Avtomat
Nem nagyon akarom tovább fűzni ezt a témát, de erre azért reagálok:
"Adott az M60 mikor hadrendbe áll. A 105-ös L7 minden ellenséges harckocsit probléma nélkül leküzd. A gép mozgékonysága megfelelő, páncélvédelme is. Ekkor a hk még MBT."
Egyrészt az MBT, mint fogalom szerintem ekkor még nem létezett, az valamikor az MBT-70 program idején született meg.
Másrészt az L7-s löveggel nem lehetett leküzdeni minden ellenséges harckocsit.
Az 1961-ben szolgálatba került L36A1 lövedék 2 km-n kb. 200 mm-s RHA-t volt képes átlőni. Ez már a T-62 tornya ellen se volt elegendő, de a T-10M nehéz harckocsi ellen meg végkép kevés volt. A 105 mm-s ágyúnak csak HEAT-tal volt esélye a komolyabb szovjet tankok ellen.
1973-tól jött az L52-s lövedék ami 2 km-en már képes volt 250 mm RHA-t átlőni. Ez már jó volt a T-62 meg a T-10M ellen is, ellenben a T-64 és az akkor születő T-72 ellen ez kevés volt. Szóval a 105-ös ágyú nem tudott probléma nélkül leküzdeni minden ellenséges harckocsit. A Chifftain ágyúja se poénból lett 120 mm-s.
A mozgékonysága közepes harckocsis volt a M60-nak, bár a 2 fokozatú váltóval azért nem volt egy rakéta, hiába volt 15 hp/t a lóerő/tömeg aránya.
A páncélzata elegendő volt a T-55 kinetikus lövedékei ellen a 70's évekig. A szovjet HEAT viszonyt könnyedén átlőtte.
A T-62-s BM6-os lövedéke (1967) ellen az M60A1 páncélzata már nem védett. Ez 1973-ban a való életben is bebizonyosodott.
Szóval az M60-s páncélvédelme kb. a T-62-vel volt egy szinten, a mozgékonysága szerintem rosszabb volt, a tűzereje meg végkép kevesebb volt.
E mellet az M60 sokkal nagyobb célterületet jelentett, mint a T-62. Utóbbit nehezebb volt eltalálni.
És a T-62 közepes harckocsi, nem MBT.
De onnan is nézheted a dolgot, hogy volt akkoriban nyugaton nehéz harckocsi is, Chieftain néven.
Kisebb volt a mozgékonysága és hasonló célterületet nyújtott, mint az M60.
Ellenben, 350 mm RHA körül volt a páncélzata, ami a legtöbb szovjet pct. eszközzel szemben ténylegesen védelmet nyújtott a harckocsi számára.
A 120 mm-s ágyújának L15-ös lövedéke (1965) pedig képes volt 330 mm RHA-t átlőni 2 km-en. Gyakorlatilag minden szovjet harckocsira veszélyes volt még kinetikus lövedékekkel is!
De az alacsony mobilitása miatt ez sem volt MBT. Szerintem.