A T-80B tornyával kapcsolatban?
Szerinted én nem vagyok tisztában azzal, hogy a legtöbb forrás kvarcosnak írja a tornyot?
Nagyon jól tudom, hogy ez így van!
Az más kérdés, hogy kevesebb forrás, de azt állítja, hogy a T-80B és a T-64B tornya lényegében azonos.
Ezt külsőre szerintem senki nem is tudja megcáfolni!
Én ez utóbbit tartom valószínűnek!
Ugye a probléma ott van, hogy szétvágva még egyikünk se látta. Innentől kezdve nehéz eldönteni mi az igazság....
1. Amiben biztos vagyok, hogy mivel mai napig használt technika így nem lesz róla tűpontos infó.
2. Az is tény, hogy nem biztos, hogy olyan rossz az oroszoknak ha a hamis infó az elfogadott a neten a torony felépítéséről.
3. Elképesztően kicsi az esélye annak, hogy valaki csinál egy harckocsit 500+ mm-s teknő és 400 mm-s KE-s torony páncéllal... Ilyen nincs!
4. A 3BM22-eseket megfogta a torony szemből, közelről is. (több beszámoló szerint) Nem tudom, hogy erre a T-72A tornya képes-e. Ha igen akkor lehet elvi egyezés, ha nem képes rá akkor biztos, hogy nem kerek a történet valahol. De a 400 mm KE szinte biztosan hamis adat a T-80B tornyáról!
Én leírtam még két neten gyakran előforduló elméletet, amit a szerzők igaznak vélnek.
Nem mondtam, hogy így gondolom!
Egyrészt én BDD-nek fogom hívni, mert ez az elterjedt neve. Ahogyan a "Chobham" páncél elnevezés is veretes f@szság, hiszen az valójában NERA, ha meg már valódi név kell neki akkor Burlinghton, ugyanis ott lett kifejlesztve.... Ettől még a Chobham terjedt el, mint név.
Szóval maradok a BDD-nél, amiről mindenki tudja, hogy szovjet fém-polimer kompozit páncélzatott jelöl.
(A porcelán meg valójában kerámia, ahogyan a cellás töltőanyag is valószínűleg hab valamilyen tartó formában....)
A netes szerzők valószínűleg ezt keverik a T-64B kapcsán.
Igaz, annak a tornyát se láttam még képen szétvágva... Érdekelne!
Konkrétan a PT-76 páncélzata fémpolimer....
Két alumínium réteg között poliuretán ha jól emlékszem.
És azért ilyen, hogy a tank fönnmaradjon a vízen a találatok után is, ugyanis a PU kitölti a réseket, nincs hova betörjön a víz.
Az más kérdés, hogy ők is rájöttek, hogy ez növeli a HEAT védelmet, csak éppen ez egy alumíniumból készült PT-76 esetén értelmezhetetlen volt.
Később eszükbe jutott ez a megoldás, ezt fejlesztették tovább. Ezt ismerik ma nyugaton úgy, hogy BDD, vagyis szovjet fém-polimer blok páncélzat.