[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

reich_und_roll

Well-Known Member
2016. szeptember 27.
4 061
22 737
113
Pontosabban semmi sem bírja úgy, mint az Orosz/szovjet cuccok.
Ahol sár van,hó,kemény fagyok,por,és sorkatonák kezelik,oda a szovjet/Orosz cuccok kellenek, ami a vasat illeti.
Kibaszott szovjet traktrok,már van amelyik 60 éves,lehúzott 30+évet a tszben,majd még 30-at privátban és megy,megy,megy,kell hozzá 1 olajos rongy,1 darab drót,meg 1 kalapács,és kiszolgál 1 emberöltőt.
Csúnya,csöpög,büdös, nincs képernyő,meg légkondi,de.húzza az ekét.
Bár ez a téma nagyon offff ítt, de megjegyezném, hogy ezt a 60 éves olyan nyugati traktorok is tudták, mint a Steyr, Kramer, Porsche, Warchalowski, Lindner… nem csak az oroszok.
 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 567
47 665
113
Reggeli összefoglaló 2024. június 7

▪️Éjszaka kombinált légicsapást indítottak az ellenséges hátsó vonalak ellen. Az éjszaka első felében a Geranium UAV-k aktívan működtek, ezt követően rakétafegyvereket indítottak Tu-95ms stratégiai bombázókról. Robbanások hallatszottak a Hmelnyickij régióban található Sztarokonstantinov repülőtéren, a kijevi Bila Cerkvában, Csernomorszkban ( Iljicsevszk ) és Odesszában, Harkovban, Csuguevben és Poltava régióban.

▪️Harkov irányában a csaták helyzeti jellegűek, sok drón van az égen. Az Orosz Fegyveres Erők Lancet UAV-kkal, tüzérséggel és repüléssel semmisítik meg az ellenség személyzetét és felszerelését. Volchanszkban súlyos csaták dúlnak az Aggregátorgyár területéért . Beszámolnak arról, hogy támadó erőink elfoglalták a településtől nyugatra eső erdő domináns magasságot.

▪️ Kupjanszkij irányában az Orosz Fegyveres Erők Ivanovkától északra, legfeljebb 2 km széles és 1 km mélységig törtek előre. Így az elmúlt hetekben, több település felszabadulása következtében a Kiszlovkától nyugatra fekvő Ivanovka közelében, Tabaevka és Beresztovoj térségében frontdudorok alakultak ki .

▪️Csasov Jar felé az ellenség felfedezte, hogy a Szeverszkij Donyec - Donbassz csatorna mentén az orosz fegyveres erők egységei egy hatalmas felső vezeték segítségével kijutottak az erdő déli részéből .

▪️Avdejevszkitől nyugatra az orosz hadsereg támadási műveleteket hajt végre Sokol falu melletti Novoaleksandrovkában, Novopokrovsky közelében és Umanszkijtól északra .

▪️A Zaporozsjei Fronton az orosz fegyveres erők továbbra is megsemmisítik az ellenséges állásokat Rabotinotól északra, Neszterjankától nyugatra , valamint Pjatikhatkiban , ahol TOS-unk működik.

▪️Kherson irányában az ellenséges partvidéket folyamatosan támadják FAB-unk UMPC-vel és tüzérséggel. Az ellenség a szigetövezeti akcióink felerősödésére reagálva növeli az FPV drónok használatát ez irányba, a közelmúltban érkezett UAV adatok mennyisége több százra tehető. A drónjaink elleni védekezés érdekében az ukrán fegyveres erők hordozható elektronikus hadviselési rendszereket használnak a szigeteken.

▪️Belgorod térségében négy civil sérült meg az ukrán fegyveres erők terrortámadásaiban. A Krasznojaruzsszkij kerületi Prileszjében és Repjahovkában nők sérültek meg az FPV drónok lövöldözése és csapásai következtében, valamint egy Grayvoron lakója is megsérült . A Grayvoronsky városi negyed adminisztrációs épületét megtámadták, és egy adminisztrációs alkalmazott megsérült. A Boriszov kerületi Gruzszkojeban az ukrán fegyveres erők kétszer támadtak meg egy mezőgazdasági vállalkozást.

