[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

  • Az elmúlt évek tapasztalatai alapján, és a kialakult helyzet kapcsán szeretnénk elkerülni a (többek között az ukrán topikban is tapasztalható) információs zajt, amit részben a hazai sajtóorgánumok hozzá nem értő cikkei által okozott visszhang gerjeszt. Mivel kizárható, hogy a hazai sajtó, vagy mainstream szakértők többletinformációval rendelkezzenek a fórumhoz képest a Wagner katonai magánvállalat oroszországi műveletével kapcsolatban, így kiegészítő szabály lép érvénybe a topik színvonalának megőrzése, javítása érdekében:

    • a magyar orgánumok, közösségi média oldalak, egyéb felületek hírei és elemzései (beleértve az utóbbi időkben elhíresült szakértőket is) nem támogatottak, kérjük kerülésüket.
    • a külföldi fősodratú elemzések, hírek közül az új információt nem hordozók szintén kerülendők

    Ezen tartalmak az oldal tulajdonosának és moderátorainak belátása szerint egyéb szabálysértés hiányában is törölhetők, a törlés minden esetben (az erőforrások megőrzése érdekében) külön indoklás nélkül történik.

    Preferáltak az elsődleges és másodlagos források, pl. a résztvevő felekhez köthető Telegram chat-ek, illetve az ezeket közvetlenül szemléző szakmai felületek, felhasználók.

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 415
46 140
113
Soledar irány: az Orosz Fegyveres Erők támadásai Bahmuttól északnyugatra
a
2023. december 27-i 20:00-i állapot Soledar irányban

az orosz fegyveres erők fokozatosan visszaszerzik korábban elvesztett pozícióit Bahmutnál , és szintén próbál hadműveleti teret nyerni a Chasov Yar elleni további támadáshoz .

▪️Az északi szárnyon, Bogdanovka közelében folytatódnak a harcok : annak ellenére, hogy korai hírek szerint 1,5 kilométerre hatoltak be a faluba, az orosz csapatok még mindig a falu keleti szélén tartózkodnak.

Jelenleg a fő csaták a széleken zajlanak. Így Bogdanovkától északra az orosz fegyveres erők egy 500 méter széles és mélységű erdősávban haladtak előre. A településtől délre pedig a Popovszkij traktus melletti temető területén több pozícióból is kiütötték az ellenséget .

❗️Az orosz hadsereg előrenyomulását nehezíti az ukrán fegyveres erők hosszú távú megerősített állásai a falu közelében. Ennek ellenére az Orosz Fegyveres Erők megtartják a teljes tűzellenőrzést az egész Bogdanovka felett, ami leegyszerűsíti a további támadást.

▪️Bahmuttól nyugatra az orosz egységek a csernobili SNT teljes megtisztítása után az elhagyott repülőtérért és a dácsák körüli ellenőrzési zóna kiterjesztéséért harcolnak - ha sikerül, ez közvetlen utat nyit Krasznoje ( Ivanovskoye ) felé.

▪️A déli szárnyon nincs jelentős változás: az orosz csapatok továbbra is tartják a domináns 215,7-es magasságot Klescsejevka északnyugati peremén, és az ellenséges erők koncentrációját lövik.

▪️Andreevkától keletre az orosz fegyveres erők rohamosztalékai megpróbálják visszaszerezni az irányítást a gátak és a vasútvonal egy része felett. Ugyanakkor Kurdyumovka közelében helyzeti harcok zajlanak .


