[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

nani1980

Well-Known Member
2010. október 30.
709
1 969
93
Az "A" terv a kijevi kormány megbuktatása, az ukrán hadsereg gyors lefegyverzése, az ország stratégiai pontjainak megszállása lehetett. Feltételes módban persze, mert a Kreml nem köti az orrunkra, hogy ez volt-e a terv, de számomra az egészpályás letámadás (tér)képei alapján nyilvánvaló, hogy lényegében igen.

640px-2022_Russian_invasion_of_Ukraine_27-03-2022.svg.png


Vélhetően ezt a sikeres villámháborút követte volna egy oroszbarát kormányzat hatalomra segítése, amely véget vetett volna Ukrajna nyugati integrációs törekvéseinek és kitette volna a NATO-t az országból. (Szerintem ebben az esetben Donyeck és Luganszk maradt volna Ukrajna része, míg a Krím annektálását készségesen elismerte volna Kijev, de ez már részletkérdés.)

Ez nem jött be.

Meglátásom szerint azért, mert 1.) Kijevnek 8 éve volt felépítenie egy erős, orosz-(és kisebbség)ellenes, nacionalista (sőt, számos megnyilvánulásában kifejezetten náci) rezsimet, 2.) a Washington vezette NATO-nak is volt ideje megerősítenie ukrajnai pozícióit, 3.) az USA érdekeinek megfelelően és az EU-t vezető hasznos hülyéknek köszönhetően szakadékká lehetett növelni az Európa és Oroszország között még meglévő árkokat, és 4.) közben a nyugati tőke is alaposan bevásárolt az országban - és nem engedhette elveszni befektetéseit.

Ugyanakkor én úgy látom, hogy nagyon is van "B" terv, sőt, 2022. áprilisa óta annak megvalósítása van napirenden.
Miután március végére nyilvánvalóvá vált, hogy az "A" terv megbukott, az orosz fegyveres erők kiürítették Ukrajna északi-északkeleti területeit, valamint a Dnyeper jobb partját és átálltak Donyeck, Luganszk, valamit a Krímet ezekkel összekötő területek elfoglalására, határainak lehetőség (és szükség) szerinti kitágítására és biztosítására.

640px-2022_Russian_invasion_of_Ukraine.svg.png


Ezt támasztja alá a szakadár területek 2022 őszén történő annektálásának ténye is. Ha nem sikerül Ukrajna egészét megnyerni, akkor annyit vesz el belőle magának Moszkva, amennyin orosz többségű lakosság él, plusz azokat a területeket, amelyek ezek biztosításához szükségesek.

A háborút azonban ezzel nem zárhatja le, nem nyerheti meg, mert nem köthet békét egy mindössze 4-5 oblaszttyal kisebb, de végletekig oroszellenes, revansista Ukrajnával, amely a békekötés után jó eséllyel elnyeri a NATO (és EU-)tagságot, sőt, talán saját atomprogramot is indít.

Az ismerhető tények (és mellesleg a puszta logika) alapján azonban úgy tűnik, hogy Moszkva hosszú távon továbbra is bízik abban, hogy Ukrajnát idővel mégis befolyása alá vonhatja, EU-n és NATO-n kívül tarthatja (utóbbi alapvető stratégiai érdeke is), ezért rendezkedik be - nem örömében, zseniális mesterterv részekén, hanem stratégia kényszerűségből - hosszú, elhúzódó, felőrlő háborúra. Joggal bízhat abban, hogy Ukrajna anyagi és emberi erőforrásai korábban merülnek ki, mint a sajátjai, hogy az ukránok idővel belefáradnak a háborúba, hogy országuk végletekig ellehetetlenül, csődbe jut, a nyugati befektetések lassan elégnek, értéküket vesztik, és hogy Trump beiktatása után a NATO is kihátrál a konfliktusból.

