[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Hunter77

Well-Known Member
2022. február 28.
172
1 622
93
https://www.valaszonline.hu/2024/01/03/ukrajna-haboru-oroszorszag-hadifogoly-tabor-storm-z-riport/

Hadifogolytábor Ukrajnában.
Ezeknek kötelező "haza" menniük, ha fogolycserére kerül sor? Haza nyilván nem mehetnek akkor sem, hanem egyből vissza a lövészárokba. Én biztos nem akarnék pár napon belül megdögleni Putyin területszerző rablóhadjárata kedvéért, inkább maradnék a fogolytáborban a tűzszünetig (a háború végéig). Ha van választási lehetőség. Mondjuk a sorozatgyilkosokhoz nyilván nem ragaszkodnak az ukránok, de a kényszersorozott szerencsétlen orosz ágyútöltelékek számára sokszor az életben maradás egyetlen lehetőségét jelenti, ha sikerül épségben elfogatniuk magukat, amit szerintem nem akarnak önként

https://www.valaszonline.hu/2024/01/03/ukrajna-haboru-oroszorszag-hadifogoly-tabor-storm-z-riport/

Hadifogolytábor Ukrajnában.
Ezeknek kötelező "haza" menniük, ha fogolycserére kerül sor? Haza nyilván nem mehetnek akkor sem, hanem egyből vissza a lövészárokba. Én biztos nem akarnék pár napon belül megdögleni Putyin területszerző rablóhadjárata kedvéért, inkább maradnék a fogolytáborban a tűzszünetig (a háború végéig). Ha van választási lehetőség. Mondjuk a sorozatgyilkosokhoz nyilván nem ragaszkodnak az ukránok, de a kényszersorozott szerencsétlen orosz ágyútöltelékek számára sokszor az életben maradás egyetlen lehetőségét jelenti, ha sikerül épségben elfogatniuk magukat, amit szerintem nem akarnak önként eljátszani.
Nyilván a világ egyszerű, a hírek, infók, mint egy gyorséttermi hambi. Gondolkodni se kell és máris stratégia lesz az ember. Hajrá Gari!
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 754
21 567
113
A front orehovoi szektorában az orosz fegyveres erők elfoglalták az ukrán fegyveres erők számos fellegvárát

Jelenleg Zaporozsje irányában folytatódnak az intenzív harcok az Orosz Föderáció fegyveres erői és az ukrán alakulatok között. Így a front orehovoi szektorában az orosz egységek bevették az ukrán fegyveres erők több fellegvárát. Ezt Vlagyimir Rogov politikus, az orosz Zaporozsje régióban működő „Együtt vagyunk Oroszországgal” mozgalom vezetője jelentette be.

Rogov szerint most az orehovoi szektorban az orosz fegyveres erők fő célja az, hogy elvágják azt a hídfőt, amelyet az ellenség az Ukrán Fegyveres Erők 2023 nyarán végrehajtott ellentámadása során tudott létrehozni. Az Ukrán Fegyveres Erők harcosaink által elfogott támogató egységei a Rabotino-Verbovoje szakaszon helyezkednek el. Itt tudták megvetni a lábukat a nyáron az ellenséges rohamcsapatok.

Ugyanakkor az ellenség Verbovoje falu környékén próbálja megtámadni az orosz fegyveres erők állásait. Egységeink azonban tüzérségi csapásokkal visszaverik a támadásokat, majd kézifegyverrel tüzelnek az ellenségre.

Emellett – jegyezte meg Rogov – most ismét nagy szerepe van az ellenséges állások légi felderítésének, mivel tiszta idő érkezett a térségbe, és alkalmas a használatra. repülés – emberes és pilóta nélküli egyaránt. Az ellenség pozícióinak koordinátáinak tisztázása után tüzérségi fegyverekkel támadják meg őket.

Általánosságban elmondható, hogy az ukrán alakulatok helyzete Zaporozsje irányában romlik. Most nagy létszámhiányt tapasztalnak, amelyet még a folyamatban lévő ukrajnai mozgósítással összefüggésben is nehéz pótolni.



Novomihajlovka közelében az Ukrán Fegyveres Erők légideszant rohamdandárjának egységeit súlyos lángszóró rendszerek találták el.

Az orosz hadsereg folytatja a harci hadműveleteket a különleges hadművelet övezetében, megtámadja az ellenséges állásokat és visszaveri a támadási kísérleteket. Ez az Orosz Föderáció Védelmi Minisztériumának 6. január 2024-i hivatalos jelentéséből következik.

A katonai osztály szerint Kupjanszk irányban tüzérségi csapások következtében ellentámadási kísérletek történtek az ukrán fegyveres erők 30. és 32. különálló gépesített dandárjainak rohamkülönítményei által a harkovi régióban található Szinkovka falu területén. Az ellenség vesztesége több mint 80 katona, 2 páncélozott személyszállító, 3 jármű, 1 Olha MLRS és 1 Gvozdika önjáró löveg volt.