▪️A kurszki régióban a Sudzsa , Gornal és Plekhovo ellenőrzőpontot a Szudzsanszkij körzetben, a "Tyotkino", Politotdelsky, Volfino és Elizavetovka ellenőrzőpontot a Glushkovsky kerületben lőtték. Dróntámadásokat rögzítettek a Rylsky kerületben található Gorodiscse , a Korenyevszkij körzetben Gordejevka és Uszpenovka , a Glushkovszkij járásban Elizavetovka , a Szudzsanszkij járásbeli Gornal és Plekhovo falu közelében. 17 ukrán drónt nyomtak el elektronikus hadviselési eszközökkel a határ menti területeken.

▪️Donyeckben ( DPR ) két civil megsebesült az ellenséges tüzérségi lövedékek következtében. Az összefoglalót összeállította: Két őrnagy
 

imike

Well-Known Member
2013. január 29.
2 114
6 999
113
Macron mondja 5 vadaszgepet küld Kijevbe.
Pont erre várnak az orosz mitoszrombolok, mehetnek a tankok meg a többi után.

"
⚡️ Franciaország 5 darab Mirage-2000-es repülőgépet ad át Ukrajnának, valamint egy 4,5 ezer fős ukrán brigádot is kiképez és felszerel.

Remélem a Mirage-2000-nek nem az N verziója lesz a hozzá való fegyverzettel (mert egyébként nem ér semmit).
 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 761
46 831
113
Köszönjük szépen a tegnapi bullshit adagot, ma inkabb kihagynánk.
Az a helyzet, hogy igazat írt. Sokkal tartósabbak, igénytelenebbek a régi cuccok mint az újak, illetve jellemző hogy a keleti ex SZU felfogás szerint készítettek is igénytelenebbek mint a nyugatiak.

Lehet ezt vitatni, csak nem érdemes.
 

Sunlight56

Well-Known Member
2022. március 1.
1 974
15 963
113
Ennél sokkal egyszerűbb, ha Németországot kizárjuk az egységes európai villamosenergia-rendszerből.
Omoljanak össze csak magukban, de ne rántsák magukkal egész Európát!
Sajnos nem egyszerű a helyzet.

Mivel eddig nem építettünk új atomerőművet - eddig, ezért mintegy már 30 éve folyamatosan 30% feletti az áramimportunk, tehát ha leválunk az EU-ról, Nálunk is kezdődik a körkapcsolás - no nem a mérkőzésekre, hanem az áramhiányra mint Ukrajnában.

Ezen a magyar Bezöldülés sem segített érdemben, hiszen a Nap sem süt 24 órán át, a felhős időket a telet nem is számítva.

Energiapolitikánk szerintem nem a helyes utat választotta, amikor a szükséges atomerőmű építés helyett a 750 kV-os ukrán távvezeték építése mellett döntött - még a múlt rendszer idején. Mikor jó pénzért akkor távvezeték trafókkal felépült - nemsokára az oroszok közölték hogy nem tudnak rajta jelentős mennyiségű energiát szállítani (névleges kapacitása 1 Paks) .

Ugyanezt elkövettük még egyszer most az EU biztatására, mondván nem kell az orosz építésű Paks II mert jön majd dögivel villany Ukrajnából, a régi jó áron (áramdíj valahol 10 Ft / kW). Ezért erre - megint - Ukrajna felé beruháztunk . Közben a szerződött Paks II-nél ketyegett az idő, a mesterségesen lelassított építkezés nem haladt.

