Gépkarabélyok

 • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

  Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

  Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

  Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

  --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

  A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

  Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

  Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

  Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
38 567
50 290
113
<a title="tallking profiljának megtekintése" href="http://htka.hu/kerekasztal/tagok/tallking/">tallking</a>

Sikerült az egyetlen pozitív dolgot  negatív példának felhozni  a videóból.A cső kilengése nem,hogy hátrány hanem egyenesen KELL a pontos lövéshez(egy mesterlövész puskának ennél durvábban mozog a csöve).

az,hogy a válltámasz nincs a csővel egy vonalban nem feltétlen hátrány.

Azért mondják előnyösnek azt ha a csőtengellyel egybe esik a válltámasz mert így az energiák egyenes vonalban törés nélkül érik el a feltámasztást(ez lenne a vállad).Igen ám de mivel egybe esik a csőtengellyel a válltámasz így nagyon rá kell hajtani a fejed a válltámaszra,hogy célozni tudj.Ez eléggé kényelmetlen,ezért a katonák a csőtengelyt feljebb viszik(így nem a válltámasz teteje  ami egybe esik a csőtengellyel lesz a feltámasztás hanem a válltámasz alja)így a csőtengely és a feltámasztás között ugyan úgy meg van a törés mint az AK-nál vagy G36-nál csak lefelé törik az erővonal hanem felfelé.

Pár ké,hogy miről is beszélek: 

Unio

Member
2011. május 5.
663
2
18
Én nem teljesen értek egyet. Elhiszem, hogy a fegyver úgy vacog/remeg az "oroszos" illesztések miatt mint egy kocsonya és így pontatlan, viszont lehet erre ellenpéldát is mondani. Például a keletnémet AK-k (MPi-K (AK-47), MPi-KS (AKS), MPi-KM (AKM), MPi-KMS-72) voltak a legjobb minőségűek, százszor jobban voltak összerakva mint a szovjet verziók. Persze még ezek is "hézagosak" voltak, de nagyságrendekkel pontosabban lehetett velük lőni. Erről van valahol egy dokumentumfilm (vagy cikk), de már meg nem mondom, hogy hol :S. Megértem, hogy ettől még a mechanizmusa/rendszere lehet "elavult", de azért ne temessük már el mert most a hájtek meg a tököm tudja milyen "trendi" fegyverek mennek. Én szerintem még simán kilehetne belőle hozni (és ki is hoznak még az oroszok,ukránok és sokan mások is) egy "fejlettebb" fegyvert. Nem vagyok vér maradi vagy konzervatív, de van még helye az AK-nak jó darabig a földön. Ha jönnek a szürkék vagy mind Mad Max-ek leszünk a kipusztult bolygón, én akkor is az AK-t választanám :).

Gyertek! Kövezzetek meg! Nem megyek a sarokba! :D
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
38 567
50 290
113
Hülyeséget írtam!Ugyan olyan irányban törik meg az erővonal nem pedig fordítva.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
38 567
50 290
113
<a title="Unio profiljának megtekintése" href="http://htka.hu/kerekasztal/tagok/unio/">Unio</a>

Félre értesz.Az AK egy nagyon hatásos fegyver és még az is lesz egy darabig DE nem elégíti ki egy modern hadsereg által támasztott követelményeket.
 

Unio

Member
2011. május 5.
663
2
18
47474 said:
Félre értesz.Az AK egy nagyon hatásos fegyver és még az is lesz egy darabig DE nem elégíti ki egy modern hadsereg által támasztott követelményeket.

Én nem tudom, hogy a fejlettebb országok hadseregeinél mik a követelmények, gondolom, hogy azért nem azt várják el, hogy 2000 méterig pontos legyen egy gépkarabély.  Az viszont tény, hogy a régi AK-kat le kellene cserélni, ééééss kifejleszteni egy bullpup rendszerű verziót (hahaha :D, tudom a mániám). De komolyan hátha ki lehet belőle hozni még valami ütősebb csúzlit (itthon persze).  Ugyanakkor azt hozzáteszem én is, hogy nekem más gépkarabélyokkal sincs bajom, csak kicsit védem a kalát :). Aki rosszat mer róla mondani, annak Irgum-burgum.
 

Luthero

Well-Known Member
2010. április 25.
1 546
2 038
113
Egy video a Beryl gyárból szerintem a lengyelek megoldoták az AK témát .

http://www.youtube.com/watch?v=YAN96tLiQFg
 

doberamann

Member
2010. május 1.
566
7
18
"DE nem elégíti ki egy modern hadsereg által támasztott követelményeket."

Ez a lényeg, a többi már csak fingreszelés, tényleg sok AK van és még lesz is 1 jó darabig, de kell az új - és itt kanyarodok vissza a szemléletváltáshoz - hogy minőségbeli dolgokra kell még sajnos koncentrálni, alsónemű, zokni, egyenruha, oldalfegyver, gépkarabély - kevesebb tábornok:)

Van 1 alapja a hadseregeknek amihez sok minden hozzátartozik és pl 1-ik a modern, a feladatra alkalmas gépkarabély.
 