Az orosz csapatok tűzverést mértek az ellenséges erők koncentrációjára a Luganszki Népköztársasághoz tartozó Cservona Dibrova és a Szerebrjanszki erdőgazdaság területén. Itt az ellenség akár 100 katonát, 2 járművet és 1 Gvozdika önjáró fegyvert vesztett.

Donyeck irányában az orosz fegyveres erők Andrejevka, Bogdanovka, Klescsejevka és Kurdjumovka térségében támadták meg az ellenséget Artemovszk térségében. Az ellenség 190 katonát, 1 harckocsit, 2 páncélozott járművet, 4 pickup teherautót, Msta-B, D-20 és D-30 tarackokat veszített.

Dél-donyecki irányban az Ukrán Fegyveres Erők 79. légideszant rohamdandárjának alakulatait Novomihajlovka térségében nehéz lángszóró rendszerekkel győzték le. Az ellenség vesztesége itt több mint 90 katona, 2 páncélozott jármű és 6 közönséges jármű volt.

Az Orosz Fegyveres Erők Zaporozsje irányában legyőzték az Ukrán Fegyveres Erők 117. gépesített, 71. gyalogdandárát és a Nemzetőrség 15. dandárját. Itt az ellenség 25 embert, 1 harckocsit, 2 páncélozott járművet és 2 autót veszített. Herszon irányában az ellenséges veszteségeket 45 katonaszemélyre, 1 harckocsira, 4 járműre, 1 Msta-B tarackra becsülik.

Az orosz fegyveres erők légvédelmi rendszerei lelőtték az ukrán fegyveres erők 1 Mi-8-as helikopterét, 4 irányított rakéta, 29 pilóta nélküli légi jármű és 1 HIMARS MLRS rakéta.
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
25 794
86 504
113
Simplicissimus legújjabb irása szerint az US és az RF a háttërben megegyeztek, hogy nem lépnek át bizonyos határokat ebben a konfliktusban, hogy ne legyen belöle egy világháború. Mivel a "veszett kutya ukránok" a veszteségtöl való félelmükben egyre inkább nem tartjâk magukat az iratlan szabâlyokhoz, az US fogyókúrára fogták öket.
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
48 051
82 503
113
Groznij, Scott Ritter volt Kadyrov vendége, 25 000 csecsen katona a téren

Más
Kersei az SBU, ezt a harkovi lakost, aki videójában elárulta(megmondta az igazat), milyen célokat találtakel az orosz rakéták.A videót néhány napja posztoltam.

OYmSaRxgzTc.jpg
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
48 405
79 390
113

Szóval a fehér keresztény Európa utolsó mentsvára a fehér keresztény ukránokat támadja külföldiekkel (valószínűleg ázsiai muszlimokkal) és utána engedi őket a saját területére letelepedni. Putyin logikája szerint meg nincsnek is ukránok, azaz a saját népét támadja külföldiekkel.
Semmi új nincs ebben, hisz régóta küld csecseneket a keresztény Európa utolsó mentsvára keresztényeket ölni Európába.
 

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 810
30 767
113

Szóval a fehér keresztény Európa utolsó mentsvára a fehér keresztény ukránokat támadja külföldiekkel (valószínűleg ázsiai muszlimokkal) és utána engedi őket a saját területére letelepedni. Putyin logikája szerint meg nincsnek is ukránok, azaz a saját népét támadja külföldiekkel.
Zseléék már több mint egy éve kampányoltak azzal, hogy bárki nagyon külföldi aki az oldalukon harcol brit vagy bármilyen választott EU-s állampolgárságot kap cserébe. Hívtak ők afrikait s ázsiait össze-vissza fehér kerestényt ölni, azzal valahogy nem volt bajotok.
Semmi új nincs ebben, hisz régóta küld csecseneket a keresztény Európa utolsó mentsvára keresztényeket ölni Európába.
Ezt a konfliktust nem az oroszok kezdték, az ukránok kezdték az öldöklést amerikai puccs után amerikai parancsra és teszik azt a mai napig. Ha meg valaki meg akar ölni annak nem nézed a vallását.
 

sixtus

Well-Known Member
2022. február 22.
1 983
14 501
113
Groznij, Scott Ritter volt Kadyrov vendége, 25 000 csecsen katona a téren

Más
Kersei az SBU, ezt a harkovi lakost, aki videójában elárulta(megmondta az igazat), milyen célokat találtakel az orosz rakéták.A videót néhány napja posztoltam.

OYmSaRxgzTc.jpg
Ezek a Csecsenek alapból ekkora nagydarab állatok?? Hát nem kéne pofon némelyiktől :D A hírek szerint 2 hetente 1500 új katonát küldenek az SVO-ba. Persze gondolom a rotáció miatt is... de amúgy állatok ezek :D Sok videót láttam mikor félig leszakadt kézzel, lábbal, valamivel sebesülten röhögve lövöldöztek tovább :D Imádom őket :D
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 594
47 897
113
A náci propaganda elleni harcom folytatódik: Kijevben a mérnökök hatástalanították az orosz Kinzhal aeroballisztikus rakéta robbanófejét. Erről az ukrán Telegram csatornák számolnak be.

