Golyószórók / géppuskák

• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

• Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
51 370
86 454
113
Ezek a gépkarabély+nehezebb cső= könnyű géppuska megoldások nem véletlenül nincsenek elterjedve.Igazából alkalmatlanok könnyű-géppuskának mert nem cserélhető a csövük+ maga az egész szerkezet nem ilyen felhasználásra lett tervezve.

• Tetszik
Reactions: Ocses

Mackensen

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2010. május 3.
21 605
14 771
113
Ezek a gépkarabély+nehezebb cső= könnyű géppuska megoldások nem véletlenül nincsenek elterjedve.Igazából alkalmatlanok könnyű-géppuskának mert nem cserélhető a csövük+ maga az egész szerkezet nem ilyen felhasználásra lett tervezve.
Jó lenne találni valamilyen konkrét adatot, hogy, hol van rendszerben ilyesmi? Nem tudom, a sógoroknál rendszerben van az AUG nehőzcsövű változata?

megazez

Well-Known Member
2018. július 22.
7 802
26 387
113
Nem tudom miért kellene lecserélni a pkm-et, ott az ukm2000 az már eléggé nato kompatibilis azt kellene nekünk is licenszelni.

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 889
47 358
113
A legtöbb nyugati gépkarabélynak készült HB (heavy barrel) változata. Lehet érdemes lenne a Bren-nek is elkészíteni egy ilyen változatát.

Van ilyen. A BR kivitel. 308.as kaliberben és tud lőni sorozatot 30as tárból. Nyílván inkább a DMR vonalat célozzák vele, de akkor meg minek rá a sorozat. Ha meg van akkor meg lehetne egy hybrid DMR/golyószóro egy max 8x optikával.... azta qrva, kinyomtam a spanyolviaszt... :)
Én arra gondoltam, hogy cserélhető csővel, és hevederes (neadjisten hibrid) töltéssel.
A Negev tudja ez.
A másik opció a brutál tár (60-100), de akkor még a melegedés problémája még mindig nincs megoldva.

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 889
47 358
113
Nem tudom miért kellene lecserélni a pkm-et, ott az ukm2000 az már eléggé nato kompatibilis azt kellene nekünk is licenszelni.
Szerintem senki nem tudja a lengyeleken kívül, hogy hogyan is sikerült. Ha elkészíted egy jó fegyver downgrade verzióját, az nem jelenti törvényszerűen annak jó tulajdonságainak automatikus átvételét is.

Mackensen

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2010. május 3.
21 605
14 771
113
Én arra gondoltam, hogy cserélhető csővel, és hevederes (neadjisten hibrid) töltéssel.
https://en.wikipedia.org/wiki/FN_Minimi#/media/File:FN_Minimi_Operators.png
Ahogy látom mindenki Minimit használ. Ennyi ember nem tévedhet. A megbízhatósági problémák előjöhetnek a hosszú használattól (szétribolták őket).
Amúgy Minimibe is pászol a tár. Ez ha jól értettem azért van mert széteső hevedert használ, amit a terepen nem lehet utántölteni mint mondjuk a PKM-nél. Ha meg gond van akkor menjen tárból is. Bár nem tudom a gyakorlatban ilyesmi hányszor fordúlt elő?

• Tetszik
Reactions: Bleroka

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
51 370
86 454
113
Ahogy látom mindenki Minimit használ. Ennyi ember nem tévedhet. A megbízhatósági problémák előjöhetnek a hosszú használattól (szétribolták őket).
Amúgy Minimibe is pászol a tár. Ez ha jól értettem azért van mert széteső hevedert használ, amit a terepen nem lehet utántölteni mint mondjuk a PKM-nél. Ha meg gond van akkor menjen tárból is. Bár nem tudom a gyakorlatban ilyesmi hányszor fordúlt elő?

Nah erre írnom kell majd otthon.

• Tetszik
Reactions: pöcshuszár

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
51 370
86 454
113

Azért használ mindenki Minimi-t mert nagyon sokáig nem volt más.Amúgy a Minimi egy megbízhatatlan fegyver(ezért is cseréli le a TGY).Ami pedig a táras alkalmazást illeti valóban több az akadály ha tárral használod de ez nem a fegyver hanem a STANAG tárak hibája.Ha nem STANAG tárral használod hanem bármilyen más kompatibilis minőségi tárral akkor nincs több akadály mint a hevederes adagolásnál.Összegezve alapból sok az akadály de ha STANAG tárral használod akkor még több.

