Én úgy olvastam, hogy azért nem kap még nagyobb űrméretű ágyút az Armata, mert nem akarnak beindítani ezzel egy fegyverkezési spirált.
Értelem szerűen az oroszok előbb fogynának ki a pénzből, mint a nyugat. Így meg nyugaton marad minden a régiben, ahogyan dudi is írta, az oroszok meg úgy lépnek előre, hogy nincs olyan nagy látszatja.
Ezzel a szép elmélettel akadnak problémák. Először is: így is új löveg kerül beépítésre, nem a T-64/-72/-80/-90 esetében használt 2A46-ot reszelték tovább. Emiatt részben új lőszereket is fejlesztettek ki ill. gyártanak le. Ha már úgy is új löveget és lőszert gyártasz, akkor nem spórolsz sokat magadnak azzal, hogy "csak" 125mm-es löveggel szereled fel.
Másodszor a T-14 eleve technikai előnyben van a nyugati harckocsikkal szemben, tehát egy nagyobb löveg már nem sokat osztana vagy szorozna - erről az Armata topicban már írtam eleget, nem ismételném maga, mert még valaki papagájnak néz.
Harmadszor a helyzet az, hogy az oroszok voltak lépéskényszerben. Kb. 2 évtizede vannak hátrányban a bekorlátozott nyíllövedék-hossz miatt, eközben már megjelent nyugaton az M829A3 és a DM-63, amire nem tudnak valóban megfelelő választ adni amiatt, hogy ilyen hosszú penetrátor rúddal szerelt APFSDS lövedék nem fér el a vízszintesen elhelyezett tárolórekeszekben.
Negyedszer, sem nyugaton, sem keleten nem ugrálnak a jelentősebb kaliberemelésért, mert sok vele a macera. Fent vannak a képek, de a tömeget is illik megnézni - durván dupla olyan nehéz egy 140mm-es lőszer, mint egy 120mm-es. A 152mm-es még nehezebb lehet, akár az 50kg-ot is elérheti egyenként, ha egybeszerelt, és ha osztott, akkor is mondjuk 20/30kg-ot nyomhat a két része. Ezt kézzel pakolgatni nem annyira egyszerű, gépesítése pedig nem könnyen vagy olcsón megoldható (emlékezzünk, hogy az önjáró lövegeknél milyen megoldásokat vetnek be erre a különféle helyeken - a robotkartól kezdve a futószallagig mindenfélét).
Szóval jól hangzik, hogy az oroszok "nem akarnak fegyverkezési versenyt", de egyfelől a T-14 pont, hogy eleve ez irányba egy komoly lépés - még 125mm-es löveggel is. De másfelől a helyzet az, hogy nekik is lépni kellett valamit, és valójában pro és kontra voltak/vannak érvek a 125 vs. 152mm mellett és ellen. Jelenleg a könnyen utat választották, nem akarnak új kalibert, így pár kanyart levághatnak.