Azt szeretném kérdezni, hogy van-e valakinek bármilyen infója, tapasztalata a Negev családról?
Már egy ideje agyalok a PKM NATO-s lehetséges utódján.
Elég szűk a rálátásom a lehetséges utódokra.
A USMC szerkezeti átalakítása kapcsán szóba jött a MINIMI kivezetése a rendszerből. Én meg tudom érteni azt a döntést is (több mint 2 évig kisérleteztek vele), és a legrosszabb esetben még mindig visszrakhatnak a rajba egy-két LMG-t.
Az ezzel kapcsolatos cikkekből az jött le, hogy bár a MINIMI igen elterjedt, a tengerészgyalogságnak elég komoly problémái voltak vele.
Az összes fegyverük közül a legrosszabb eredményt érték el a folyamatos lövészeti kiértékelésük alapján, ráadásul harci helyzetben elég gyakran volt vele probléma. A felmérés szerint ilyen szitukban a tengerészgyalogosok 30%-a tapasztalt valamilyen meghibásodást, és a felmérések szerint maguk a katonák sem bíztak már bennük igazán.
Ezt lehet elemezni, hogy vajon ezek képzési hiányosságokra, vagy karbantartási problémákra vezethetők vissza. Mindenesetre egy elég drasztikus választ adott a USMC.
A HK MG4 MG5-je biztosan fasza fegyverek, de nem igazán a könnyűségükről híresek. Előnyük lenne abban, hogy a lehetséges német eredetű IFV ezeket használhatja kiegészítő fegyverzetnek.
Az MG5-nél pedig pontossági problémák is léptek fel, bár ezt állítólag orvosolták.
A PKM modernizációjából is születhettek kiválló fegyverek, mint pl. a lengyel UKM-2000M, de ezzel is az a bajom, hogy nem igazán nevezhetők könnyűnek. Én erre is 10kg körüli súlyt találtam.
És itt csúszhat a képbe a Negev család amik kimondottan könnyű felépítésűek, ugyanakkor sokkal üzembiztosabbnak mondottak, mint a MINIMI. És az a brutál, hogy az NG7 is 8kg alatt van (gondolom töltetlenül). Továbbá mind az NG5 és az NG7 is tud tárral és hevederrel is működni.
Ráadásul a könnyűségük ellenére egészen kicsi hátrarúgással operálnak.
Szóval tényleg érdekelnének akár az ezekkel kapcsolatos infók, akár további reális alternatívák.
Ugyebár a hírek szerint a Bren 2 mellett állítólag a Bren 2 Br is fog készülni itthon. Gondolom erre mint a Dragunov váltójára, DMR fegyverként kell gondolni. Esetleg lehetséges, hogy a háttérben a CZ már dolgozik egy Bren alapokon nyugvó LMG/MMG család fejlesztésén? És azokra várnánk? Így pedig a teljes gyalogsági kézifegyver palettát itthon tudnánk gyártani?