Ahogy olvasgatom a telegramcsatornákat, feltűnik, hogy mennyivel frissebb információkat közölnek, mint a magyar hasonló csatornák. Legalább egy nap csúszás van közöttük.
A másik: a kommentelők is nagyon tájékozottak a világ eseményeiről.
 

gigabiga

Well-Known Member
2011. március 9.
1 107
1 991
113
Múlt idéző: :D

Egyelőre még Ukrajnában vannak és folyamatosan területeket szereznek az oroszok. Hogy mi a terv azt nem tudjuk, de valószínáleg nem az, mint eredetileg, de egész biztosan akkor is több terv volt. Bőven elég ha a magyar határig behúzzák, keleten ami oroszlakta, tengeri kijáratot nem lahagynak neki, s az iparvidék is az övék. Onnan már Kijev nem is szempont, max szétlövik a parlamentet a benne levőkkel s a vezérkart, hogy legyen egy kis fejetlenség.
 

imike

Well-Known Member
2013. január 29.
2 064
6 589
113
Némin pontosításként de ha jól tudom E3 Sentry nem képes egy vadász álltal indított rakétát célra vezetni.Viszont maga a célra vezetett géppel folyamatosan kapcsolatban van az akár kikapcsolt radarral is repülhet amit csak rakéta indítás előtt kapcsol be.Ha valóban adnak át "real time" felderítesi adatokat ezt a nem régi patriot lelövéseknél is megtehették azokkal is tud "kommunikálni".De ha már "összeesküves elmélet" ha "hivatalosan" megkapják az Ukránok az F16-ost bármi megtörténhet.Akár még stealth vadászt(F22) is célra vezethetnek ebben a "térségben".És az jóval előbb tudja indítani az amraamokat mint észlelje őket a megtámadott gép.Amit aztán majd Ukrán gépre fognak "felfesteni" légigyőzelemként.
És ezt hallva a románok gyorsan felvasaroljak az összes maradék F16 MLU-t, hátha felmegy majd az ára.
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 756
21 568
113
Erőteljes robbanások történtek Dnyepropetrovszk régiójában egy légitámadást követően

Ukrán források erőteljes robbanásokról számolnak be. Korábban légiriadót jelentettek be a térségben.

Emellett légiriadót hirdettek ki Kirovograd régióban, valamint az ukrán fegyveres erők megszállt területein Zaporozsje térségében.

Ezt a kijevi rezsim által az ukrán Digitális Transzformációs Minisztérium online térképein közzétett adatok bizonyítják.

Tegnap este Odesszában és az odesszai régióban egy sor erőteljes robbanásról számoltak be, amelyek következtében különösen a mólók környékén robbantak ki erős tüzek.

Robbanássorozatot is rögzítettek a dnyepropetrovszki Pavlograd városában, ahol ukrán források szerint hatalmas Geranium-2 kamikaze dróntámadás történt.

Pavlograd az ukrán hadsereg egyik fő logisztikai csomópontja a Donbászban, valamint a legfontosabb vasúti csomópont, amelyen keresztül az ukrán egységeket látják el a keleti fronton.

A pavlogradi vegyi üzem lőszer- és hadifelszerelés-raktárai ellen a közelmúltban lezajlott razziák után az ukrán fegyveresek a megmaradt katonai felszerelést a falu szomszédságában lévő egyik farmra szállították. A mozgásokat azonban légi felderítéssel észlelték, majd az orosz drónok berepültek a rögtönzött raktárakba, teljesen tönkretéve ezt a katonai létesítményt is.



Dánok zsoldosként jelentkeztek az ukrán hadseregbe: az oroszok letartóztatták őket, és az ítéletükre várnak

Hat dánt, akiket azzal vádolnak, hogy zsoldosként harcoltak Ukrajnában, több év börtönbüntetésre ítélik – jelentette be szerdán a dániai orosz nagykövetség.
Az orosz hatóságok által az ukrajnai harctereken külföldi zsoldosok toborzásával és részvételével kapcsolatos nyomozás részeként hat dán ellen emeltek vádat, és az Orosz Föderáció Büntetőtörvénykönyve értelmében 15 évig terjedő börtönbüntetésre számíthatnak – közölte a nagykövetség.
Eddig 20 dánt vádoltak azzal, hogy az ukrán fegyveres erők mellett harcoltak – közölte az orosz nagykövetség, amely szerint tájékoztatta a dán külügyminisztériumot.
Vádat emeltek a hat dán ellen

A Reuters rámutat, hogy a dán külügyminisztérium jelenleg nem adott ki erre vonatkozó közleményt.




