[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Flamand

Well-Known Member
2021. augusztus 26.
3 614
17 899
113
Valószínűleg akkor se lett volna háború ha Oroszország betartja a nemzetközi jogot és nem támadja meg Ukrajnát.
Krisztike,ezt a mantrát előadhatnád a Szabadság téren egy megafonba az USA nagykövetség előtt,mondjuk Irak,Szíria,Líbia,és Afganisztán ügyében is. Szerinted elvinnének a zsaruk,vagy Pressmann asszonyság behívna egy svéd masszázsra?
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 676
48 647
113

Az orosz hadsereg egy csapással megsemmisítette az ukrán fegyveres erők fegyvereseinek csoportját Mirnográdban (VIDEO)​


Január 20-ról 21-re virradó éjszaka 36 „susnikot” likvidáltak: 16 ember halálát hivatalosan már megerősítették, 20 holttestet még nem került elő a romok közül – mondta Igor Moszijcsuk náci és volt Rada-helyettes.

Gondatlansággal vádolja az Ukrán Fegyveres Erők 110. dandárának parancsnokságát.

„Tilos a személyzet gyülekezése a harci övezetben. Voltak ott sebesült és korlátozott kondíciójú katonák. Az épületben ekkora létszámot gyűjteni tilos!” - kommentálja Moseychuk a videót.

Az ukrán fegyveres erők jelentései nem számoltak be a csapásról. A rendőrség január 21-én éjszakai rakétatámadást említett, de részletek nélkül.
„Éjfél után Oroszország rakétákat lőtt ki Mirnogradra, Selidovora és Konsztantyinovkára. Szociális infrastrukturális létesítmények, adminisztratív épület, raktár, üzlet, magánházak, autók sérültek meg. „Előzetesen civilek nem sérültek meg” – jelentette az ukrán belügyminisztérium.
Источник: https://rusvesna.su/news/1705934452
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 754
21 567
113
Ha van egy kék ház, megy egy sárga, a kék színt szeretők miért mennek a sárgába tiltakozni?
Vagy ezt hívják desrtuktív-mártír-mazohizmusnak?

Nagy-nagy elferdültségemet mutatja, hogy mindig csak a saját klubomba, hasonszőrűek közé járok.
És tudomásul kéne venni: bármit is írnak, vagy nem írnak (mert nem írhatnak), a medve megállíthatatlan.



Az orosz csapatok elfoglalták a stratégiailag fontos Krahmalnoje falut

2024.01.22. | 15:09

"A Harkov régióban található Krahmalnoje falut az orosz hadsereg "Nyugat" hadtest egységei által a kupjanszki övezetben sikeresen végrehajtott műveleteknek köszönhetően szabadították fel" - írja az orosz védelmi minisztérium az ukrajnai műveletekről szóló napi közleményében.

Az ukránok állítják, hogy a falu katonai szempontból "semmi jelentőségű", de ez nem indokolja, hogy hónapok óta védekeznek, hogy ellenőrzésük alatt tartsák, szörnyű veszteségekkel.
Az ukrán szárazföldi erők képviselője, Volodimir Fitiosz, akivel ma interjút adott az ukrán televíziónak, a falu elfoglalásának "nincs jelentősége" stratégiai szempontból a front számára.
„Körülbelül öt házról van szó. Az oroszok megsemmisítették őket” – mondta, biztosítva, hogy az ukrán csapatok „kész tartalék állásokba költöztek”, ahol „most folytatják a védelmet, megakadályozva, hogy az ellenség továbbnyomuljon”.

Ezekkel az ismétlődő támadásokkal szemben az ukrán hatóságok a maguk részéről a hét elején elrendelték 26 közösség evakuálását Harkov régióban, ahol Kupjanszk található.

A bejelentés jól mutatja a moszkvai erők által a fronton az elmúlt hetekben gyakorolt fokozott nyomást.
Az oroszok előretörése azt mutatja, hogy Harkov Moszkva célpontja, de az offenzíva megkezdéséhez először Kupjanszkot kell elfoglalni.