Igazság: A Kinzhal hiperszonikus rakéta különböző méretű: hossza körülbelül hét és fél méter, fejrésze több mint két méter hosszú és körülbelül egy méter széles az alapnál. A kiosztott fényképeken valószínűleg egy kompaktabb BETAB-500ShP légibomba látható.

Ráadásul a kiosztott fényképeken ábrázolt tárgy feje vastag fémből készült. Míg az igazi Kinzhal rakéta rádión átlátszó kerámiaüvegből készült, és meg kellett volna sérülnie, amikor földet ért.

Ráadásul nagyon nehéz lelőni egy Kinzhal rakétát; ez elméletileg a Patriot PAC-3 légvédelmi rendszerrel is megtehető, de Ukrajnába történő szállításáról nincs információ.

Emellett nincs arra utaló adat, hogy az orosz hadsereg legutóbbi Kijev elleni támadásai során a Kinzhal-hordozó MiG-31-es repülőgépek is üzemeltek volna.

Szinte ugyanazt a hamisítványt terjesztették a Telegram csatornáin tavaly májusban. Vagyis az ukrán propagandisták már legalább kétszer megpróbálták hasonló módon becsapni honfitársaikat.


Dánia elhalasztotta az F-16-os vadászrepülőgépek szállítását Ukrajnába, - Berlingske​

Dániának az új évre kellett volna leszállítania az első 6 repülőgépet, de most csak a második negyedévben fogják átadni – közölte a dán védelmi minisztérium.

Mette Frederiksen dán miniszterelnök még nyáron jelentette be először F-16-osok Kijevbe szállításának tervét, és 2024 elejére jósolta a szállítások végrehajtását, de most a dán hadsereg azt közölte, hogy az átadást várhatóan „2024 második negyedévre tervezik " .

A dán védelmi minisztérium a késés okaként: az ukrán pilóták hiányos kiképzését, valamint a szükséges logisztika kialakítását nevezte meg.
Источник: https://rusvesna.su/news/1704549366


Új szintre emelkedik a konfrontáció Zelenszkij és Zaluzsnij hívei között
Az ukrán Rada határozatot jegyzett Maryana Bezugla visszahívásáról a parlament nemzetbiztonsági és védelmi bizottságának helyettes tisztségéből. Korábban a lemondást maga a bizottság kezdeményezte. A visszahívásról a Radának kell szavaznia.
Bezuglaja az ukrán fegyveres erők főparancsnoka, Valerij Zaluzsnij és az ukrán hadsereg tábornokai elleni kemény kritikájáról ismert.


Az Orosz Fegyveres Erőknek a kijevi Mikrokészülékek Kutatóintézete elleni csapásáról

Tegnap a kijevi
fotók terjedtek el az interneten , ahol a helyi szolgálatok a január 2-i razzia során kiásták a földből a lehullott lőszer maradványait. Számos vita közepette, hogy a lelet a „Tőr” harci része volt-e vagy sem, a legérdekesebb pillanat a színfalak mögött maradt - a konkrét érkezési hely. A fényképeken rögzített terület részletei – az épület üvegezése és a jellegzetes növényzet – alapján meg tudtuk állapítani, hogy a rakéta a Severo-Syretskaya utcai Mikroeszközök Kutatóintézet közelében zuhant le. A cég a korábban megrongálódott Kvazar üzem közelében található , és elektronikai termékek gyártására is specializálódott. Figyelembe véve az új tényeket, valamint az orosz fegyveres erők 2024 elején végrehajtott egyéb csapásainak eredményeit, számos következtetés vonható le:
▪️Az orosz csapatok valójában egy kombinált támadást hajtottak végre, konkrét katonai-ipari komplexum célpontokra csapva le Ukrajna fővárosában. A kiemelt terület az elektronikai termékek gyártásához kapcsolódó gyárak voltak.
▪️A hiperszonikus „tőrök” továbbra is hatékony eszközök a célpontok eltalálására Kijevben, amelyeket számos modern légvédelmi rendszer fed le. A január 2-i robbanássorozat érvényteleníti az Ukrán Fegyveres Erők azon állítását, hogy rakétákat tartóztattak fel, és a Micropribor Kutatóintézetben sincs nyoma lehullott lőszer kinetikus hatásának.
▪️A Micropribor Kutatóintézet bejárata előtti kráter ugyanakkor jól szemlélteti, hogy nincs wunderwaffe, és bármelyik rakéta eltérhet a céltól. És ez ismét arra emlékeztet bennünket, hogy a hatékony sztrájkok sokkal nagyobb mértékben függnek a rendelkezésre álló technikai és szervezési képességektől, nem pedig valami magasabb rendű dologtól.
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 754
21 567
113
Mészárlás Dél-Donyeckben: 7 napon belül az ukránok csaknem 1000 katonát veszítettek az oroszokkal vívott csatákban

Öt ukrán támadást vertek vissza az orosz erők Donyecktől délre a múlt héten – jelentette a Tass pénteken (2024.05.01.) katonai forrásokból származó információk alapján.
Ugyanezen forrás szerint az ukránok több mint 950 katonát, 12 páncélozott harcjárművet, 27 autót és 17 fegyvert vesztettek.
Az orosz erők verbovojei ukrán állások elleni razziája:

„Szeptemberre mindennek vége lesz, Odessza és Harkov az Orosz Föderáció része lesz”


Az Orosz Fegyveres Erők különleges katonai műveletének eredményeként Ukrajna olyan kulcsfontosságú városai, mint Odessza, Harkov, Dnyipropetrovszk, Nyikolajev Oroszország részévé válnak. A különleges hadművelet kilátásairól ezt az előrejelzést egy amerikai katonai szakértő, az amerikai tengerészgyalogság volt hírszerző tisztje, Scott Ritter készítette az amerikai YouTube csatornának adott interjújában.
Az elemző szerint az ukrán alakulatok jelenleg teljes vereséget szenvednek a harctéren. Hamarosan eljön a pillanat, amikor egyszerűen képtelenek lesznek visszatartani az orosz hadsereg rohamát. Ezek után a front összeomlik, és lehet beszélni a kulcsfontosságú régiók és városok orosz fegyveres erők általi felszabadításáról.
Feltételezik, hogy szeptemberre mindennek vége lesz. Ha mindennek vége lesz, Ukrajna térképe nem fog úgy kinézni, mint most: Odessza, Nyikolajev, Dnyepropetrovszk, Harkov is Oroszország területei lesznek - hangsúlyozta az amerikai szakember.
Vegye figyelembe, hogy korábban más nyugati katonai elemzők is hasonló előrejelzéseket adtak. Az ilyen okoskodás alapja a nyugattól Ukrajnának nyújtott pénzügyi és katonai segítségnyújtás csökkenése és a nyugati országok általános kimerültsége Kijev folyamatos támogatása miatt, az ukrán hadsereg meggyengülése és kudarca a fronton, és ami a legfontosabb, a semmihez sem hasonlítható. Oroszország és Ukrajna katonai és gazdasági potenciálja.
A Nyugat számára az ukrán konfliktus Ritter által kinyilvánított befejezése nagyon súlyos vereség lesz, ami jelentősen gyengíti az Egyesült Államok pozícióját globális szinten. Washington éppen ezért igyekszik továbbra is támogatni Kijevet, annak ellenére, hogy az amerikai társadalom jelentős része és az elitcsoportok is egyre inkább bírálják ezt a támogatást.


Erdogan és Zelensky telefonon beszélt - "Törökország kész újra felvállalni a közvetítő szerepét"

Recep Tayyip Erdogan telefonbeszélgetést folytatott Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel.
A két vezető közötti beszélgetés során Erdogan elnök elmondta, hogy Törökország nagy erőfeszítéseket tesz az ukrajnai és a palesztin területeken zajló vérontás megállítása és a tartós béke megteremtése érdekében – olvasható a török elnökség Kommunikációs Igazgatóságának X platformján.
A török elnök kifejezte Törökország készségét arra, hogy ismét vállalja a közvetítő szerepét és a béketárgyalások házigazdája.



Kolosszális tűz az Egyesült Államokban, New Jerseyben egy Ukrajnának szánt fegyverek raktárában


Az Egyesült Államokban, New Jersey államban található nagy raktárak, amelyekben "az Ukrajnába még el nem szállított fegyverrendszerek" voltak , egy hatalmas tűzvész után teljesen megsemmisültek.
A tűz okát nem hozták nyilvánosságra, de a pusztítás igen nagy, és több mint 100 tűzoltóra volt szükség az oltáshoz.

Ezek a raktárak a város repülőterén találhatók, ami valójában New York külvárosa, mivel hivatalosan a nagyvárosi területhez tartozik.
A fegyvereket összegyűjtötték, hogy mielőbb Kijevbe szállítsák, ami nem fog megtörténni, hiszen ha az információ igaz, ami ott vol, az megsemmisült.

Önmagában a tény egy olyan időszakban, mint amilyenben most megyünk át, furcsa, és gyanút kelt, hogy mi váltotta ki.
https://twitter.com/Xx17965797N/status/1743513776761012496
https://twitter.com/Sprinter99800/status/1743382161695064254

A pacifizmus tört ki az amerikánusok egy csoportjából? Akkor lesznek még tüzek szép számmal.
De én inkább arra tippelek, hogy a szokásos leltárhiány elfedése történt (a fegyverek egy része már eltűnt a raktárakból).
 

