• Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

  Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

  Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

  Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

 • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

  --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

  A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

  Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

  Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

  Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

MangaMonguz

Well-Known Member
2021. április 14.
662
5 228
93
Látom, van itt baj.
Oké, felesleges kommunikációt nem erőltetünk tovább.
Az új hipsz fegyverek nem tudnak többet, mint egy 50+ éves ICBM?
Kérnék egzakt mért és validált adatokat erre vonatkozóan, mert enélkül ez is csak rizsa.
 
M

molnibalage

Guest
Otthonról majd hosszabban kifejtem. De te is csak rizsat tolsz. Most is...

Logikailag nem illeszkedő dolgokat dobalsz egymásra és s fizikát te is szépen tojod le
 
 • Vicces
Reactions: fip7 and ogretankHU

MangaMonguz

Well-Known Member
2021. április 14.
662
5 228
93
Otthonról majd hosszabban kifejtem. De te is csak rizsat tolsz. Most is...

Logikailag nem illeszkedő dolgokat dobalsz egymásra és s fizikát te is szépen tojod le
Szó sincs erről és a fizikát sem tojom le.

Azt állítottad, hogy nincs értelme ennek a fejlesztésnek, mégpedig azért, mert ezek az eszközök nem tudják majd azt, amit a fejlesztők ígérnek, sőt, egy 50 éves ICBM is pont ennyit tud. Tegyük fel, hogy ebből a szempontból igazad van, ebbe bele sem mennék jobban.
Ellenben a fejlesztéseknek egy csomó egyéb szempontból is van értelme, ami viszont nem feltétlenül fizikai képletgyűjteményt jelent - erről írtam.

Viszont sem te, sem senki ezen a fórumon nem rendelkezik egzakt adatokkal semelyik hiperszonikus rendszerről, pláne az Avangardról, ellenben példának okáért a Pentagon igen, mivel az eddigi összes orosz kísérletet real-time lekövették és kielemezték. Szerintük ezzel foglalkozni kell, szerinted nem. Oké, nekem ez is tök mindegy, a lényeg, hogy ezek a fegyverek megjelentek, vannak és a jövőben várhatóan el is fognak terjedni.
Egyébként is, az oroszoknál eddig is voltak szuperszonikus cirkálórakéták, most legfeljebb ezeknél egy kicsit gyorsabbak is lesznek majd, gyakorlatilag egy teljesen logikus következő lépés az, hogy egy eleve nagy sebességű támadó fegyver sebességét még tovább növelik. Hogy ez gyakorlati oldalról mennyi pluszt jelent az eddigiekhez képest majd az idő eldönti.
 
M

molnibalage

Guest
Amikor te arról írkalsz, hogy átrepül SAM felett vegytiszta indikátora, hogy te sem érted és csak jelzokben tudsz gondolkodni...
Az, hogy többet tud, harcászatilag nem értelmezhető. 60 eves icbm ellen sincs védelem, csak a GMD specifikusan. Akkor hova kell ez?

Mintha egy kalapccsal kéne egy butorba szoget beverni, de te nm pontosságu robottal csinalod kezd helyett. Kb ennyit jelent egy hsm. Nincs eltérés a végeredményben, s szög meg a butorban lesz. Mert a szög így és úgy is belemegy a fába...

De akkor lesz erről videó, de úgy látom egyesek számára felesleges, mert a hit erős, de még a kozepsulis fizika is magas...
 
 • Tetszik
Reactions: alali77

MangaMonguz

Well-Known Member
2021. április 14.
662
5 228
93
Amikor te arról írkalsz, hogy átrepül SAM felett vegytiszta indikátora, hogy te sem érted és csak jelzokben tudsz gondolkodni...
Az, hogy többet tud, harcászatilag nem értelmezhető. 60 eves icbm ellen sincs védelem, csak a GMD specifikusan. Akkor hova kell ez?

Mintha egy kalapccsal kéne egy butorba szoget beverni, de te nm pontosságu robottal csinalod kezd helyett. Kb ennyit jelent egy hsm. Nincs eltérés a végeredményben, s szög meg a butorban lesz. Mert a szög így és úgy is belemegy a fába...

De akkor lesz erről videó, de úgy látom egyesek számára felesleges, mert a hit erős, de még a kozepsulis fizika is magas...
Nem írtam olyat, hogy átrepül bármi felett is, nem tudom, valakivel összekeversz.

