[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
48 455
79 463
113
Akkor elárulták ezek a gaz nyugatiak a dicsőséges Ukrajnát?!!

Áruló orosz ügynökök mindenhol nyugaton?!

Ezt tudna a nyugat, azt tudna a nyugat, csak pont nem akarja valamiért megmutatni, pedig nyakig beleálltak az elejétől fogva a szavak szintjén, hihető!!!

Dudi, amit látsz, jelenleg ennyit tud a nyugat, ígér, feltüzel, ott hagy a szarban! Tanulj más hülyeségéből, még lehet neked is időben jöhet az ébredés! Afganisztán, Ukrajna! Nézz és láss!
Keresd vissza, hogy én mit gondolok a nyugati támogatás miértjéről, ha megvan, akkor intézd ahhoz a kérdésed akihez való.
Aegítek, nem ennyit tud a nyugat, csak mondj egyetlen okot arra, hogy miért kéne hadigazdaságra váltaniuk? Az oroszok is csak majd egy év háború után váltottak...
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 609
48 063
113

Az ukrán kormány azt javasolja, hogy 50 évre tiltsák be az összes szállítási kapcsolatot Oroszországgal​

Az ukrán miniszteri kabinet parancsot adott ki, hogy terjesszen elő a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács egy javaslatot, amely 50 évre tiltja meg az Oroszországgal való összes közlekedési kapcsolat létrehozását.

A következők tartalmakkal:

— az Ukrajnával folytatott közvetlen légi forgalom, valamint az ukrán légtér Orosz Föderáció lakosai általi használatának tilalma;

— az Orosz Föderációban nyilvántartásba vett járművek Ukrajnába való beléptetésének tilalma;

— az Orosz Föderációval kapcsolatban álló személyek számára a vasúti közlekedés tilalma minden vámrendszerben;

— az Orosz Föderáció lobogója alatt közlekedő vagy az Orosz Föderációban lakóhellyel rendelkező hajók, illetve az Ukrajna nem ellenőrzött területén lévő kikötőkbe belépő hajók Ukrajna belső vizein történő hajózásának és Ukrajna tengeri kikötőibe való belépésének tilalma.
Источник: https://rusvesna.su/news/1705941135
 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 795
46 982
113
Keresd vissza, hogy én mit gondolok a nyugati támogatás miértjéről, ha megvan, akkor intézd ahhoz a kérdésed akihez való.
Aegítek, nem ennyit tud a nyugat, csak mondj egyetlen okot arra, hogy miért kéne hadigazdaságra váltaniuk? Az oroszok is csak majd egy év háború után váltottak...
Hogy ne csináljanak segget a szájukból? Hogy ne válljanak totálisan közröhely tárgyává a geopolitikai színtéren? Mert ez így azért nem csak arcvesztés, de már most látszik hogy szorulnak vissza pl. a franciák Afrikából, az US a közel keletről, ez dollárosíthatóan is nagyon fáj pl. az EU-nak, US-t sem tisztelik már mindenhol.

Tudom tudom, direkt csinálják így, hogy beleállnak nyakig kommunikációs szinten, aztán végignézik hogy kikap a választott pártfogoltjuk, megtehetnék, de nem nyeretik meg, mert az sokba kerülne. Az hogy mostantól torkonszarja őket a fél világ, Irán nyíltan telibekúrja az US szíriai bázisait, a Houtik megrakétázzák a hajóikat, belefér. Ők így szállnak le a geopolitikai bicikliről, világos!!!
 

megazez

Well-Known Member
2018. július 22.
7 595
24 945
113
Érthetetlen, miért mászkalnak így egyedul és védtelenul az orosz harckocsik:
Fölösleges hetente beraknod ezt a videót, értettük elsőre is, tavalyi videóknál keress már frissebbeket amúgy.....

Fogócska a harckocsi korul:
Vótmá' elsőnek oroszok rakták ki a videót, ellenkező címmel, ráadásul a hk is ukri....

Más:
Mózes a hír szerint kórházban van és él még:

Itt a válasz, hogy miért hullanak jobban az ukrik még védekezésben is, a nem vagy gyorstalpalóval kiképzettek golyót fogni valók, harcértékük így közelít a nullához:
"Harkovban megölték egy katonai toborzóiroda alkalmazottját - egy erőszakkal mozgósított férfi édesapja a gyanúsított"
"A helyi katonai komisszárok azonban az apja szeme láttára kicsavarták, elvitték a katonai sorozóhivatalba, egyenruhát adtak neki, és orvosi vizsgálat vagy harci kiképzés nélkül Kupjanszkba küldték."

