Szu-57 nem 5G repülőgép. (Szerinted hova kellene mégis besorolni?)
Szerintem jobb,mint az eurokacsák,de elmarad az 5G-t jelentő F22/35 párostol.
Képes harcászatilag értékelhető módon a szuprcirkálásra (Gripen "szupercirkáló" képessége harcászatilag inrelevéns,rövid ideig és fegyverzet nélkül képes csak rá)
Csökkentett RCS értékű (ebben is harcászatilag releváns módon veri mondjuk a Rafit.Kb ugyanakkorára modellezik a legkisebb RCS értéküket,de a Rafin olyankor nincs fegyverzet,Su57-en meg van).De ez nagyságrendekkel elmarad az maerikai 5G gépektől.
Igen modern lokátora van-de nem LPI
Van hőképalkotója és rakéta közeledésjelzője-de elmarad,mégpedig jelentősen a DAS rendszer képességeitől.
Összességében a szagértők,köztük orosz szakirók szerint sem éri el a Su57 az 5G szinvonalat,csak nagyon erősen megközeliti.
Az oroszok mennyire preferálták a rendkívül alacsony láthatóságot, (láthatóan nem ez volt a legfontosabb cél),
Tisztában vannak az alacsony láthatóság harcászati előnyeivel.Nem azért nem csinálnak lopakodó gépet,mert nem akarnak,hanem mert (egyenlőre) nem tudnak.
És nem,ez nem az elméletbeli tudás hiányossága.Magad irtad,az egész amcsi lopakodó technológia egy orosz matematikus 50es évekbeli munkásságán alapszik.(nem hinném,hogy azzal lehetne vádolni,hogy lebecsülöm az orosz mérnököket,vagy hadtudósokat.Szerintem pl Tuhacsevszkij "Mély hadműveletek elmélete" sokkal jobban kidolgozta a villámháború elméletét,mint Guderián irásai).
De az orosz ipar rögvalósága az,hogy technológiai lemaradásban van az USA technológiához képest.És ez a hadiipari termékekre is rányomja bélyegét.
A prospektusok mindig az 1-10GHz közötti tartományt mutatják, se alatta, se fellette nem foglalkozank vele. Arról már egyáltalán nem beszélnek (nagy ívben hallgatnak róla)
Reklám és propi prospektusokban hallgatnak róla.Ahogy az oroszok is sok mindent irnak a reklámpropira.
De egyébként nem.Sok tanulmányt irtak a VHF lokátorok 5G gépek felderitésére való alkalmasságárol.Itt a forumon is Hpaps matematikailag levezette a Nyebo VHF radar valószinű érzékelési távolságat F35 célra-és az elég jol egyezett más szakirók által matematikai modellezésel becsült értékekkel (Én nem vagyok lokátorszakértő.Pont.De ha 10 szagértőböl 8 ugyan arra a következtetésre jut,akkor én azt elfogadom,mint valószinű helyes értéket)
olyan szintet próbálnak elérni, amire már a valóságban nincs szükség, nem hoz annyival többet, mint hátrányt
Erre viszont le merem irni,hogy hülyeség.Minden km,amivel csökkenteni tudom az ellen felderitési távolságát,harcászati előnyt biztosit a számomra.Vegyük az Irbis radart,ami kb 350- 400 km távolságbol képes észlelni egy felfegyverzett F15C gépet.Su35 ki tudja használni vele szemben az R37M rakéta adta elönyöket-egyszerűen lelövi,mielött az használni tudná fegyverzetét (oké,légi harcászat ennél azért kicsit bonyorultabbb,de most csak a technológiai lehetőségeket nézzük).Ellenben a legoptimistább orosz számitások szerint is 60km-ről tud az Irbis befogni egy F35-öst.Rögvest megfordul a helyzet.F35 ugyan lehet belül az R37M hatótávolságán,de kivül az Irbis érzékelési távolságán,miközben saját AMRAAM rakétáival már képes elérni az orosz gépet.Ebben a helyzetben az R37M hatótávja lényegtelen,mert a tűzvezetés az általa nem látott célra egyszerűen nem tud célparamétert adni.A rakéta csak vaktában indithat-megy a levesbe,nem számit a jelenléte.
Vagyis a lopakodó képesség perdöntő harcászati fölényt tud biztositani.
Szerintem a Szu-57 még mindig nem a teljesen végleges, kész repülőgép.
Melyik gép van véglegesen kész?Amit nem fejlesztenek folyamatossan,az gyorsabban elavul.Akármilyen jó volt gyártásának pillanatában (de van amikor már akkor is elavult volt,pl Gripen E)
Még a lokátora sem, szerintem a 036 helyett a 050-es lesz a hosszútávú berendezése.
Az F35 APG-81 lokátorát meg hamarosan leváltja az APG-85.
A szak(g)értők meg (szerintem nem csak nálam) nagyon csúnyán beégtek az elmúlt időszakban, tisztelet a kivételnek. Az 5G repülőgépek sohasem fogják kiváltani a 4+, 4++ repülőgépeket, max. ha olyan kicsi légierőről beszélünk, amelyeknél a darabszám egyáltalán nem jelentős, számottevő.
Nem a bulvármédia "sztárszagértőire" kell adni.Nógrádikbol van keleten és nyugaton is egy rakattal.
De ki fogják váltani az 4G gépeket az 5G gépek.Van ahol ez már meg is történt,pl Dánia.Ugyanúgy ki fogja váltani,ahogy a 4G kiszoritotta és leváltotta a 3G gépeket.Még mindig vannak ugyan szolgálatban 3G-s gépek,pl F4 Iránban,Mirage III/V Pakisztánban,F5 jópár helyen,de még A4 is akad-de gyártani már nem gyártják őket.Utolsó mohikánok,mert még nem tudták leváltani őket.
Új gépet meg akinek csak megvan rá a lehetősége,5G gépet vesz.Mert az adja a legjobb ár/harcérték arányt-egyszerűen az éri meg az árát.
Persze vannak olyan országok is,akiknek egyszerűen nincs szüksége 5G gépre,mert környezetükben úgy sem lesz olyan fenyegetés,ami szükségessé tenné.Pl az etiop légierőnek nincs szüksége 5G gépekre a várható fenyegetésekkel szemben.
De Mo nem Afrikában van.