Gasztronómia, étel-ital dinomdánom

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Ramzana

Well-Known Member
2021. október 22.
5 771
32 337
113
Egy (nálunk) tradicionális karácsonyi receptet hozok: étcsokis tiramisu

Alap tiramisu 4 tojással, mascarponéval, (piás*) kávéba mártott babapiskótával.
Annyi a csavar, h a 4 tojás sárgájából, mascarponéból kevert krémhez adok 1 tábla (100g) min 70%os vízfürdőben olvasztott étcsokoládét, és utána keverem hozzá a felvert 4 tojásfehérjét.

* piával nem vagyok válogatós, elméletileg amarettó, de boron, sörön, pezsgőn és gyomorkeserűn kívül mindennel próbáltam már: pálinka, gyümölcsvodka, zubrovka, házi likőr, miod pitny.
Cukrot csak annyit rakok bele, amennyivel a tojás fehérjét felverem, ill amennyi a babapiskótában van.
 
  • Tetszik
Reactions: Wilson and rappali_

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
21 729
72 108
113
Az EU betiltotta az E171 élelmiszer-adalékanyag használatát
Forrás: https://kuruc.info/r/4/238592/

És egy találó komment alóla:

"Emlékszem nagyanyám mikor vasárnapokon főzte a tyúkhúslevest már reggel 6-kor hozzáfogott, 7-kor már főtt a tyúk, majd szépen kerültek bele a zöldségek, répa, krumpli, zeller, borsó etc, de sosem emlegette a titán-dioxidot mikor kell belerakni."
 

rappali_

Well-Known Member
2016. szeptember 18.
3 304
16 135
113
Az EU betiltotta az E171 élelmiszer-adalékanyag használatát
Forrás: https://kuruc.info/r/4/238592/

És egy találó komment alóla:

"Emlékszem nagyanyám mikor vasárnapokon főzte a tyúkhúslevest már reggel 6-kor hozzáfogott, 7-kor már főtt a tyúk, majd szépen kerültek bele a zöldségek, répa, krumpli, zeller, borsó etc, de sosem emlegette a titán-dioxidot mikor kell belerakni."
Annak idején a kálium-nitrát adalék magyarázata volt pazar; az eu-élelmiszer direktíva kijelenti, h rákkeltő adalék nem lehet...hacsak nem előz meg fertőzést (húskészítménynél Clostridium fertőzést pl.). Viszont ez a hacsak, mindenhol megengedte :) Volt 2000 körül egy magyar -tán élelmiszermérnök- fickó, aki vegyszermentes zöldségtartósítást (borso, stb) fejlesztett...a kutyának nem kellett, franciák jól elvannak azóta is az izotópos sterilezéssel.
 
W

Wilson

Guest
"Pick Márk ugyanis, akárcsak Herz Ármin, jámbor zsidók voltak, ők a sertéshúsból készült szalámijukat meg sem kóstolhatták. (Egy évszázaddal később bezzeg lett volna mit kóstolniuk, mert akkor már marhahúsból is készítettek a Pick gyárban szalámit - speciálisan az arab piacra.)

pick_2.jpg


A régi gyártási folyamat bemutatása a Pick Szeged Zrt. múzeumában. (Magyar Mezőgazdasági Múzeum - képeslapok, Hungaricana)

Pick Márk a nulláról indult, zseniálisan megérezte az üzleti lehetőséget a jó minőségű, tartós szalámiban, amelybe addig Szegeden mindenki belebukott, de a képzelőereje mellett a tőkeereje eltörpült. A szállító céget üzemeltető Krausz testvérek szálltak be tőkével a vállalkozásba, de ők már 1887-ben csődbe mentek és Picket is magukkal rántották. Nagy nehezen sikerült Picknek megegyeznie a hitelezőkkel és kikeverednie a csődeljárásból.

A Margit (mai Gutenberg) utcában épült fel Pickék első szalámigyára, szárítóval, füstölővel. A Pick szalámi a kezdet kezdetétől rendkívül szigorú technológiai fegyelemmel, aprólékosan kidolgozott, egyedülálló eljárással készült. Ez volt (világ)sikerének a titka. Pontosan előírt módon táplált, súlyos mangalicasertések húsából és szalonnájából készült, a húst nem darálták, hanem apróra, rizsszem nagyságúra vágták, hideg időben, hideg füstöléssel, lassú eljárással tartósították, félméteresre vágott bükkfadarabokkal fűtöttek. A lóbélbe (később cellulózba) igen finom mozdulatokkal kellett a szalámi masszát beletölteni, egyenletesen elsimítani. A rudak elkötése is nagy figyelmet igényelt. A három hónapos érési időszakban rárakódott nemespenészt műgonddal kefélték le és kenték el egyenletesen, és csupán néhány mester által ismert titkos recept szerint fűszerezték. "Titkokat őrző, öreg mesterei voltak a szakmának. Figyelték a széljárást, a levegő nedvességtartalmát, éjszaka is felkeltek, ha kellett, ablakot nyitni-csukni a padláson, hogy nyugati, vagy északi szél érje, ahogyan kellett, mert ettől érlelődött a szalámi." (Fejér Megyei Hírlap, 1980. július 13.) Száz nap alatt lett a mangalicából szalámi, és csak hideg időben, október végétől, november elejétől lehetett előállítani a tél végéig."

