A Budapesti Szerződést egy semleges Ukrajna írta alá, ennek ismeretében ez a szerződés már akkor megsértésre került, amikor először felmerült az ukránok NATO tagsága illetve a NATO (vagy amerikai) bázisok ukrajnai jelenléte.
És ez ugye még a Krím visszacsatolását is megelőzte, hiszen Szevasztopolból akartak amerikai tengerészeti bázist...
Más. Bár a nemzetközi politika nem az én asztalom, és nem is kedveltem különösebben a sárgahajút, de véleményem szerint meg fog egyezni Putyinnal. Zselé valószínűleg megy a levesbe, persze még ő lesz aki fegyverszünetet köt, de utána már nem tudja elsumákolni a választásokat és mivel teljesen hiteltelenné vált a saját polgárai fogják elküldeni a fenébe. (Örüljön, ha megússza felelősségrevonás nélkül.) Persze lehet, gogy Putyin is szab feltételeket, és ezek között ott lehet Zselé feje is. Mindenesetre az erős katonai válaszok nem Trump jellemzői, ő elsősorban a belpolitikára fog koncentrálni, no meg a Biden család elleni bűnvádi megtorlásra, és ehhez kelleni fog neki a korábbi ukrán korrupciós történet. Ukrajna egyébként qrvára nem érdekli, Európát meg egyszerűen utálja, úgyhogy elképzelhető lesz egy nagyhatalmi kiegyezés, ahol a mérleg egyik serpenyője Ukrajna, a másik meg a közel-keleti helyzet. És akkor még ott van Tajvan is, ami a látszat ellenére sokkal nagyobb prioritással bír Trumpnál, mint bármi más. (Ő azt az egyet nagyon jól látta, hogy a világ színpadán jelenleg a legnagyobb színész Kína, és az USA hegemóniáját elsősorban ő veszélyezteti. Az oroszokkal ki lehet egyezni, lehet velük előnyösen kereskedni, hagyni őket a saját fészkükben, mert igazából ha nem piszkálod a medvét akkor az megmarad a saját barlangjában és eszébe sincs kimenni onnan.
A sárkány viszont a szemedbe mosolyog, de mire észbekapsz tele lesz sárkánytojással Kalifornia
)
Na, ennyit a világpolitikáról.
A harctéren meg minden megy a maga útján. Az orosz a saját cammogó tempójában apránként megy előre és a Dudi-féle papírtigrisek nem veszik észre (vagy nem akarják észrevenni!), hogy a kaprok olyan ütemben fogynak, mint a homok a homokórából. Lassan lefolyik az utolsó szem, csak nem lesz aki, megfordítsa az órát. (Tudom, két év alatt nem bírnak ezzel a kis semmi ukrán haderővel a NAGY oroszok stb....
Tudom, a NATO tagországoknak semmi okuk átállni hadigazdaságra. Tudom, a NATO ha akarná egy csettintéssel lerendezné az egészet, mert sokszorosan nagyobb az ereje, mint az orosznak...stb) Csak amíg a NATO hadseregek max hadijátékon próbálták ki az együttműködést, amíg a NATO bombázók pár nap alatt elpuffogtatták a bombáikat Líbiában, amíg az ukrán támogatásban a saját lőszerkészleteiket koppra kimerítették, amíg a NATO még soha nem vett részt komolyabb ellenség ellen szárazföldi ütközetben, addig az orosznak folyamatosan rotált és éles harcban edzett hadosztályai lesznek a túloldalon, a jelenlegi hadviselési normák szerinti éles kiképzettséggel és felszereltséggel. Mögöttük egy erőteljes (tudom, szankcióktól megrogyott
) hadigazdasággal, és egy politikailag is viszonylag egységes (tudom, Putyint mindjárt megbuktatja az elégedetlen nép haragja
) hátországgal. És ne felejtsük el, hogy az orosz oldalon még nincs háborús helyzet, nincs mozgósítás, egyelőre simán tartják a céljaikat az önkéntesekkel. Hogy is van ez a kaproknál???
Szóval ez a nagy NATO mellény kicsit üresnek tűnik belülről. És erre hamarosan rá fognak jönni ezek az eszetlen baltiak is, akik úgy fognak járni, mint Janigyerek a falusi diszkóban. Lökdösődik meg kötekedik, mert azt hiszi, hogy a birkózó haverja ott megy mögötte, holott az már régen a pultnál iszik meg csajozik... Így aztán hamar jönni fog az a bizonyos pofon....