1. This site uses cookies. By continuing to use this site, you are agreeing to our use of cookies. Learn More.

Golyószórók/géppuskák

Diskurzus a(z) 'Gyalogsági fegyverek és felszerelések' témában - Tcat által indítva @ 2013. január 6..

 1. dudi

  dudi Well-Known Member


  Ne csodálkozz!80 évvel fiatalabb!
   
 2. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  Arról hallottatok valamit, hogy megoldották a pontossági problémát az MG5-nél?
  Mert olvastam olyanról, hogy a rendszerbeállítás folyamán jelentkezett ezzel probléma. Valami olyasmit olvastam, hogy csőcsere után valami tragikus lett a pontossága a fegyvernek. Valami illesztési para lehetett?
  Alapvetően én simán tudnám illeszteni a fejemben lévő szakasz felépítéshez, nekem csak a súllyával van (lenne, ha nekem kellene cipelnem) problémám .
  Olyat is olvastam, hogy lehet, hogy a PUMA-n is cserélni fogják az MG4-eseket? Pedig az koncepció volt náluk, hogy a járműben minden gyalogsági fegyver és a torony másodlagos fegyvere is 5,56 NATO-t használjon.
  Ha viszont bekerül a járműbe a 7,62 NATO akkor pedig még az is lehetséges, hogy lekerül raj szintre egy DMR fegyver ill. a kézben vitt MG is lehet 7,62, csak egy könnyebbik fajtából?
   
 3. papi

  papi Well-Known Member

  Én már csak azt nem értem, hogy a németeknek ezt miért nem sikerült megoldani.
  [​IMG]
   
 4. Kurfürst

  Kurfürst Well-Known Member

  Megnézve a videót nekem a csőcsere továbbra is jobban tetszik az MG 3-n. Oldalra nyílik, a fej felemelése nélkül fekve is egyszerűen kihúzod és berakod az újat.

  Ami újdonság van az MG 4/5-n azt viszonylag egyszerűen lehetne a régi, bevált fegyveren is módosítani. Az új géppuskán a tus állítás műanyagosan nyikorgó hangja elég lehervasztó, de ez már csak ilyen szubjektív költözködés.
   
 5. rudi

  rudi Well-Known Member

  A MG3 nál a tűzforró csövet - még kesztyűben is - elég érdekes lehet kipiszkálni.
  Kesztyű nélkül meg tuti a komoly égési sérülés.
   
 6. Kurfürst

  Kurfürst Well-Known Member

  Ezért van a kesztyű, egyébként meg ha ez akkora probléma felemeled a csövet és kiesik magától..
   
 7. rudi

  rudi Well-Known Member

  MG5 nél viszont az is meg tudja csinálni biztonságosan akin nincs kesztyű, ráadásul nem 150 kell lövésenként csövet cserélni, hanem elég 300 után.

  Én inkább azt nem értem miért fontos s célpontosság. Eddig úgy tudtam hogy egy géppuskával nem pontcélokat lőnek hanem egy területet tartanak pásztázó tűz alatt.
   
 8. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  Viszont az sem baj, ha esetleg eltalálod azt, amire célzol. Pl. kiugrik 2 futó alak a fedezékből. Nem mindegy, hogy 2 rövid sorozattal leszeded őket, vagy el kell pazarolnod a rakasz felét, hogy megállítsd őket.
  Egyszerűen kevesebb lőszert használsz a pontosabb fegyvernél. Kevesebbet kell cipelned. Logisztikai előnye van. Ritkábban lesz inaktív a fegyver hevedercsere miatt. És a csövet sem biztos, hogy olyan gyakran kell cserélgetned, mert lesz ideje visszahűlni a 2 rövid sorozat után.
  Tulajdonképpen alapjaiban erről szól a Minimi/IAR csere is... Meg úgy általában a DMR fegyverek reneszánsza. Az előbbinek még kérdéses a vége, az utóbbi meg szinte elkerülhetetlennek tűnik.
   
 9. Szittya

  Szittya Well-Known Member

  Tehat meg mindig a pkm a kiraly /tudtam en./
   
  fip7 and tonyo like this.
 10. Kurfürst

  Kurfürst Well-Known Member

  Az egész IAR bohóckodás arról szólt a USMC-nél hogy a sorozat lövő és főleg megbízhatóbb HK 416-ot akarták rendszeresíteni az M4 helyett, csak ez direktben nem mehetett, ezért kitaláltak egy ilyen hagymázas történetet a ‘pontosabb’ meg ‘támogató’ fegyverekről a Minimik helyett.

