Csúsztatás? Én a lenti táblázatra vagyok kíváncsi, honnan szerezted? (Wot fórum? esetleg te magad hamisítottad?)
Sokadjára vádolsz meg hamisitással. A mellet, hogy az ember álltalában magából indul ki, elég nevetséges dolog ez.
Mindenesetre a folyamatos személyeskedésedet (igen, ez annak számít) jelzem a moderáció felé.
Azt meg ugye tudod, hogyha a hamisitás tényét nem tudod bizonyitani, akkor te konkrétan nagy nyílvánosság előtt rágalmazol?
Látom nem sikerült felfognod...
És ismét rátérünk arra, hogy miért vagy félművelt ezen a téren. Egyszer már ugye a textolit kapcsán kiderült, most a dőlésszögekről és átütésekről fogok neked valami újjat mondani. Majd lásd. a végén
Ezzel szemben mit állít a tankograd?
"Against a long rod penetrator, the effective thickness of the 60-105-50 armour is not less than 360mm RHA (its own weight in terms of steel). Based on its calculated ME coefficient of 1.07, the effective thickness is estimated to be around 387mm RHA. "
Nem nehéz megérteni, hogy itt valami nem stimmel! A 387mm-t a büdös életben nem ütné át az M111, még közvetlen közelről sem!
Magyarul kinek van igaza, a tankograd számításának (ugyanannak ami alapján szerinte a 80-105-20 330mm-t ér), vagy az Uralvagonzavodnak? Teljesen egyértelmű. Minden az UVZ-t igazolja.
Szerintem az előző hozzászólásban kifejtettem miért vagy tévúton. Nem akarok nagyon önismételni lapozz vissza a részletekért.
Röviden: A hátlap nem 20 hanem csak 10 mm-s acéllapként viselkedik olyan hosszúrúd áthatolókkal szemben, amelyek átmérője nagyobb, mint a lap vastagsága. Ha kivonod a 330-ból a 10X2.67-et, vagyis 27-et akkor 303-at kapsz... 2 mm-en belül van az eredmény.
E miatt teljesen hibásan becsülted meg a textolit értékét! Magyarán butaságot számoltál.
A 0.2 érték helyessége lemérhető a T-72A vastagabb hátlappal rendelkező páncélján.
Ezt mindenki megértette rajtad kívül!
Ahogyan azt is, hogy APDS lövedékekkel szemben bizony 330 mm KE körüli az érték.
Ahogyan azt is, hogy átütési szabvány kérdése ez is, hiszen nem mindegy, hogy a lemezdeformációt tekinted átütésnek, vagy a páncélon való tényleges áthatolást. Ebben is van kb. 20 mm különbség.
De akit érdekelnek hasonló furcsaságok nézzen utána, hogy mérték nyugaton és , hogy mérték keleten a lövedékek páncélátütési értékét.
Ott is a két módszer között minimum 20 mm különbség van!
Magyarán a különböző könyvekben fellelhető adatok, amelyek 300-330 mm körül mozognak, mind helyes értékek
Én forráskritikaként 327 mm-t számoltam, egy egyszerűsített, 1 tizedes jegyes metodika szerint. Ez, pusztán rajz alapján elég szép teljesítmény
És most térjünk át kicsit némi plusz tudás átadására páncélok vs. lőszerek tekintetében ismét:
Látom nem sikerült felfognod...
Ha végigmegyünk a tankográd számításain, akkor a lényeg az, hogy az alapján a DM33-nak nem kellett volna átütnie a T-72M1 páncélzatát... Mégis sikerült.
Itt most tisztázzuk kicsit a dolgokat, mert megint butaságokat szajkózol!
Egyrészt a DM33 az még mindig a HETZ-7-es lövedék, nem a HETZ-6-os. Előbbi jelentősen nagyobb páncélátütéssel bír. És unjuk már a csúsztatásaidat
Másrészt , a HETZ-6-al bemutatok neked egy viszonylag egyszerű dolgot.
A
megközelítő adatai: 30X330 mm, 17400 kbm WHA ötvözet, 1455 m/s torkolati sebesség. A cél NATO acéllemez 260 HB.
Mekkora a páncél átütése NATO standard fokok szerint?
