Gasztronómia, étel-ital dinomdánom

Nálunk aki csirkemellből gulyást csinál azt a helyszínen főbelövik :hadonaszos:
Csirkemellből gulyást csinálni bográcsban felénk az olyan szentségtörésnek számít , mintha egy echte angol citromot tenne az öt órai teájába....:)
Csak elkeseredésből volt.
Birkából még érdekes lehet.

Mert hát ugye a gulyás sem a rábízott gulyából főzött.
Ha jól tudom.

Csak elkeseredésből volt.
Birkából még érdekes lehet.

Mert hát ugye a gulyás sem a rábízott gulyából főzött.
Ha jól tudom.
Általánosságban igen, de voltak olyan esetek amikor a rábízott állatokból is került a bográcsban...

Ha szereted a birkahúst akkor jó gulyást lehet belőle csinálni...

És ha már a birka szóba került szerintem ez a legjobb dokumentum film a karcagi birkapörkölt elkészítéséről. Sajna korhatáros így be kell jelentkezni a megtekintéséhez , mivel a birka feldolgozását is megmutatják benne,

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.

Általánosságban igen, de voltak olyan esetek amikor a rábízott állatokból is került a bográcsban...

Ha szereted a birkahúst akkor jó gulyást lehet belőle csinálni...

És ha már a birka szóba került szerintem ez a legjobb dokumentum film a karcagi birkapörkölt elkészítéséről. Sajna korhatáros így be kell jelentkezni a megtekintéséhez , mivel a birka feldolgozását is megmutatják benne,

To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.
A gomolyát is de szeretem. Meg persze a juhtúrót is.

• Imádom
Reactions: Blitz97
Birkából kiváló gulyás készíthető :) Mindenkinek ajánlom én egy pár babérlevelet is szoktam bele tenni ha birkából készítem :)
Babért ebbe is tettem. Ártani nem árthat :D
A birka meg jó cucc, sokkal jobb mint a csirke.
Csak kell egy jó hentes, aki lepucolja, ha faggyú íze van, az nem menő :/

• Hűha
Reactions: Kim Philby
Babért ebbe is tettem. Ártani nem árthat :D
A birka meg jó cucc, sokkal jobb mint a csirke.
Csak kell egy jó hentes, aki lepucolja, ha faggyú íze van, az nem menő :/
fiatal állatot kell fogyasztani :D ha idős akkor főzés előtt abáljuk :) De ha már bárány akkor a töltött báránycombot ajánlom Nelson módra
Elkészítése: Letisztítjuk a faggyút a combról, jól megsózzuk, bekenjük zsírral vagy olajjal, közepes tűznél 2-3 órát sütjük.
Felszeleteljük, de úgy, hogy a szeleteket a csontról nem vágjuk le. A szeletek közé tesszük a tölteléket, és az egészet beborítjuk a megmaradt töltelékkel. Meghintjük zsemlemorzsával, sajttal, meglocsoljuk zsírral vagy olajjal. Visszatesszük a most már forró sütőbe kb. 30 percre.
Azonnal tálaljuk. Legjobban párolt zöldborsó illik hozzá.
Töltelék: 5 dkg zsiradékban lefedve, időnként megkeverve, kis lángon 0,5 óráig pároljuk a hagymát, krumplit. Megtörjük villával, majd sima pürét készítünk belőle.
3 ek vajban világosra pirítjuk a lisztet, feleresztjük a tejjel, tejszínnel, állandóan keverjük.
Összekeverjük a burgonyával, beletesszük a tojást, reszelt sajtot, 2 kk. sót, csipet borsot (esetleg 1 kk. rozmaringot).

Ha már birka...

Ha egyszer szeretnétek isteni levest enni birkahúsból, akkor melegen ajánlom az erdélyi csorba levest. Birkahús, sárga- és fehérrépa, zöldbab, krumpli, ecet vagy kevés savanyú káposzta levével együtt, lestyán, csombor, borókabogyó, só, egy kis tejföl. :)

fiatal állatot kell fogyasztani :D ha idős akkor főzés előtt abáljuk :) De ha már bárány akkor a töltött báránycombot ajánlom Nelson módra
Elkészítése: Letisztítjuk a faggyút a combról, jól megsózzuk, bekenjük zsírral vagy olajjal, közepes tűznél 2-3 órát sütjük.
Felszeleteljük, de úgy, hogy a szeleteket a csontról nem vágjuk le. A szeletek közé tesszük a tölteléket, és az egészet beborítjuk a megmaradt töltelékkel. Meghintjük zsemlemorzsával, sajttal, meglocsoljuk zsírral vagy olajjal. Visszatesszük a most már forró sütőbe kb. 30 percre.
Azonnal tálaljuk. Legjobban párolt zöldborsó illik hozzá.
Töltelék: 5 dkg zsiradékban lefedve, időnként megkeverve, kis lángon 0,5 óráig pároljuk a hagymát, krumplit. Megtörjük villával, majd sima pürét készítünk belőle.
3 ek vajban világosra pirítjuk a lisztet, feleresztjük a tejjel, tejszínnel, állandóan keverjük.
Összekeverjük a burgonyával, beletesszük a tojást, reszelt sajtot, 2 kk. sót, csipet borsot (esetleg 1 kk. rozmaringot).
Jól hangzik, bár nem tűnik egyszerűnek rendesen átsütni az egész combot.
Eddig csak borda volt, meg persze a felülmúlhatatlan Haggis :D

80-100 fok, 5-6 óra ;)
Azért necces.
Pedig szoktam bűnözni :D
355166050-955428549060462-26306241428817377-n.jpg
355774769-814221070285909-5324813555886549969-n.jpg
355803573-802585021466549-8966247042103888723-n.jpg
355806639-291121173363029-7457861868299593999-n.jpg
355811791-1701531100278002-4798671574801577673-n.jpg

Az nem jó íz. Kb mindig le is szedi mindenki a faggyút.
Ez nem igaz, sokan szeretik; sőt van, aki kimondottan azt szereti.
De olyan fajtát, olyan tartásút kell venni és nincs ilyen gond. Nálunk a nagyobbakról is ha egy maréknyi lejön vágás során.
Gyertyát még mindig készíthetsz belőle. Vagy madaraknak télire faggyúgombócot olajnapraforgóval és gabonapehellyel. :)
Nagyon jó bőrápoló is. De még bajuszpödréshez is használható.