Ha ezek az új fegyverek gyorsabbak, mint egy klasszikus ballisztikus rakéta és közben képesek bármilyen manőverre, akkor már többet tudnak, mint egy szimplán "elhajított" robbanófej. Ez nem értelmezhető harcászatilag?
Valójában az a gond, hogy lóf.szt sem tudunk ezekről az eszközökről sem harcászatilag, sem hadászatilag, csak annyit, hogy gyorsak és képesek lehetnek olyan pályaíven jönni, amire egy klasszik ötven éves BM robbanófej nem. A többi spekuláció, ami egyébként nem gond, pont ezért vannak a szakmai fórumok.

A nm pontosságú robottal végezett szögbeverés és a kéz+kalapács végeredménye és az 50+ éves BM és a mai hipsz fegyverek végeredménye arányaiban valóban ekvivalensek egymással? Ennyi erővel sok különbség nincs egy muskéta és egy AK "végeredménye" között sem, ha mindkettővel jó közelről seggbe lőnek...

Nem tudom, milyen hitről beszélsz nekem, nem regéltem hitről sehol. Arról írtam, hogy a célirányos fejlesztések során számos járulékos előny is származhat a dologból, még akkor is, ha az eredeti cél nem egészen teljesül. Ez se nem cáfolja, se nem erősíti meg az állításaidat.

Ha készítesz erről a témáról is videót, az jó ötlet. A középsulis fizikán meg lépjünk már túl, a katonai nagyhatalmak mondanak ellent neked, nem én.

Ha nem haragszol, akkor viszont tovább már nem magyaráznám amit írtam korábban, szerintem egyértelmű és érthető.
 

wolfram

Well-Known Member
2011. július 30.
5 839
4 113
113
artworks-000530454984-s6u8fk-t500x500.jpg

Hát akkor ismét, legalábbis ahogy én látom.

1; Hiperszonikus manőverező siklók (HGV), nukleáris töltettel és interkontinentális ballisztikus rakétákkal, rakétafokozatokkal feljuttatva, mint az Avangard.
Volt már a múltban is pár eszköz, ami hasonló tartományban repkedett. Már a hatvanas években is.És az űrsikló (Space Shuttle) is egy hiperszonikus manőverező sikló, csak nyilván némileg más a kialakítása és emiatt a repülési profilja, mivel nem fegyvernek volt szánva.

Nukleáris fegyver végül nem lett ebből a koncepcióból. Talán azért, mert nem is lett volna értelme. Érdemben védekezni a "normál", egyébként szintén ugyanúgy hiperszonikus visszatérő egységek ellen sem lehet, amikkel az interkontinentális ballisztikus rakéták vannak szerelve. Mert még ha van is elhárító rendszer, mint mostanában a GBI, vagy a Moszkvát védő rendszer Oroszországban, vagy korábban az észak-dakotai ICBM indítókat védő rendszer az USA-ban, azokat simán túl túl tudja terhelni a másik fél a hagyományos rakétákkal, visszatérő egységekkel is már, ha a rakéták pályája egyáltalán bele is esne a rendszer hatósugarába (a GBI esetén). A legvégső fázisban meg már nem nagyon van lényegi különbség a sikló és a hagyományos visszatérő egység között védekezés szempontjából sem, ez akkor lényeges, ha a védendő objektumhoz van telepítve a védekező rendszer (a volt észak-dakotai rendszer és a jelenlegi moszkvai ilyen).

Az Avangard nyilván azért fejlettebb már és jobb "lift-to-drag" aránnyal rendelkezik, mint a 60-as, 70-es évek hasonló repülési tartományra szánt eszközei, de az értelme nagyjából annyi lehet szerintem, de még ez is főleg csak USA-relációban hogy, ha mondjuk annyira tele lenne szórva GBI-indítótelepekkel az USA, hogy a hagyományos ballisztikus pályán haladó, hagyományos visszatérő egységekkel szerelt rakéták nagy részét le tudnák szedni (ilyen kb. soha nem lesz, mert a világ pénze nem lenne elég hozzá), akkor ezzel jelenleg át tudnának jutni a GBI-ken, mert a GBI "Exoatmospheric Kill Vehicle-je" (a GBI harci része) nem működik abban a tartományban, ahol a sikló halad, vagyis a légkör és a világűr határán (kb. 50-80km magasan), hiszen az kifejezetten a légkörön kívüli működésre van tervezve.
Szóval akkor a GBI-k mellett még tele kéne szórniuk THAAD-okkal is az egész USA-t, de még sokkal sűrűbben, vagyis gyakorlatilag minden potenciális célpont közelébe kéne tenni pár THAAD üteget, mivel az van erre a tartományra tervezve, viszont jóval kisebb a hatótávja, mint a GBI-nek. Vagy készíteni kell olyan harci részt a GBI-hez, ami működik ebben a tartományban, vagy valamelyik másik meglévő rakétához, amivel nagyobb lesz a hatótávja, mint a jelenlegi THAAD-é, vagy egy teljesen új, a THAAD-nál nagyobb hatótávolságú rakétát és harci részt.
De mivel GBI-ből sincs és nem is lehet annyit telepíteni, amennyi kivédhetné az orosz arzenál akár csak egy kisebb részét is, ezért fegyverként az Avangard jelenleg nem oszt, nem szoroz. Az persze egyáltalán nem baj, hogy ezen a területen is történt fejlesztés. És arra is jó, hogy az amcsi fegyvergyártóknak kitömjék a zsebét közpénzből a hisztit gerjesztve és meglovagolva a politikusok (ami ugye meg is történt), de aminek szintén lesz-lehet azért némi technológiai fejlődésbeli haszna is persze.

