasítást Èszak Korea első optikai műholdjának pályára állitására. A közel jövőben várható indítás miatt Japán készenlétben van és azt tervezik, hogy az alá hulló rakéta törmeléket lelövik majd..
A műholdról csak néhány elhomályositott grafika van, de a jelek szerint a korábbi próbálkozásoknál használt Unha rakétánál egy nagyobb-uj verzióval indítják majd..
Polish-20230424-192246764.jpg
Észak-Korea egyre közelebb a katonai műhold indításhoz.
Post in thread '[BIZTPOL] Észak-Korea' https://forum.htka.hu/threads/biztpol-eszak-korea.511/post-1467911

Első alkalommal mutatták meg az új építésű kém műholdjukat.
A most publikált képeken továbbra is elhomályositottan látható csak Kim új játékszere, viszont így is megfigyelhető pár részlet.
Polish-20230517-201400030.jpg

A képen a főbb műszerek és az optika felfelé néz, és sok nem látszik belőle, de látható például a hatszögletű test egyik oldalán két Star-tracker "csillag figyelő" optikai eszköz, amely kamera segítségével méri a csillagok helyzetét amivel űrhajó csillagokhoz viszonyított tájolása orientációja végezhető.

Hasonló példa eszköz;
Hydra_startracker_pillars.jpg

(Ez amolyan navigáció műholdaknak)
Ez az eszköz jelenléte már fejlett giroszkópos stabilizátorokat is megkíván.

A műhold valószínűleg hagyományos hipergolikus űzemanyagot használ a pálya fenntartására aminek fúvókái a két végén lehetnek.
Erre utal az asszimetrikusan osztott szerkezet, aminek kisebb fele lehet a üzemanyagtartály.
Polish-20230519-175836685.jpg

A grafikán még érdekes részlet, hogy az optika nem a műhold mértani közepében hanem kicsit eltolva helyezték el. Itt kapnak meg helyet a kommunikációs antennák.

A napelemekhez nem értek, de kissé szokatlan a színvilága, ilyet utoljára a Hubble leszerelt napelemeinél láttam.

A műhold a méretei alapján kb 200-250kg lehet.
Még úgy is, hogy az optikát nem ismerjuk, kétség kívűl fejlett technika eszköz benyomását kelti. Különösen a korábbi 2016-os eszközükhöz hasonlitva látványos az előrelépés..
Polish-20230517-201028561.jpg

Ha sikerül pályára állítani és beüzemelni, amiről biztosan lessz infó, mert sokan árgus szemekkel figyelik majd a fejleményeket, az komoly siker lesz Észak számára, és nem csak taktikai szempontból...
 

Zaphod Beeblebrox

Well-Known Member
2020. április 1.
3 920
13 715
113
Oroszország bejelentette, hogy még idén várhatóan az év végén, pályára állítja a Resurs-P4 optikai műholdat.
A széria legújabb példánya, több éves csúszásban van az eredeti tervekhez képest. (Ezt eredetileg még 2017-re az ötödiket 2018-ra kellett volna pályára állitani.) Ugyanakkor ez a bejelentés is ráerősít a fentebb vázolt #208 cosmos-2561 "vizsgálati" küldetésére amivel ugye Resurs-P3-al randevúzott. (Biztosra akarnak menni az oroszok)
IMG-20230522-175832.jpg

Némileg furcsa, hogy ragaszkodnak az eredeti tervekhez, mégha azok csúsznak is. Mostanra már az új generációs Resurs-PM-nek kellene szolgálatba állni, de arra alighanem várni kell még pár évet.
resurs-pm-maks2021-1.jpg