Egy sebesült orosz katona, miután repeszektől megsebesült, leveszi golyóálló mellényét,
amiben egy "mackó" lóg, amelyet valószínűleg a gyermeke adott neki,
de mozdulatainak nyugalma közmondásos.

Leveszi a mellényt. segítségre várva kinyitja a kabátját, és... rágyújt egy cigarettára.

Az ukrán fronton heves harcok zajlanak, és úgy tűnik, hogy az orosz hadsereg olyan kádereket épített ki, akik tudják, mit kell tenni minden olyan helyzetben, amelyet háborús körülmények teremtenek.

Remélem jól van...
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
47 871
81 508
113
Zaporozsje irányában meghalt egy kínai önkéntes, a 38 éves Zhao Rui, aki Oroszország érdekeit védte az ukronázizmus elleni harcban.
gLRuAl-MWwk.jpg
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
28 964
66 062
113
Páncél mellény a besorozasra kerülő nők számára.

Az Ukrenergo 5 hoeromuvet állított le, jelenleg Ukrajna importalja az áramot.

Természetesen úgy gondolja hogy a 40 millió ukrán majd kiballag a frontra célpontnak, ő meg marad Kijevben a luxusban. Legalábbis azt nem említette hogy maga is odamegy.

Ukran önként jelentkező a frontra.


Úgy tűnik valakik elokapartak C tervnek Tyimosenko asszonyságot.
Az utóbbi időben aktivalodott, úgy látszik kipihente magát a tengerparton.

Ukran katona kimentese miután aknara lépett.
Nem fog ez már táncolni többet, de munkát se kap.
Jöhet a következő.
 

papajoe

Well-Known Member
2016. február 21.
17 040
54 145
113
Aki mert pofázni akkor beugrottak a házába a nácik összerugdosták mindenki szeme láttára,és feldobták a bandera mobiljukra,és végezte egy gödörben.Miért is kell ezek a dolgok felett elsiklani (százados elvtárs)?



Ki az a szimpatikus,politikus fiatalember, aki arról beszél, hogy a Donbaszban élō Oroszok nem erőforrás ukrajna számára,ezért egyszerűen meg kell ölni őket?
 

Sniper

Well-Known Member
2018. április 10.
2 018
23 435
113
VKról ..

A Gurkha zászlóalj mint az orosz hadsereg része ? miért ne ....

Pushpa Kamal Dahal nepáli miniszterelnök a múlt héten kijelentette, hogy nem kívánja megakadályozni, hogy a nepáliak, önkéntes „szerződéses katonaként” csatlakozzanak az orosz hadsereghez, részt vegyenek a nácik elleni ukrajnai háborúban.
Közösségi posztjában a média és az USA-EU koalíció „oroszellenes propagandáját” is kifogásolta.
A nepáli hatóságok azt állítják, hogy több mint 200 nepáli van az orosz fegyveres erőkben. Maguk a nepáliak azonban, akik csatlakoztak az orosz hadsereghez, azt állítják, hogy számuk megközelíti az 1000-et.

Nemcsak Nepálból, hanem a világ minden tájáról is érkeznek gurkhák sorainkba.
A hadseregünkhöz csatlakozott nepáli harcosok között sok egykori „maoista harcos” van – a nepáli polgári konfliktus résztvevői, amely 2006-ban a monarchia felszámolásával ért véget.

Miért nem veszik át a britek tapasztalatait (ami sikeresen bevált) és hoznak létre egy külön katonai egységet - például a Gurkha Lövész zászlóalját (ezredét/dandárját), amelyben a parancsnokság és az állomány vegyesen, a századok pedig nepáliból áll?
A gurkhák minden háborúban kitartó, kitartó és agresszív harcosoknak bizonyultak.
Miért ne használnánk ki ezt maximálisan?

kiegészítés tőlem : A jelenlegi nepáli miniszterelnök a Nepáli Egységes Kommunista Párt (maoista) főtitkáraként a 1996-2006-os nepáli polgárháború forradalmi parancsnoként vett részt a harcokban.
 