A nem nukleáris töltetű és akár egy jelenlegi interkontinentális rakétánál kisebb felszíni rakéta, vagy repülőről indított rakéta által hordozott hiperszonikus siklóknak viszont talán több értelme lenne, a nagy távolságban lévő és esetleg csak mélyen a nem baráti területen-szárazföldön át megközelíthető, elsősorban időkritikus célpontok esetén. Tehát nem két nukleáris szuperhatalom közötti csörtében, hanem mondjuk egy iráni, vagy bármely hasonló, nem nukleáris nagyhatalom országbeli célpont esetében. Ilyen koncepciójú fegyver lett volna a csak tervként létezett, majd törölt ArcLight rakéta.

2; Hiperszonikus kváziballisztikus-manőverező, rakétahajtású, légi indítású rakéták, mint a Kinzsal. Ebben nincs semmi különösebb technológiai kihívás szerintem, kell egy szép nagy rakéta, meg egy nagy gép, ami felviszi a ritkább légkörbe, hogy a rakéta megspórolja az emelkedést a sűrű légkörben és ezzel rengeteg energiát takarítson meg és így gyorsabb lehessen-messzebbre juthasson. Az USA is bármikor képes ilyesmire, szándék kérdése, hogy akarnak-e ilyet.
Hogy van-e értelme? Gyors, tehát gyorsan elér a célig és a sebessége, meg a (viszonylagos) manőverezőképessége miatt nyilván nehezebb elhárítani, mint egy egyáltalán nem manőverező és lassabb rakétát, legalábbis a középső repülési fázisban, illetve, mivel a pályája egy részén nagyon magasan repül, ezért azon a repülési szakaszon teljesen kívül esik a kisebb elhárítórakéták, mint a PAC-3 is, megsemmisítési zónáján. Ennek területvédelem esetén lehet főleg jelentősége. Pontvédelem esetén nem nagyon, de ha sok a védendő objektum, akkor a pontvédelemhez nyilván sokkal több elhárítórakéta-rendszer kellene. Tehát szerintem van értelme, hagyományos fegyverekkel vívott konfliktusokban főleg.
Felszíni indítású verzió ebből a fegyverfajtából ugyanez amúgy, csak értelemszerűen azonos méret-tömeg és harci rész esetén jóval kisebb lesz a hatótávolsága (Kinzsal kb. 1000 km, Iszkander-M kb. 500 km) és a maximális repülési magassága.

3; Hiperszonikus manőverező cirkálórakéták scramjet, vagy hasonló, légköri oxigént használó hajóművel, mint a Cirkon. Alapvetően ugyanarra jó, mint a fentebbi kategória, de mivel az oxidálószert nem kell magával cipelnie, ezért azonos tömeg esetén még nagyobb lehet a hatótávolsága és/vagy a sebessége, még a végfázisban is és több manőverre lehet képes tartós sebességvesztés nélkül.
Ha az oroszoknak tényleg sikerült megcsinálni és működik, akkor ebben a kategóriában valóban lelépték az amcsikat, mert ők jelenleg ezen a területen mintha kissé gyengélkednének mostanság, az X-51 óta nem nagyon történt náluk előrelépés, pedig szándék azért volt rá, amennyire tudom.

@molnibalage Akkor szerinted az is hülyeség volt, hogy az oroszok kifejlesztettéo az Avangardot?
Mrg gondolom az is csak a véletlen műve, és tökre felesleges, hogy pl a legújabb ICBM, amitől jelenleg az egész vipág fosik, az orosz Sarmat képes Avangardot IS szállítani?
Ember..