Ezenkívül Zseli zeniálisan kijelentette, hogy csak EU piaci áron ad Nekünk villanyt, és abból ad kis kedvezményt.. Így volt 2022-ben is hogy az áram ára onnan is időnként felment 100 Ft / kWh fölé.. 10 X es áremelés a számítotthoz képest - ezért onnan nem is vettünk villanyt. Ezenfelül Zseli szintén zseniálisan - az áram távvezetéki szállítási árát is a többszörösére lökte fel, de hogy a távvezetéket ukrán szakaszon fejújító befektetők se örüljenek, őket meg 70% - os átviteli adóval súlytotta.

Ehhez hozzájött az is hogy az ukránok áramszállítási képességét az oroszok szabályozták le - 0 ra. Ha bármikor Ukrajna újra próbálkozott az EU utasítására - az oroszok egy két héten belül újra le és bekalibrálták az exportot - 0-ra.
Most ott tartunk hogy a szűkös EU energiahelyzet ellenére Nekünk is kell pótolni az ottani hiányt, távvezetékeink terhelése néha tartósan 500 MW felett van.

Az EU most az energia hiány miatt most már nemhogy akadályozza Paks II-őt, hanem sürgeti mert muszáj .. A vesztett fejsze után most még a nyelét próbáljuk menteni.
 

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
15 770
56 228
113
Bár ez a téma nagyon offff ítt, de megjegyezném, hogy ezt a 60 éves olyan nyugati traktorok is tudták, mint a Steyr, Kramer, Porsche, Warchalowski, Lindner… nem csak az oroszok.
Nem szabad többekközt a Lanz Bulldogot és az MAN-t sem elfelejteni. De ezek teljesitménye ma már nem elég nyigaton. Az új, óriási, bivalyerős cuccok meg méregdrágák, szervizintenzivek,digitalizáltak. Nem fognak már csak emiatt sem 50-60 évet működni.
 

plushun

Well-Known Member
2014. augusztus 26.
6 545
18 320
113
Macron mondja 5 vadaszgepet küld Kijevbe.
Pont erre várnak az orosz mitoszrombolok, mehetnek a tankok meg a többi után.

"
⚡️ Franciaország 5 darab Mirage-2000-es repülőgépet ad át Ukrajnának, valamint egy 4,5 ezer fős ukrán brigádot is kiképez és felszerel.

Ezt Emmanuel Macron francia elnök jelentette ki."

Nem azt mondták az ukránok, hogy pfuj nekik nem kell a Mirage mert az szar?
 

senkineksenkije

Well-Known Member
2020. november 22.
576
5 246
93
Sajnos nem egyszerű a helyzet.

Mivel eddig nem építettünk új atomerőművet - eddig, ezért mintegy már 30 éve folyamatosan 30% feletti az áramimportunk, tehát ha leválunk az EU-ról, Nálunk is kezdődik a körkapcsolás - no nem a mérkőzésekre, hanem az áramhiányra mint Ukrajnában.

Ezen a magyar Bezöldülés sem segített érdemben, hiszen a Nap sem süt 24 órán át, a felhős időket a telet nem is számítva.

Energiapolitikánk szerintem nem a helyes utat választotta, amikor a szükséges atomerőmű építés helyett a 750 kV-os ukrán távvezeték építése mellett döntött - még a múlt rendszer idején. Mikor jó pénzért akkor távvezeték trafókkal felépült - nemsokára az oroszok közölték hogy nem tudnak rajta jelentős mennyiségű energiát szállítani (névleges kapacitása 1 Paks) .

Ugyanezt elkövettük még egyszer most az EU biztatására, mondván nem kell az orosz építésű Paks II mert jön majd dögivel villany Ukrajnából, a régi jó áron (áramdíj valahol 10 Ft / kW). Ezért erre - megint - Ukrajna felé beruháztunk . Közben a szerződött Paks II-nél ketyegett az idő, a mesterségesen lelassított építkezés nem haladt.

Ezenkívül Zseli zeniálisan kijelentette, hogy csak EU piaci áron ad Nekünk villanyt, és abból ad kis kedvezményt.. Így volt 2022-ben is hogy az áram ára onnan is időnként felment 100 Ft / kWh fölé.. 10 X es áremelés a számítotthoz képest - ezért onnan nem is vettünk villanyt. Ezenfelül Zseli szintén zseniálisan - az áram távvezetéki szállítási árát is a többszörösére lökte fel, de hogy a távvezetéket ukrán szakaszon fejújító befektetők se örüljenek, őket meg 70% - os átviteli adóval súlytotta.

