Nézd, jogod van úgy gondolni, hogy te akár egy szegmensét is átlátod az egésznek és fotelből megtudod mondani, hogy mi a megfelelő stratégia a reális lehetőségekkel számolva. Sőt még azt is kinyilváníthatod, hogy csak inkompetens emberek dolgoznak rajta kizárólag. Az, hogy nincs mögötte stratégia, én nem tudom megítélni és azt sem, hogy ebbe a szerinted nem létező stratégiába hogy kapcsolódik bele az emberes űrrepülés.
... ha vennének 2 sar műholdat mi az úristent csinálnának az 5 évnyi katonai felderítési anyagoddal? Ki elemzi ki és mihez kezd vele, minek egyáltalán? Mit figyelnél vele? Mozgolódást a román határon? Megnézed azt az egy órás kronológiát a kaptulációig utólag, ha éppen lefedi a területet, ha megtámadnak minket? Gondolom a kellő szükséges információkat másodkézből is megkaphatjuk, ha akarjuk, 2 saját hold nélkül is. Tudom tudom, az árvizek....
Ez az infó is éppen annyit ér annyi pénzből, mintha a mokkában meginterjúvolják a neres űrhajóst.
Én teljesen értem, amit akarsz mondani, de erősen bilibe lóg a kezed. Vágyvezérelt gondolkodásmód. Max akkor már a mezőgazsaság irányába, ha tényleg hasznot akar az ember ebben az országban ebből a pénzből... de az ország adottságait nézve, teljesen máshova tenném azt a pénzt.
Köszönöm, hogy nagylelkűen kifejezésre juttatod, hogy jogom van a vélemény formálasra.
Alapvetően szerintem erre van kitalálva a fórum. Persze van aki inkabb úgy hasznalja, hogy állandóan a szutyok portfólió, meg origo cikkeket cidálja ide, és nagy közszolgalatisagot imitálva kinyilvanitja, hogy ez vagy az mekkora propaganda! Olyan is elo fordul, hogy valaki kicsinyes módon, személyes sértödöttség okán, nettó kötözködésböl megragad minden alkalmat, hogy vitát provolkáljon. És, igen van aki vállalva a véleményét, egy adott terület kapcsán kifejti azt.
Tök oké, hogy adod a hülyét, hogy hát mire is való egy műholdas felderítő eszköz, őszintén hiszem, hogy ezzel a Románozással is csak provokálsz, ennyire már kiismertelek.
Alapvetően, ha csak úgy akarnánk nézni ahogy sugallni próbálod, persze minden haditechnikai eszköz haszontalan valódi háborús konfliktus nélkül. Ezzel szemben egy műhold még békeidőben is hasznos lehet. Egy SAR műhold adatait használhatja a katasztrófa védelem az árvizeknél, a mezőgazdaság, termés hozam becsleshez, az ipar a külszíni bányáknál, a környezet védelem az erdő irtásoknál, továbbá a Föld hivatal az ingatlan nyilvántartáshoz, terképèszethez, ami így hirtelen eszembe jut. (A katonai felderítésről nem beszelve)
Abban igazad van, ezeket az információk manapság szolgáltatóktól is beszerezhetöek. De ez megint csak azt bizonyítja, hogy akár egy ilyen rendszer alkalmasinz még kereskedelmi potenciált is hordoz, profitábilis is lehet.
Azt mondod biliben lóg a kezem, pedig elég èrthetően számokkal levezetve szemlélettem ennek ellenkezőjét, azaz pont, hogy egy teljesen racionális szenárió lehetne Magyarország számára. Nem lopakodó bombázót vagy anyahajót vizionálok, hanem egy mások számára is járt utat. Lásd Lengyélek, vagy a példában a Görög beszerzés. Kisebb összegről van szó mint egy db Gripen kerül. (Persze az én elképzelésem a 2x2 mühold, ennél lehet kevesebb is indulásakor ami akkor még olcsóbb.)
Az Emberes űrprogram ebben a formában leginkább PR értékű. Ha választani kell a kettő között én ugyan nem ezt választanám ebben a formában, de ez nem azt jelenti, hogy ne lenne annak járulékos haszna.
Persze ezzel megintcsak nyilvanvalóan kötekedsz. Azért sok sikert a csoda váráshoz, hogy majd az űrhajósunk kapcsán majd megváltozik a közhangulat.
Kedves tőled, hogy totál hülyenek nézel és felvilágosítani akarsz az űrkutatás lehetséges hasznát illetően, mégha azt a szokásos lekezelő stílusban is teszed. Nem vagyunk sokan itt akik legalább annyira követik az Űrkutatást mint jómagam, ha néha követnéd a topikot, ez számodra is nyilvánvaló lenne, és nem írnál ilyen hülyeségét.
Tagadhatatlan az Emberes űrprogram haszna, bár elég nehezen mèrhetö, különösen egy ekkora ország számára mint a miénk. De ha az ilyen nemzeti büszkeséget teremtő figuráknak tényleg akkora súlya lenne mint amennyit nekik tulajdonítasz az olimpikonaink kapcsán, talán nem a legelhizottabb hanem a legsportosabb ország kellene hogy legyünk már rég óta, a Nobel díjas tudósainkat nem is említve.
Végül pedig kezdem unni, a kötekedö èrtetenkedős pojácáskodásod amivel mostanában kitüntetsz.
Gyakorolhatnál némi eleganciát, és akár tovább lèphetnél már a személyes sértödöttségéden. Szép napot!