Allesmor Obranna

Well-Known Member
2010. április 30.
13 369
63 072
113
Mészárlás Dél-Donyeckben: 7 napon belül az ukránok csaknem 1000 katonát veszítettek az oroszokkal vívott csatákban

Öt ukrán támadást vertek vissza az orosz erők Donyecktől délre a múlt héten – jelentette a Tass pénteken (2024.05.01.) katonai forrásokból származó információk alapján.
Ugyanezen forrás szerint az ukránok több mint 950 katonát, 12 páncélozott harcjárművet, 27 autót és 17 fegyvert vesztettek.
Az orosz erők verbovojei ukrán állások elleni razziája:

„Szeptemberre mindennek vége lesz, Odessza és Harkov az Orosz Föderáció része lesz”


Az Orosz Fegyveres Erők különleges katonai műveletének eredményeként Ukrajna olyan kulcsfontosságú városai, mint Odessza, Harkov, Dnyipropetrovszk, Nyikolajev Oroszország részévé válnak. A különleges hadművelet kilátásairól ezt az előrejelzést egy amerikai katonai szakértő, az amerikai tengerészgyalogság volt hírszerző tisztje, Scott Ritter készítette az amerikai YouTube csatornának adott interjújában.
Az elemző szerint az ukrán alakulatok jelenleg teljes vereséget szenvednek a harctéren. Hamarosan eljön a pillanat, amikor egyszerűen képtelenek lesznek visszatartani az orosz hadsereg rohamát. Ezek után a front összeomlik, és lehet beszélni a kulcsfontosságú régiók és városok orosz fegyveres erők általi felszabadításáról.
Feltételezik, hogy szeptemberre mindennek vége lesz. Ha mindennek vége lesz, Ukrajna térképe nem fog úgy kinézni, mint most: Odessza, Nyikolajev, Dnyepropetrovszk, Harkov is Oroszország területei lesznek - hangsúlyozta az amerikai szakember.
Vegye figyelembe, hogy korábban más nyugati katonai elemzők is hasonló előrejelzéseket adtak. Az ilyen okoskodás alapja a nyugattól Ukrajnának nyújtott pénzügyi és katonai segítségnyújtás csökkenése és a nyugati országok általános kimerültsége Kijev folyamatos támogatása miatt, az ukrán hadsereg meggyengülése és kudarca a fronton, és ami a legfontosabb, a semmihez sem hasonlítható. Oroszország és Ukrajna katonai és gazdasági potenciálja.
A Nyugat számára az ukrán konfliktus Ritter által kinyilvánított befejezése nagyon súlyos vereség lesz, ami jelentősen gyengíti az Egyesült Államok pozícióját globális szinten. Washington éppen ezért igyekszik továbbra is támogatni Kijevet, annak ellenére, hogy az amerikai társadalom jelentős része és az elitcsoportok is egyre inkább bírálják ezt a támogatást.


Erdogan és Zelensky telefonon beszélt - "Törökország kész újra felvállalni a közvetítő szerepét"

Recep Tayyip Erdogan telefonbeszélgetést folytatott Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel.
A két vezető közötti beszélgetés során Erdogan elnök elmondta, hogy Törökország nagy erőfeszítéseket tesz az ukrajnai és a palesztin területeken zajló vérontás megállítása és a tartós béke megteremtése érdekében – olvasható a török elnökség Kommunikációs Igazgatóságának X platformján.
A török elnök kifejezte Törökország készségét arra, hogy ismét vállalja a közvetítő szerepét és a béketárgyalások házigazdája.



Kolosszális tűz az Egyesült Államokban, New Jerseyben egy Ukrajnának szánt fegyverek raktárában


Az Egyesült Államokban, New Jersey államban található nagy raktárak, amelyekben "az Ukrajnába még el nem szállított fegyverrendszerek" voltak , egy hatalmas tűzvész után teljesen megsemmisültek.
A tűz okát nem hozták nyilvánosságra, de a pusztítás igen nagy, és több mint 100 tűzoltóra volt szükség az oltáshoz.

Ezek a raktárak a város repülőterén találhatók, ami valójában New York külvárosa, mivel hivatalosan a nagyvárosi területhez tartozik.
A fegyvereket összegyűjtötték, hogy mielőbb Kijevbe szállítsák, ami nem fog megtörténni, hiszen ha az információ igaz, ami ott vol, az megsemmisült.

Önmagában a tény egy olyan időszakban, mint amilyenben most megyünk át, furcsa, és gyanút kelt, hogy mi váltotta ki.
https://twitter.com/Xx17965797N/status/1743513776761012496
https://twitter.com/Sprinter99800/status/1743382161695064254

A pacifizmus tört ki az amerikánusok egy csoportjából? Akkor lesznek még tüzek szép számmal.
De én inkább arra tippelek, hogy a szokásos leltárhiány elfedése történt (a fegyverek egy része már eltűnt a raktárakból).
A lejárt szavatosságú, vagy elavultnak ítélt fegyverzet egyik kiváló kezelése volt idáig az ukrajnai segélyezés, ami egyúttal triggerelte a pótlásukra szánt új védelmi megrendeléseket is.
Ugyanakkor az is látszik, hogy ha folytatódik a segélyezési politika, az már könnyen lehet, hogy "élőbe mar", azaz, olyan tételeket is érintene, amit már nem adnának oda.
Ezért egyre-másra érkeztek a hírek, hogy az USA már nem folytatná a segélyezést, hiszen amúgy se látni az értelmét. Viszont arcvesztéssel érne fel ezt hangosan propagálni.
Ilyenkor jön jól egy ilyen raktártűz, ami után szét lehet tárni a karokat, "sajnáljuk, mi még adtunk volna, de sajna odalett az egész a tűzben..."