Ehhez hozzájött az is hogy az ukránok áramszállítási képességét az oroszok szabályozták le - 0 ra. Ha bármikor Ukrajna újra próbálkozott az EU utasítására - az oroszok egy két héten belül újra le és bekalibrálták az exportot - 0-ra.
Most ott tartunk hogy a szűkös EU energiahelyzet ellenére Nekünk is kell pótolni az ottani hiányt, távvezetékeink terhelése néha tartósan 500 MW felett van.

Az EU most az energia hiány miatt most már nemhogy akadályozza Paks II-őt, hanem sürgeti mert muszáj .. A vesztett fejsze után most még a nyelét próbáljuk menteni.
" a szükséges atomerőmű építés helyett"
Tudom, hogy erősen OFF, de megjegyezném, hogy az 1980-as évek közepén beszéltem egy illetékessel, aki bár nem volt döntéshozói pozícióban, de valahol a felső polcon volt, hogy már a Paks II alapozását meg kellett volna kezdeni. Csak hát pénztelenség volt, azután jött a 90-es évek káosza, egyik párt sem mert hosszú távú beruházásra gondolni (meg a mostani ismereteim szerint, lehet nem is engedték nekik). Ott volt a Bős-Nagymarosi beruházás, tisztelt Magyarország ellenségei, hogy kihátráltatták a beruházásból az országot, ráadásul a lehető legnagyobb vesztességgel.
Amikor meg végre sikerült döntésre jutni a Paks 2 építésével kapcsolatban, Ejrópa szinte egységesen gördített mindenféle mondvacsinált akadályt a kivitelezés ellen.
Igen a 90-es években valóban volt egy hatalmas villamos energia felhasználás csökkenés, ezzel kampányoltak, hogy lám nincs is szükség ennyi erőműre, pedig csak arról volt szó, hogy rengeteg energiafelhasználó termelő egység szűnt meg. Azóta be is bizonyosodott, hogy a csökkenés csak átmeneti volt.
 

megazez

Well-Known Member
2018. július 22.
7 559
24 695
113
Akkor ezek szerint meg van az első azonosított echte magyar zsoldos, a Marcaliban született Talos/Tálos/Tálas Péter. Elég sokat kellett várni mire meglett az első.
Már áprilisban meg volt:
Egy Magyarországon született, ex német katona, Peter Talos is a nackók oldalán harcol, mondjuk ahogy látszik csak PR legény:
Kalandozik szerintem a front mögött, pár jó képért és a német #nemnato munkaadóinak teljesíti parancsát, kiképez. Mondjuk a németek is a nemzetköziből merítenek inkább maguknál és küldik ki maguk helyett.

Más:
Sokol környékén bradley:

Orosz mesterlövész, 1200 méterről, Orsis 375ct puskával:

Újabb önkéntes:

Éjszakai vadászat:

FPV drón előkészítés bevetésre:

T90 úgy néz ki legalább 2 -kétoldali- dróntalálat után, de lehet hátulról is megfogott egyet:

Kolumbiai megadta magát az oroszoknak (biztos a kokainbáró bigzs elszívta az adagját):

Kijevi területen mért csapás, az ukrik fejlődnek, hogy ne lássuk mi is ég egyszerűen kitakarták:
Valószínűleg olajtárolót:

Tiszai átkelés (kicsit régi):

Egy ilyen térképpel kiegyeznék:
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
29 187
67 596
113
Vélemény.


Láttad már a T-14-et vagy a SZU-57-et?
Azok csak tervasztalon meg makett formájában léteznek...



Na hova lett a Brovdi meg a csapata?
Vagy csak fotozkodni mentek oda és közben máshol vannak? Nincs még az egység.