Ősz óta, majd az ukránok e területek visszafoglalására tett kísérleteinek kudarca után az orosz erők északkeletre, Kupjanszk övezetében, de keletre is nyomják az ukránokat, különösen Avgyejevka városa körül.



Kijev a maga részéről azt állítja, hogy szilárdan tartja magát, és jelentős veszteségeket okoz az oroszoknak, de nyomást gyakorol nyugati szövetségeseire is fegyver- és lőszerszükségletei miatt, hogy továbbra is ellenállhasson.

Ugyanakkor a donyecki piacot ért vak ukrán csapás súlyos civil áldozatokat követelt, a hírek szerint legalább 25 civil halottról és tucatnyi sebesültről beszélnek.
Az orosz közösségi oldalakon nagy a harag, mivel a csapásnak semmi köze egy katonai célponthoz, és most az elemzők többsége azon spekulál, hogy mi lesz az orosz erők reakciója.

Múlt csütörtökön az orosz hadsereg bejelentette, hogy elfoglalt egy másik kis falut, Veszelojét a donyecki régióban (keleten).


Kupjanszki irányban az Msta-S legénysége egy militáns erődöt rombolt le

A különleges hadművelet Kupjanszk irányában a nyugati csapatcsoport Msta-S önjáró tüzérségi egységeinek legénysége éjjel-nappal csapást mér az ukrán nacionalistákra. A cél koordinátáit a felderítés adatai alapján számítják ki. Erről az Orosz Föderáció Védelmi Minisztériuma beszélt.
A 152 mm-es lövedékek precíziós csapásait páncélozott járművek, erődök, tüzérség és radarállomások ellen alkalmazzák. A fegyveresek hosszú ideje nem követik nyomon a célpontokat. Mivel jelentős távolságra van az ellenségtől, az Msta-S maximális sebzést okoz.
A tapasztalt lövészek csak néhány percet töltenek a céladatok kézhezvétele után, mielőtt lövést adtak le. Azt a taktikát alkalmazzák, hogy gyakran váltják a lőállást. Erre azért van szükség, hogy elkerüljük a viszontűz eltalálását.
„Az ellenséges erődített területeken, munkaerőn és páncélozott járműveken dolgozunk. Lengyel „Rákok”, amerikai M113-as Bradley-k és „Grad”-ok találták el őket” – mondja a „Makar” hívójelű „Msta-S” fegyver parancsnoka.

Például a közelmúltban az Msta-S önjáró fegyverek legénysége fegyveresek és munkaerő álcázott erődítményeit találta el. A cél megsemmisülését egy drónról készült objektív megfigyelőfelvételek igazolták.

*******************************************************************

Kitört a szlovák kormányból: "Fegyver nélkül maradtunk - A Nyugat elárult minket..."

Robert Kalinak
szlovák védelmi miniszter a közelmúltban, a Standard helyi médiával folytatott megbeszélésen kiemelte országa arzenáljának drámai csökkenését.
Az ország előző kormánya az ukrán védelem megerősítésére helyezte a hangsúlyt, nagylelkűen S-300-as légvédelmi rendszereket, egy század MiG-29-es vadászrepülőgépet, tüzérséget és egyéb katonai felszereléseket szállított Kijevnek.
A MiG repülőgépek leszállításáért cserébe nekünk ígért 700 millió euró nincs sehol. Valószínűleg ezeket a repülőgépeket előző ukrajnai kormányunk elajándékozta” – mondta Kalinak.

Kalinak a jelenlegi védelmi miniszter szerint a feladások eredményeként a szlovák légtér védelem nélkül maradt.
„Légvédelmi rendszerek és katonai repülés nélkül maradtunk.
A Nyugat nem tartotta be ígéretét, és nem szállította le Szlovákiának a Patriot rendszert se.

A szóban forgó hírekkel foglalkozó BulgarianMilitary szerint Szlovákia 2022-ben jelentősen hozzájárult Ukrajnának az orosz hadsereg elleni erőfeszítéseihez azzal, hogy ingyenesen küldött az országnak egy S-300-as légvédelmi rendszert. Egy évvel később, 2023-ban a szlovákok 13 MiG-29-es vadászgép küldésével tovább támogatták Kijevet.