Csak a teljesen fogalmatlanok, vagy a szándékosan az érzelmeket valamelyik irányba gerjeszteni akarók "fosnak" a Szarmattól és az Avangard siklótól jobban, mint bármelyik korábbi orosz ICBM-től, mint amilyen a Sátán, a Jarsz, a Bulava is stb. Ugyanis jelenleg mindegyik pontosan egyformán veszélyes, amennyiben nem egy-egy darabról beszélünk. És az oroszoknak nem egy-egy darab van a korábbi rakétákból.
 

SenkiFia

Well-Known Member
2022. április 4.
1 410
11 992
113
@wolfram én csak annyit tudok, és azért is írtam, hogy fosnak, mert ezt olvastam. Vagyis amikor az oroszok közzétették a Sarmat indítását, nem sokra rá jött az usa nyilatkozat, hogy ezt szabályozni kéne, meg ilyesmi. Csak ezért írtam, hogy fosnak. Ja, meg a britek is elmondták, hogy igen, ez veszélyes. Persze a többi, korábbi icbm is nyilván, nem mondtam, hogy nem.
 
 • Tetszik
Reactions: Kim Philby

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
45 660
66 386
113
A kínai fegyveres erők ma sikeresen tesztelték hiperszonikus cirkálórakétájukat, gratulálva Amerika testvéri népének a függetlenség napján.

Az amerikai felderítő RC-135S Сobra Ball kétnapos, először július 3-i, majd július 4-i tevékenysége valószínűleg az amerikai GRU várakozásaihoz és megfigyeléséhez köthető.

A kínai rakéta tesztrepülésének pályája (kép). Ma indították a Taiyuan traktusban található űrközpont kilövési helyéről k.e. idő szerint 07:30 körül a Hszincsiang Ujgur Autonóm Területben található katonai gyakorlótér irányába.

A rakéta becsült repülési hatótávja körülbelül 2200 kilométer volt.0:34
LXGl7CZBp9o.jpg 
M

molnibalage

Guest
Nem írtam olyat, hogy átrepül bármi felett is, nem tudom, valakivel összekeversz.

Ha ezek az új fegyverek gyorsabbak, mint egy klasszikus ballisztikus rakéta és közben képesek bármilyen manőverre, akkor már többet tudnak, mint egy szimplán "elhajított" robbanófej. Ez nem értelmezhető harcászatilag?
Valójában az a gond, hogy lóf.szt sem tudunk ezekről az eszközökről sem harcászatilag, sem hadászatilag, csak annyit, hogy gyorsak és képesek lehetnek olyan pályaíven jönni, amire egy klasszik ötven éves BM robbanófej nem. A többi spekuláció, ami egyébként nem gond, pont ezért vannak a szakmai fórumok.

A nm pontosságú robottal végezett szögbeverés és a kéz+kalapács végeredménye és az 50+ éves BM és a mai hipsz fegyverek végeredménye arányaiban valóban ekvivalensek egymással? Ennyi erővel sok különbség nincs egy muskéta és egy AK "végeredménye" között sem, ha mindkettővel jó közelről seggbe lőnek...

Nem tudom, milyen hitről beszélsz nekem, nem regéltem hitről sehol. Arról írtam, hogy a célirányos fejlesztések során számos járulékos előny is származhat a dologból, még akkor is, ha az eredeti cél nem egészen teljesül. Ez se nem cáfolja, se nem erősíti meg az állításaidat.

Ha készítesz erről a témáról is videót, az jó ötlet. A középsulis fizikán meg lépjünk már túl, a katonai nagyhatalmak mondanak ellent neked, nem én.

Ha nem haragszol, akkor viszont tovább már nem magyaráznám amit írtam korábban, szerintem egyértelmű és érthető.
Mondom, lesz róla video. Nincs erőm ujra minde hülyeséget cáfolni
 

kamm

Well-Known Member
2019. február 23.
15 643
22 253
113
Amikor te arról írkalsz, hogy átrepül SAM felett vegytiszta indikátora, hogy te sem érted és csak jelzokben tudsz gondolkodni...
Az, hogy többet tud, harcászatilag nem értelmezhető. 60 eves icbm ellen sincs védelem, csak a GMD specifikusan. Akkor hova kell ez?

Mintha egy kalapccsal kéne egy butorba szoget beverni, de te nm pontosságu robottal csinalod kezd helyett. Kb ennyit jelent egy hsm. Nincs eltérés a végeredményben, s szög meg a butorban lesz. Mert a szög így és úgy is belemegy a fába...