01000000-0a00-0242-c73a-08dc96aed44c_cx0_cy10_cw0_w1023_r1_s.jpg


Miközben kétségtelenül vannak képességbeli hiányosságok és nyilván vannak kisebb-nagyobb stratégiai- és taktikai szintű hibák, bakik is az oroszok működésében (Nincs olyan nagy, elhúzódó háború, amit bármely hadviselő ilyenek nélkül vívna meg!) szerintem az oroszok "ukránkímélő" üzemmódja mögött a föntebb kifejtett hosszútávú elgondolások is szerepet játszanak. Sem az országot nem akarják lenullázni, sem az ukránokat nem akarják végleg elidegeníteni. Kijev az orosz történelem bölcsője (is).
(Összehasonlításképp: A konfliktus civil áldozatainak száma 2,5 év után sem éri el a 12 ezret, míg Gázában az IDF a 10. hónapra több, mint 32 ezer civil halottat produkált.)
Azoknak a szülőknek, gyerekeknek, feleségének, akiknek meghalt a párja, gyereke, apja, teljesen mindegy, hogy te civil nek nevezed vagy katonának. Az áldozatokat felesleges civilekre és katonákra osztani, ha abból a megközelítésből gondolkodsz, hogy mennyire lesz orosz, vagy épp ukránellenes a népesség. Ilyen szempontból az összes áldozat számít! És igazából minden szempontból számít!!! Annyi a halott, hogy a mostani népesség, több generációra beégetett gyűlölettel fog tekinteni az oroszok ra!
 

sixtus

Well-Known Member
2022. február 22.
2 123
15 645
113

perceptron

Well-Known Member
2023. június 15.
5 042
9 361
113
Ami a "B" tervet illeti. Megszületett a "B" terv, de könyörgöm, senki nem is állított, hogy 2 éve terv nélkül háborúznak az oroszok. Az az állítás, hogy az "A" terv bukása után, kellett kitalálniuk, azaz nem volt a zsebükben semmi abbana pillanatban amikor világossá vált, hogy az eredeti terv kuka.
Hát én az oroszokat pont nem úgy ismerem. A szovjet típusú bürokrácia lényege, hogy vécére is A, B, C és D tervvel mennek.
 

brezso

Well-Known Member
2022. február 27.
44
252
53
Elképesztő amit egyesek tolnak ...

Összefoglalva a picsogás: a gyenge oroszok, nem bírnak a betőrő egységekkel, jaj így és úgy.

EMBEREK, az USA és a NATO menekül a hutik, bakker, a hutik elől!!! Egy iráni bohóckodás a helyieknek és a szöviknek napi 1 milliárd dollár, plusz a rakéták fizikailag. Az amerikaiak nem tudják melyik kezükbe harapjanak, mivel Bibi nem a demokraták öribarija.

Mióta is blokkolják a hutik a Vörös tengert? Nagyonyugatiak meg semmit se tudtak tenni ellenük, se a hipi szupi US NAVY és Légierő, se pedig senki más. És az oroszokon röfögtök akik több frontos háborút vívnak, és még Coca Cola autómatájuk sincs a barakkjaikban és rókalyukaikban? :D

A brit hordozó kifutni se tudott egy hadgyakorlatra, ugyanez igaz a tengeralattjáróikra, a full NATO G7 hyperszuper banda együtt a ruszki lőszer gyártásának töredékére képes, arra is drágán/lőszer, a lopakodóikat nem merik bevetni, mert nehogy már lelőjje a muszka és akkor hozzájut a sok szarhoz. Mellé úgy háborúzTATJÁk az ukránokat, hogy azok FULL intelt kapnak 2022 óta. Meg minden szart és még így se elég. Tavaly az ukránok egy semmi ellentámadásra voltak képesek. 2022ben a ruszki kímélve erőit inkább visszavonult, és így lett pár ukrán siker. Partraszállni nem tudnak az ukránok, a Krímmel nem bírnak, flottájuk nincs, az aknáik már Görögországnál úszkálnak, az F16osok bevetését Orosz föld ellen Belgium megtiltotta ukránéknak. Az elnök már, a RADA pillanatokon belül illegitim. Fogdossák a parasztokat ágyútölteléknek, és még úgy se megy. A zsoldosok leszarják a nemzetközi normákat, azt csinálnak, amit akarnak, a nyugat meg félrenéz. Gázát szarrá bombázzák ha ott egy katona, de amikor egy ukrán kórház mellett Budanovék partynak és szétlövik az épületet, nemzetközileg picsog minden NATO és G7 mélyFOS. Európa-szerte szar szemét alkuk alapján koalíciós kormányok bohóckodnak, a briteknél 5+ milla szavazata valakinek 7, valakinek pedig ennek töredéke is 10+ mandátumot ér. Az uralkodói osztály maga a bohócok gyülekezete, a gazdasági szereplők, gazdagok menekülnek Európából, miközben Putyinék már nem is tudom mekkora fölénnyel nyernek. A ruszkik Afrikában, Szíriában, Dél-Amerikéban és Közép-Amerikában, miközben 20k+ szankció éri őket. De igen, egy 17 milla km2es országban kb. 50 kmes betörés az valami hatalmas égés.