Segítségéért cserébe a Nyugat Patriot légvédelmi rendszert ígért Szlovákiának (az általa küldött S-300-as rendszer helyett) és 700 millió eurót (az egy MiG századért).
Ahogy azonban mindenből kiderül, eltelt több hónap, de e két nyugati ígéret egyike sem teljesült, és érthető, hogy a szlovákok aggódni kezdenek.

2023 szeptemberében parlamenti választásokat tartottak Szlovákiában, amelynek eredményeként új kormányt választottak, amely nyilvánvalóan az előzőt okolja a kialakult helyzetért.

Az „Irány – Szlovák Szociáldemokrácia” szlovák párt vezetője, az ország jelenlegi miniszterelnöke, Robert Fico ellenzi a katonai felszerelések Kijevbe történő önkéntelen szállításának politikáját, mert – mint állítja – ezek a szállítmányok gyengítik a szlovák hadsereget. Ugyanakkor úgy véli, Ukrajnának nincs reális reménye a Moszkva elleni győzelemre. Az állam új védelmi minisztere, Robert Kalinak teljes mértékben támogatja Fico miniszterelnök véleményét.
"Ha csatlakozunk Ukrajnához, a NATO-hoz, lényegében utat nyitunk a harmadik világháború előtt" – jelentette ki Fico vasárnap. Ugyanezen a napon a szlovák vezető megkérdőjelezte az európai döntést, miszerint havi 1,5 milliárd eurót küldenek Ukrajnának, mondván "meddig fog ez az egész folytatódni?"

- A Patriot ára és a 700 millió euró már mások zsebében (számláján) van?
 

enzo

Well-Known Member
2014. augusztus 4.
13 484
33 893
113

 

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 839
48 565
113
Ezeknél a képeknél nem értem a photoshop-ot, se az okát, se a minőségét.
Ha erre a képre gondolsz:
OtSFEgnQoQU.jpg


... itt valószínűleg egy vízjelet sikerült kiphotoshopolni.
 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 857
47 383
113
Nem feltétlen. Az nem eredményezett volna III.vh-t, hogyha a nyugat is átáll olyan hadigazdaságra mint az oroszok, ezzel együtt sokkal több technikát ad át amit magának modernebbekkel pótol amit a megnövelt volumenű gyártás tudna fedezni rövid időn belül.
Akkor elárulták ezek a gaz nyugatiak a dicsőséges Ukrajnát?!!

Áruló orosz ügynökök mindenhol nyugaton?!

Ezt tudna a nyugat, azt tudna a nyugat, csak pont nem akarja valamiért megmutatni, pedig nyakig beleálltak az elejétől fogva a szavak szintjén, hihető!!!

Dudi, amit látsz, jelenleg ennyit tud a nyugat, ígér, feltüzel, ott hagy a szarban! Tanulj más hülyeségéből, még lehet neked is időben jöhet az ébredés! Afganisztán, Ukrajna! Nézz és láss!
 

Ashtar

Well-Known Member
2022. március 13.
652
2 250
93
Akkor elárulták ezek a gaz nyugatiak a dicsőséges Ukrajnát?!!

Áruló orosz ügynökök mindenhol nyugaton?!

Ezt tudna a nyugat, azt tudna a nyugat, csak pont nem akarja valamiért megmutatni, pedig nyakig beleálltak az elejétől fogva a szavak szintjén, hihető!!!

