Gasztronómia, étel-ital dinomdánom

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
29 943
73 245
113
Krumplipaprikás: :p
Van valaki, aki rak bele pár csepp ecetet? Most olvastam erről a Der Standardban, azért kérdem, mert nekem ez új.
Aki tud németül: “Die Suche nach dem perfekt én Erdäpfelgulasch”.
Jó cikk, statisztikàkkal alátámasztva.Érdemes elolvasni. :)
Nekem kedvencem a Jani féle krumplipaprikás a streetkitchen.hu oldalról.
Mi kolbaszt szoktunk beletenni.
De a nemetek a pacalt is el tudjak rontani, ecettel eszik meg belefott krumplival, paprika nelkul. Valami szültze vagy mi a neve ha jol remlik, nem magyar gyomorba való.

Ez is nagy dolog, mert nálunk mindenki azt mondja, hogy a téliszalámi már egyáltalán nem olyan jó hús ízű, mint 40 éve.
Kevés benn a szamár?
Nagyobb perverziót mondok: mi otthon a gulyáslevest szoktuk ecettel enni :p
Trukkos, ugy nem erzed ha mar megsavanyodott.
Azt soha nem ettem. De ugyan az a gyártója, mint a pálpusztainak és a honlapjuk szerint vannak érdekes sajtjaik:
Lajtát az Auchanban lehet nagy biztonságban venni.

Múltkor a Sparban vettünk vörösboros sajtot; általában igyekszem az ízesítetteket és az ilyen furfangosokat kerülni, de végülis nagyon finom volt, egész kellemesen, nem tolakodón valóban volt vörösboros íze a látvány mellett. Most elég jó akcióban van a Spar online boltban, 12.890ft/kg helyett 8.290ft/kg.
Hm, en meg veszek egy kerek magyar, vagy kokardas sajtot, aztan fellogatom a fustre a kolbaszok mellé. Bőven jó.

Par hete bundazott disznonyelvet volt szerencsem enni. Hosszaban kettevagott palacsintatesztaban sült elofott nyelv. Igen jó!
 

Irsai Olivér

Well-Known Member
2019. június 7.
1 855
6 263
113
Macront egyre kevésbé tisztelik a franciák
Például egy párizsi pékség szótárbejegyzést tett a csomagolásra.

"A makaróni az egyik klasszikus francia sütemény, amely a középkori Európából származik. Őrölt mandulából, porcukorból, cukorból és tojásfehérjéből készül.

Macron Franciaország nyolcadik elnöke. Szarból van."

Kis megjegyzés:

A makaróni nem tartalmaz sem mandulát, sem cukrot, csak durumlisztet meg vizet. Ez egy olasz kifejezés (maccheroni) összefoglalóan a száraztészta-féleségekre, ami - sok más mellett - lehet a hosszúkás spagetti, a bumszli rigatoni (nem rogántóni!), vagy akár - a magyar konyha számára is ismerős - szarvacska (az amerikaiaknak jellemzően ez “A Makaróni”).

macaroni_tx.jpg


Jellemzően nem találhatók meg a pékségek választékában.

Ellenben a macaron (magyarul mákáron) nagyon sok cukorral készül; ez egy francia eredetű színes-szagos, többféle ízben elérhető édesség, ami pékségben (is) kapható, - ha az egyben cukrászda is (ún boulangerie-patisserie).

Macaron-photo-3-1500x1027.jpg


Ez egy tipikusan olyan “lost in translation” jelenség, amibe a kevésbé tájékozott angol nyelven megnyilvánuló “újságírók” gyakran belefutnak.
 

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
16 740
61 096
113
Mi kolbaszt szoktunk beletenni.
De a nemetek a pacalt is el tudjak rontani, ecettel eszik meg belefott krumplival, paprika nelkul. Valami szültze vagy mi a neve ha jol remlik, nem magyar gyomorba való.


Kevés benn a szamár?

Trukkos, ugy nem erzed ha mar megsavanyodott.

Hm, en meg veszek egy kerek magyar, vagy kokardas sajtot, aztan fellogatom a fustre a kolbaszok mellé. Bőven jó.

Par hete bundazott disznonyelvet volt szerencsem enni. Hosszaban kettevagott palacsintatesztaban sült elofott nyelv. Igen jó!
Bundàzott nyelv nagyon jó!
 
  • Tetszik
Reactions: antigonosz

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
29 943
73 245
113
Felétek így hívják a dödöllét? (Már ha egyáltalán arról van szó… :) )
Nem dodolle, az mas, ez csak zsir, liszt, só, kis viz. Na meg ha kesz tejfol, savanyú uborka.
Sterc, gánca mas neven.
Régen hetkoznapi olcsó, laktató kaja volt faluhelyen. Legalabbis errefelé.
 

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
16 740
61 096
113
Te mar nem vagy mai gyerek aquarell, ehettel olyan kajakat gyerekkorodban amiket mara teljesen elfelejtettek.
Szegény apósomnak is hatalmas elmeny volt par eve mikor lisztes gancat csinaltunk ebedre, gyerekkora ota nem evett. Majdnem elsirta magat.
Városi gyerek vagyok, szüleim Erdélyből, Hunyad megyéből 1944 jöttek Budapestre, igy szinte csak a jutúrós puliszka, lucskos káposzta volt a régonális kaja nálunk. :)
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
29 943
73 245
113
Városi gyerek vagyok, szüleim Erdélyből, Hunyad megyéből 1944 jöttek Budapestre, igy szinte csak a jutúrós puliszka, lucskos káposzta volt a régonális kaja nálunk. :)
Nincs mar ott magyar sajnos. Kolegam Vajdahunyadrol való, meselt fantasztikus dolgokat az elfogyo lepcsokrol a 10 emeletesekben. 10 eves koraig minden reggel egy oroszlán bogese ébresztette, mert az ablaka alatt volt egy allatkert es reggel 6 kor etettek.
 
  • Tetszik
Reactions: aquarell

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
16 740
61 096
113
Nincs mar ott magyar sajnos. Kolegam Vajdahunyadrol való, meselt fantasztikus dolgokat az elfogyo lepcsokrol a 10 emeletesekben. 10 eves koraig minden reggel egy oroszlán bogese ébresztette, mert az ablaka alatt volt egy allatkert es reggel 6 kor etettek.
Sajnos. Az egész vidék szinte felismerhetetlen. 1955-ben a Zsil völgyében még volt magyar iskola, gimnázium, ahova 2 hónapig jártam. Tudom nagyon régen volt. :(
 

SirHiggins

Well-Known Member
2018. november 13.
19 294
26 265
113
Nem reklám, de eddig a másik /Templom/ Jaromir nem okozott csalódást.
Ha a Rómain jártok, és normális sört akartok inni, akkor szerintem érdemes
lehet kipróbálni.

Mondjuk ha nem is kapok érte pénzt, akkor nemtom mifszért reklámozom:/
 
  • Tetszik
Reactions: Kim Philby

SirHiggins

Well-Known Member
2018. november 13.
19 294
26 265
113
Nem reklám, de eddig a másik /Templom/ Jaromir nem okozott csalódást.
Ha a Rómain jártok, és normális sört akartok inni, akkor szerintem érdemes
lehet kipróbálni.

Mondjuk ha nem is kapok érte pénzt, akkor nemtom mifszért reklámozom:/
Menjetek. Jó hely. Kva jó sörök +kaja.
Nem drágább, mint a mirelit-hambis, hekkes többi hely a Rómain.