Gasztronómia, étel-ital dinomdánom

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
11 896
32 546
113
Basszus, milyen ize lehet egy disznózsirban sütőtt palacsintának pl. lekvárral?
Nem kanálszámra rakod alá. Normális zsírnak, normális mennyiségben -csak épp megkened "tollal"*- semmi íze. Én is úgy sütöm, de még senki nem panaszkodott, hogy zsír ízű lenne. Vajjal nem sütöttem még, de kipróbálom majd, hogy van e különbség ízben.
Mi semmi olajat nem használunk, se margarint. Zsír meg vaj.

*nem tudom mi annak a kenő izének a neve, régen tollat használtak rá, ma ilyen szilikonos fityfene.
 

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
16 516
60 076
113
Nem kanálszámra rakod alá. Normális zsírnak, normális mennyiségben -csak épp megkened "tollal"*- semmi íze. Én is úgy sütöm, de még senki nem panaszkodott, hogy zsír ízű lenne. Vajjal nem sütöttem még, de kipróbálom majd, hogy van e különbség ízben.
Mi semmi olajat nem használunk, se margarint. Zsír meg vaj.

*nem tudom mi annak a kenő izének a neve, régen tollat használtak rá, ma ilyen szilikonos fityfene.
Amig nem piritasz alá hagymát... :)
 

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
16 516
60 076
113
Étolaj ügyben egyre rosszabb a helyzet:
Indonézia leàllitotta a pálmaolaj exportot, hogy biztositani tudja a belföldi fogyasztást. India étolajigényének 50%, Pakisztán és Bangladesh 80%-a Indonziából származik. ( És nincs disznózsirjuk. :))
Szojaolaj termelés gyenge, mert szárazsàg van D-Amerikában.
Repceolaj termeles megsinyli a kanadai rossz termést.
Napraforgóolaj termelèst negativan érinti az ukrán helyzet.
 

kelepisti

Well-Known Member
2010. május 5.
3 089
9 053
113
Nem értem a étolaj pánikot, mert aki eddig napraforgó olajat használt vödörszámra (most nem vendéglátóiparról beszélek) az kicsit egészségesebben fog élni). Egyébként is van alternatíva. Én olivaolajat használok évek óta és inkább roston sütöm a húsokat és nem egyfolytában panírozok. A repceolajat egyébként tőlőnk északabbra sokkal többen használják, délebbre pedig az olivát.. És akkor még ott a vaj, margarin és mindenféle állati zsíradék..
 
  • Tetszik
Reactions: phaidros

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
16 516
60 076
113
Beszélj egy vendéglátóssal, vagy a mélyhütött kajàkat készitőkkel, vagy a ropikat, sütiket, kekszeket készitőkkel...
Komoly áremelkedés lesz ebből. Eddig se öntötték a kifolyóba juxból az olajat.
És persze az olivaolaj ára is fel fog menni a növekvő kereslet miatt. Meg a vajé is.
Ne csak magadra gondolj. Nekem szemelyesen nyolc, mibe kerül a benzin,étolaj, vendéglő, akàrmi. De a többsgnek nem. A vilàg lakósságànak egy nagy résznek pedig kurvára nagyon nem.
 
  • Tetszik
Reactions: phaidros and zeal

Fundin

Well-Known Member
2019. június 22.
712
2 710
93
9561_86b8254dd6ae.jpg
 

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
11 896
32 546
113
Mondjuk talán még nem lenne késő valamennyivel növelni a napraforgó és olaj tök vetésterületét az országban.

Ja a vaj; tegnap mondja az asszony, hogy már 1000 forint a 250g-os.
Mindig mondtam, hogy tehenet kéne tartani. Így évi 40-50 ezer megy el csak vajra.
 

eszena

Well-Known Member
2021. április 3.
898
3 246
93
Palacsintát disznózsírral (!) meg repceolajjal (!!) sütni szimplán eretnekség. A jezsuiták annak idején simán megégettek volna ilyenért.

Palacsintát vajjal sütünk. Pont.

Quick tip: Kell egy kis olvasztott vajat keverni a tésztába, és azon felül az első serpenyőbe kell a tészta alá egy pici kocka, a továbbiak nem tapadnak, mert pont annyit izzad ki magából, hogy az öntött vason sem tapad (a teflonbevonatú serpenyőkről és egyebekről nem is beszélve). Jó étvágyat! ;)
Párdon, hogy beleszolok de mindent(!) zsírral kéne sütni, mangalicából!
 

Irsai Olivér

Well-Known Member
2019. június 7.
1 832
6 191
113
Párdon, hogy beleszolok de mindent(!) zsírral kéne sütni, mangalicából!
Ez azért így elég sommás, de hát kinek mi a hobbija ugye. De gustibus non est dispotandum.

Mellékszál, de ha mindent is mangalicazsírral süttetnél, akkor maholnap búcsút inthetnénk az utolsó példánynak is. (A mangalica amúgy nem kimondottan zsírsertés, a husikájáért tartjuk, mert az szépen márványozott és a spanyolok lepetéznek tőle, és fizetik érte a soksokezermillió zsébetűt, ami nem kevés!)

Én leginkább a vajat, a kacsazsírt és az olívát preferálom sütéshez, de persze a disznóhúsból készült ételeket jobbára a zsírjában sütöm magam is.