Sunlight56

Well-Known Member
2022. március 1.
1 842
14 640
113
Ez nem válasz arra az egyszerű tényre, hogy 2014 óta egyetlen alalommal sem lázadt fel az ukrán nép sem a fronton sem a hátországban a nyugatbarát vezetés, a háború vagy bármi más ellen.
Ha egy majdani Forradalmi Játékok, 3 hónapos 5 milliárd USD költségvetésű eseményre gondolsz, akkor olyan még egy nem volt, én ne is legyen..
Ehhez ismét külföldi pénzre lett volna szükség.
Viszont az oroszok által 2014 márciusában visszavett ukrán nemzetiségű Krimi lakosság is mint jó krimi hazafi, az oroszok mellé állt a tatárokkal egyetemben. Ezt bizonyítja hogy akkor augusztusig összesen 14 500 ukrán nemzetiségű lakos szabadon távozott vissza Ukrajnában, ez az ottani ukrán nemzetet nézve 3% összesen . Gondolom azok, akik valamilyen módon addig is Kievi érdekeket szolgáltak - nyiltan. Tatárokból senki nem ment át Kievbe...
Tehát a Krimi ukrán nemzet 97%-a adott igazat az oroszoknak, akik az 1921-es Krimi Autonómiát is tiszteletbe tartották. Ezért van Krimnek most is parlamentje Simferopolban.

Mi ez véleményed szerint ha ez nem a krimi ukrán nemzet sikeres,és vértelen lázadása a Kievi ukrán központi vezetés ellen?
A lázadás kiindulópontja a Majdanról februárban sikertelenül visszatért (mert azt hitték, hogy a szent Demokrácia nevében az orosz, ukrán, tatár nemzetiségű tárgyalócsoportjuk eléri hogy Krim visszakapja a teljes körű demokráciát)
Itt a 7 autóbusznyi küldöttség, melynek szó szerint a fejébe verik a Kieviek által utánuk küldött verőemberek, hogy elveszik az 1921-es maradék autonómiájukat is.

Itt a francia AFP által készített fotó az eseményről:

nYCHMV3.jpg


Mi ez szerinted, ha nem az ukrán nemzet lázadása Kiev mindenkit elnyomó politikája ellen?
 

Kurfürst

Well-Known Member
2017. szeptember 14.
4 919
15 471
113
Ez nem válasz arra az egyszerű tényre, hogy 2014 óta egyetlen alalommal sem lázadt fel az ukrán nép sem a fronton sem a hátországban a nyugatbarát vezetés, a háború vagy bármi más ellen.

Aki igen, azt azonnal elviszi és jobb esetben megkínozza, rosszabb esetben rögtön tarkón lövi (lásd az oroszokkal tárgyaló ukrán delegáció tagjainak életútját) a szeku (‘ukránosan’: szibu) úgyhogy az átlag ukrán most vagy bekussol és próbál csendben túlélni, vagy ha tehette, a lábával lázadt és rég otthagyta a hűdenyugatos Ukrajnát a fenébe.

Ezek tények a te narratívád ezzel szemben orrán-száján vérzik.
 

laci74

Well-Known Member
2015. december 26.
1 334
12 994
113
Ha egy majdani Forradalmi Játékok, 3 hónapos 5 milliárd USD költségvetésű eseményre gondolsz, akkor olyan még egy nem volt, én ne is legyen..
Ehhez ismét külföldi pénzre lett volna szükség.
Viszont az oroszok által 2014 márciusában visszavett ukrán nemzetiségű Krimi lakosság is mint jó krimi hazafi, az oroszok mellé állt a tatárokkal egyetemben. Ezt bizonyítja hogy akkor augusztusig összesen 14 500 ukrán nemzetiségű lakos szabadon távozott vissza Ukrajnában, ez az ottani ukrán nemzetet nézve 3% összesen . Gondolom azok, akik valamilyen módon addig is Kievi érdekeket szolgáltak - nyiltan. Tatárokból senki nem ment át Kievbe...
Tehát a Krimi ukrán nemzet 97%-a adott igazat az oroszoknak, akik az 1921-es Krimi Autonómiát is tiszteletbe tartották. Ezért van Krimnek most is parlamentje Simferopolban.