Bohóckodunk itt a számokkal, felcsillan a NATO és nyugatbarátok szeme amikor némi ukrán sikerről számol be a mélyFOS, miközben se cáfolni, se megerősíteni alig lehet. Rybaroztok, amikor Rybar is óriásiakat nézett be az elmúlt két évben.

Az oroszok teljesítményét meg ítélje meg saját népük, főleg úgy, hogy nem látunk bele olyan kártyákba, mint miért állnak még a hidak, miért nem dobtak komolyabbat elrettentésül valahová, meg ilyenek. Fogalmunk sincs mi zajlik. De ami látható, hogy a mára kb. 18 millás Ukrajna hosszú távon nem ellenfele senkinek.

A nacionalisták ellenben harcolni akartak, és most megkapták. Ukrajna védelmében halnak meg Oroszországban, ahogy egy jó nackónak kellene.

Ezzel - ha hiszitek, ha nem - Zselé is közelebb kerül a háború lezárásához, nem lesz zsaroló ellenpólus a hadseregen kívül-belül, és lesz esély rövidre zárni mielőtt télen megfagynak az ukránok a panelban. Mert télen eljön az igazság pillanata. Az áram, a gáz, a fűtés nem ideológiai alapon van, hanem meg kell teremteni. Amit látunk az pedig még mellé egy próbálkozás, hogy jobb pozícióból induljanak az ukránok egy esetleges tárgyaláson, hogy ha Irán-Izrael bekavarna, akkor az utolsó kép az legyen, hogy az ukránok "már" orosz földön, el ne felejtsék nekik a manit, és ha a mosogépchipes Ursulán múlik, míg bilincs nem kattan a kezén, addig a hülyéje tolni is fogja a bukott Ukrajnába az európai adófizetők pénzét.

Úgyhogy, miközben Donbasszban megy előre az orosz, a határon ATO van, és mivel a számok hosszútávon nem az ukránoknak kedveznek, higgyétek el, hogy előbb-utóbb nem lesznek ukránok orosz területen, max. Szibériában ....

De ugyanez a bohóckodás ment Prigozsin kapcsán, aztán hopp, hirtelen véget ért az is, meg Prigozsin is. Ahogy a tavaszi ellentámadás, meg a többi baromság se sok vizet zavart.

Ukrajna végnapjait látjuk. Bírjátok már ki, míg az első orosz páncélos begördül Kijevbe, mert Steiner most lövi éppn el az összes megmaradt patronját, és Zselés is vagy elmenekül, álnéven talán túléli, talán Trockíj sorsára jut, de az is lehet, hogy a gyémántbuzi nejével ő is egy benzinkúton végzi, mint kopasz, szintén erővel hatalomban tartott kollégája 79 éve.
Köszönet ezért az összefoglalóért!
 

Mark1993

Well-Known Member
2010. augusztus 23.
4 891
15 480
113
Azoknak a szülőknek, gyerekeknek, feleségének, akiknek meghalt a párja, gyereke, apja, teljesen mindegy, hogy te civil nek nevezed vagy katonának. Az áldozatokat felesleges civilekre és katonákra osztani, ha abból a megközelítésből gondolkodsz, hogy mennyire lesz orosz, vagy épp ukránellenes a népesség. Ilyen szempontból az összes áldozat számít! És igazából minden szempontból számít!!! Annyi a halott, hogy a mostani népesség, több generációra beégetett gyűlölettel fog tekinteni az oroszok ra!

Itt mindenkit utálni fognak.

  • az orosz politikusokat

  • az orosz katonákat

  • Zellert és a többi ukrán politikust

  • az ukrán katonai toborzókat



A kérdés az, hogyan lehet a megmaradt népet Bojo, Fondellájen, és a társai ellen is felheccelni ?
 