A donyecki civilekért bosszú:

Elhagyott ukri tank megsemmisítése:

Január 20-án 242 hivatalos ukri katonai temetés volt amit elismertek az ukri hatóságok:

Ilyvó: kommiszárt megölték vagy halálra itta magát:

Ugledárnál egy csapat "önkéntes" adta meg magát:

Avdeevkánál is páran megadták magukat:

Mesterlövész, -1 ukri:

Mit látnak a drónkezelők:

Szeverszky-nél ukri lőszerraktár megsemmisítése bazsarózsával:

A tüzérség egy rajt késztetett uticéljának és feladatának megváltoztatására:

Rohamosan sokasodó lancet veszteségek, ha így halad elfogy az összes lancet, az elhárító eszközök változatosak: hk, vontatott, afv, strela, bm21, mrap:

Gránátdobálás és FPV drón bevetés:

bandera vagy amit akartok (#nemnato amcsi önkéntessel) @PavolR 203602 hsz-e után szabadon: megint párral kevesebb:
 

kétkedő

Well-Known Member
2021. január 9.
2 973
17 197
113
Nem feltétlen. Az nem eredményezett volna III.vh-t, hogyha a nyugat is átáll olyan hadigazdaságra mint az oroszok, ezzel együtt sokkal több technikát ad át amit magának modernebbekkel pótol amit a megnövelt volumenű gyártás tudna fedezni rövid időn belül.
Akkor rosszul fogalmaztam. Nem attól jött volna el a III. Vh., hogy a NATO országok több fegyvert gyártottak volna, mint a muszka, hanem attól, hogy bemennek Ukrajnába, főleg az USA, mert az már szemtől szembeni harc lett volna és egyik fél sem hagyta volna abba, mert az a vereségével lett volna egyenlő, így lévén atomhatalmak, bevetették volna az atomfegyvereket is.

Valaki írta, hogy a NATO követeli Oo. atomfegyver-mentesítését. Ez jól is hangzik, csak az a baj, hogy nem kivitelezhető. A medve pedig önként nem fog lemondani róluk, elvenni pedig nem lehet. Még Kimtől sem, pedig sokkal kisebb, mint Oo.-g. De hát meg lehet próbálni.
De miért nem az USA-t kellene atom-mentesíteni. Elvégre folyton keveri a globális szart, és nem mellékesen ő már használta is. Ezek nyomósabb érvek, mint amit ők felhoznak az orosz ellen.
 

Kulso_54

Well-Known Member
2010. június 14.
2 970
5 939
113
Legyen inkább mindenki Magyarország-párti: ez a háború semmi jót nem hozott nekünk, szóval hagyják már abba, elég nagy f@szság volt elkezdeni is.

szerintem itt a többség magyarpárti, legtöbbje nem is adná életét karját lábát Oroszországért. Én biztos nem.
De valyon az itteni ukránpártiak mint @mindenen kívül @meszike91 etc, ők vajon odaadnák életüket végtagjukat az ukránokért mint sok agyatlan szerencsvadász, zsoldos, önkéntes tette.

Komoly a kérdés, tessék válaszolni.
 

ghostface

Well-Known Member
2010. június 20.
2 883
10 014
113
Legyen inkább mindenki Magyarország-párti: ez a háború semmi jót nem hozott nekünk, szóval hagyják már abba, elég nagy f@szság volt elkezdeni is.
Én Magyarország párti vagyok. Ami az én olvasatomban azt jelenti, hogy ami Magyarországnak jó, azt szeretném megtartani, ami nem jó, azt pedig elvetni.
Magyarországnak jó az olcsó és szinte végtelen mennyiségben rendelkezésre álló orosz gáz
Magyarországnak jó az olcsó és megbízható minőségű orosz atomenergia
Magyarországnak jó az orosz felvevő piac a magyar termékeknek
Magyarországnak jók az orosz turisták, akik itt költenék el a nem kevés pénzüket

Magyarországnak viszont nem jó egy nacionalista szomszéd, mint Ukrajna (kisebbségek elnyomása)
Magyarországnak nem jó egy megbízhatatlan üzleti partner (gáz és olaj tranzit díjakkal kavarás)
Magyarországnak nem jó egy instabil politikai vezetésű szomszéd
Magyarországnak nem jó egy szomszéd, ami olcsó és silány minőségű gabonájával tönkre tenné a magyar mezőgazdaságot.