Igazándiból az is fura némileg, hogy koncepcionálisan is ragaszkodnak ezekhez a kategóriában is nagy és nehéz 6tonnás monstrumokhoz.
Persze félre értés ne essék, a méret igenis számít az optikában, azaz amolyan autóskártya szerűen összehasonlítva egy kisebb optikai hírszerző műholdal (felbontás, látószög spektrum, stb.) szinte biztos a nagyobb nyer, de Kína és USA valamint a magán szektor is a számosabb ezáltal jobb-gyorsabb lefedettségett/újra-látogatás biztosító kisebb konstellációk felé is komoly lépéseket tesz. Elég csak nettó pályára állított tömegként belegondolni; Egy Resurs-P megtankolva 6570kg azaz megfelel 10x 600kg-os 20×300kg-os, de akár 60× 100kg körüli műhold tömegével, és akkor az 50kg körüli optikai felderítőkét ne is említsük lásd pl. Kína Jilin flotta.
Erről jut eszembe Kína legutóbb ugyancsak némileg szokatlan módon a Tiangong állomásához indított cargo-Tianzhou teherhajóval egy experimental-kísérleti optikai műholdat is vitt. Már bedokkolt de még nem állították pályára.

A 12U-s Dalian-1 Lianli nevű Cubesatot a Dalian Műszaki Egyetem fejlesztett ki (a Lianli az Egyetem rövidítése kínaiul) és mindössze 17kg, de ettől még
Nagy felbontású hiperspektrális kamerával, giroszkópos stabilitorokkal, star-tracker-el és HAN-alapú monopropellant meghajtású rendszerrel van szerelve, azaz olyan kémiai cucc ami nem igényel külön oxidálószert.
Ezt nevezem csúcskategórás miniatűrizálásnak..
Polish-20230522-184038866.jpg

Meghagyom a kedves olvasónak a feladatot kiszámolni, hogy mennyi Lianli kicsike jönne ki egy benga Resurs műhold tömegéből! ;)

Emelett holnap tervezik indítani az Oroszok az NPOMash fejlesztette Kondor FKA civil felhasználású SAR műholdat. Ez a Kondor-E változata.
IMG-20230522-172803.jpg

A korszakra jellemzően ennek fejlesztése is még 90-es évekre nyúlik vissza, de az alulfinanszírozott program első műholdját csak 2014 decemberében állították pályára, és azt is csak úgy, hogy a programba beszállt finanszírozással Dél-Afrika.
A műholdal üzemeltetését eleinte különböző szoftveres hibák nehezítették, de idővel megoldották azokat. A szerkezet megtankolva 1150kg.
kondor-radar-demo-1.jpg

...
 

LMzek 2.0

Well-Known Member
2020. április 4.
6 689
13 354
113
A rohanó civil technológiák fejlődési üteme alapján --ide "interpolálva"--, lassan várnám betoppanni az ezekhez az eszközökhöz dokkoló "ótómata" (+divatoljunk egyet:drón) tartály-űrhajó modulokat, ami eszközök és az ezekkel járó többlet-lehetőségek korábban csak sci-fi filmekben és sci-fi játékokban szerepeltek.
Közelgőnek érzem ezeket az időket!

U.I.: Azon tűnődöm, hogy a sokszor milliárdos árú űreszközök esetében miért nem oldották meg, hogy ezzel a megoldással hosszabítsák a sokszor emiatt "rövid" élettartamukat!

.
 
  • Tetszik
Reactions: gacsat

Zaphod Beeblebrox

Well-Known Member
2020. április 1.
3 920
13 715
113
A rohanó civil technológiák fejlődési üteme alapján --ide "interpolálva"--, lassan várnám betoppanni az ezekhez az eszközökhöz dokkoló "ótómata" (+divatoljunk egyet:drón) tartály-űrhajó modulokat, ami eszközök és az ezekkel járó többlet-lehetőségek korábban csak sci-fi filmekben és sci-fi játékokban szerepeltek.
Közelgőnek érzem ezeket az időket!

U.I.: Azon tűnődöm, hogy a sokszor milliárdos árú űreszközök esetében miért nem oldották meg, hogy ezzel a megoldással hosszabítsák a sokszor emiatt "rövid" élettartamukat!

