Köszönöm a kiegészítéseiteket, egyetértek velük. Én nem szívesen állítanék fel sorrendet a mai modern harckocsik között, mert szerintem nagyon sok szubjektív dolog is közrejátszik egy lista felállításánál. Azzal nem igazán értek egyet, ahogyan sokan "lefikázzák" az orosz harckocsikat, főleg a T-72-t és az egekig magasztalják főleg a Leopard 2-t, vagy az M1-t. Azért ha reálisan nézzük, a T-72 és a mai nyugati harckocsik első változatai megjelenése között közel 15 év telt el. A T-72 amikor megjelent, egy merőben új konstrukciójú harckocsi volt, előre mutató tervezési elvekkel, a maga korlátaival együtt, mert nem a T-72 volt a csúcs modell a szovjet hadseregben, tegyük csendesen hozzá. Abban az időben úgy féltek tőle, mint a tűztől, nem véletlenül.
A T-64, T-72, T-80, T-90 család ugyan úgy egy evolúció eredménye, mint pl. a Leopard 2A1-től A7-ig, vagy az M1, MA1, MA2 Abrams, illetve Merkava I.-től IV-ig.
Az, hogy a világban most is rengeteg T-72 alváltozattal harcolnak sok helyen, nem azt jelenti, hogy nincs nála már sokkal korszerűbb, hiszen több mint 40 éves!!! eszközről beszélünk. Az ötvenes-hatvanas években 4-5 évente jöttek ki az újabb harckocsik keleten és nyugaton.
A másik dolog, hogy minden haditechnikai eszközt, főleg a harckocsikat állandóan korszerűsíteni kell, új eszközöket beépítve, illetve használva, még ha Magyarországon ez a gyakorlat teljesen hiányzik is.
Azért csak azt nézzük meg, hogy a régebbi típusoknál is az új lőszerek, felderítő, tűzvezető rendszerek mennyit javítanak a harcértéken, amely kívülről annyira nem is látszik. Azért kíváncsi lettem volna, hogy az Iraki háborúban a T-72 harckocsik az új típusú lőszerekkel és éjjellátó műszerekkel milyen tűzerőt képviseltek volna.
Szerintem bármilyen mai modern harckocsit meg lehet semmisíteni egy másik modern harckocsival, kivétel nélkül.
Ahhoz képest pedig, hogy a T-90 egy átmeneti típus, szerintem nagyon sok ország boldogan kiegyezne vele. A rendszeresítés pedig ritka kivételektől eltekintve nem technikai, hanem politikai irányvonal kérdése.