Hát ennyi kb. Én így döntöm el, hogy kit támogatok ebben az esetben, és nem ovis érzelmi alapon, vagy belém nevelt ideológiai előítéletek alapján, és azt is leszarom, hogy Jürgen a berlini bölcsész, vagy Olaf a göteborgi állatorvos, vagy esetleg Geert a holland pedofil cannabis termesztő mit gondol rólam, vagy Magyaroroszágról. Ők is leszarnak minket, magyarokat. Jobban , mint az oroszok!!
 

boki

Well-Known Member
2012. május 18.
48 085
82 684
113
szerintem itt a többség magyarpárti, legtöbbje nem is adná életét karját lábát Oroszországért. Én biztos nem.
De valyon az itteni ukránpártiak mint @mindenen kívül @meszike91 etc, ők vajon odaadnák életüket végtagjukat az ukránokért mint sok agyatlan szerencsvadász, zsoldos, önkéntes tette.

Komoly a kérdés, tessék válaszolni.
Pontosítom a hozzászólásodat. Nem az oroszokért kell a lábatokat, életeteket adni, hanem a jenkikért, hiszen Magyarország a NATO katonai blokkban van,ahol amerika parancsol. Tehát a helyes kérdés amerikáért ki akar meghalni? Sokaknak nem jut el az agyáig, hogy amerikának a kis, jelentéktelen közép-európai államok polgárai,katonái csak másodrangú emberek,akik az első vonalban fognak harcolni- futni a tankok után, mögöttük az amerikaiak...
Lásd Pressmant: Megmondja-utasítja a magyar kormányt,hogy milyen politikát folytasson, kivel nem beszéljen, kivel ne kereskedjen, kitől ne vásároljon...stb
Ha ez így egyesknek megfelel, akkor belőlük jó rabszolga lenne amerikában. Akinek meg ez nem felel meg,az az oroszoknak szurkol, hogy győzzenek UKrajnában és véget érjen a gonosz birodalmának hegemóniája. és létrejöjjön egy új többpóĺusú igazságos világrend.
 

balsteffl

Well-Known Member
2014. szeptember 1.
1 754
21 567
113
Az oroszok közvetlen taktikai feladata Kupjanszk bekerítése és elfoglalása

Szinkovka térségében az orosz fegyveres erők folytatják az erők felhalmozását, a hadműveleti rotációt és az egységek felkészítését a offenzívára.

Az intenzív ellenségeskedés folytatódik a „Kupjanszk – Szvatovo – Kremennaja hadműveleti vonalon (a harkovi régió, a DPR és az LPR határa).

Az Amerikai Háborús Tanulmányozó Intézet (ISW) földrajzi helymeghatározással rendelkező videofelvételekre hivatkozva azt írja, hogy az elmúlt héten folytatódtak az összecsapások Szinkovka, Petropavlovka, Tabajevka, Beresztov, Makejevka, Teren, Jampolevka, Torszkoje, Cservona Dibrova térségében, valamint a Szerebrjanszki erdészet masszívum, Grigorovka és Belogorovka közelében lévő egyes területeken.

Kupjanszk és Krasznij Liman elfoglalása megfordítja az ellenségeskedések hullámát az északi színházban

Fontos taktikai feladat Kupjanszk bekerítése és elfoglalása. Az ISW megjegyzi, hogy a támadó hadműveletek most egyszerre 3 irányból folytatódnak: északkeletre, délkeletre és északnyugatra. Kupjanszk térségében az orosz 1. gárda harckocsihadsereg egységeinek mozgását rögzítették. Krasznij Liman irányában pedig a 20. kombinált fegyveres hadsereg egységei működnek.

Az ukrán szárazföldi erők parancsnokságának sajtótitkára, Vlagyimir Fityo alezredes ezt közvetve megerősítette: kupjanszki irányban jelentősen megnőtt a harckocsik és a gyalogsági harcjárművek száma, ami jelentős erők átadását jelzi.

Fityo úgy véli, hogy az offenzívát szinkronizálják a Krasznolimanszk-Kupjansz irányával. Ott az orosz erők erőteljes felépítése teljes meglepetést okozott az ukrán fegyveres erőknek. A harkovi régió katonai adminisztrációjának magát kikiáltó vezetője, Oleg Szinegubov elmondta, hogy jelenleg 150-300 fős orosz katonai egységek tevékenykednek a kritikus területeken.