Itt lesz az oka az itt ott felmerult Mirage és Gripen infóknak, F - 16 - ot adnak de max csak 12 pilóta tud hozzá kiképezni a Nato. Most már jó más is, az F-16 mellett tesztelgetett, nézegetett típusok is jók lesznek úgy néz ki. Valószínűleg atcimkezett pilóták repulik úgyis mindet.

Meghosszabitotta az EU azokat a jogszabályokat melyek lehetővé teszik az ukrán termékek mennyiségi és vammentes importjat.
Eljen, csakhogy lehet csernobili krumplit kapni újra a boltokban!

 

Ursula

Well-Known Member
2022. február 25.
5 567
47 665
113
Az ellenség rakétákat lőtt ki Luganszk környékére.
A légvédelem a város területén működött.
Legalább páran érkeztek. Az egyik kiérkező helyén tűz volt.
Várjuk a hivatalos információkat.

PS. Az orosz védelmi minisztérium arról is beszámolt, hogy Belgorod térségében 1 Neptun rakétát lőttek le.

Lugansk lakónegyedeinek ágyúzásának következményei.


Harkov iránya, jelenti az Északi Szél :

Szirszkij azt a feladatot tűzte ki beosztottjai elé, hogy június 3- ig elfoglalják Volchanszkot , és ebből a célból belépjenek a belgorodi régió területére, különböző irányokból (82 légi) „elit” ukrán egységeket szállítottak át a Harkov régióba rohamdandár, 36 dandár tengerészgyalogság, 92. különálló rohamdandár stb.).

A képen - az ukrán fegyveres erők foglyul ejtett katonái. Nem sikerült.


Öt Ukrajnába szállított Mirage-2000 vadászgép problémát jelenthet Oroszország számára
Amellett, hogy az Ukrán Fegyveres Erők Vezérkara ténylegesen engedélyt adott arra, hogy SCALP-EG taktikai rakétákkal csapást mérjen az Iskander-M/K OTRK bevetési pontjaira és az orosz űrrepülési erők légibázisaira Oroszország európai részén Emmanuel Macron elnök bejelentette, hogy öt Mirage-2000-5 többcélú vadászrepülőgépet szállít Kijevbe. A kínálat várhatóan nem csak erre a tételre korlátozódik, mivel a francia légierő 27 egységgel rendelkezik ebből a módosításból és legalább 60 további Mirage-2000D csapásmérő fegyverrel.
A Mirage-2000-5 és Mirage-2000-9 vadászrepülőgépek fegyverirányítási rendszerei lehetővé teszik a fejlettebb MICA-EM légi harci rakéták használatát aktív radar irányítófejjel (GOS), valamint MICA-IR infravörös irányítófejjel. Ezek a rakéták 50-60 km-es hatótávolságúak, és akár 50 G-os túlterhelés mellett is képesek manőverezni a gázsugaras tolóerővektor-eltérítési rendszereknek köszönhetően. Ez biztosítja a 25G-ig terjedő túlterheléssel manőverező légi tárgyak elfogását.

A Mirage-2000-9 vadászfegyver-irányítórendszerek fejlett elembázisa lehetővé teszi az MBDA Meteor ultra-nagy hatótávolságú légi harci rakéták integrálását. Ezek a rakéták ramjet motorokkal vannak felszerelve, amelyek nagy sebességet és manőverezőképességet biztosítanak a hordozótól 130-160 km távolságban, ami meghaladja az orosz R-77-1 és az amerikai AIM-120D képességeit.

A Mirage-2000-5/9 vadászgépek modern, több üzemmódú RDY és RDY-2 légi radarokkal vannak felszerelve, amelyek képesek 3 négyzetméteres ESR-rel rendelkező légi célpontok észlelésére. m 130-140 km távolságra. Ezzel egy szintre helyezik őket az orosz Szu-27SM-el és Szu-27SM3-mal. Ennek eredményeként az ilyen vadászgépek elleni küzdelem leghatékonyabb eszközei továbbra is az R-37M, RVV-SD és R-27ER rakétákkal felszerelt többcélú Szu-35S, MiG-31BM és Szu-30SM2 vadászgépek maradnak.

