Nekem is meg van ez az iromány.
A kiemelt rész nem mond ellent annak amiről beszéltem. Mind az angol ágyú, mint a HESH nagyon pontos.
Az angolok nagy baja minden más volt.... Menetből nem nagyon lőttek, mert szar volt a stabilizátoruk, e mellet az optikai és távmérő rendszerük is igen gyenge volt. Lásd. CAT verseny eredményei.
A HESH-el való lövéshez kell a legpontosabb mérés, mert lassan és nagy ívben repül.
Kicsit olyan ez, mintha lenne egy kíváló mesterlövész puskád, egy szar optikával.
Nem a puska vagy a lőszer miatt lősz majd mellé, hanem mert szarul lehet az optikával célozni.
Ettől függetlenül a világrekord lövést mégis az angol Challenger harckocsik tartották 30 éven át.
És nem HESH-el lőttek, hanem nyíllövedékkel. Úgy emlékszem mind kettő esetben L23/26 lőszert használtak.
"On 26 February 1991, a Challenger 1 under the command of Captain Tim Purbrick of the 17th/21st Lancers attached to the Queen's Royal Irish Hussars, destroyed an Iraqi T-55 tank at a range of 3600 metres, followed soon after by a petrol tanker at a range of 4700 metres using L23A1 APFSDS 'fin' rounds with tungsten–nickel–copper penetrators.[28][29]
That same day, a tank of the Royal Scots Dragoon Guards, call sign '11B', engaged and destroyed an Iraqi tank at a range of 5100 metres using a L26A1 APFSDS with a depleted uranium penetrator. This is believed to be the distance record for a successful tank-on-tank, direct fire, kinetic round engagement."
Az első része az idézetnek úgy tudom, hogy teljes mértékig igazolt, a másodikkal kapcsolatban olvastam, hogy vannak kételyek.
Viszont az elsőhöz hasonló eredményeket sem produkált egyetlen egy nyugati harckocsi sem eddig.
Az új rekordot az oroszok tartják egy T-80BVM vs. M2 Bradley összecsapásból, ahol majdnem 10 km-es távolságon lőtte ki a T-80BVM az M2-est, repeszlőszerrel. A találatot drónnal megerősítették. (A drón kezelő kérte a csapást az M2-re, a T-80BVM pedig végrehajtotta)