A Szinkovka térségben Oroszország továbbra is erőket épít, hadműveleti rotációkat hajt végre, és egységeket képez ki a jövőbeni műveletekhez. Szinegobov bízik abban, hogy az átcsoportosítás lehetővé teszi a támadások újraindítását a stabil mínusz hőmérsékletek (január végén vagy február elején) beálltával.

A „Kupjanszk – Szvatovo – Kremennaja” teljes hadműveleti vonalon, figyelembe véve a terepet, ez biztosítja a páncélozott járművek gyors előrehaladását annak érdekében, hogy végre ékeket verjenek a gyengülő ukrán védelembe – jósolják az ISW szakértői.

Ezenkívül a Kupjanszk és Krasznolimanszk irányban működő „Nyugati” csoport parancsnoksága levonta a tanulságokat a korábbi frontális támadásokból, amelyeket jól láthatóan nyílt területeken (beleértve Avgyejevka közelében októberben és Szinkovka közelében 2023 decemberében) hajtottak végre. Ez lehetővé tette a páncélozott járművek veszteségének csökkentését a tüzérségi tűz és az FPV dróncsapások következtében.

Az ISW már január 18-án sikeres orosz offenzív műveleteket észlelt egy erdős területen Tabajevkától keletre, mintegy 25 km-re délkeletre Kupjanszktól.

Az ukrán fegyveres erők igyekszenek gyorsan megerősíteni a védelmet, hogy az orosz egységek ne menjenek át a vasúton, amely az egyik védelmi szakasz. December 19-én az ukránok ellentámadást indítottak Beresztovtól keletre.

Az elmúlt napokban csapataink Ivanovkától keletre és Zolotarevkától kissé keletre is előrenyomultak, amelyek Kupjanszktól 20 km-re délkeletre, Kremennajától 17 km-re délre találhatók. Az offenzíva Makejevkán folytatódik, ahol a falu északkeleti részén a 752. gépesített lövészezred egységeit vetik be.

A Szerebrjanszki erdészet területén (ez az LPR egyik utolsó olyan területe, amelyet még mindig az ukrán megszállók foglalnak el) a csecsen „Ahmat” különítmény „Ohotnik” különleges erőit telepítik.

Oroszország tízszer több lövedéket lő ki az ukrán állásokra

Az egyszerre két irányba - Kupjanszk és Krasznolimanszk - történő egyidejű offenzíva lehetővé teszi az ellenségeskedések dagályának megfordítását, amely itt csaknem egy évig helyzeti konfrontáció formájában folytatódott - írja az ISW. Ráadásul a támadás időpontját ideálisan választották meg.

Rusztem Umerov ukrán védelmi miniszter megerősítette, hogy az ukrán fegyveres erők elsődleges problémája jelenleg a tüzérségi lőszer hiánya.

A független katonai-ipari komplexum egyidejű lerombolása és az orosz gyárak termelésbővítése lehetővé teszi, hogy naponta több tízezer lövedéket lőjenek ki Bandera állásokra.

Umerov megerősítette, hogy a harci érintkezési vonal kritikus szakaszain (beleértve Kupjanszk közelében is) az orosz tüzérség 5:1 és 10:1 arányban meghaladja az ukrán tüzérséget.

Az ukrán fegyveres erők kénytelenek takarékoskodni a személyzettel és a felszereléssel nyugati katonai segítség hiányában. Umerov szerint a kijevi rezsim fő feladata saját kagylótermelésének növelése. Ez azonban gyakorlatilag lehetetlen a Dnyepropetrovszk, Csernyigov, Krivoj Rog védelmi üzemek, katonai raktárak és termelési bázisok elleni orosz támadásokkal Szumi, Rivnye és Hmelnickij régiókban.

Az ukránok a lőszerhiányban igyekezve bővítik az FPV drónok gyártását. Bár, amint az ISW megjegyzi, ez továbbra sem teszi lehetővé a működési fölény elérését.