Mackensen

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2010. május 3.
21 605
14 771
113
Azért használ mindenki Minimi-t mert nagyon sokáig nem volt más.
Vagyis voltak a nehezebb és hosszabb csövű gépkarabélyok. Csak valszeg azoknál jóval többet nyújt.
Ami pedig a táras alkalmazást illeti valóban több az akadály ha tárral használod de ez nem a fegyver hanem a STANAG tárak hibája.Ha nem STANAG tárral használod hanem bármilyen más kompatibilis minőségi tárral akkor nincs több akadály mint a hevederes adagolásnál.Összegezve alapból sok az akadály de ha STANAG tárral használod akkor még több.
De ha jól értettem, normál esetben sose használják tárral.

Ratamahata

Well-Known Member
2018. december 1.
1 281
5 618
113
Oroszoknál elvileg a spec ezt fogja nyűni....
RPK16. Olyan minimi AK...
https://encrypted-tbn0.gstatic.com/...Q82CzYrTo7-Bg88A-eAlgrLVFPCZRCLW_gVn4Ec0qZZv_
Azt mondják húdejó, de ezt mondják mindenre is... :)
Akkora mint egy Ak105, de bull cső, nagycsiga, meg bipod, meg optika aztán hadszojon....
Nem is igazán tudom miez.... olyan mint a PPK.... csak az nagyobb kaliber. Talán golyószóro lenne mert csak 5,45ös...

• Tetszik
Reactions: Bleroka

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
51 370
86 454
113
Vagyis voltak a nehezebb és hosszabb csövű gépkarabélyok. Csak valszeg azoknál jóval többet nyújt.

De ha jól értettem, normál esetben sose használják tárral.
Nem ilyen egyszerű.Ugye alapból 200-as rakasz volt hozzá de az túl nagy méretű volt és nehezen álházható(a nagy méret miatt)ezért lett 100-as rakasz ami megfelelően kicsi de még elég lőszer van benne.A tár valóban szükség esetére alkalmazandó viszont pl épületbe ha be kell menni praktikusabb mint a 100-as rakasz.

• Tetszik
Reactions: Mackensen

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 889
47 358
113
To view this content we will need your consent to set third party cookies.
For more detailed information, see our cookies page.
Na EZ, például egy valós alternatíva a Negev mellett!
Azt gondolom, hogy ennél nagyobb tömegű fegyver szerintem nem lenne szabad rendszeresíteni a normál lövészrajokban. Az 5,56-osnak picit rövidnek érzem a csőhosszát. Az biztos, hogy egy komolyabb csapatpróbára biztosan benevezném.

• Tetszik
Reactions: krisss

Mackensen

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2010. május 3.
21 605
14 771
113
Én az amerikai tengerészgyalogosokra vagyok kíváncsi? Mire mennek ezzel az új elképzeléssel.

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
51 370
86 454
113
Na EZ, például egy valós alternatíva a Negev mellett!
Azt gondolom, hogy ennél nagyobb tömegű fegyver szerintem nem lenne szabad rendszeresíteni a normál lövészrajokban. Az 5,56-osnak picit rövidnek érzem a csőhosszát. Az biztos, hogy egy komolyabb csapatpróbára biztosan benevezném.

A koncepciója a Miniminek jó azaz 600-800 méteres hatásos lőtávú köztes lőszert tüzelő kis-géppuska 200 lőszerrel max 10kg-s tömeg mellett.Ez még ma is egy olyan keret amibteljesen jól mwgállja a helyét.

pöcshuszár

Well-Known Member
2019. március 21.
23 889
47 358
113
Különben kezd ám összeállni a fejemben a szakasz!
;):D:D:D
Asszem szakaszszinten lenne helye nálam mindkét NATO kalibernek. Különösen ha tényleg a Bren 2 BR lesz a DMR fegyver. :rolleyes:
Ennek különben van valódi alapja? Vagy tényleg csak exportra fognak menni?