De akkor lesz erről videó, de úgy látom egyesek számára felesleges, mert a hit erős, de még a kozepsulis fizika is magas...
 

kamm

Well-Known Member
2019. február 23.
15 643
22 253
113
Amikor te arról írkalsz, hogy átrepül SAM felett vegytiszta indikátora, hogy te sem érted és csak jelzokben tudsz gondolkodni...
Az, hogy többet tud, harcászatilag nem értelmezhető. 60 eves icbm ellen sincs védelem, csak a GMD specifikusan. Akkor hova kell ez?

Mintha egy kalapccsal kéne egy butorba szoget beverni, de te nm pontosságu robottal csinalod kezd helyett. Kb ennyit jelent egy hsm. Nincs eltérés a végeredményben, s szög meg a butorban lesz. Mert a szög így és úgy is belemegy a fába...
Az sem gyenge indikátor, hogy nincs olyan, hogy HSM, aminek te hivod oket.

Van HGV meg HCM. Az Avangard az előbbi, így aztán eleve hülyeség azt állítani, hogy ugyanazt a fenyegetést jelenti, mint egy hagyományos ICBM

De akkor lesz erről videó, de úgy látom egyesek számára felesleges, mert a hit erős, de még a kozepsulis fizika is magas...

yawning-bored.gif
.
 

kamm

Well-Known Member
2019. február 23.
15 643
22 253
113
artworks-000530454984-s6u8fk-t500x500.jpg

Hát akkor ismét, legalábbis ahogy én látom.

1; Hiperszonikus manőverező siklók (HGV), nukleáris töltettel és interkontinentális ballisztikus rakétákkal, rakétafokozatokkal feljuttatva, mint az Avangard.
Volt már a múltban is pár eszköz, ami hasonló tartományban repkedett. Már a hatvanas években is.És az űrsikló (Space Shuttle) is egy hiperszonikus manőverező sikló, csak nyilván némileg más a kialakítása és emiatt a repülési profilja, mivel nem fegyvernek volt szánva.

Nukleáris fegyver végül nem lett ebből a koncepcióból. Talán azért, mert nem is lett volna értelme. Érdemben védekezni a "normál", egyébként szintén ugyanúgy hiperszonikus visszatérő egységek ellen sem lehet, amikkel az interkontinentális ballisztikus rakéták vannak szerelve. Mert még ha van is elhárító rendszer, mint mostanában a GBI, vagy a Moszkvát védő rendszer Oroszországban, vagy korábban az észak-dakotai ICBM indítókat védő rendszer az USA-ban, azokat simán túl túl tudja terhelni a másik fél a hagyományos rakétákkal, visszatérő egységekkel is már, ha a rakéták pályája egyáltalán bele is esne a rendszer hatósugarába (a GBI esetén). A legvégső fázisban meg már nem nagyon van lényegi különbség a sikló és a hagyományos visszatérő egység között védekezés szempontjából sem, ez akkor lényeges, ha a védendő objektumhoz van telepítve a védekező rendszer (a volt észak-dakotai rendszer és a jelenlegi moszkvai ilyen).

Az Avangard nyilván azért fejlettebb már és jobb "lift-to-drag" aránnyal rendelkezik, mint a 60-as, 70-es évek hasonló repülési tartományra szánt eszközei, de az értelme nagyjából annyi lehet szerintem, de még ez is főleg csak USA-relációban hogy, ha mondjuk annyira tele lenne szórva GBI-indítótelepekkel az USA, hogy a hagyományos ballisztikus pályán haladó, hagyományos visszatérő egységekkel szerelt rakéták nagy részét le tudnák szedni (ilyen kb. soha nem lesz, mert a világ pénze nem lenne elég hozzá), akkor ezzel jelenleg át tudnának jutni a GBI-ken, mert a GBI "Exoatmospheric Kill Vehicle-je" (a GBI harci része) nem működik abban a tartományban, ahol a sikló halad, vagyis a légkör és a világűr határán (kb. 50-80km magasan), hiszen az kifejezetten a légkörön kívüli működésre van tervezve.
Szóval akkor a GBI-k mellett még tele kéne szórniuk THAAD-okkal is az egész USA-t, de még sokkal sűrűbben, vagyis gyakorlatilag minden potenciális célpont közelébe kéne tenni pár THAAD üteget, mivel az van erre a tartományra tervezve, viszont jóval kisebb a hatótávja, mint a GBI-nek. Vagy készíteni kell olyan harci részt a GBI-hez, ami működik ebben a tartományban, vagy valamelyik másik meglévő rakétához, amivel nagyobb lesz a hatótávja, mint a jelenlegi THAAD-é, vagy egy teljesen új, a THAAD-nál nagyobb hatótávolságú rakétát és harci részt.
De mivel GBI-ből sincs és nem is lehet annyit telepíteni, amennyi kivédhetné az orosz arzenál akár csak egy kisebb részét is, ezért fegyverként az Avangard jelenleg nem oszt, nem szoroz. Az persze egyáltalán nem baj, hogy ezen a területen is történt fejlesztés. És arra is jó, hogy az amcsi fegyvergyártóknak kitömjék a zsebét közpénzből a hisztit gerjesztve és meglovagolva a politikusok (ami ugye meg is történt), de aminek szintén lesz-lehet azért némi technológiai fejlődésbeli haszna is persze.