ZeiG

Well-Known Member
2017. április 4.
863
4 796
93
Azoknak a szülőknek, gyerekeknek, feleségének, akiknek meghalt a párja, gyereke, apja, teljesen mindegy, hogy te civil nek nevezed vagy katonának. Az áldozatokat felesleges civilekre és katonákra osztani, ha abból a megközelítésből gondolkodsz, hogy mennyire lesz orosz, vagy épp ukránellenes a népesség. Ilyen szempontból az összes áldozat számít! És igazából minden szempontból számít!!! Annyi a halott, hogy a mostani népesség, több generációra beégetett gyűlölettel fog tekinteni az oroszok ra!
Csakhogy ez nem sokat számít. Sőt, sajnos semmit nem számít. Vélhetően számos baskír, oszét, csukcs, jakut, stb. vágyakozik saját, önálló államra és kesereg azon, hogy ez az orosz uralom miatt nem valósulhat meg. De van ennek politikai, katonai, érdemi jelentősége? Nincs.

(És igazából köze sincs a témához, mert a civil veszteségek relatíve alacsony számának kiemelésével pusztán arra akartam rávilágítani, hogy Moszkvának szemmel láthatóan nem áll szándékában az ukrán népesség pusztítása, terrorizálása, kiéheztetése, ellehetetlenítése, pláne leatomozása...)

A németek kiűzése után Moszkva néhány Isten háta mögötti erdőben és mocsárban egészen a 60-as évekig COIN-műveleteket folytatott a Baltikumban és Ukrajnában az orosz- és kommunistaellenes gerillákkal, szabadságharcosokkal szemben. De attól a pillanattól kezdve, ahogyan bevonultak ezekre a területekre 1944-ben, maradéktalanul az ő uralmuk érvényesült és azt csináltak ott, amit jónak láttak, függetlenül a lakosság szimpátiájától. Végül úgy számolták föl az antikommunista-függetlenségi tűzfészkeket, hogy szegényekből lábjegyzet se nagyon maradt a történelemkönyvekben. (Ahogyan Kína pozícióit sem veszélyeztették soha se a tibeti, se az ujgur függetlenedési törekvések, vagy az USA-t a maga kisebbségei és elnyomottjai.)

A jelenlegi orosz vezetés vélhetően jól emlékszik a múltbéli tapasztalatokra, ahogyan arra is, hogyan csinált végül barátot és szövetségest Csecsenföld kezdetben kérlelhetetlenül ellenséges népéből. De nézzünk gyakorlati, ukrán példát! Van annak politikai, katonai, érdemi jelentősége, hogy Zsaporizzsja oblaszty területén mennyire gyűlölik az ott maradt ukránok az ott bő két éve berendezkedett oroszokat? Nincs. Sőt, talán nem is gyűlölik őket annyira.
 

honved

Well-Known Member
2010. június 2.
10 119
18 959
113
Hát én az oroszokat pont nem úgy ismerem. A szovjet típusú bürokrácia lényege, hogy vécére is A, B, C és D tervvel mennek.

Én rég láttam már oroszokat, de azok, még a rendszerváltás előtt, lusták, trehányak, igénytelenek voltak, nem sokat tudtak a világról.
 

ssgtzlan

Well-Known Member
2020. május 10.
1 223
5 269
113
Szerintem meg egy tüzérségi atomlőszer robbanóereje 0,01 kt nagyságrendű. Oké, több, mint a FAB-3000, de nem tarolja le fél Ukrajnát. Még egy nagyobbacska falut is alig. Acélnak pont megfelel, és az üzenet így is átmegy.
Szerintem engedjétek el ezt az atomfegyver dolgot.

Tüzérségi atomlőszereket már kivonták, gyakorlatilag nem sok értelmük lenne most sem. Senki nem akar sugárszennyezett területet, a tüzérségi lőszerekkel pedig csak talajfelszini csapást lehet végrehajtani.
 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
26 258
88 868
113
Szerintem engedjétek el ezt az atomfegyver dolgot.

Tüzérségi atomlőszereket már kivonták, gyakorlatilag nem sok értelmük lenne most sem. Senki nem akar sugárszennyezett területet, a tüzérségi lőszerekkel pedig csak talajfelszini csapást lehet végrehajtani.
Elengedi mindenki, de vajon mi fog történni, ha pukk lesz itt? Buksisimit biztos nem kap Zselés.
 