Dudi, amit látsz, jelenleg ennyit tud a nyugat, ígér, feltüzel, ott hagy a szarban! Tanulj más hülyeségéből, még lehet neked is időben jöhet az ébredés! Afganisztán, Ukrajna! Nézz és láss!
Az értelmes gépek hajnalán, átmenetelek az életemen. Évmilliók jönnek az ember után, rohadt érzés de én szeretem!! E. K.
 

laci74

Well-Known Member
2015. december 26.
1 329
12 989
113
Na ezaz.
Miért is nem állt bele?
Az egyszerűbb válasz, hogy ezzel eljött volna a III. Vh., amit senki nem akarhat.
A bonyolultabba válasz, hogy nyugatot ez az orosz akció váratlanul érte (nem mostanra várták, hanem 3-5 évvel későbbre) így az ukránokkal egyetemben nem voltak felkészülve. Ezt mi sem mutat jobban, hogy a nyugati hadiipar nagyon alaphangon termelt 2022 tavaszán. Persze, ha még lett volna idő rá, akkor szép lassan, hogy a medvének se tűnjön fel, felpörgették volna a gyártást, úgy hogy 5 év múlva már nem jelentett volna gondot ellátni az ukránokat pl. korlátlan mennyiségű lőszerrel. Ez azonban nem jött össze, Putyin áthúzta a nyugat számítását e tekintetben, az idő előtti lépésével. Most pedig úgy kellene errefelé a lovat felhizlalni, hogy közben maximális terhelés alá vetik ami nagyon energiaigényes. Ez nem fog menni, főleg hogy az orosz jóval előttük jár, köszönhetően a hidegháborúból megmaradt nagy mennyiségű 152 mm-es lőszernek is, illetve a felpörgetett hadiiparának. Amire felpumpálják magukat nyugaton arra a szintre, mint az orosz most van, addigra vége lesz Ukrajnának jelen formájában (lesz, csak éppen orosz befolyás alatt). Ennek nem csak a nyersanyaghiány (pl. olcsó acél és szén) és energiahiány (olcsó gáz és kőolaj) az oka, hanem az is, hogy nyugati cégeknek a profit a legfontosabb, így nem nagyon akaródznak egy olyan háborúra pénzt áldozni (átállni hadianyag gyártásra) ami lehet holnap véget ér, aztán a nyakukon marad a sok termék. Ehhez az kellene, hogy hadigazdálkodást vezetnek be az érintett nyugati országok és akár államosítanak is gyártásra alkalmas cégeket. Ez azonban tudjuk mit jelent. Hatalmas életszínvonal esést, néplázadást (egyből nem lenne szimpatikus az ukránok ügye) és a kormányok zsinórban való bukása.
A másik része a dolognak, hogy miért nem mentek neki jobban a medvének, az a humán állomány. Sem mentálisan sem ideológiailag nincs megfelelően előkészítve. Erre is kellett volna még pár év, de hát itt sem adatot meg ez az idő. Egyébként is azt a rombolást amit a hagyományos értékek területén elértek, nem lehet annyi idő alatt visszacsinálni, mint amennyi idő alatt leépítették. Márpedig ezen hagyományos értékek (Isten, haza, nemzet, család, erkölcs) nélkül nem lehet egy erős hadsereget felépíteni. Csak pénzzel nem lehet motiválni a harcosokat. Egy ponton túl eldobják a fegyvert, míg egy hazáját szerető katona nem teszi ezt (lásd Eger Vára esetét, amikor Dobó védte és amikor a zsoldosok). Azzal hogy még jele sincs annak, hogy irányt váltanának e tekintetben, kizártnak tartom, hogy akár 10 év múlva is létrejönne egy erős, hadra fogható és motivált európai emberállomány. A valós értékeket teljesen negligáló semmire sem jó ideológiai pótlékokkal (WOKE, Black Live..., LMBTQ, feminizmus, nihilizmus és a hedonizmus propagálása) nem lehet tömegeket mozgatni a csatatér felé, legfeljebb elfele. Most nyalt vissza a fagyi. Vagy ez volt eredetileg is a cél? Egy legatyásított Európa, ami majd könyörög az USA segítségéért.
A hazafias nevelés helyett felkérték a videójáték ipart,hogy dobjanak már ki valamit.Ennek az Activision,már több mint egy évtizede az oroszok elleni gyűlölet ékes példája.Rengeteg örült hülye gyereket tudtak véleményem szerint zsoldosnak csábítani Ukrajnába.Ez a háború el volt tervezve aki játszott Warzone-al amit ingyenessé tettek érdekes módon már jóval a háború előtt szinte kísértetiesen hasonlít Ukrajnára(Verdansk).
 