A nem nukleáris töltetű és akár egy jelenlegi interkontinentális rakétánál kisebb felszíni rakéta, vagy repülőről indított rakéta által hordozott hiperszonikus siklóknak viszont talán több értelme lenne, a nagy távolságban lévő és esetleg csak mélyen a nem baráti területen-szárazföldön át megközelíthető, elsősorban időkritikus célpontok esetén. Tehát nem két nukleáris szuperhatalom közötti csörtében, hanem mondjuk egy iráni, vagy bármely hasonló, nem nukleáris nagyhatalom országbeli célpont esetében. Ilyen koncepciójú fegyver lett volna a csak tervként létezett, majd törölt ArcLight rakéta.

2; Hiperszonikus kváziballisztikus-manőverező, rakétahajtású, légi indítású rakéták, mint a Kinzsal. Ebben nincs semmi különösebb technológiai kihívás szerintem, kell egy szép nagy rakéta, meg egy nagy gép, ami felviszi a ritkább légkörbe, hogy a rakéta megspórolja az emelkedést a sűrű légkörben és ezzel rengeteg energiát takarítson meg és így gyorsabb lehessen-messzebbre juthasson. Az USA is bármikor képes ilyesmire, szándék kérdése, hogy akarnak-e ilyet.
Hogy van-e értelme? Gyors, tehát gyorsan elér a célig és a sebessége, meg a (viszonylagos) manőverezőképessége miatt nyilván nehezebb elhárítani, mint egy egyáltalán nem manőverező és lassabb rakétát, legalábbis a középső repülési fázisban, illetve, mivel a pályája egy részén nagyon magasan repül, ezért azon a repülési szakaszon teljesen kívül esik a kisebb elhárítórakéták, mint a PAC-3 is, megsemmisítési zónáján. Ennek területvédelem esetén lehet főleg jelentősége. Pontvédelem esetén nem nagyon, de ha sok a védendő objektum, akkor a pontvédelemhez nyilván sokkal több elhárítórakéta-rendszer kellene. Tehát szerintem van értelme, hagyományos fegyverekkel vívott konfliktusokban főleg.
Felszíni indítású verzió ebből a fegyverfajtából ugyanez amúgy, csak értelemszerűen azonos méret-tömeg és harci rész esetén jóval kisebb lesz a hatótávolsága (Kinzsal kb. 1000 km, Iszkander-M kb. 500 km) és a maximális repülési magassága.

3; Hiperszonikus manőverező cirkálórakéták scramjet, vagy hasonló, légköri oxigént használó hajóművel, mint a Cirkon. Alapvetően ugyanarra jó, mint a fentebbi kategória, de mivel az oxidálószert nem kell magával cipelnie, ezért azonos tömeg esetén még nagyobb lehet a hatótávolsága és/vagy a sebessége, még a végfázisban is és több manőverre lehet képes tartós sebességvesztés nélkül.
Ha az oroszoknak tényleg sikerült megcsinálni és működik, akkor ebben a kategóriában valóban lelépték az amcsikat, mert ők jelenleg ezen a területen mintha kissé gyengélkednének mostanság, az X-51 óta nem nagyon történt náluk előrelépés, pedig szándék azért volt rá, amennyire tudom.Csak a teljesen fogalmatlanok, vagy a szándékosan az érzelmeket valamelyik irányba gerjeszteni akarók "fosnak" a Szarmattól és az Avangard siklótól jobban, mint bármelyik korábbi orosz ICBM-től, mint amilyen a Sátán, a Jarsz, a Bulava is stb. Ugyanis jelenleg mindegyik pontosan egyformán veszélyes, amennyiben nem egy-egy darabról beszélünk. És az oroszoknak nem egy-egy darab van a korábbi rakétákból.
Ebben praktikus alapon sok igazság van, de azt azért ne felejtsük el, hogy egy HGV esetén ideat gyakorlatilag esélyünk sincs egy elfogasra. (Igen, tudom, MAD, földdel egyenlővé tesszük Moszkvat + 20 masik legnagyobb varost es környékét, de az nem védelem, senkit nem vigasztal ideat.)
 