0 fok: 325 mm RHA
60 fok: 379 mm RHA
68 fok: 405 mm RHA
Miért fontos ez?
A legtöbb lövedék páncél átütését NATO 60 fokban szokás megadni a 70's évek vége óta. Ez alapján 379 mm acélt lő át 0 méteren.
Viszont az orosz tankok teknő páncélja nem 60 hanem 68 fokban döntött. Akkor viszont ugyan az a lövedék 405 mm acélt lő át
Rendszeresen eljátszod ezt a hibát, hogy a páncél és a lövedék nem azonos szögben van, mégis összeveted őket, és olyanokat írkálsz, hogy
" DM33-nak nem kellett volna átütnie a T-72M1 páncélzatát... Mégis sikerült."
A helyzet az, hogy a ma érvényes fizika szerint semmi meglepő nincs abban ami történt.
És most ezek alapján térjünk vissza a 305 vs. 330 mm értelmetlen szarrágásra.
Az előző oldalon betettem az L15 APDS lövedék adatait. Jól látszik, hogy minél laposabb a beesési szög, annál alacsonyabb a páncélátütési értéke.
1 km-en, 60 fokon kb. 300 mm, 65 fokon viszont csak kb. 260 mm RHA.
(Az APDS-ek a nyíllövedékekkel ellentétesen viselkednek e téren)
Innen nézve k*rvára mindegy, hogy a T-64A teknő páncélja 305 vagy 330 mm RHA, mert nagy eséllyel nem megy át rajta a lövedék.
Ennél jobb lövedék pedig majd 10 éven át nem volt!
Az M111 Hetz 340 mm-t üt be 2 km-en 60 fokban. Induljunk ki innen.
A fenti számokat nézve kalkulátorban nekem 344 mm jött ki erre 260 HB-s NATO célban, vagyis elég jól számolok ismét.
Ez mekkora szám 68 fokos lemezen?
367 mm RHA, 260 HB-s NATO céltárgyban.
Vagyis számít az, hogy 305 vagy 330 mm a teknő értéke?
Valójában nem, ugyanis a HETZ-6 teljesítménye jóval nagyobb érték ennél.
Vagyis még mindig nem értem, hogy szegény olvasó milyen hátrányt szenvedett el általam?
1. Mert a források 305-330 mm-t adnak meg. Ő meg kapott erre egy 327 mm-s megerősítő becslést.
2. Ráadásul mind a két adatt teljesen valós különböző körülmények és vizsgálati módszerek fennállása esetén.
3. Nem létezett olyan lövedék amivel kapcsolatban ezen két érték eltérése fontos lett volna.
4. Pusztán 20 mm-s különbséget még az is produkálhat, hogy a gyártás során hány HB-re edzik a teknőt és milyen jól sikerül a lövedék.
A lövedékben simán van 20 mm szórás a különböző lövések között. Ezért szoktak átlagot megadni.
Az orosz 42 SM meg kb. 280-340 HB körül szórt.
A fenti HETZ-6 tömör lapban, 68 fokos lemezen 280 HB esetén 355 mm-t lő át, 340 HB esetén 328 mm-t
Ez mekkora szórás szerinted?
És most ennek összegzéseként ez volt az utolsó válaszom feléd ebben a témában.
Ugyanis az világosan kiderült, hogy semmiféle valós tudással vagy technikai rálátással nem rendelkezel az adott témára!
Különböző forrásokra hivatkozol , de vagy hibásan fordítasz, vagy a felét elhallgatod az infóknak, mikor, hogy sikerül...
E mellet mindenféle táblázatra hivatkozol, de fingod nincs róla, hogy a táblázatban szereplő adatok, valójában technológiailag mit jelentenek!
Nem látsz be a számok mögé.
De nem ezért, hanem elsősorban a butaságod mellé társuló minősíthetetlen stílusod miatt, nem gondollak méltó vitapartnernek.
Az emberek pedig pont emiatt unják is, a jelentéktelen dolgokon való cívódást. Ők unják, én unlak.
A munkám pedig annyira jó, amennyire kell, és örülök a rengeteg pozitív visszajelzésnek ez ügyben. A te véleményed meg nem érdekelt eddig se