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 892
48 986
113
A németek kiűzése után Moszkva néhány Isten háta mögötti erdőben és mocsárban egészen a 60-as évekig COIN-műveleteket folytatott a Baltikumban és Ukrajnában az orosz- és kommunistaellenes gerillákkal, szabadságharcosokkal szemben
Akit érdekel, hogy ezeket a gerillákat ukrajnában kik támogatták, olvassa el ezt pl:

És ezt
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
26 759
94 672
113

Lehet a radioaktiv buffer zone a cel - hibbant nepek barki is csinalta. :rolleyes:
Jó lenne tudni, mi volt. Egyelőre a sugárzás növekedéséről nem számolnak be. Elvileg már leállították a atomerőműket, azaz az egyiket fullra, a másik meleg leállásban volt, hogy újra lehessen indítani, reméljük nem az füstöl.

A gumiabroncsot égetnek az oroszok dumától kezdve, az ukránok telibeverték között szórnak a hírek.
A NAÜ állásfoglalását és a hivatalos orosz kommunikációt még sehol sem találtam.
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
29 523
69 730
113

Rybarék szerint sem szipiszupi minden.
Náluk sosem,hasonlítunk egymásra, nem pihennek a baberokon, nem olyanok.
Azoknak a szülőknek, gyerekeknek, feleségének, akiknek meghalt a párja, gyereke, apja, teljesen mindegy, hogy te civil nek nevezed vagy katonának. Az áldozatokat felesleges civilekre és katonákra osztani, ha abból a megközelítésből gondolkodsz, hogy mennyire lesz orosz, vagy épp ukránellenes a népesség. Ilyen szempontból az összes áldozat számít! És igazából minden szempontból számít!!! Annyi a halott, hogy a mostani népesség, több generációra beégetett gyűlölettel fog tekinteni az oroszok ra!
És az oroszok viszont gyulolnek. Lehet le is zárják majd a határokat, aztán a tőlük nyugatra lévőket egy emberoltonyi idő alatt úgyis halálra erőszakoljak meg szurkaljak, ha szerencsések felvehetik az Iszlámot.
Aztan majd ha ez letisztul akkor újra el trafikalnak a megujult nyugtattal. Az oroszok és a Szu mindig jól megértették egymást az arab és afrikai kulturakkal.

Itt mindenkit utálni fognak.

  • az orosz politikusokat

  • az orosz katonákat

  • Zellert és a többi ukrán politikust

  • az ukrán katonai toborzókat



A kérdés az, hogyan lehet a megmaradt népet Bojo, Fondellájen, és a társai ellen is felheccelni ?
Kérdezzek a magyarokat.

Én rég láttam már oroszokat, de azok, még a rendszerváltás előtt, lusták, trehányak, igénytelenek voltak, nem sokat tudtak a világról.
Mennyi volt azokon belül az ukrán, tadzsik, uzbeg, stb? Lecsekkoltad mindet? Nem az oroszok mentegetese miatt, mert szerintem Ázsia a Garam-Duna tulfelen kezdődik, csak hogy alapos voltál-e, vagy általánosítasz?


Lehet a radioaktiv buffer zone a cel - hibbant nepek barki is csinalta. :rolleyes:
Hadd szóljon, másból úgyse tanulnak a résztvevő jatekosok, de sanszos hogy ebből se. Majd a Grossi picsog kettőt ahogy szokott.
Szerintem engedjétek el ezt az atomfegyver dolgot.

Tüzérségi atomlőszereket már kivonták, gyakorlatilag nem sok értelmük lenne most sem. Senki nem akar sugárszennyezett területet, a tüzérségi lőszerekkel pedig csak talajfelszini csapást lehet végrehajtani.
Azért harckocsi lőszereket kaptak hoholek.

Csakhogy ez nem sokat számít. Sőt, sajnos semmit nem számít. Vélhetően számos baskír, oszét, csukcs, jakut, stb. vágyakozik saját, önálló államra és kesereg azon, hogy ez az orosz uralom miatt nem valósulhat meg. De van ennek politikai, katonai, érdemi jelentősége? Nincs.

