Negan
Én ezt kicsit másként látom.
A MIG-15 szerintem nem volt olyan jó, mint pl. az F-86 Sabre.
A MIG-17/19 sem volt valami nagy szám.
A MIG-21 szerintem a legjobb 2. generációs vadászgép volt, jobb volt, mint a Mirage III. (Az izraeliek szerint is. Tesztelték mind kettőt)
A MIG-21 gyönge pontja egyértelműen a gagyi rakéta fegyverzet volt. Az R-13 nagyon kezdetleges rakéta volt. Az RS-1/2-őt megemlíteni sem érdemes.
Az F-4 Fantom korán jött, arra a front légierő szintjén lépni nem tudtak.
Ellenben a PVO-nál megjelent a Szu-15-ös. Az sok tekintetben egy F-4 Fantom képességű gép volt, kétes értékű rakéta fegyverzettel.
(oké, az első AIM-7-esek szintén szarok voltak)
Az USA-ban minden hova F-4 került, a szovjeteknél meg valamiért a Szu-15 beragadt a PVO-hoz. Így sokkal később jutott csak a front légierő fejlettebb vadászgéphez, ez volt a MIG-23.
Nah, ez a gép úgy volt szar, ahogyan volt. Látszik, hogy nagyon nagyot akartak markolni csak a kapkodásban nem sikerült. Itt gyakorlatilag minden rosszul működött.
Ezzel majdnem párhuzamosan megjelent a MIG-25 ami szintén PVO gép lett, és minden szempontból impozáns gép volt.
Ehhez már egész jó rakéta fegyverzett volt, kifejezetten BVR harcra. (R-40)
Közben a MIG-23 az "építsünk szarból várat" jeligével kezdett fölzárkózni. pl. megjött az R-60-as rakéta. Az egész jó cucc volt, csak hát szegényt a Mirage III szintű gépek ellen méretezték így (szerintem) túl kicsi lett a harci része. Így például egy találattal egy F-15 szerű gépet lelőni nem lehetett.
Eljutottunk oda, hogy mire használható lett a MIG-23 addigra megjelent az F-14/F-15. Ez megint egy generációs ugrás. A MIG-23 ismét esélytelen....
Utána további sorscsapásként megjelent az F-16/F-18 és ekkora egyértelművé vált, hogy kellene ellenük valami.
Ekkor jött először a MIG-29 majd a Szu-27.
Elvileg a MIG-29 a BVR képessége miatt jobb volt, mint az F-16A, és forduló harcban jobb volt, mint az F-4-es. Nagyjából ez volt a szovjet F-18-as.
Viszont a gyakorlati megvalósítás itt is picit zizisre sikerült.
A Szu-27 viszont a 80's évek végére tényleg egy F-15C képességű repülőgép volt. Még úgy is, hogy a későbbi véglegesnek szánt verzió az SZU széthullása miatt nem készült el a hidegháború idején.
Ezek mellet pedig volt egy MIG-31-es, ami szerintem egy abszolút BVR király volt. (Az F-14 mellet)
Csak ugye ez is a PVO-nál, vagyis kb. sosem lett volna F-14/15 vs. MIG-31 BVR csata.
Én így látom a történetet. Azt viszont meg ne kérdezd tőlem, hogy a front légierőt miért csak elmaradott repülőgépekkel szerelték fel nagyon sokáig. Lehet pénzügyi oka volt vagy valami hasonló.