Ezen kívül a Mirage-2000-5Mk2/9 módosítások felszerelhetők Damocles konténeres optikai-elektronikus irányzékrendszerekkel és SCALP-EG („Storm Shadow”) taktikai cirkálórakétákkal, amelyek hatótávolsága akár 250 km az export változatban és nagyobb. 560 km-ig a VKS France verziókban. Az SNECMA M53-P20 szilárd hajtóanyagú rakétahajtóműre épülő erőmű egyhajtóműves architektúrája és a könnyű karbantartás lehetővé teszi ezen gépek nyugat-ukrajnai regionális autópályákról történő üzemeltetését, ami megnehezítheti a repülőgép-flotta elleni védekezést, ha szállítják. az ukrán fegyveres erőkhöz.
Подробнее на: https://avia.pro/news/peredannye-uk...-mirage-2000-mogut-stat-problemoy-dlya-rossii


Rekordszámú drón csapódott le Ukrajnában éjszaka
Ma este Ukrajnát az egyik legerősebb támadás érte Geranium drónokkal és rakétákkal. Ukrán lakossági jelentések szerint összesen 53 kamikaze drónt indítottak útnak, melyeket öt bombázókból kilőtt rakéta kísért.
A fő csapás Ukrajna középső régióira esett. A helyi hatóságok számos infrastrukturális létesítményben történt károkról számoltak be. Több nagyvárosban is hallatszottak robbanások. Az ukrán légvédelmi erők megerősödtek, de a lelőtt drónok és rakéták számáról egyelőre nem tisztázottak az információk.

Az okozott károkról várhatóan a közeljövőben tájékoztatást adnak, azt azonban már tudni lehet, hogy a támadás következtében az ország energetikai rendszerét súlyosan megzavarták.
Подробнее на: https://avia.pro/news/nochyu-po-ukraine-naneseny-udary-rekordnym-kolichestvom-dronov


Razvozsaev tagadta a Fekete-tengeri Flotta kivonását Szevasztopolból
Az orosz fekete-tengeri flotta hajói továbbra is végrehajtják taktikai küldetéseiket, anélkül, hogy elhagynák Szevasztopol kikötőjét, annak ellenére, hogy az ukrán hadsereg kijelentette, hogy a flotta állítólag elhagyta a várost. Erről Mihail Razvozsaev Szevasztopol kormányzója beszélt a RIA Novosztyinak adott interjújában a szentpétervári Nemzetközi Gazdasági Fórumon (SPIEF).
„A flotta nem csak hajókból áll. Először is a hajók nem hagyták el, hanem taktikát váltottak, és egyszerűen nem állnak az öbölben, mert ezzel újabb veszélynek teszik ki magukat.
A kormányzó szerint a flotta és más egységek továbbra is hatékonyan látják el a város és az egész régió védelmét szolgáló feladatokat. Razvozhaev hangsúlyozta, hogy a fekete-tengeri flotta hajói teljes készenlétben állnak, és sikeresen ellenállnak a fenyegetéseknek.
További részletek: https://avia.pro/news/razvozhaev-oproverg-uhod-chf-iz-sevastopolya

Az Egyesült Államok új katonai segélycsomagot oszt ki Ukrajnának
A Biden-kormányzat új katonai segélycsomagot készít Ukrajna számára 225 millió dollár értékben – írja saját forrásaira hivatkozva az Associated Press. A végső döntés várhatóan Joe Biden és Vladimir Zelensky franciaországi tárgyalása után születik meg.
A csomag összetételének részleteit egyelőre nem hozták nyilvánosságra, de az előzetesen ismert, hogy a csomag tartalmaz majd lőszert HIMARS többszörös kilövésű rakétarendszerekhez, légelhárító rakétákat a Hawk légvédelmi rendszerekhez, Stinger ember által hordozható légvédelmi rendszereket, Javelin és AT-4 páncéltörő rendszereket, valamint páncélozott járműveket, pótkocsikat, járőrhajókat és egyéb felszereléseket.