embersarkany

Well-Known Member
2014. augusztus 22.
879
4 984
93
A szinte kizárólagos orosz propaganda akár lehet az is,hogy a nagyérdemű szimpátiája az oroszok felé hajlik. Te mint megmondó ember meg a másik oldalról tolod a narratívát,de feljogosítva érzed magad,hogy becsmérlően nyilatkozz az orosz szimpatizánsokról,a HTKA üzemeltetőiről,és mindenkiről,aki nem a te világ nézetedet képviseli. Remélem minden alkalommal megtapsolod azokat a kijevi huncutságokat,amikor a magyarokon rúgnak egyet. Tudod ezt már a háború előtt is művelték,tehát nem lehet hivatkozási alap,hogy az orosz mellé állt a hatalom 2022 februárja után. Ráadásul elég ostoba indokként hivatkozol a NER propagandára,bár az is lehet,hogy neked mindenki Viktor hívő,aki szimpatizál az oroszokkal. Végeredményben ezzel a kis szösszeneteddel csak saját magadról rántottad le a leplet,mert aki nem a te mantrádat fújja,az csak csúnya rossz moszkovita lehet. A szinvonal lefelé meneteléről meg bőven gondoskodsz ilyen nagyívű megnyilatkozással.
szemmel láthatóan leegyszerűsített a világképe: aki nincs velem, az ellenünk van :)
legnagyobb bajom az, hogy azt látom elég sokan azt feltételezik a másikról, hogy nem tud, vagy nem akar gondolkodni. pedig tapasztalataim szerint itt zömében olyanok vannak, akik igenis képesek az önálló gondolkodásra, képesek eldönteni azt, hogy kinek és minek higgyenek. ebből fakadhat a propagandistázás.
ma rengeteg információs forrás elérhető. kis tapasztalattal, munkával szinte azonnal kiszűrhető mi az ami csak propi anyag, no meg mi az, ami fontos az események szempontjából.
persze nyilvánvaló, hogy vannak egy páran (zömében nálam már letiltva), akik "heccelni" járnak/írnak csak ide. ahogy romlik a helyzet, úgy egyre durvábban, kompenzálva téve mindezt.

ja, mivel én is inkább orosz párti vagyok ezen "háborúval" kapcsolatosan, így gondolom most én is le leszek "propizva" :D
 

sixtus

Well-Known Member
2022. február 22.
2 044
15 027
113

meszike91

Well-Known Member
2016. június 3.
1 789
9 276
113
Sőt, talán akkor sem, ha Ukrajna betartja a Minszk1 és MInszk2-t, ugye? :D Csak szólok, hogy aláírt és német-francia koalíció által garantált szerződésekről beszélünk, amiket - mint később kiderült - eszük ágában sem volt betartani. Ez neked kislány semmit sem mond? :D :D :D
2014-ben támadta meg először Oroszország Ukrajnát.
Krisztike,ezt a mantrát előadhatnád a Szabadság téren egy megafonba az USA nagykövetség előtt,mondjuk Irak,Szíria,Líbia,és Afganisztán ügyében is. Szerinted elvinnének a zsaruk,vagy Pressmann asszonyság behívna egy svéd masszázsra?
Szerintem nem történne semmi.
Akkor sem lett volna háború, ha előtte az ukránok betartják nem csak a "nemzetközi jogot" hanem úgy emberségből sem rendeznek népirtást az orosz lakta régiókban. :oops:
Az ukrán és az orosz egy nép. Nem szerintem hanem putyin szerint. Akkor viszont hogyan lehetett népirtás? Saját magukat gyilkolták?
Hagyd már ezt a nemzetközi jog dumát. Ezt csak dudi és még néhány óvodás kajálja.
Ez nem csak Ukrajna esetében igaz. Tudna mesélni Grúzia és Moldova is. Az orosz külpolitika része a környező államok területének megszállása. Oroszország nagyon nem jó szomszéd. Nem véletlenül csatlakozott Kelet-Európa jelentős része ÖNKÉNT a NATO-hoz.