Gasztronómia, étel-ital dinomdánom

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

SirHiggins

Well-Known Member
2018. november 13.
19 294
26 258
113
Nálunk aki csirkemellből gulyást csinál azt a helyszínen főbelövik :hadonaszos:
Csirkemellből gulyást csinálni bográcsban felénk az olyan szentségtörésnek számít , mintha egy echte angol citromot tenne az öt órai teájába....:)
Csak elkeseredésből volt.
Birkából még érdekes lehet.

Mert hát ugye a gulyás sem a rábízott gulyából főzött.
Ha jól tudom.
 
W

Wilson

Guest
Csak elkeseredésből volt.
Birkából még érdekes lehet.

Mert hát ugye a gulyás sem a rábízott gulyából főzött.
Ha jól tudom.
Általánosságban igen, de voltak olyan esetek amikor a rábízott állatokból is került a bográcsban...

Ha szereted a birkahúst akkor jó gulyást lehet belőle csinálni...

És ha már a birka szóba került szerintem ez a legjobb dokumentum film a karcagi birkapörkölt elkészítéséről. Sajna korhatáros így be kell jelentkezni a megtekintéséhez , mivel a birka feldolgozását is megmutatják benne,

 

SirHiggins

Well-Known Member
2018. november 13.
19 294
26 258
113
Általánosságban igen, de voltak olyan esetek amikor a rábízott állatokból is került a bográcsban...

Ha szereted a birkahúst akkor jó gulyást lehet belőle csinálni...

És ha már a birka szóba került szerintem ez a legjobb dokumentum film a karcagi birkapörkölt elkészítéséről. Sajna korhatáros így be kell jelentkezni a megtekintéséhez , mivel a birka feldolgozását is megmutatják benne,

A gomolyát is de szeretem. Meg persze a juhtúrót is.
 
  • Imádom
Reactions: Blitz97

SirHiggins

Well-Known Member
2018. november 13.
19 294
26 258
113
Birkából kiváló gulyás készíthető :) Mindenkinek ajánlom én egy pár babérlevelet is szoktam bele tenni ha birkából készítem :)
Babért ebbe is tettem. Ártani nem árthat :D
A birka meg jó cucc, sokkal jobb mint a csirke.
Csak kell egy jó hentes, aki lepucolja, ha faggyú íze van, az nem menő :/
 
  • Hűha
Reactions: Kim Philby

Fundin

Well-Known Member
2019. június 22.
714
2 715
93
Babért ebbe is tettem. Ártani nem árthat :D
A birka meg jó cucc, sokkal jobb mint a csirke.
Csak kell egy jó hentes, aki lepucolja, ha faggyú íze van, az nem menő :/
fiatal állatot kell fogyasztani :D ha idős akkor főzés előtt abáljuk :) De ha már bárány akkor a töltött báránycombot ajánlom Nelson módra
Elkészítése: Letisztítjuk a faggyút a combról, jól megsózzuk, bekenjük zsírral vagy olajjal, közepes tűznél 2-3 órát sütjük.
Felszeleteljük, de úgy, hogy a szeleteket a csontról nem vágjuk le. A szeletek közé tesszük a tölteléket, és az egészet beborítjuk a megmaradt töltelékkel. Meghintjük zsemlemorzsával, sajttal, meglocsoljuk zsírral vagy olajjal. Visszatesszük a most már forró sütőbe kb. 30 percre.
Azonnal tálaljuk. Legjobban párolt zöldborsó illik hozzá.
Töltelék: 5 dkg zsiradékban lefedve, időnként megkeverve, kis lángon 0,5 óráig pároljuk a hagymát, krumplit. Megtörjük villával, majd sima pürét készítünk belőle.
3 ek vajban világosra pirítjuk a lisztet, feleresztjük a tejjel, tejszínnel, állandóan keverjük.
Összekeverjük a burgonyával, beletesszük a tojást, reszelt sajtot, 2 kk. sót, csipet borsot (esetleg 1 kk. rozmaringot).
 

Blitz97

Well-Known Member
2020. május 13.
4 788
11 747
113
Ha már birka...

Ha egyszer szeretnétek isteni levest enni birkahúsból, akkor melegen ajánlom az erdélyi csorba levest. Birkahús, sárga- és fehérrépa, zöldbab, krumpli, ecet vagy kevés savanyú káposzta levével együtt, lestyán, csombor, borókabogyó, só, egy kis tejföl. :)
 

SirHiggins

Well-Known Member
2018. november 13.
19 294
26 258
113
fiatal állatot kell fogyasztani :D ha idős akkor főzés előtt abáljuk :) De ha már bárány akkor a töltött báránycombot ajánlom Nelson módra
Elkészítése: Letisztítjuk a faggyút a combról, jól megsózzuk, bekenjük zsírral vagy olajjal, közepes tűznél 2-3 órát sütjük.
Felszeleteljük, de úgy, hogy a szeleteket a csontról nem vágjuk le. A szeletek közé tesszük a tölteléket, és az egészet beborítjuk a megmaradt töltelékkel. Meghintjük zsemlemorzsával, sajttal, meglocsoljuk zsírral vagy olajjal. Visszatesszük a most már forró sütőbe kb. 30 percre.
Azonnal tálaljuk. Legjobban párolt zöldborsó illik hozzá.
Töltelék: 5 dkg zsiradékban lefedve, időnként megkeverve, kis lángon 0,5 óráig pároljuk a hagymát, krumplit. Megtörjük villával, majd sima pürét készítünk belőle.
3 ek vajban világosra pirítjuk a lisztet, feleresztjük a tejjel, tejszínnel, állandóan keverjük.
Összekeverjük a burgonyával, beletesszük a tojást, reszelt sajtot, 2 kk. sót, csipet borsot (esetleg 1 kk. rozmaringot).
Jól hangzik, bár nem tűnik egyszerűnek rendesen átsütni az egész combot.
Eddig csak borda volt, meg persze a felülmúlhatatlan Haggis :D
 

SirHiggins

Well-Known Member
2018. november 13.
19 294
26 258
113
80-100 fok, 5-6 óra ;)
Azért necces.
Pedig szoktam bűnözni :D
355166050-955428549060462-26306241428817377-n.jpg
355774769-814221070285909-5324813555886549969-n.jpg
355803573-802585021466549-8966247042103888723-n.jpg
355806639-291121173363029-7457861868299593999-n.jpg
355811791-1701531100278002-4798671574801577673-n.jpg
 

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
12 131
33 313
113
Az nem jó íz. Kb mindig le is szedi mindenki a faggyút.
Ez nem igaz, sokan szeretik; sőt van, aki kimondottan azt szereti.
De olyan fajtát, olyan tartásút kell venni és nincs ilyen gond. Nálunk a nagyobbakról is ha egy maréknyi lejön vágás során.
Gyertyát még mindig készíthetsz belőle. Vagy madaraknak télire faggyúgombócot olajnapraforgóval és gabonapehellyel. :)
Nagyon jó bőrápoló is. De még bajuszpödréshez is használható.