Gépkarabélyok

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Mackensen

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2010. május 3.
21 254
13 620
113
A puskagránát az első világháborúban terjedt el, használták a második világháborúban és utána is itt-ott, de aztán ahogy elterjedtek a HSN lövegek, meg a kézi páncéltörő rakéták, aztán a cső alatti gránátvetők, ezek szinte teljesen kiszorúltak.

Ettől eltekintve gyakorlatilag minden nyugati gépkarabély képes kilőni puskagránátot. Feltételezem ez egy olyan képesség aminek a megtartása nem kerül semmibe és "ki tudja mikor lesz jó valamire" alapon a legtöbb gyártó megtartotta.

Szerintem városi harcokban ahol nagyon közel lehet kerülni a páncélosokhoz lehet értelme.
 

hiryu

Active Member
2012. december 9.
4 661
8
38
na ez is deutsch..

HK csődközelben?
http://www.welt.de/wirtschaft/article118178155/Gewehrlieferant-der-Bundeswehr-ueberschuldet.html
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 229
76 757
113
Kuruc71

Sikerült a kezembe fogni egy Steyr AUG-ot(nem replikát).Lenne pár gyakorlati kérdésem:hogy cseréltek tárat benne(marad a vállgödörben a fegyver vagy nem)?Térdelő tüzelési testhelyzetben nem fárasztó a lövő kéznek tartania fegyver súlyát(ugye bullpup ezért hátul van a súlypont így a feltámasztatlan lövő kézre nagyobb tömeg esik mint a térden feltámasztott másik kézre).
 

Kuruc71

Member
2010. április 20.
829
7
18
Kezdem a tarcserevel.

( jobbkezes verzio ) FEgyver cca 10 cm re eltavolodik a vallgodortol es kifordul 30-45 fokkal orajarasnak megfeleloen majd tarcsere. Balkez racsap a felhuzokarra ( uolso loves utan hatul marad ) es kesz is a kovetkezo menet.
Ha nincs duplatarod akkor olyan 3-4 mp ha duplatarod van akkor csak 3 mp ha gyakorlott vagy.

A loves baromi kenyelmes minden poziciobol. A sulypontja nagyon jo es meg az hogy az elso reszen a markolatot felhajthartod es mint hagyomanyos tuskent foghatod vagy eppen a melso markolat altal vagy ahogy sokan csinaljak szinten hogy a balkezzel az elsuto billentyut illetve a markolatot vedo muanyag idomot markoljak.

Balkez hasznalhatatlansaga eseten ( serules sebesultszallitas vagy municio ) Egykezzel is jol kezelheto vallgodorben.
Hala az optikai iranyzeknak. foleg az A2 valtozattol ami mar szelesebb latokoru nagyon gyors a celpont befogasa es celontartas.
 

Kuruc71

Member
2010. április 20.
829
7
18
Ami erdekes lesz az az uj granatvetos megoldas. A fegyver szerelekrendszeret es a fo muanyag markolatot is atterveztek az uj A3 as verzional hogy a markolatba belogjon egy granatveto vege az elsuto billentyuvel.
Meg nem fogtam nem lottem vele mert nagyon uj. Annyira hogy csak egy teszt csapat pufogtat vele . No itt a 40 mm es granatvetovel a sulypont es az egykezes kezelhetoseg mar szerintem jelentosen romlik de ketkezzel tuti nem lesz roszabb sot jobb lesz mint az eddigi amit hasznaltunk.

Az optikaja meg egyszeruen oriasi mert hasznalhatod hagyomanyosan es ugy is hogy az ucso egyharmadat az optikanak jobbra ballra kibillentheted. Igy egy sarok mogul tudsz ugy loni vagy eppen fedezek mogul kikukucskalni hogy a fejed nincs kint.
 

xfotel

Member
2013. április 10.
960
8
18
img_0597.jpg


kész az új ausztrál változat. ha nem oszlik fel a monarchia, valami hasonlóval tolhatnánk (mög glockkal)

http://rogueadventurer.com/tag/ef88/
 

Kuruc71

Member
2010. április 20.
829
7
18
Az optika nem az amirol beszelek de a tobbi az latszik.

Az egyik igen hasznos tulajdonsaga hogy a ket elsuto billentyu igen kozel van egymashoz nagyon gyors a valtas. es kozben meg a celon is tudsz maradni nem engeded el a markolatot.
 

Kuruc71

Member
2010. április 20.
829
7
18
Igazat megvalva nem tudom de csodalkoznek ha nem lenne. Ugyanis nallunk eloiras hogy minden fegyvernek kell rendelkeznie az elsuto billentyun kivul egy msik biztosito mechanizmusnak.

A NAVY nel meg a kesek is olyanokm hogy ha nem fix pengesek akkor egy pengerogzito mechanizmussal kell rendelkezniuk.

:)
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 229
76 757
113
Kuruc71

Miért lett bordázott a cső az új csúzlinál?Melegedési gondok voltak a csővel(azért szoktak bordázni,hogy jobban hűljön a cső).
 

Hans

Member
2010. április 19.
168
1
18
img_0597.jpg


kész az új ausztrál változat. ha nem oszlik fel a monarchia, valami hasonlóval tolhatnánk (mög glockkal)

http://rogueadventurer.com/tag/ef88/

Anyám, milyen csúzli!
Egy ilyen meg még mellé egy Glock, háááát nem rossz párosítás!
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 739
64 970
113
A régi volt már a kezemben, megmutattuk egymásnak a stukikat az osztrák soros határőrjárőrrel.:) Jó lehet, de nekem nagyon furcsa volt kézben tartani. Valahogy idegenkedek tőle, műanyag puska...
És Penge Borisz óta tudjuk a lényeg a súly... :D
Nálam mindig is az AK lesz az isten, még akkor is mikor majd fénykardokkal dobálózunk.
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 783
80 929
113
dudi
Tobben tippeltek M4-et, de Korotcsenko úr azt írta - Nyet :)
Kíváncsi vagyok mikor fedi fel a a típust.:)
Az volt a kérdés milyen fegyvertípus van a képen és ki a gyárto.
http://i-korotchenko.livejournal.com/717806.html
A Vepr-15-rol hallottál az is amerikai - orosz klón.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
47 229
76 757
113
ASP a neve vízalatti karabély.
http://en.wikipedia.org/wiki/APS_underwater_rifle
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 739
64 970
113
Ahham, azt hittem valami spec belövő fegyver. De így már világos, a hosszabb lőszernek nagyobb stabilitása van a víz alatt.