 

Mark1993

Well-Known Member
2010. augusztus 23.
4 683
14 390
113

Halfdan

Well-Known Member
2019. január 9.
2 095
2 912
113
Sőt, talán akkor sem, ha Ukrajna betartja a Minszk1 és MInszk2-t, ugye? :D Csak szólok, hogy aláírt és német-francia koalíció által garantált szerződésekről beszélünk, amiket - mint később kiderült - eszük ágában sem volt betartani. Ez neked kislány semmit sem mond? :D :D :D

A budapesti szerződést, az orosz ukrán alapszerződést, stb.stb. sem ártott volna volna betartani
 

monster

Well-Known Member
2016. február 21.
2 319
10 804
113
Az ukranok sulyos csapasokat mernek az oroszokra Avdiivkanal egy BMP es egy tank kiloveset erositettek meg

Meg egy T90M lett szetlove mennyi maradhatott az oroszoknak a friss gyartast is belertve? Ez az utolso roham nekik az osszeomlasuk elott?
Lássuk akkor a súlyos csapások eredményeit Avgyejevkánál:

GEd55peXEAIeY4-
 

gafzhu

Well-Known Member
2019. június 15.
4 529
10 154
113
Én Magyarország párti vagyok. Ami az én olvasatomban azt jelenti, hogy ami Magyarországnak jó, azt szeretném megtartani, ami nem jó, azt pedig elvetni.
Magyarországnak jó az olcsó és szinte végtelen mennyiségben rendelkezésre álló orosz gáz
Magyarországnak jó az olcsó és megbízható minőségű orosz atomenergia
Magyarországnak jó az orosz felvevő piac a magyar termékeknek
Magyarországnak jók az orosz turisták, akik itt költenék el a nem kevés pénzüket

Magyarországnak viszont nem jó egy nacionalista szomszéd, mint Ukrajna (kisebbségek elnyomása)
Magyarországnak nem jó egy megbízhatatlan üzleti partner (gáz és olaj tranzit díjakkal kavarás)
Magyarországnak nem jó egy instabil politikai vezetésű szomszéd
Magyarországnak nem jó egy szomszéd, ami olcsó és silány minőségű gabonájával tönkre tenné a magyar mezőgazdaságot.

Hát ennyi kb. Én így döntöm el, hogy kit támogatok ebben az esetben, és nem ovis érzelmi alapon, vagy belém nevelt ideológiai előítéletek alapján, és azt is leszarom, hogy Jürgen a berlini bölcsész, vagy Olaf a göteborgi állatorvos, vagy esetleg Geert a holland pedofil cannabis termesztő mit gondol rólam, vagy Magyaroroszágról. Ők is leszarnak minket, magyarokat. Jobban , mint az oroszok!!
Magyarországnak nem jó egy agresszív kereskedelmi partner, aki gondol egyet, háborút kezd és kihívja maga ellen a világjelentős részét, ami miatt nem tudja nekünk eladni a portékáját.
És igen, Ukrajna sem egy jó szomszéd.
De a kettő pofozkodása a legrosszabb.
 

nyugger

Well-Known Member
2012. szeptember 30.
6 733
28 420
113
Az a baj, hogy vannak fenntartásaim Trumppal kapcsolatban is. Láttuk milyen volt a 2016-os kampány során, ahol ismét csak előkerült az orosz megbékélés kérdése, amiből aztán nem lett végül semmi. Jelentős részben épp a bürokratikus, ellenőrizetlen intézményi struktúra gáncsolásai miatt, akik a mínusz egyedik naptól kezdve ott fúrtak mindent ahol tudtak. Na ez vszeg 2025-ben sem fog igazán megváltozni, sőt, ez az emlegetett szembenállás csak erősebb lesz az elnök és a végrehajtó hatalom csápjai között. Mert ha valamit Bidenék csináltak, akkor fixen kitömték az államapparátust a sajátjaikkal. Itt már nem széllel, hanem egy ramjet hajtóművel szemben kéne hugyozni, miközben még egy szorítót is felraknak a pöcsödre a jogállamiság és demokrácia nevében.

Plusz érdemes azt sem elfelejteni, hogy Trump volt az első, aki engedélyezte a halálos fegyverek szállítását Ukrajnába. Amire tippelni tudok az az, hogy akkor az USA Trump alatt idézőjelesen angolosan távozik/minimálgázra veszi a hozzájárulását, miközben az egész terhét a csatlós Európára tolja. Az meg van olyan hülye is mellé, hogy támogassa. 2017-21 között sem sikerült igazán Trump-párti fordulatot elérni Európa szerte és ez nem fog változni a jövőben sem, mert az nem a deep state érdeke.
 