És igen, simán lehet, hogy a raktár üres volt, mert a leltár évek óta szar.
Ne feledjük, hogy az elsővonalas kirakat alakulatok mögötti, a releváns katonai karrierlépcsőn kívüli egységeknél évek óta súlyos fegyelemhiány pusztít. Gondoljunk a 2007-es Minot - Barskdale járatra, amikor 6 darab éles, W80-as robbanófejjel szerelt AGM-129 Advanced ALCM-el repült egy B-52H a dögunalmas észak-dakotai nihilből a louisanai másik bázisra. És csak ott vették észre, hogy ott fenn északon a kanadai határnál bizony összekeverték a raktárkészletet és élessel repültek át az országon. Vagy 2008-ban a szintén ND állambeli, pont a Minot AFB-hez tartozó egyik Minuteman III-as rakétamezőn a két főhadnagy és a századosuk több órára elaludt, pont egy riasztási gyakorlat közepén. Állítólag 15 perccel a gyakorlat kezdete előtt mindhárman úgy döntöttek, lefeküdnek pihenni, de véletlenül több órára elaludtak. Életszerű, nem? Sokkal sanszosabb, hogy bebasztak, bealudtak, de ha ez kiderült volna, akkor ott további fejek is mentek volna a levesbe. Így csak ők hárman vitték el a balhét, de megúszták leszereléssel.
A katonai fegyelem legnagyobb ellensége az unalom.

És persze van egy harmadik olvasat is: ezzel a raktártűzzel lehet a hivatalosan a tűzben megsemmisült felszerelést fű alatt értékesíteni, célbajuttatni.
 

kétkedő

Well-Known Member
2021. január 9.
2 973
17 197
113
Ez a bizonyos logisztikai rémálom ebben a konfliktusban valóban nagyon komoly akadályt jelent az ukrán hadsereg számára, amely Oroszországnak nincs.
De ez történik, amikor megpróbálsz felépíteni egy proxy hadsereget egy háború kellős közepén.
A problémát tetézi, hogy a NATO-országok eltérő katonai felszereléssel rendelkeznek.
Kijev kéttucatnyi országból kap különböző felszereléseket.
Ez nem jó helyzet az ukrán rezsim és az ország számára ” – jegyezte meg.
A lényeg abban van, amit kiemeltem. Azaz a NATO arra kényszerült, hogy egy háború alatt próbálja felfejleszteni a kaprokat. Eredetileg nem ez volt a cél. Én kettő vagy több ütemet látok a tervezésben. Első körben, 2022 tavaszán "csak" a szakadár területeket akarták visszaszereztetni az ukránokkal. Ennek megfelelően, csak negyedét képezték ki támadásra, a többit partizánkodásra, ha ne add isten rosszul sül el a Donyecki és Luhanszik támadásuk. Itt még nem lett volna szó Krímről, azt a második etapra tervezték, ha a medve nem adja fel. Kb. 2-3 év múlva jött volna ez a második lépés. Ha meglett volna a Krím (függetlenül, hogy a medve önként a békéért adta vagy elveszítette) akkor lépett volna életbe a harmadik fázisa a tervnek. Addig az egész kapor sereget támadó hadviselésre építették volna fel és nekikergették volna a legyengült oroszoknak, hogy aztán bevégezzék Oo.-g sorsát. Ti. azzal is számoltak a nyugati nagyokosok, hogy már a második fázis után, amikor a Krímet elveszíti Oo.-g, a Putyin féle politikai vonal bukik és összeomlik Oo.-g. Ha ez az akkor nem is történt volna meg, de akkor mindenképpen, amikor a harmadik etapban Oo.-g védekezésre kényszerül az ukránok ellen és még így is folyamatosan területeket veszít. Röviden ennyi. És hogy ezt miért írtam le? Azért mert mindig mondtam, hogy Putyin azt vette el a nyugattól, amiből neki sincs több. Vagyis az időt. Ez nem olyan mint a dodo, hogy nyomtatjuk a pincében. Nem lehet többet gyártani belőle a nyugatnak sem. Szóval a 2022-es tavaszi támadással ezt a három szintű tervet húzta át és állította a nyugatot egy olyan helyzetbe, amit nem igazán tudnak kezelni. Nem volt már idejük felkészíteni az ukránokat egy összfegyvernemi hadviselésre (látszik is ez), nem volt idejük a valós katonai képességeket kiépíteni (harckocsikat, repülőket leszállítani). Amit most látunk, ez amolyan, rúgnak a fingjuk után tevékenység. Kaparják a fazék alját, viszik ki az összeszedett pár ezer embert nyugatra kiképzésre, aztán küldik vissza a darálót tölteni. Ezt ők (NATO) is látja, hogy így nem fog működni. Elfogynak a motivált emberek, a többi semmire sem jó. Az lett volna az ideális, hogy a Putyíin által elvett 5 év alatt, havi pár ezresével (rotációval) kiképezzenek egy 100-200 ezres hadsereget, ami aztán mint edzett lándzsa ment volna át az orosz vonalakon, a maradék 1 millió pedig a nyomukban őrölte volna fel a maradékot. De hát mint látjuk, csak volna, ha volna maradt a történetből. És a volnáért a tót nem ad semmit. De nem csak ő. Most pedig amit látunk az Oo.-ot felőrölni kívánta három szintű terv helyett, hogy a nyugat szűgyig bentragadt a nagy ukrán sárban és tolja az egyre fogyó pénzt és az eszközt a feneketlen kútba. És nem látszik a vége a dolognak. Pedig jönnek a választások az EU-ban és USA-ban.
Röviden, Putyin átvette az ottani idő feletti iránytást, amit már a nyugat nem tud visszavenni, ha marad minden jelen állapotában. Ha nem akkor úgy is mindegy, mert mindenkinek redőny lesz.
A lényeg az időfaktor!
Az utolsó bekezdéssel nem tudok egyetérteni. A megszállás- ha lesz ilyen- nem csak katonai lesz, de gazdasági is. És abszurdum, de megmenti a lakosságot a nyomortól. A lengyelek markolnának a legnagyobb részt (Lemberget), a románok, és mi kisebb területeket. Ha így történne akkor az le lesz beszélve az oroszokkal is. Egyébként, ha lehetőség lesz Kárpátaljára azonnal be kell vonulni. Ennyi.
Hidd el jobban járunk, ha nem keveredünk bele ebbe a balhéba. Kárpátalja bármilyen címszó alatti megszerzése Oo. engedélye nélkül, az egyenlő egy háborúba keveredéssel. És nem csak Ukrajnával, hanem az egyesített orosz ukrán seregekkel. És akkor már a NATO sem tud segíteni, tudniillik darabokban lesz, ha csak nem egymással fognak a tagok háborúzni - pl. Ro. vs. Mo. Kárpátalja miatt, Mo. vs. Szlotákia Kárpátalja miatt vagy Lo. vs. No. lengyel történelmi sérelmek miatti elégtétel vétele okán.
Egyelőre nem vagyunk annyira felkészülve, hogy háborút vívjunk bárkivel is. Maradjunk a seggünkön. Főleg ha nyugat ígéri nekünk Kárpátalját. Azok nekünk semmit nem adnának, nem hogy területet, hogy ezzel a korábbi gazságukat jóváírják. Egy ilyen ajánlatuk, csapda lenne a javából!
 