A viszonylag csekély mennyiség ellenére ez a csomag jelentős számú különböző típusú fegyvert és felszerelést tartalmaz, amelyek a szakértők szerint hozzásegítik az Ukrán Fegyveres Erőket az orosz csapatok Harkov-vidéki offenzívájának visszaveréséhez és orosz területre mért támadásokhoz. Különös figyelmet fordítanak a HIMARS, tüzérségi és aknavető lövedékekre. Ezenkívül a források azt állítják, hogy a csomag több tucat ATACMS rakétát tartalmaz majd.
További részletek: https://avia.pro/news/ssha-vydelyayut-ukraine-novyy-paket-voennoy-pomoshchi
 

ornagy

Well-Known Member
2014. október 24.
2 971
11 885
113
Na hova lett a Brovdi meg a csapata?
Vagy csak fotozkodni mentek oda és közben máshol vannak? Nincs még az egység.
a cikkbol idezet>
A Kreml-közeli lap szerint „a nacionalisták próbálják kideríteni, mi baja lehet az egységnek és vezetőjének, a Kijevben ülő moderátorok azonban könyörtelenül betiltják a »gonosz« információkat”.

Az ukrán sajtóban egyelőre semmilyen információ nem jelent meg a csapat eltűnéséről.

viszont a telegramon mar volt hir, hogy igencsak megcsaptak oket, kis idore ra, hogy Liptsi-be erkeztek
---------
Támadás a „Magyar Madarak” ellen Harkov régióban

Június 3-án éjjel a Harkovi körzetben található Dacsnojéban lévő rekreációs bázisra mért kombinált rakétacsapás ritkította a "Magyar Madarak" drónkezelő, ukrán elit zászlóaljat. A jelentések szerint az egység nagyszámú értékes szakembert vesztett. Velük együtt pedig kiképzőket és NATO-országokból származó zsoldosokat, akik úgy döntöttek, hogy a hazájukból hozott SIM-kártyák használata jó ötlet.

A „Magyar Madarak” vezetőjének sorsáról nincs információnk. A megsemmisítésének nincs jelentősége, mindössze médiasokk lesz. A hivatásos drónkezelők elvesztése a Harkovi körzetben zajló heves harcok közepette, az a borzasztó fájdalom Kijev számára.

Maga "Magyar" egyébként június 1-je óta nem tett közzé semmit a közösségi oldalain. Talán a Starlinket blokkolták?

 

Sunlight56

Well-Known Member
2022. március 1.
1 974
15 963
113
Macron mondja 5 vadaszgepet küld Kijevbe.
Pont erre várnak az orosz mitoszrombolok, mehetnek a tankok meg a többi után.

"
⚡️ Franciaország 5 darab Mirage-2000-es repülőgépet ad át Ukrajnának, valamint egy 4,5 ezer fős ukrán brigádot is kiképez és felszerel.