 

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
11 896
32 545
113
"Pick Márk ugyanis, akárcsak Herz Ármin, jámbor zsidók voltak, ők a sertéshúsból készült szalámijukat meg sem kóstolhatták. (Egy évszázaddal később bezzeg lett volna mit kóstolniuk, mert akkor már marhahúsból is készítettek a Pick gyárban szalámit - speciálisan az arab piacra.)

pick_2.jpg


A régi gyártási folyamat bemutatása a Pick Szeged Zrt. múzeumában. (Magyar Mezőgazdasági Múzeum - képeslapok, Hungaricana)

Pick Márk a nulláról indult, zseniálisan megérezte az üzleti lehetőséget a jó minőségű, tartós szalámiban, amelybe addig Szegeden mindenki belebukott, de a képzelőereje mellett a tőkeereje eltörpült. A szállító céget üzemeltető Krausz testvérek szálltak be tőkével a vállalkozásba, de ők már 1887-ben csődbe mentek és Picket is magukkal rántották. Nagy nehezen sikerült Picknek megegyeznie a hitelezőkkel és kikeverednie a csődeljárásból.

A Margit (mai Gutenberg) utcában épült fel Pickék első szalámigyára, szárítóval, füstölővel. A Pick szalámi a kezdet kezdetétől rendkívül szigorú technológiai fegyelemmel, aprólékosan kidolgozott, egyedülálló eljárással készült. Ez volt (világ)sikerének a titka. Pontosan előírt módon táplált, súlyos mangalicasertések húsából és szalonnájából készült, a húst nem darálták, hanem apróra, rizsszem nagyságúra vágták, hideg időben, hideg füstöléssel, lassú eljárással tartósították, félméteresre vágott bükkfadarabokkal fűtöttek. A lóbélbe (később cellulózba) igen finom mozdulatokkal kellett a szalámi masszát beletölteni, egyenletesen elsimítani. A rudak elkötése is nagy figyelmet igényelt. A három hónapos érési időszakban rárakódott nemespenészt műgonddal kefélték le és kenték el egyenletesen, és csupán néhány mester által ismert titkos recept szerint fűszerezték. "Titkokat őrző, öreg mesterei voltak a szakmának. Figyelték a széljárást, a levegő nedvességtartalmát, éjszaka is felkeltek, ha kellett, ablakot nyitni-csukni a padláson, hogy nyugati, vagy északi szél érje, ahogyan kellett, mert ettől érlelődött a szalámi." (Fejér Megyei Hírlap, 1980. július 13.) Száz nap alatt lett a mangalicából szalámi, és csak hideg időben, október végétől, november elejétől lehetett előállítani a tél végéig."

Mennyit jártam én oda tekézni. :D
 

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
16 516
60 076
113
"Pick Márk ugyanis, akárcsak Herz Ármin, jámbor zsidók voltak, ők a sertéshúsból készült szalámijukat meg sem kóstolhatták. (Egy évszázaddal később bezzeg lett volna mit kóstolniuk, mert akkor már marhahúsból is készítettek a Pick gyárban szalámit - speciálisan az arab piacra.)

pick_2.jpg


A régi gyártási folyamat bemutatása a Pick Szeged Zrt. múzeumában. (Magyar Mezőgazdasági Múzeum - képeslapok, Hungaricana)

Pick Márk a nulláról indult, zseniálisan megérezte az üzleti lehetőséget a jó minőségű, tartós szalámiban, amelybe addig Szegeden mindenki belebukott, de a képzelőereje mellett a tőkeereje eltörpült. A szállító céget üzemeltető Krausz testvérek szálltak be tőkével a vállalkozásba, de ők már 1887-ben csődbe mentek és Picket is magukkal rántották. Nagy nehezen sikerült Picknek megegyeznie a hitelezőkkel és kikeverednie a csődeljárásból.

