M
molnibalage
Guest
Értem. Mivel és civil szimmel nem repültem 15 perc demónál többet úgy 2005 óta...A Flight Simulator X már ezer éve kihasználta a sok magot, anno direkt ezért vadászták a Xeon procikat a szimulátor fanok....
Falcon BMS4.34, de az sem támogatja, csak nem is igényel annyit.Az egy más kérdés, hogy a DCS-en túl nem nagyon van most katonai repülőgép-szimulátor.
Bevallom ebből semmit nem értek. Kérlek butítsd le nekem. Tehát van az alaplapon még csatlakozó, ami jó lehet vinyóhoz, de más kábel kell hozzá...?M.2 a neve. A története röviden annyi, hogy a 2,5"-os SATA SSD-k valójában szinte üresek, némelyikben olyan pici NYÁK van, mint egy nagyobb USB Flash tároló. Innen jött az ötlet, hogy akkor lehetne akár ezt a NYÁK-ot közvetlenül is rákötni - kisebb a helyfoglalás, ami például laptopoknál előny. Az M.2 első nekifutásnak a SATA szabványnak megfelelő kommunikációt használtak, csak más csatolófelületen, de ugyan azon a sebességgel.
A második nekifutás az volt, hogy végül is minek a SATA, hiszen a legtöbb modern alaplapon ez úgy működik, hogy egy PCI-Express sávon van rákötve a procira egy SATA vezérlő. A PCI-Express felületen más kommunikációs szabványt használnak, ez az NVMe. A 4x PCI-Express felületen nagyobb az elérhető sávszélessége, szemben a SATA által biztosított nagyjából 580MB/s felső határral, az NVMe már cirka 3300-3600MB/s csúcsra képes PCI-Express 3.0-ás csatin, 4 sáv esetén (a most érkező PCI-Express 4.0 esetében ez felugrik 6000MB/s fölé). Éppen ezért nem mindegy, hogy SATA vagy PCI-Express szabványú az M.2-es SSD, a tied például az alaplap leírása szerint mindkettőre képes, az alaplap BIOS-ában lehet átállítani gondolom.
Tessék, kép róla:
Amúgy a lapodon a CPU alatt található a foglalat, pirossal kiemeltem azt, hogy megy az SSD, és jobb oldalon van maga a csatlakozó:
Lásd fent. Akkor oda kéne dugni majd az új SSD-s vinyót, ha cserélek? Nekem eddig lövésem sem volt róla, hogy van ilyen csatkalkozó...Ne olyanra gondolj, mint a sata. Ilyet keress az alaplapon:
Ilyet kell beledugni (fontos, hogy a csatlakozó ne M2 sata hanem M2 pcie legyen)
https://ipon.hu/shop/csoport/szamitogep-alkatresz/ssd?71=7223
Sokkal gyorsabb még a satás SSDtől is. Win10 desktop 10 sec. Ráadásul nem foglal extra slotot a satákból és nem kell a gépházba hely neki.
A 128as SSDre meg tegyél 1 játékot és élvezd a betöltési sebességet.
A DDR3 és a DDR4 között amúgy nem akkora egetverő a különbség. Keress rá youtubon tesztekre. Alig pár fps. A latencyje a DDR3 nak jobb mint a DDR4 nek és pont ezért nem várnak sokan a DDR5 től csodát mert annak technikai korlátok miatt még rosszabb lesz.
Full HD játéknál nem fogod észrevenni a különbséget. Én sem látom. Asszony gépe DDR4 enyém DDR3. Annyi, hogy az övé gyorsabban betölti a pályát, de ez nem csak a ram miatt, hanem az egész architectúrája 5 évvel fiatalabb mint az enyémnek. Ha elindul a játék semmi különbség nincs.
RAM kompatibilitás sajna nagy lutri. Ha nem pont ugyanaz a széria akkor már lehet nem működik dual channelben.
Ha ilyen kicsi a DDR közötti difi, akkor nem rugózóm ezen sokat. Veszek összeillő új RAM-ot és csá. A mostanit meg vigye bárki, amennyiért akarja.