Mi ez véleményed szerint ha ez nem a krimi ukrán nemzet sikeres,és vértelen lázadása a Kievi ukrán központi vezetés ellen?
A lázadás kiindulópontja a Majdanról februárban sikertelenül visszatért (mert azt hitték, hogy a szent Demokrácia nevében az orosz, ukrán, tatár nemzetiségű tárgyalócsoportjuk eléri hogy Krim visszakapja a teljes körű demokráciát)
Itt a 7 autóbusznyi küldöttség, melynek szó szerint a fejébe verik a Kieviek által utánuk küldött verőemberek, hogy elveszik az 1921-es maradék autonómiájukat is.

Itt a francia AFP által készített fotó az eseményről:

nYCHMV3.jpg


Mi ez szerinted, ha nem az ukrán nemzet lázadása Kiev mindenkit elnyomó politikája ellen?
Ahogy a képen lehet látni a buszok útját elállták G merci zsír új bandera mobilok.Ezeket a megveszekedett állatokat akik törvény felett álltak,és állnak nagyon komolyan pénzelték.Ami még feltűnő,hogy a fele az ilyen csürhének 16-17 éves náci taknyokból állt.Nagy hiba volt Putyintól,hogy nem verte szét ezt a szemét országot 2014-ben,és hagyta hogy felnőjön ez a náci generáció.
 

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 789
30 571
113
Ez nem válasz arra az egyszerű tényre, hogy 2014 óta egyetlen alalommal sem lázadt fel az ukrán nép sem a fronton sem a hátországban a nyugatbarát vezetés, a háború vagy bármi más ellen.
Mivel nagyobb a diktatúra Ukrajnában, mint Észak-Koreában (ott legalább tartanak választásokat, Ukrajnában nem), úgy elég nehéz forradalmat indítani. És 2014-el ellentétben 2022-23-24-ben EU-s tapsvihar és euro milliárdok járnak ha a civileket mészárolja az ukrán kormány, amit meg is tesznek napi szinten.
 

angelsoul

Well-Known Member
2016. február 13.
2 342
13 836
113
Olyan országban hogy akar valaki kormányellenes felkelést, ahol azért az oszlophoz ragasztószalagoznak valakit, mert orosz?
Vagy olyan országban, ahol a tüntetőknek lezárja az állam a PRIVÁT bankszámláját, és ezzel kvázi éhhalálra, nyomorra ítéli őket?
Egyformán lehetetlen mindkettőben a polgári ellenállás, mert diktatúrák, ahol az állam az ellenséged.

Állítólagos ukrán F 16 pilóta, igaz nem friss videó. Szerintem teljesen biztos hogy román vagy lengyel területről fognak uzemelni, aztán egy nyugat ukrán reptéren, vagy Nato tankerenkeresztul feltoltve indulnak tovább bevetésre.

Remélem a nyugat az F-16 kérdést ugyan olyan suttyomban le akarja majd tudni, mint az Abrams vagy Challenger ügyet. Lőjék le az oroszok egy részüket, vagy kissebb arcvesztésként szántsák fel őket a reptereken (utóbbival minkét fél boldogabb lenne), és akkor ezt a politikai indíttatású nyomort is letudták.

Ha viszont nyugati repterekről indulnak bevetésre megdöglünk.

Az ukrán Razumkov intézet felmérése szerint az ukrán lakosság 46%-a utálja a magyarokat.

És a katonáinknak ezért kell elsősorban a kedves szomszádok ellen készülni. Nekünk az összes határos ország minimum barátságtalan. Kelet felé pedig az a kettő ellenség, egyik nyíltan gyűlöl minket, másik ezt gyengéden leplezi.