Szerintem nem állnak olyan messze egymástol a vitázó felek,inkább csak elbeszélnek egymás mellett.Csak
@kamm hülyeségeit vedd ki a képletből,mert azok csak hülyeségek.
Területvédelmi szempontbol ma a HGV lényegében elhárithatatlan.Pontvédelmi szempontbol viszont kivédhető.Mint korábban erről dödörögtem,hadászati szempontbol túl későn érzékelhető,jelenleg.De ennek azonban a MAD szempontjábol különösebb jelentősége nincs.CMek már ugyanezt a hatást megadták,mégis maradt a MAD,mint a béke őre.
Harcászati szinten meg nem jelent olyan nagy pluszt váratlanság szempontjábol.Egy 10méteren bejövő CM/ASM szerintem lopakodó kialakitással sokkal jobban megfelel erre.Sebességen amit nyer a HVG/HCM,a repülési magassága miatt kitágult radarhorizont ellensúlyozza.
Azthiszem az orosz kalibrnak van olyan változata,ami sub CMként közeliti meg a célt,alacsonyrepülésben,majd a cél radarhorizontja táján rakétát bocsájt ki magábol,ami már szuperszónikus.Ezt én ugyanolyan veszélyesnek tartom,mint egy HCMet-és ez működik,sorozatgyártható.
HCM/HVG elháritás fő gondja szerintem az elfogó ára.Pontvédelemhez kell olyan ménykűdrága eszköz,ami hagyományos fegyverek ellen területvédelmet tud adni.Területvédelmi eszközt meg még ki kell fejleszteni ellene,jó sok pénzért.