grigorij3

Well-Known Member
2016. szeptember 1.
1 524
20 462
113
A budapesti szerződést, az orosz ukrán alapszerződést, stb.stb. sem ártott volna volna betartani
A Budapesti Szerződést egy semleges Ukrajna írta alá, ennek ismeretében ez a szerződés már akkor megsértésre került, amikor először felmerült az ukránok NATO tagsága illetve a NATO (vagy amerikai) bázisok ukrajnai jelenléte.
És ez ugye még a Krím visszacsatolását is megelőzte, hiszen Szevasztopolból akartak amerikai tengerészeti bázist... :D
Más. Bár a nemzetközi politika nem az én asztalom, és nem is kedveltem különösebben a sárgahajút, de véleményem szerint meg fog egyezni Putyinnal. Zselé valószínűleg megy a levesbe, persze még ő lesz aki fegyverszünetet köt, de utána már nem tudja elsumákolni a választásokat és mivel teljesen hiteltelenné vált a saját polgárai fogják elküldeni a fenébe. (Örüljön, ha megússza felelősségrevonás nélkül.) Persze lehet, gogy Putyin is szab feltételeket, és ezek között ott lehet Zselé feje is. Mindenesetre az erős katonai válaszok nem Trump jellemzői, ő elsősorban a belpolitikára fog koncentrálni, no meg a Biden család elleni bűnvádi megtorlásra, és ehhez kelleni fog neki a korábbi ukrán korrupciós történet. Ukrajna egyébként qrvára nem érdekli, Európát meg egyszerűen utálja, úgyhogy elképzelhető lesz egy nagyhatalmi kiegyezés, ahol a mérleg egyik serpenyője Ukrajna, a másik meg a közel-keleti helyzet. És akkor még ott van Tajvan is, ami a látszat ellenére sokkal nagyobb prioritással bír Trumpnál, mint bármi más. (Ő azt az egyet nagyon jól látta, hogy a világ színpadán jelenleg a legnagyobb színész Kína, és az USA hegemóniáját elsősorban ő veszélyezteti. Az oroszokkal ki lehet egyezni, lehet velük előnyösen kereskedni, hagyni őket a saját fészkükben, mert igazából ha nem piszkálod a medvét akkor az megmarad a saját barlangjában és eszébe sincs kimenni onnan.
A sárkány viszont a szemedbe mosolyog, de mire észbekapsz tele lesz sárkánytojással Kalifornia :D )
Na, ennyit a világpolitikáról.
A harctéren meg minden megy a maga útján. Az orosz a saját cammogó tempójában apránként megy előre és a Dudi-féle papírtigrisek nem veszik észre (vagy nem akarják észrevenni!), hogy a kaprok olyan ütemben fogynak, mint a homok a homokórából. Lassan lefolyik az utolsó szem, csak nem lesz aki, megfordítsa az órát. (Tudom, két év alatt nem bírnak ezzel a kis semmi ukrán haderővel a NAGY oroszok stb.... :D Tudom, a NATO tagországoknak semmi okuk átállni hadigazdaságra. Tudom, a NATO ha akarná egy csettintéssel lerendezné az egészet, mert sokszorosan nagyobb az ereje, mint az orosznak...stb) Csak amíg a NATO hadseregek max hadijátékon próbálták ki az együttműködést, amíg a NATO bombázók pár nap alatt elpuffogtatták a bombáikat Líbiában, amíg az ukrán támogatásban a saját lőszerkészleteiket koppra kimerítették, amíg a NATO még soha nem vett részt komolyabb ellenség ellen szárazföldi ütközetben, addig az orosznak folyamatosan rotált és éles harcban edzett hadosztályai lesznek a túloldalon, a jelenlegi hadviselési normák szerinti éles kiképzettséggel és felszereltséggel. Mögöttük egy erőteljes (tudom, szankcióktól megrogyott :D ) hadigazdasággal, és egy politikailag is viszonylag egységes (tudom, Putyint mindjárt megbuktatja az elégedetlen nép haragja :D ) hátországgal. És ne felejtsük el, hogy az orosz oldalon még nincs háborús helyzet, nincs mozgósítás, egyelőre simán tartják a céljaikat az önkéntesekkel. Hogy is van ez a kaproknál??? :D
Szóval ez a nagy NATO mellény kicsit üresnek tűnik belülről. És erre hamarosan rá fognak jönni ezek az eszetlen baltiak is, akik úgy fognak járni, mint Janigyerek a falusi diszkóban. Lökdösődik meg kötekedik, mert azt hiszi, hogy a birkózó haverja ott megy mögötte, holott az már régen a pultnál iszik meg csajozik... Így aztán hamar jönni fog az a bizonyos pofon.... :D