Unio

Member
2011. május 5.
663
2
18
47486 said:
hogy minőségbeli dolgokra kell még sajnos koncentrálni, alsónemű, zokni, egyenruha, oldalfegyver, gépkarabély – kevesebb tábornok:)

Igaz. Mondjuk most hirtelen megfordult az a gonosz ötlet a fejemben, hogy a felesleges tábornokokat és az irodistákat lefokozni és visszaküldeni a harcoló alakulatokhoz, de

1: Kijönne a népharag a részükről

2: korosak + alapból antikatonák :)

Komolyan: A ruhákat és a többi kiegészítő felszerelést én is az elsők közé sorolom mint, hogy most új karabélyt készítsünk vagy vegyünk. De tudod azért az csak jobban néz ki a hírekben meg dagad az ember mája a büszkeségtől, hogy ilyenünk is van csaje! Mint, hogy a bakának van-e minőségi zoknija, alsógatyája vagy nem lerohadó gyakorlója :).
 

Mackensen

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2010. május 3.
20 567
11 117
113
Mikor előjönnek a vágyálmok az új gépkarabélyról, mindíg ez a videó jut eszembe:

 

http://youtu.be/TSU1jQoGIqo
 

luperator

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
1 069
1 656
113
47492 said:
Mikor előjönnek a vágyálmok az új gépkarabélyról, mindíg ez a videó jut eszembe: http://youtu.be/TSU1jQoGIqo

"One shot, one kill." :D

Szóba került már itt a BTR-80 átalakítás, T-72 felújítás, Ak-63MF meg a Huncam. Nem hiszem el, hogy ahogy írjátok, nem lehetne "egy évben, egy feladat" elvvel megújítani a felszerelést. Elhiszem, hogy esik szét minden, de 20 éve esik szét, szóval ez már senkit nem kellene meglepjen fent sem.
 

doberamann

Member
2010. május 1.
566
7
18
Nincs hosszútávú koncepció, meg igazából minek is Honvédség vagy akármilyen fegyveres erő, mert nehogy eszükbe jusson pár politikust kilyuggatni...

És amikor a part szakad és odasompolyognak a tábornok elvtársak a pénzes politikusokhoz hogy izé te kéne pénz mert akkor ezt és ezt nem tudjuk megoldani, akkor csak lesnek és megkérdik hát hogyan múltkor mennyi pénzt adtunk az hova lett, meghogy ha eddig a töredékéből meg tudtátok oldani akkor most mér kell ennyi? Stb, stb.

Amíg nincs hosszútávú koncepció és megfelelő színvonal addig csak foltozgatni fogják az egyik lyukat a másik után és tökmindegy hogy zokni vagy gépkarabély.
 

luperator

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
1 069
1 656
113

MRPS: 10ezer $, gránát 50$ -- Különleges egységeknek lehet megéri.

De az amerikai pár éve teszteltek direkt ajtónyitáshoz speciális lőszert, ami minimalizálja a környezetben állók sérülését. Ha meg durrantani kell, mehet be a gránát. Vagy ha a távolság a gond, gyártanak HE töltetű rakétát is. Bár árban lehet karcolja azt a 10 ezret egy darab. :D
 

hiryu

Active Member
2012. december 9.
4 657
7
38
AArról van szó, ideje úgy gondolkodnak, nem a gépkarabéy lesz a fő fegyver, hanem gránátvető a programozható gyújtóval. De eddig marha drága  cuccokkal álltak elő, nem is igazán sikeresekkel. Haditechnika anno hozott le cikket...
 

hiryu

Active Member
2012. december 9.
4 657
7
38
azt nem találtam meg, de ezt igen.

kb közepén van az ilyenekről szó:

http://www.hmth.hu/htfuz/htfuz4.pdf
 

Mackensen

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2010. május 3.
20 567
11 117
113
A kínai gépkarabélyoknál merült fel a kérdés, de általánosan is van realitása. Márpedig egy feltuningolt köztes lőszerrel, valamint nehézgéppuska lőszer kombinációjával kiváltható e a puskalőszer?
 

Luthero

Well-Known Member
2010. április 25.
1 546
2 038
113
Egy érdekes téma az Origótól

Csak azt nem tudom kinek van otthon 3D műanyag nyomtatója?

De az kétségtelen ha megfelelőnek minősítenek a gyártástechnológiát elég sok bonyolult alkatrész lehet így gyártani olcsón.

http://www.origo.hu/techbazis/20130319-zold-utat-kaptak-a-3dnyomtatott-fegyverek.html
 

Luthero

Well-Known Member
2010. április 25.
1 546
2 038
113
A némete  lövészek  ismét kaptak egy új játékszert (g28) "szép"

 

http://www.youtube.com/watch?v=8pTXfsPEzfA&list=PLB18E09526AB898D2 
 

eSeM

Member
2012. június 12.
714
11
18
a horvátok szépen összerakták

http://www.kaliberinfo.hu/hirek/hs-uj-bullpup-vhs-2