Tokaj-Hegyalján készül a világ legjobb ginje, és csak egy ember ismeri a titkát....
2022.08.20. 20:16
Az egykori bodrogkisfaludi parasztházban született meg a világverő márka, a Tokaj gin.
Ha Tokaj, akkor bor. Méghozzá fehér és édes. Aki ettől eltér, azt a borvidéken megvesszőzik, kiátkozzák és elkergetik. A lazulás azonban már érezhető. Az első jelei akkor látszottak meg, amikor néhány borász elkezdett kísérletezni a száraz furmintokkal, és háromszoros jaj, de tényleg így van, egy-két dűlőben már piros szőlőket is nevelnek. Ennek fényében az már nem is nagy meglepetés, hogy már pezsgőt is készítenek Tokaj-Hegyalján, amihez hozzá kell tenni, hogy ismét, mert nagyon régen erre már volt példa.
Az igazi áttörés azonban – ami végképp ledöntötte a Tokaj-bor-édes-fehér alkotta várfalakat – két évvel ezelőtt történt, amikor megjelent Bodrogkisfaludon a Hollandiában speciálisan erre a célra készített lepárlójával Mészáros-Komáromy Dénes, aki alapvetően whiskey-t szeretne készíteni, ezért naná, hogy megcsinálta a világ legjobb kortárs ginjét.
Nyílt titok, hogy sokan szerették volna kiátkozni leginkább azért, mert a termék neve Tokaj gin, de csak a tokaji borok neve élvez védettséget, azt sehol nem foglalták passzusokba, hogy borókapárlat nem szerepelhet ilyen néven. Mára már megbarátkoztak a gondolattal, hogy ez az ital is csak viszi valamilyen módon a tájegység hírnevét.
Reálcsalád történésze
A ginkeverő Mészáros-Komáromy Dénessel a Seven Hills Distillery budapesti koktélbárjában találkozunk. Összefuthatnánk Bodrogkisfaludon is, nem ismeretlen a környék, de most kényelmesebb volt a Wesselényi úton leülni beszélgetni.
– mondja Dénes.
A bár helyén korábban egy igazi késdobáló kocsma állt. Az első dolga az volt, hogy a kétkaros sörcsapot kidobta. Ezzel meg is szűrte egy kicsit a közönséget. Ide azok jönnek, akik szeretik a különleges italokat, koktélokat. A legnagyobb élménye az volt, amikor betért egy amerikai pár és gin-tonicot kértek külön, ahogy ez arrafelé szokás. Elkezdték kóstolgatni a Tokaj gint és a férfi egyre izgatottabb lett. Megkérdezte, mi ez az ital, mert ilyet különlegességet még sehol nem ivott. A bartender megmondta, majd rámutatott Dénesre, és hozzátette, ott meg az a srác ül, aki ezt megalkotta.
Mészáros-Komáromy Dénes annyira műszaki szemléletű családból származik villamosmérnök apukával, anyukával, testvérrel, hogy kis túlzással náluk a macska is el tud végezni apróbb áramszerelési munkákat. Egyenes volt tehát az út a bölcsészetre, ahonnan a család „fekete bárányaként” gazdaságszociológusként és történészként jött ki.
10
Galéria: Szentségtörő alkotta meg a világ legjobb ginjét, mert ráértFotó: Papajcsik Péter / Index
Metáltól a whiskey-ig
Mészáros-Komáromy Dénes sokáig aktívan zenélt, a metál volt a főcsapás, de nem kizárt, hogy lesz még visszakanyarodás. A fellépések után gyakran látogattak kisebb-nagyobb bárokat. „A zenészek többségétől nem áll távol az alkohol élvezete” – mondja, és ezt az állítást egykori zenészként megcáfolni nem tudom és nem is akarom. Már akkor is a whiskey mértékletes fogyasztása volt a cél és egy idő után tudatosan kezdte figyelni az ital minőségét.
– mondja Dénes.
Ez volt az a pont, amikor jött a felismerés, lehet, az italkészítés az, ami az ő igazi világa. Ez akkor nyert teljes bizonyosságot, amikor a testvére megpróbálkozott a szilvapárlat készítésével és az eredmény, ha nem is rettenetes lett, de távol állt az elképzelt és elvárt minőségtől, ezért szólt Dénesnek, csinálja inkább ő. Annyira hallgatott a tanácsra, hogy egészen Hollandiáig ment párlatkészítést tanulni, azon belül is szakosodott a whiskey-re. Ott is csodabogárként tekintettek rá, miért akar egy magyar srác whiskey-t készíteni. Talán azért, mert szereti. Ez egy olyan érv volt, amit már érdemes elfogadni.
Adva van tehát egy metálzenész történész, aki Hollandiában merül el a lepárlás tudományában és művészetében, ráadásul semmilyen kötődése nincs Tokaj-Hegyaljához, épp ezért kiköt Bodrogkisfaludon. Egy családi nyaralás döntött. Három család összesen 11 gyerekkel. Dénes szerint ez igazi túlélőtúra, amihez olyan hely kell, ahol egy héten át le lehet mindenkit kötni valamivel. Erre az egyik legalkalmasabb hely Zemplén. A vendégház utcájában pedig rátalált egy régi parasztházra, ami eladósorba került. Beleszeretni a faluba nem sokáig tartott, ez tíz éve történt és azóta a szerelem töretlen.
Az pedig szintén Dénesre jellemző, hogy Seven Hills Distillery lett a lepárló neve. Egy nap felfutott a Kisfalud határában lévő Vár-hegyre, ahol azon nyomban megcsípte három lódarázs. Ebből egy is pont sok. Nem tudta, hogy reagál a szervezete, ezért felhívta a feleségét, ha fél órán belül nem jelentkezne, akkor tudjon róla, baj van. Majd mint aki jól végezte a dolgát, körülnézett és fényképezett egyet.
„Hét hegyet láttam. Igaz, egy külföldi ezekre azt mondaná, dombocska, de az Alföld felől ez hegy. Akkor ugrott be a Seven Hills elnevezés” – mondja Dénes.
Adott a kérdés, Hegyalján miért whiskey? A magyarázat kettős: a zempléni tölgy és a mikroklíma. A holland tanulmányok idején is elhangzott, a jó párlathoz három hordótípus valamelyike alkalmas, a francia, a kissé vaníliás amerikai és a zempléni tölgy. A skót lepárlók egészen idáig eljönnek a legendás tölgyfahordókért, hogy abban érleljék a párlataikat.