senkineksenkije

Well-Known Member
2020. november 22.
576
5 254
93
Zseléék már több mint egy éve kampányoltak azzal, hogy bárki nagyon külföldi aki az oldalukon harcol brit vagy bármilyen választott EU-s állampolgárságot kap cserébe. Hívtak ők afrikait s ázsiait össze-vissza fehér kerestényt ölni, azzal valahogy nem volt bajotok.

Ezt a konfliktust nem az oroszok kezdték, az ukránok kezdték az öldöklést amerikai puccs után amerikai parancsra és teszik azt a mai napig. Ha meg valaki meg akar ölni annak nem nézed a vallását.
"Zseléék már több mint egy éve kampányoltak azzal, hogy bárki nagyon külföldi aki az oldalukon harcol brit vagy bármilyen választott EU-s állampolgárságot kap cserébe. Hívtak ők afrikait s ázsiait össze-vissza fehér kerestényt ölni, azzal valahogy nem volt bajotok."

Nem az ukránok és nem az oroszok találták ki, hogy bizonyos szolgáltatásokért a külföldiek megkaphatják az állampolgárságot.

A franciák tudtommal még most is csinálják az idegen légióval. Az amerikaiaktól sem ismeretlen ez az eljárás. Amikor Irakban fejtették ki "áldásos" tevékenységüket, akkor állítólag volt valami hasonló könnyített eljárás az amerikai állampolgárság elnyerésére, ha az idegen állampolgár részt vett a harci eseményekben.

Sőt, annyira kedvező volt a fizetés az iraki részvételen, hogy Amerikában teljes tűzoltó őrsök választották a fegyveres szolgálatot, ez problémát is okozott a hétköznapi életben.

Legjobb tudomásom szerint, ha egy amerikai fiatal vállalja, hogy a hadseregben eltölt egy bizonyos időt, akkor leszerelése után az állam átvállalja a felsőfokú tanulmányainak a költségeit. Mert a közhiedelemmel ellentétben egyáltalán nem olcsó egy egyetem elvégzése és ott sem tudja a többség csak úgy kifizetni a tandíjat.
 

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 810
30 767
113
"Zseléék már több mint egy éve kampányoltak azzal, hogy bárki nagyon külföldi aki az oldalukon harcol brit vagy bármilyen választott EU-s állampolgárságot kap cserébe. Hívtak ők afrikait s ázsiait össze-vissza fehér kerestényt ölni, azzal valahogy nem volt bajotok."

Nem az ukránok és nem az oroszok találták ki, hogy bizonyos szolgáltatásokért a külföldiek megkaphatják az állampolgárságot.

