ha jól láttam egyszer nem találták el drónt...
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.
Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.
Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.
Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.
--- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---
A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!
Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz
Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.
ha jól láttam egyszer nem találták el drónt...
ilyen rövid sorozatokkal ezen nem is csodálkozom. (tudom hadihajó miatt nem lehet hosszúsorozatra gyakoroltatni az állományt AN )ha jól láttam egyszer nem találták el drónt...
Felejtsd el ezt az automata gránátvetős dolgot. Az Mk19 torkolati sebessége 240m/s. Soha a büdös életbe el nem találsz vele semmit 1000-1200 méterről még úgy sem, hogy a cél 6 méteres körzetébe repüljön el a gránát. Ilyen távolságon vagy fix (építmények) vagy lasdsan mozgó területcélok (szétbontakozott gyalogság) ellen hatékony.Az tényleg jobb lenne. Vagy 40mm-es gránátvető időzített gránáttal RCWS-ben. 800-1000 méterre az is jó és elég ha 5-6 méteren belül felrobban.
NAMMO-nak van ilyen rendszere
valamiért számos cég fejleszt ilyen eszközöket...amúgy én is inkább a30x113-as gépágyút támogatnám "könnyű drón vadásznak".Felejtsd el ezt az automata gránátvetős dolgot. Az Mk19 torkolati sebessége 240m/s. Soha a büdös életbe el nem találsz vele semmit 1000-1200 méterről még úgy sem, hogy a cél 6 méteres körzetébe repüljön el a gránát. Ilyen távolságon vagy fix (építmények) vagy lasdsan mozgó területcélok (szétbontakozott gyalogság) ellen hatékony.
Végignéztem, hogy nektek már ne kelljen:@ravenlord itt egy jó videó a kedvencedről
Engagement range az inkább ölőhatás, mint hatásos lőtávolság. Azaz ekkora távolsagon őrzi meg a lövedék az ölőhatását (70-10J országonként változó).Végignéztem, hogy nektek már ne kelljen:
- Azt mondja, hogy csak 1 fonttal nehezebb, mint az M240L, ami pedig 10 kg, szóval ~10,5 kg.
- Nem rúg annyira vissza, mint az M240
- gyors, könnyű csőcsere
- legalább akkora az "engagement range" mint egy .50-é, vagy még nagyobb.
(régebben volt egy videó arról, hogy összehasonlítottak egy M149 Minigunt egy M2HB-val, és nagy távon a Browning nagyon szórt, alig volt vele találat (2-3) 100 lövésből 1000 méteren - szakkomentár by ravenlord)- 5400 métert mond lőtávnak, de ez csak elméleti lehet, 45°-os tüzelésnél - szerintem
(amúgy egy NM lőszernél 1600 méter hatásos lőtávra emlékszem)- A SIG 338-cal is összehasonlítja: annál is kisebb a visszarúgása, célra lehet tartani állva is. A legkisebb visszarúgású a .338-asok között
- rövid visszarúgású, gáz működtetésű, visszarúgást csökkentő rendszer (nem részletezte, hogy hogyan csökkenti, feltehetően ipari titok)
- Cső élettartama :8-10 ezer lövés
- nagyon megbízható szerkezet
- nagyon dicséri a bipodot, gyorsan kiugrik, masszív
- a zárszerkezetet biztonsági pozícióba lehet helyezni
- behajtható válltámasz
- 30%-kal kevesebb alkatrészből áll, mint az M240
- az optikán keresztül látja a lövedékek repülését és célba csapódását, ez nagyon nem tipikus egy géppuskánál (alacsony visszarúgás miatt). Ezt más géppuskáknál csak tripod alkalmazása esetén érzékeli.
Én inkább "harcfelvételi távolságnak" fordítanám.Engagement range az inkább ölőhatás, mint hatásos lőtávolság. Azaz ekkora távolsagon őrzi meg a lövedék az ölőhatását (70-10J országonként változó).
Az 5400m pedig valószínűleg a lövedék maximális repülési távolsága.
Az 800-1000 méter, de inkább 800 és ez kaliberfüggetlen.Én inkább "harcfelvételi távolságnak" fordítanám.
Ahol reális esélye van az ellenség leküzdésének.
Ez nem csak ölőhatás jelent, hanem hogy a szórás kezelhető szinten legyen.
A videóban ezervalahányszáz méterre lőtt ki sorozatot és persze sok mellé ment, de jó néhány talált is. Egyébként a NM alapú géppuskák hatásos lőtávja 1600 méter körül van.Az 800-1000 méter, de inkább 800 és ez kaliberfüggetlen.
Terület célt tud lőni. Pont ezaz, a hatásos lőtávolság nem az, hogy van néhány találat, hanem az, hogy minimum 50% a találati arány.A videóban ezervalahányszáz méterre lőtt ki sorozatot és persze sok mellé ment, de jó néhány talált is. Egyébként a NM alapú géppuskák hatásos lőtávja 1600 méter körül van.
"The M84 is a licensed copy of the Soviet Union's PKM, with a few differences such as a differently shaped stock, and a slightly longer and heavier barrel which has slightly different measurements at the gas port and forward of the trunnion in diameter.[4]"