(És igazából köze sincs a témához, mert a civil veszteségek relatíve alacsony számának kiemelésével pusztán arra akartam rávilágítani, hogy Moszkvának szemmel láthatóan nem áll szándékában az ukrán népesség pusztítása, terrorizálása, kiéheztetése, ellehetetlenítése, pláne leatomozása...)

A németek kiűzése után Moszkva néhány Isten háta mögötti erdőben és mocsárban egészen a 60-as évekig COIN-műveleteket folytatott a Baltikumban és Ukrajnában az orosz- és kommunistaellenes gerillákkal, szabadságharcosokkal szemben. De attól a pillanattól kezdve, ahogyan bevonultak ezekre a területekre 1944-ben, maradéktalanul az ő uralmuk érvényesült és azt csináltak ott, amit jónak láttak, függetlenül a lakosság szimpátiájától. Végül úgy számolták föl az antikommunista-függetlenségi tűzfészkeket, hogy szegényekből lábjegyzet se nagyon maradt a történelemkönyvekben. (Ahogyan Kína pozícióit sem veszélyeztették soha se a tibeti, se az ujgur függetlenedési törekvések, vagy az USA-t a maga kisebbségei és elnyomottjai.)

A jelenlegi orosz vezetés vélhetően jól emlékszik a múltbéli tapasztalatokra, ahogyan arra is, hogyan csinált végül barátot és szövetségest Csecsenföld kezdetben kérlelhetetlenül ellenséges népéből. De nézzünk gyakorlati, ukrán példát! Van annak politikai, katonai, érdemi jelentősége, hogy Zsaporizzsja oblaszty területén mennyire gyűlölik az ott maradt ukránok az ott bő két éve berendezkedett oroszokat? Nincs. Sőt, talán nem is gyűlölik őket annyira.
Ebban az esetben az a tunderszep hogy az Unióban letornek minden nemzeti hajtast, egy komplett birkanyajat szeretnének brüsszeli vezetéssel, de jujj Oroszország, hát ott baxki a 107 fős törzsi nemzetiségnek is járjon a szabadság, nosza szabaditsuk fel! Ki az aki ezt beveszi? Ez három unió háborúja gyakorlatilag, közben az indiánok meg mindig rezervatumokban laknak.
 

nyugger

Well-Known Member
2012. szeptember 30.
6 810
29 154
113
ki fog merülni a fekete-vörös zászlós banderista autós korzózásokban Lisszabon utcáin
Láttam én ilyet a Király utcában is, az V. kerületi lakossági parkolóban 2+ éve kempelő kijevi S Mergáról nem is beszélve. Mondjuk vicces volt, mikor egyszer beállt mellé egy ugyanolyan Z matricás spanyol rendszámú S Merga :D
A NAÜ állásfoglalását és a hivatalos orosz kommunikációt még sehol sem találtam.
Tessék
IAEA experts witnessed strong dark smoke coming from ZNPP’s northern area following multiple explosions heard in the evening. Team was told by ZNPP of an alleged drone attack today on one of the cooling towers located at the site. No impact has been reported for nuclear safety.

A zaporozsjei kormányzó Rogov FPV drónokat emleget
 

aquarell

Well-Known Member
2015. január 20.
16 016
57 338
113
Elképesztő amit egyesek tolnak ...

Összefoglalva a picsogás: a gyenge oroszok, nem bírnak a betőrő egységekkel, jaj így és úgy.

EMBEREK, az USA és a NATO menekül a hutik, bakker, a hutik elől!!! Egy iráni bohóckodás a helyieknek és a szöviknek napi 1 milliárd dollár, plusz a rakéták fizikailag. Az amerikaiak nem tudják melyik kezükbe harapjanak, mivel Bibi nem a demokraták öribarija.

Mióta is blokkolják a hutik a Vörös tengert? Nagyonyugatiak meg semmit se tudtak tenni ellenük, se a hipi szupi US NAVY és Légierő, se pedig senki más. És az oroszokon röfögtök akik több frontos háborút vívnak, és még Coca Cola autómatájuk sincs a barakkjaikban és rókalyukaikban? :D