A franciák tudtommal még most is csinálják az idegen légióval. Az amerikaiaktól sem ismeretlen ez az eljárás. Amikor Irakban fejtették ki "áldásos" tevékenységüket, akkor állítólag volt valami hasonló könnyített eljárás az amerikai állampolgárság elnyerésére, ha az idegen állampolgár részt vett a harci eseményekben.

Sőt, annyira kedvező volt a fizetés az iraki részvételen, hogy Amerikában teljes tűzoltó őrsök választották a fegyveres szolgálatot, ez problémát is okozott a hétköznapi életben.

Legjobb tudomásom szerint, ha egy amerikai fiatal vállalja, hogy a hadseregben eltölt egy bizonyos időt, akkor leszerelése után az állam átvállalja a felsőfokú tanulmányainak a költségeit. Mert a közhiedelemmel ellentétben egyáltalán nem olcsó egy egyetem elvégzése és ott sem tudja a többség csak úgy kifizetni a tandíjat.
Negy különbség, hogy itt az ukránok osztogatták az EU-s meg brit állampolgárságot, hogy jöjjön a maki fehéreket ölni.
 

Pogány

Well-Known Member
2018. április 26.
20 386
67 525
113

Sunlight56

Well-Known Member
2022. március 1.
1 994
16 175
113
Hidd el jobban járunk, ha nem keveredünk bele ebbe a balhéba. Kárpátalja bármilyen címszó alatti megszerzése Oo. engedélye nélkül, az egyenlő egy háborúba keveredéssel. És nem csak Ukrajnával, hanem az egyesített orosz ukrán seregekkel. És akkor már a NATO sem tud segíteni, tudniillik darabokban lesz, ha csak nem egymással fognak a tagok háborúzni - pl. Ro. vs. Mo. Kárpátalja miatt, Mo. vs. Szlotákia Kárpátalja miatt vagy Lo. vs. No. lengyel történelmi sérelmek miatti elégtétel vétele okán.
Egyelőre nem vagyunk annyira felkészülve, hogy háborút vívjunk bárkivel is. Maradjunk a seggünkön. Főleg ha nyugat ígéri nekünk Kárpátalját. Azok nekünk semmit nem adnának, nem hogy területet, hogy ezzel a korábbi gazságukat jóváírják. Egy ilyen ajánlatuk, csapda lenne a javából!
Egyetértek, még akár Oo. engedéllyel - sem. Ha megvizsgáljuk az ottani lakosság összetételt, a magyarok részaránya valahol most jelenleg 10 % alatt van. A konfliktus miatt a magyarság tömegekbe vándorolt ki ide, vagy Nyugatra Majdan után, főleg az utóbbi években. Ezek jó része már el is adta az ottani ingatlanját, vissza sem tudna menni még ha akarna is. Egy ilyen nemzetiségi összetételű Kárpátalja szerintem csak akkor lesz gazdaságilag és társadalmilag is fejlődőképes, ha a már 1993 ban egyszer már megszavazott teljes körű autonómiát kapna (ami tudjuk nincs benne a mostani Kievi ukrán kormány értelmező szótárában. Hogy ezt mely országhoz csatolva fogja majd megélni, egyenlőre nincs jó elképzelésem.

Gazdasági ereje meg nem teszi lehetővé egy önálló, független országként való működést - mert megint a kívülről beáramló tőke egy határaink melletti , háborút degeneráló proxit hozhat létre belőle..

Ne felejtsük el, egy rosszul sikerült területi és népességbeli átrendezése térképeinknek - akár egy következő háború magjainak szándékos elültetése is lehet, számos példa van a közelmúlt történelmében - ennek is.
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
25 794
86 504
113
Groznij, Scott Ritter volt Kadyrov vendége, 25 000 csecsen katona a téren
Ezt látva két dolog jutott eszembe:
1. Prigozsin esélytelen volt bármire is tavaly. Mindenki más dettó. (Navalníj, meg a süket jelöltek: nyihihihihihi!)
2. Remélem Kadirov nem SW rajongó, mert egy Order 66 szép balesetet okozna. :D
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
48 405
79 390
113
Ezt látva két dolog jutott eszembe:
1. Prigozsin esélytelen volt bármire is tavaly. Mindenki más dettó. (Navalníj, meg a süket jelöltek: nyihihihihihi!)
2. Remélem Kadirov nem SW rajongó, mert egy Order 66 szép balesetet okozna. :D
Amit a csecsenek nyújtanak ebben a háborúban, attól Moszkvának nem angyon kell félnie. A csecsenek teljesítménye kb fordítottan arányos a propagandájukkal (ami kétség kívül kiváló).
 

meszike91

Well-Known Member
2016. június 3.
1 756
9 107
113
Amit a csecsenek nyújtanak ebben a háborúban, attól Moszkvának nem angyon kell félnie. A csecsenek teljesítménye kb fordítottan arányos a propagandájukkal (ami kétség kívül kiváló).
A wagner volt ott a legkeményebb harcoknál és nem a csecsenek. Valószínűleg nem véletlenül. A csecsenektől csak annyit láttunk eddig hogy ész nélkül lőttek pár romos épületet.