.
A technológia már létezik, és már gyakorlati alkalmazásban is van.
GEO kommunikációs műholdaknál éri meg használni, mert ugye azok jellemzően nagyok, drágák, és oda jutni se egyszerű. Mivel azonban nincsenek egységes szabványok ezeknél a műholdaknál ami a csatlakozást illeti, illetve az alkalmazott üzemanyagot, sőt maga az üzemanyag áttöltésre sincsenek ezek előkeszítve, komplett szervíz modullal kapcsolódnak rá annak fúvókájára, és onnan az új modul végzi annak irányitását. Ez még mindig olcsóbb mint egy komplett új műhold..
Northrop fejlesztette MEV először 2020ban dokkolt így sikeresen, azóta meg két ilyen küldetés volt. De más is fejleszt hasonlót.
MEV-2.jpg


 

Zaphod Beeblebrox

Well-Known Member
2020. április 1.
3 920
13 715
113
Én a űrkutatásra, műholdakra gondoltam, nem csak úgy a vakvilágba, csak, hogy böfögjek valamit. Nem tudom, hogy Te mire gondoltál.
Nézd, ez már inkább filozófiai kérdès és fantázia dolga, hogy ki mit képzel el, erre az esetre. Megtudom érteni, hogy egyre többen akadnak akik szívesen látnák veszni az USA dominanciát, dollár bedőlést, stb. persze jellemzően ennek a globális gazdaságra gyakorolt hatását félvállról veszik, ha egyáltalán szóba is kerül, pedig jóesellyel baszott nagy válságot okozna amiből Kínának meg Oo-nak is jutna.
Egyébként meg elmúlt az az idő amikor Kínánan még szüksége volt a nyugati vagy fejlett Orosz űr technológiára. Biztos akad még pár terület amiben jók az oroszok, ilyen lehet pl. a Nukleáris vontató, de minden másban a Kínaiak már lelépték őket. Elektronika, miniatűrizálás, saját fejlesztésű hajtóművek, gyártó-kapacitás stb. És a mostani barátkozós hangulatuk is gyorsan változhat ám. De ezeket tènyleg nem itt kellene megdumálni.


Ide inkább az való, hogy végre felbukkant a neten egy kínai prezentáción lefényképezett slide, amin részletében felfedezhető a mini űrsikló.

Az eredeti slide;
IMG-20230524-174945.jpg

Itt egy kicsit feljavitott kép amin kivehető, hogy ez valószínűleg tényleg valid anyag lehet, hiszen úgy tűnik hogy ez nem grafika, hanem a gép órráról készült felvétel;
IMG-20230524-173236.png
sajnos sok részlet most sem látszik, de azért így is érdekes, hogy felepiteseben inkább az amerikai X37-et orr kialakitásaban pedig a Dream Chaser-t követi.

Bedobtam a forditóba is, ami tanulsága szerint ez valami anyagtudomanyi előadás része lehetett, amiben kifejezetten a hővédő felületről volt szó;

2. Ultrakönnyű és alacsony ablációs hatású anti-/hőszigetelő kompozit anyag – tipikus alkalmazás 2
■ Hőálló szerkezetek, mint például szél felőli oldal, szárny, nyílásajtó stb. 1 Repüléstudományi és Technológiai Akadémia)
■ 2022 augusztusában a megismételt repülési teszt sikeresen lezajlott: 1275 termékből csak 286-ot cseréltek ki, az újrafelhasználási arány > 77%,
a sűrűség pedig csak 0,33g/cm. Az ugrás egyszeri használattól az újrahasználatig"

IMG-20230524-173254.jpg

A bal oldali grafika megerősíti a korábbi rakéta-burkolat alapján kalkulált formát..
IMG-20220818-161813.jpg

A űrrepülőgépet még 2022. augusztus 8-án bocsátották 50°-os dőlésszögű pályára, ahol számos manővert hajtott végre. Október vége felé kibocsájtott egy kis műholdat, amivel több összehangolt eltávolodó majd találkozási manővereket hajtott végre vele, és legalább egyszer "el is fogta" . A jelek szerint 2023 márciusának végén, végleg rakterébe rakta, majd alacsonyabb pályára manőverezett.
Végül pedig Május 8-án
276 pályán töltött nap után visszatért es a belső Mongóliai Lop Nor bázison landolt.
IMG-20230524-181544.jpg