A brit hordozó kifutni se tudott egy hadgyakorlatra, ugyanez igaz a tengeralattjáróikra, a full NATO G7 hyperszuper banda együtt a ruszki lőszer gyártásának töredékére képes, arra is drágán/lőszer, a lopakodóikat nem merik bevetni, mert nehogy már lelőjje a muszka és akkor hozzájut a sok szarhoz. Mellé úgy háborúzTATJÁk az ukránokat, hogy azok FULL intelt kapnak 2022 óta. Meg minden szart és még így se elég. Tavaly az ukránok egy semmi ellentámadásra voltak képesek. 2022ben a ruszki kímélve erőit inkább visszavonult, és így lett pár ukrán siker. Partraszállni nem tudnak az ukránok, a Krímmel nem bírnak, flottájuk nincs, az aknáik már Görögországnál úszkálnak, az F16osok bevetését Orosz föld ellen Belgium megtiltotta ukránéknak. Az elnök már, a RADA pillanatokon belül illegitim. Fogdossák a parasztokat ágyútölteléknek, és még úgy se megy. A zsoldosok leszarják a nemzetközi normákat, azt csinálnak, amit akarnak, a nyugat meg félrenéz. Gázát szarrá bombázzák ha ott egy katona, de amikor egy ukrán kórház mellett Budanovék partynak és szétlövik az épületet, nemzetközileg picsog minden NATO és G7 mélyFOS. Európa-szerte szar szemét alkuk alapján koalíciós kormányok bohóckodnak, a briteknél 5+ milla szavazata valakinek 7, valakinek pedig ennek töredéke is 10+ mandátumot ér. Az uralkodói osztály maga a bohócok gyülekezete, a gazdasági szereplők, gazdagok menekülnek Európából, miközben Putyinék már nem is tudom mekkora fölénnyel nyernek. A ruszkik Afrikában, Szíriában, Dél-Amerikéban és Közép-Amerikában, miközben 20k+ szankció éri őket. De igen, egy 17 milla km2es országban kb. 50 kmes betörés az valami hatalmas égés.

Bohóckodunk itt a számokkal, felcsillan a NATO és nyugatbarátok szeme amikor némi ukrán sikerről számol be a mélyFOS, miközben se cáfolni, se megerősíteni alig lehet. Rybaroztok, amikor Rybar is óriásiakat nézett be az elmúlt két évben.

Az oroszok teljesítményét meg ítélje meg saját népük, főleg úgy, hogy nem látunk bele olyan kártyákba, mint miért állnak még a hidak, miért nem dobtak komolyabbat elrettentésül valahová, meg ilyenek. Fogalmunk sincs mi zajlik. De ami látható, hogy a mára kb. 18 millás Ukrajna hosszú távon nem ellenfele senkinek.

A nacionalisták ellenben harcolni akartak, és most megkapták. Ukrajna védelmében halnak meg Oroszországban, ahogy egy jó nackónak kellene.

Ezzel - ha hiszitek, ha nem - Zselé is közelebb kerül a háború lezárásához, nem lesz zsaroló ellenpólus a hadseregen kívül-belül, és lesz esély rövidre zárni mielőtt télen megfagynak az ukránok a panelban. Mert télen eljön az igazság pillanata. Az áram, a gáz, a fűtés nem ideológiai alapon van, hanem meg kell teremteni. Amit látunk az pedig még mellé egy próbálkozás, hogy jobb pozícióból induljanak az ukránok egy esetleges tárgyaláson, hogy ha Irán-Izrael bekavarna, akkor az utolsó kép az legyen, hogy az ukránok "már" orosz földön, el ne felejtsék nekik a manit, és ha a mosogépchipes Ursulán múlik, míg bilincs nem kattan a kezén, addig a hülyéje tolni is fogja a bukott Ukrajnába az európai adófizetők pénzét.

Úgyhogy, miközben Donbasszban megy előre az orosz, a határon ATO van, és mivel a számok hosszútávon nem az ukránoknak kedveznek, higgyétek el, hogy előbb-utóbb nem lesznek ukránok orosz területen, max. Szibériában ....

De ugyanez a bohóckodás ment Prigozsin kapcsán, aztán hopp, hirtelen véget ért az is, meg Prigozsin is. Ahogy a tavaszi ellentámadás, meg a többi baromság se sok vizet zavart.