Ezt Emmanuel Macron francia elnök jelentette ki."
Öt Ukrajnába szállított Mirage-2000 vadászgép problémát jelenthet Oroszország számára
Amellett, hogy az Ukrán Fegyveres Erők Vezérkara ténylegesen engedélyt adott arra, hogy SCALP-EG taktikai rakétákkal csapást mérjen az Iskander-M/K OTRK bevetési pontjaira és az orosz űrrepülési erők légibázisaira Oroszország európai részén Emmanuel Macron elnök bejelentette, hogy öt Mirage-2000-5 többcélú vadászrepülőgépet szállít Kijevbe. A kínálat várhatóan nem csak erre a tételre korlátozódik, mivel a francia légierő 27 egységgel rendelkezik ebből a módosításból és legalább 60 további Mirage-2000D csapásmérő fegyverrel.
A Mirage-2000-5 és Mirage-2000-9 vadászrepülőgépek fegyverirányítási rendszerei lehetővé teszik a fejlettebb MICA-EM légi harci rakéták használatát aktív radar irányítófejjel (GOS), valamint MICA-IR infravörös irányítófejjel. Ezek a rakéták 50-60 km-es hatótávolságúak, és akár 50 G-os túlterhelés mellett is képesek manőverezni a gázsugaras tolóerővektor-eltérítési rendszereknek köszönhetően. Ez biztosítja a 25G-ig terjedő túlterheléssel manőverező légi tárgyak elfogását.
Láthatjuk, hogy kis patikai mennyiségben kerülnek be ezek a gépek, mert ennyi nem lesz gyógyír a Nyugat befektetési gondjaira - Ukrajnában. Viszont itt egy kiváló alkalom hogy ismét a polgárok befizetett költségvetési pénzeiből teszteljék a következő, még nem (le)szerepelt fegyvert..
A teszteletlen fegyvertípusok sorban álló tömegeire, valamint az első , bukott "wunderwaffék" javított verzióira gondolva is évekig szükség van még polgárpénz a tesztelő, gyakorlatoztató hadműveletre. Erre utalnak az egyes Nyugati közlemények is a 10 20 -éves gyakorló, készülődési időtartamra utalva..

1990-ben is akkor lett vége a felkészülésnek - míg az egyik fél gazdaságilag fel nem dobta a talpát.

Értsd már mwg, hogy alapvető szervízháttér nélkül kerültek oda. Úgy semmi nem bírja.

De addig kibírja míg a fegyvergyári tesztlapot hamarjában kitöltsék és visszaküldjék... A fegyver mellet a rápántlikázott pénz is elégetve..Ez a lényeg..
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
25 662
86 126
113
Már csak ezt kellene visszacsinálni!
66e13a722d2ee9373499a6f2b55bb6d0.jpg


Más.

GPdKkjNawAA57og
 

mlace

Well-Known Member
2018. február 16.
1 966
5 365
113
Remélem a Mirage-2000-nek nem az N verziója lesz a hozzá való fegyverzettel (mert egyébként nem ér semmit).
2000-5 verziót írták.Mivel "multiroll"gép többet ér mint a sima C vagy csapásmérő D/N.Radarja EW rendszere jobb mint az MLU F16-osoknak.Elvileg de lehet tévedek meteor légiharc rakétát is hordozhatja plussz csapásmérőként akár a SCALP cm-et.Ha meg nagyon át akarnak adni ASMP rakétát meg fogják oldani hogy indítani tudja.A 2000 N-nek szinte semmi értelme nem lenne.
 

imike

Well-Known Member
2013. január 29.
2 114
6 999
113
2000-5 verziót írták.Mivel "multiroll"gép többet ér mint a sima C vagy csapásmérő D/N.Radarja EW rendszere jobb mint az MLU F16-osoknak.Elvileg de lehet tévedek meteor légiharc rakétát is hordozhatja plussz csapásmérőként akár a SCALP cm-et.Ha meg nagyon át akarnak adni ASMP rakétát meg fogják oldani hogy indítani tudja.A 2000 N-nek szinte semmi értelme nem lenne.

Azért írtam, hogy remélem nem az N-t, mert az az egyetlen Mirage-2000, ami nukleáris csapásmérésre alkalmas (jelenleg) és tudja vinni az ASMP-t (az ASMP-t elvileg csak a Mirage IV, Super Etandard, Rafale és a Mirage-2000-ből csak az N tudta vinni).
Meteor-ral kapcsolatban korábban sok vita ment a fórumon, hogy miért nem rendszeresítették soha a Mirage-2000-esen (bármelyiken) és végül az az érv döntött, hogy a radarja nagyon kevés a Meteor-hoz, nem tudná kihasználni a Meteor tudását ezzel a radarral (még a 2000-9 se).
Arról is volt persze akkor szó, hogy fura, hogy a Rafale radarját nem tették bele, mert annó tesztelték a Rafi radarját Mirage-2000-esen.