  De ez kb. porhintés és a fegyver kategória definíciók erőszakolása, azóta egyre nyíltabban beszélnek már arról hogy minden tengerészgyalogosnak HK 416 lesz, csak a kuktáknál és a tüzéreknél marad az M4..
   
  Ocses and fip7 like this.
 11. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  Nem akarlak elkeseríteni, de ez már messze nem csak "egyre nyíltabban beszélnek" kategória.
  2020-ra átalakítják az egész USMC-t. Ez az átalakítás nem csak a fegyverről szól, hanem az alapoktól, a raj szerkezetétől.

  Hja, és mindenki IAR-t kap, még a szakácsok is! Mert hogy ez lesz az alapfegyverük.;)
   
 12. dudi

  dudi Well-Known Member

  Nem győztek meg.
   
  Ocses likes this.
 13. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  Nem vagyok meglepve. :)
  Az idő el fogja dönteni. Ha meg nem válik be, akkor mondjuk az automatic rifleman visszakap valamilyen hevederes típust.
   
 14. dudi

  dudi Well-Known Member

  Borítékolom,hogy ez lesz.
   
  Celebra likes this.
 15. Kurfürst

  Kurfürst Well-Known Member

  Én is.

  Alapszitu: M27-et akarunk M4 helyett, mert USMC vagyunk és különutat járunk mindenben.
  Probléma: Nem adnak rá pénzt, nem kap approvalt mert van Colt lobbi is. Nyílt sisakkal nem lehet.
  Megoldás: Kitálálunk egy félig bullshit PR szöveget a nagyobb pontosságról, és hogy mennyire előremutató 2 IAR rajonként géppuska helyett. M249 lezsírozva raktárban.

  Aztán most pár év múlva jujj annyira jó ez az “új” koncepció (értsd: sorozatlövő gépkarabély a rajoknál, kb. Wehrmacht 1942 végi szint), hogy most majd mindenkinek ez lesz, és brutálisan nő majd a hatékonyság (lásd: Vörös Hadsereg 50-es évek beli szint).

  Miután sikeresen becsempésztük az M27-et majd jön az a szöveg hogy az új koncepcióba mégis beleillik az M249, mert úgymond a két rendszer előnyös tulajdonságait kombinálja.. és jön vissza a SAW, és kb. annyi változott hogy az M4 helyett HK 416 van a USMC-nél. :D

  Vicces hogy amikor kb. 2 éve ezt előre levezettem hogy erre megy ki az egész, akkor voltak aki váltig magyarázták nagyon szakértő módon, hogy milyen hatalmas újítás az egész, meg a pontosság mekkora hatékonyságnövekedést jelent stb.
   
  Ocses likes this.
 16. dudi

  dudi Well-Known Member

  Az a vicces,hogy a Hk416 a működési rendszeréből adódóan pontatlanabb mint az M4.Persze van speckó nehezebb csöves meg prec elsütőszerkezetes 416 de tt az alap 416 és M4 gépkarabélyról van szó.
   
 17. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  Na, fogadunk? ;)
  Egy "Na mit mondtam?!"-ba?:D
  Én azt mondom, hogy 5 éven belül nem fognak ilyet tenni! Ha mégis rá lesznek kényszerülve, akkor sem a SAW fog visszakerülni. :rolleyes:
   
 18. dudi

  dudi Well-Known Member

  A SAW biztos nem kerül vissza max átmeneti jelleggel.
   
  pöcshuszár likes this.
 19. Kurfürst

  Kurfürst Well-Known Member

  Fogadhatunk, max. annyi hogy nem SAW lesz hanem vmi hasonló hevederes, éppen divatos könnyű géppuska.
  Odáig rendben van az IAR egyébként, hogy ha ilyen missziós járőrözős, CQB-s feladatkör van Kalás pásztornépekkel, oda én sem feltételnül egy nehézkes géppuskát cipelnék. De minden másra igen.

  Bár fogalmam sincs, hogy a Minimivel mi a gond, azt leszámítva hogy ha egyszer már megvették, nem lehet még egyszer eladni, ami fegyvergyártói szemmel cinkes.

  BTW Wiki szerint az MG 5 az valami 16.000 ajró. Létezik ez? Oké hogy optika meg minden, de egy pöppet túlározottnak tűnik..
   
  pöcshuszár likes this.
 20. pöcshuszár

  pöcshuszár Well-Known Member

  Hogy ténylegesen mennyi, azt nem tudom, de hogy kurv@ drága az tény. Meg szerintem túl nehéz is....
  Járműre lehet, hogy OK, de cipelni?!?
   

Ezen oldal megosztása