Ukrajna végnapjait látjuk. Bírjátok már ki, míg az első orosz páncélos begördül Kijevbe, mert Steiner most lövi éppn el az összes megmaradt patronját, és Zselés is vagy elmenekül, álnéven talán túléli, talán Trockíj sorsára jut, de az is lehet, hogy a gyémántbuzi nejével ő is egy benzinkúton végzi, mint kopasz, szintén erővel hatalomban tartott kollégája 79 éve.
Jó szöveg! :)
 
  • Tetszik
Reactions: comandante

misinator

Well-Known Member
2011. október 5.
4 497
11 771
113
Már ha marad belőlük valami.
A jelek szerint az ukránok szépen el fognak fogyni a Kárpátoktól keletre, főleg ha ilyen tempóban öletik le magukat, mint az elmúlt két és fél évben. A végén majd versenyt kell fussanak a múzeumok egy-egy kitömött példányért, hogy be tudják mutatni, mint a dodót.
Ez az ukránkodás dolog be fog szorulni Nyugat-Európába és ki fog merülni a fekete-vörös zászlós banderista autós korzózásokban Lisszabon utcáin, meg az ukrán folklórt leképező artikulálatlan utcai hőbörgésben (esetleg a másik ukrán népszokásban, az éhezésben), két generáció múlva pedig elhal és ez így lesz a legjobb.
Szerintem mi magyarok egy évezreden át nem léptük át a 20 milliós lélekszámot, sokszor a töredéke volt, de itt vagyunk.
Túléltük a tatárjárást, a törököt, a kihalt területek számtalan népességpótlását más népekkel.
Olyan rémlik valami blogról, hogy volt olyan időszak a budai oldalon, hogy többen beszéltek németül, mint magyarul...

A vezetékneveink jelentős része mai napig Német, Horváth, Szerb, Sváb, Cseh, Tóth, Oláh, Lengyel, Orosz, meg a bánat tudja...
(Mondjuk Ukránról nem tudok...)
Ezek a népek asszimilálódtak, a történelmi tudatunk pedig kollektíve magyar.
Az is igaz, hogy számtalan népnév, néptudat meg eltűnt, ahogy a nevük is már csupán a történelmi atlaszokon, meg könyvtárak elfeledett könyveiben szerepel...

A több tíz milliós ukrán nép számossága van akkora a valós meg vélt történelmi sérelmeikkel, bosszútudatukkal, hogy kitartson - ha nem is ezer évig, de kitudja, hogy meddig?
Akár kettőnél jóval több nemzedéken át is.
Addig pedig hordani fogják a békétlenség izzó parazsát, aminek mindig lesz célpontja; az egész világra haragudni fognak.
Sok nép úgy került konfliktusba, szenvedett és netán szenvedett is ki a történelem folyamán, hogy nem tehetett róla; egyszerűen csak útjába került egy leigázó, kiirtó népnek/hatalomnak.

Nem vádaskodásképpen, de van olyan történelmi szál - lassan több is -, amikor ukránok viszont nem (sem) érezték, hogy kik a bajkeverők, kik azok, akik maguk előtt tartott bokszzsáknak tudták használni őket, úgy, hogy ráadásul még öntudatosan fel is vállalták ezt a szerepet.
Nekik valamiért ilyen szerepet is kiosztott a sors.
 
  • Tetszik
Reactions: ghostrider and PPP

GI83

Well-Known Member
2022. március 13.
1 796
14 629
113
Azoknak a szülőknek, gyerekeknek, feleségének, akiknek meghalt a párja, gyereke, apja, teljesen mindegy, hogy te civil nek nevezed vagy katonának. Az áldozatokat felesleges civilekre és katonákra osztani, ha abból a megközelítésből gondolkodsz, hogy mennyire lesz orosz, vagy épp ukránellenes a népesség. Ilyen szempontból az összes áldozat számít! És igazából minden szempontból számít!!! Annyi a halott, hogy a mostani népesség, több generációra beégetett gyűlölettel fog tekinteni az oroszok ra!

Németország mennyire lett usa ellenes?
Pitizve bármit végrehajtanak a gazdájuknak, saját kárukon is, közben szégyenlik magukat.

Van pozitív példa, pl csecsen orosz viszony.
De egészen extrém negatív példák is, usa kontra közel kelet vagy izrael/usa palesztina.

Ne feltétlen az usa kudarcaiból indulj ki.
Nem törvényszerű a dolog, hogy évszázadig forradalmi helyzet lesz.

Zeig megelőzött, tökéletesen leírta.