 • Tetszik
Reactions: Kim Philby

wolfram

Well-Known Member
2011. július 30.
5 839
4 113
113
@wolfram én csak annyit tudok, és azért is írtam, hogy fosnak, mert ezt olvastam. Vagyis amikor az oroszok közzétették a Sarmat indítását, nem sokra rá jött az usa nyilatkozat, hogy ezt szabályozni kéne, meg ilyesmi. Csak ezért írtam, hogy fosnak. Ja, meg a britek is elmondták, hogy igen, ez veszélyes. Persze a többi, korábbi icbm is nyilván, nem mondtam, hogy nem.


Na hát pont azokra gondoltam, akiktől olvastad, amikor azt írtam, hogy: "Csak a teljesen fogalmatlanok, vagy a szándékosan az érzelmeket valamelyik irányba gerjeszteni akarók". Mert egy részük szimplán hülye a témához, pláne a média munkatársai és az átlagpolitikusok java része :D , a többi meg azért írta, amit írt, mert vagy péééééénzt akar a hadiiparnak vagy, ha katona és nem lobbysta, akkor meg innovációt akar, ami ugye végső soron megint csak pénzbe kerül, sok pénzbe és erre jó ürügy, ha kicsit rettegtetik azokat, akiknél a pénzcsap van, vagy azokat, akiktől a pénzcsapot kezelők függenek (vagyis a választópolgárokat) azzal, hogy eddig már szinte oké volt minden, a korábbi fejlesztéseknek (pénznek) köszönhetően, de most megint itt a hatalmas veszély. Miközben a korábbi fejlesztések sem érnek semmit, legalábbis az oroszok nukleáris arzenálja ellen.


Ebben praktikus alapon sok igazság van, de azt azért ne felejtsük el, hogy egy HGV esetén ideat gyakorlatilag esélyünk sincs egy elfogasra. (Igen, tudom, MAD, földdel egyenlővé tesszük Moszkvat + 20 masik legnagyobb varost es környékét, de az nem védelem, senkit nem vigasztal ideat.)

Persze, nem tudnának egy amcsi városra irányított Avangard, vagy hasonló HGV-t elfogni. De, és molni is ezt mondja, a Jarsz-t, vagy bármilyen más orosz ICBM-et sem tudnák-tudnátok elfogni, kivéve, ha az oroszok annyira hülyék lennének, hogy pont a Fort Greely-ben lévő GBI-ik megsemmisítési zónáján át vezetnék a rakéta-harci rész pályáját. De még akkor is csak maximum 40 darab visszatérő egységet tudnának elfogni, ha minden elhárító rakéta találna (a valóságban szerintem úgy 50-70%-os találati arány lenne inkább), ami édeskevés, pláne manapság, amikor már minden ICBM MIRV fejjel van szerelve, tehát egyetlen rakéta hordoz 3-8 darab robbanófejet. Az a létesítmény, mind az elfogók darabszáma, mind az elhelyezkedés miatt csak pár darab potenciális észak-koreai rakéta ellen tudná megvédeni az USA-t. Az USA valós védelméhez 1000 darab körül kéne telepíteni GBI-ket, Alaszkán kívül lehetőleg Kanadába és Grönlandra az orosz szárazföldi ICBM-ek ellen. És még akkor is ott lennének az orosz tengeralattjárókról indítható ballisztikus rakéták, amik gyakorlatilag bármelyik irányból érkezhetnek. Azokhoz újabb jópárszáz GBI kéne....
Szóval az USA-nak nincs gyakorlatilag semmilyen védelme az orosz ICBM-ek ellen (ez persze fordítva is pont így igaz). Ezért nem számítanak a HGV-k ebben a relációban.
 
M

molnibalage

Guest
Szóval az USA-nak nincs gyakorlatilag semmilyen védelme az orosz ICBM-ek ellen (ez persze fordítva is pont így igaz). Ezért nem számítanak a HGV-k ebben a relációban.
Ezt a hiper egyszerű tényt nem érti meg a többség és gyárt mindenféle buta jelzős elmeleteket...