A Margit (mai Gutenberg) utcában épült fel Pickék első szalámigyára, szárítóval, füstölővel. A Pick szalámi a kezdet kezdetétől rendkívül szigorú technológiai fegyelemmel, aprólékosan kidolgozott, egyedülálló eljárással készült. Ez volt (világ)sikerének a titka. Pontosan előírt módon táplált, súlyos mangalicasertések húsából és szalonnájából készült, a húst nem darálták, hanem apróra, rizsszem nagyságúra vágták, hideg időben, hideg füstöléssel, lassú eljárással tartósították, félméteresre vágott bükkfadarabokkal fűtöttek. A lóbélbe (később cellulózba) igen finom mozdulatokkal kellett a szalámi masszát beletölteni, egyenletesen elsimítani. A rudak elkötése is nagy figyelmet igényelt. A három hónapos érési időszakban rárakódott nemespenészt műgonddal kefélték le és kenték el egyenletesen, és csupán néhány mester által ismert titkos recept szerint fűszerezték. "Titkokat őrző, öreg mesterei voltak a szakmának. Figyelték a széljárást, a levegő nedvességtartalmát, éjszaka is felkeltek, ha kellett, ablakot nyitni-csukni a padláson, hogy nyugati, vagy északi szél érje, ahogyan kellett, mert ettől érlelődött a szalámi." (Fejér Megyei Hírlap, 1980. július 13.) Száz nap alatt lett a mangalicából szalámi, és csak hideg időben, október végétől, november elejétől lehetett előállítani a tél végéig."

Innen a téli szalámi,amit nem is lehetett régenben egész évben kapni...
 

Mackensen

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2010. május 3.
21 605
14 766
113
Az EU betiltotta az E171 élelmiszer-adalékanyag használatát
Forrás: https://kuruc.info/r/4/238592/

És egy találó komment alóla:

"Emlékszem nagyanyám mikor vasárnapokon főzte a tyúkhúslevest már reggel 6-kor hozzáfogott, 7-kor már főtt a tyúk, majd szépen kerültek bele a zöldségek, répa, krumpli, zeller, borsó etc, de sosem emlegette a titán-dioxidot mikor kell belerakni."
Miért nem vett egy kuktát? 20 perc alatt meglett volna.
 

Centquri prime

Well-Known Member
2021. december 22.
4 818
24 179
113
Szerintem csak akkor keseredik, ha túl sokáig futtatod forró olajban.
Hát ezek szerint ahány ház annyi szokás
Én először olajon megpirítom a hagymát, és a guar gumit, amíg készül módosítom a keményítőt, majd azt is megkapatom egy picit, aztán megy hozzá a husi, a víz és a K-szorbát, később a leveszöldség és a Na-benzoát, aztán amikor már majdnem kész ízlés szerint a só, bors és a titán-dioxid.
Ha nagyon pikánsra szeretném, akkor adok hozzá még egy kevés aromát és paprikát is.
 

Mackensen

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2010. május 3.
21 605
14 766
113
Hát ezek szerint ahány ház annyi szokás
Én először olajon megpirítom a hagymát, és a guar gumit, amíg készül módosítom a keményítőt, majd azt is megkapatom egy picit, aztán megy hozzá a husi, a víz és a K-szorbát, később a leveszöldség és a Na-benzoát, aztán amikor már majdnem kész ízlés szerint a só, bors és a titán-dioxid.
Ha nagyon pikánsra szeretném, akkor adok hozzá még egy kevés aromát és paprikát is.
Nekem kuktás receptem van. Minden összetevő kuktába, 20 perc sistergés és kész.
 

phaidros

Well-Known Member
2014. augusztus 9.
11 896
32 545
113

Irsai Olivér

Well-Known Member
2019. június 7.
1 832
6 191
113
dde tartósabb. Akarom írni ha sütsz egy adag szalmakrumplit az olajnak a nagyrésze elpárolog. míg a disznózsír kevésbé illékony.
de palasinta sütésnél még jobban érzékelhető. hogy zsírozni elég minden sokadik után zsírozni olaj esetén meg minden második után repcénél akár mindeggyik után. az olaj nagyrészét elpárologtatja az ember sütés közben. még főzés közben is párolog...

Palacsintát disznózsírral (!) meg repceolajjal (!!) sütni szimplán eretnekség. A jezsuiták annak idején simán megégettek volna ilyenért.

Palacsintát vajjal sütünk. Pont.

Quick tip: Kell egy kis olvasztott vajat keverni a tésztába, és azon felül az első serpenyőbe kell a tészta alá egy pici kocka, a továbbiak nem tapadnak, mert pont annyit izzad ki magából, hogy az öntött vason sem tapad (a teflonbevonatú serpenyőkről és egyebekről nem is beszélve). Jó étvágyat! ;)
 

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
16 516
60 076
113
Palacsintát disznózsírral (!) meg repceolajjal (!!) sütni szimplán eretnekség. A jezsuiták annak idején simán megégettek volna ilyenért.

Palacsintát vajjal sütünk. Pont.

Quick tip: Kell egy kis olvasztott vajat keverni a tésztába, és azon felül az első serpenyőbe kell a tészta alá egy pici kocka, a továbbiak nem tapadnak, mert pont annyit izzad ki magából, hogy az öntött vason sem tapad (a teflonbevonatú serpenyőkről és egyebekről nem is beszélve). Jó étvágyat! ;)
Basszus, milyen ize lehet egy disznózsirban sütőtt palacsintának pl. lekvárral?