De a videó ennél lényegesen többről szól majd. De megint úgy kell nekimenni a témának, hogy nagyon picit előre szalad, mert 0 db ABM képes rendszerről volt eddig szó, azt az egy videót leszámítva, ami a fizikai háttér terén nem volt részletes.
 

FilcTroll

Well-Known Member
2017. december 18.
1 758
4 690
113
Lehet, hogy zöldségeket beszélek, de hátha nem fizikai-harctéri előnye van a hiperszonikus cuccoknak az icbm-ekhez képest, hanem mondjuk pénzügyi, logisztikai, jogi stb. Ettől még persze lehet lobbitúlzás meg zsákutca meg bármi, de valami előnyt nyilván kimutattak az okos mérnök-közgazdász-stratégák a fejlesztés korai szakaszában.

Csak egy légből kapott ötlet példának: jogi előny lehet, hogy ha a fegyver nem lép ki a világűrbe, akkor nem sért meg valami egyezményt -- amit ha megtenne, az ellenség nekiállhatna leirtani a támadó fél műholdjait. Persze ez így vszeg marhaság, de biztos értitek a logikát mögötte. Nem csak a levegőben manővezenek ezek a cuccok, hanem paragrafusok és excel-táblák között is. :)
 

alali77

Well-Known Member
2011. szeptember 19.
2 669
5 878
113
Lehet, hogy zöldségeket beszélek, de hátha nem fizikai-harctéri előnye van a hiperszonikus cuccoknak az icbm-ekhez képest, hanem mondjuk pénzügyi, logisztikai, jogi stb. Ettől még persze lehet lobbitúlzás meg zsákutca meg bármi, de valami előnyt nyilván kimutattak az okos mérnök-közgazdász-stratégák a fejlesztés korai szakaszában.

Csak egy légből kapott ötlet példának: jogi előny lehet, hogy ha a fegyver nem lép ki a világűrbe, akkor nem sért meg valami egyezményt -- amit ha megtenne, az ellenség nekiállhatna leirtani a támadó fél műholdjait. Persze ez így vszeg marhaság, de biztos értitek a logikát mögötte. Nem csak a levegőben manővezenek ezek a cuccok, hanem paragrafusok és excel-táblák között is. :)
Lobbival minden átmegy:
Zumwalt - 22,5 milliárd dollár a fejlesztése, 4,5milliárd/darab
LCS - darabja 0,5 milliárd, a fele magától szétesik, a másik fele meg kb a Magyar Flottillával azonos harcértékű
Railgun- az USA hadsereg+flotta 1 milliárd felett fizetett érte, kb értelmetlen
Albatros vásárlás Magyarország - 150illió eur?
Ajax - még mindig nem lőtték le a brittek
Courageous csatacirkáló - Fisher szerette, no
és így tovább...
 

wolfram

Well-Known Member
2011. július 30.
5 839
4 113
113
Lehet, hogy zöldségeket beszélek, de hátha nem fizikai-harctéri előnye van a hiperszonikus cuccoknak az icbm-ekhez képest, hanem mondjuk pénzügyi, logisztikai, jogi stb. Ettől még persze lehet lobbitúlzás meg zsákutca meg bármi, de valami előnyt nyilván kimutattak az okos mérnök-közgazdász-stratégák a fejlesztés korai szakaszában.

Csak egy légből kapott ötlet példának: jogi előny lehet, hogy ha a fegyver nem lép ki a világűrbe, akkor nem sért meg valami egyezményt -- amit ha megtenne, az ellenség nekiállhatna leirtani a támadó fél műholdjait. Persze ez így vszeg marhaság, de biztos értitek a logikát mögötte. Nem csak a levegőben manővezenek ezek a cuccok, hanem paragrafusok és excel-táblák között is. :)

Pénzügyi biztosan nincs, sőt ellenkezőleg, mert egy ilyen eszköznek, mivel sok percig repül a magaslégkörben igen nagy sebességgel és még manőverezik is, amihez kormányfelületek kellenek, ezért sokkal jobb hővédelem kell neki, mint egy sima ballisztikus, vagy kváziballisztikus visszatérő egységnek, ami gyakorlatilag csak átzuhan a légkörön egy percen belül. Az meg nem olcsó ám, nagyon spéci kerámiák, stb.

Jogi előny sincs, mert amikor ilyenek repkednek, akkor már le van szarva a jog, meg minden más is, mivel atomháború van éppen.
 
 • Tetszik
Reactions: ghostrider