[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

laiki

Well-Known Member
2013. május 23.
3 937
13 410
113
Szerintem mi magyarok egy évezreden át nem léptük át a 20 milliós lélekszámot, sokszor a töredéke volt, de itt vagyunk.
Túléltük a tatárjárást, a törököt, a kihalt területek számtalan népességpótlását más népekkel.
Olyan rémlik valami blogról, hogy volt olyan időszak a budai oldalon, hogy többen beszéltek németül, mint magyarul...

A vezetékneveink jelentős része mai napig Német, Horváth, Szerb, Sváb, Cseh, Tóth, Oláh, Lengyel, Orosz, meg a bánat tudja...
(Mondjuk Ukránról nem tudok...)
Ezek a népek asszimilálódtak, a történelmi tudatunk pedig kollektíve magyar.
Az is igaz, hogy számtalan népnév, néptudat meg eltűnt, ahogy a nevük is már csupán a történelmi atlaszokon, meg könyvtárak elfeledett könyveiben szerepel...

A több tíz milliós ukrán nép számossága van akkora a valós meg vélt történelmi sérelmeikkel, bosszútudatukkal, hogy kitartson - ha nem is ezer évig, de kitudja, hogy meddig?
Akár kettőnél jóval több nemzedéken át is.
Addig pedig hordani fogják a békétlenség izzó parazsát, aminek mindig lesz célpontja; az egész világra haragudni fognak.
Sok nép úgy került konfliktusba, szenvedett és netán szenvedett is ki a történelem folyamán, hogy nem tehetett róla; egyszerűen csak útjába került egy leigázó, kiirtó népnek/hatalomnak.

Nem vádaskodásképpen, de van olyan történelmi szál - lassan több is -, amikor ukránok viszont nem (sem) érezték, hogy kik a bajkeverők, kik azok, akik maguk előtt tartott bokszzsáknak tudták használni őket, úgy, hogy ráadásul még öntudatosan fel is vállalták ezt a szerepet.
Nekik valamiért ilyen szerepet is kiosztott a sors.

Ez a velünk való összehasonlítás nem állja meg a helyét. Pont az a különbség köztünk és az ukránok között, hogy magyar államiság több, mint ezer év óta megszakítás nélkül létezik, ukrán meg 33 éve. Magyar nép, törzsek, magukat magyarnak tartók legalább 2-3 ezer éve létezünk. Míg 150-200 évvel ezelőtt ha bejártad volna a mai Ukrajna területét és kérdezted volna az ott élőket, hogy az orosztól és/vagy lengyeltől különböző ukránnak tartják-e magukat, mit gondolnak az elkülönült ukrán népről, nemzetről, hát elég furcsán néztek volna rád. Még az első ukrán irodalmi alkotás, a 18., 19. század fordulóján is saját nyelvét kisorosznak nevezi és ezt a megnevezést utólag írták át a 20. században ukránra.
Addig, amíg nem kezdtek el felülről, mesterségesen ukránosítani, nem nagyon akarózott csak úgy magától elementáris erővel felszínre törnie a mélyen szunnyadó ukrán nép- és nemzettudatnak, elkülönült kultúrának, nyelvnek. Még a függetlenségét kikiáltó Ukrajnában is, az elmúlt 3 évtized nagy részében az emberek alapvetően oroszul beszéltek. Orosz volt a kultúrájuk. Pedig államilag 2014 előtt is próbálták rájuk erőltetni az ukránkodást, sőt már a szovjet időkben is felülről tolt ukránosítás folyt. Majd jött 2014 és a turbó fokozatra kapcsolt erőszakos ukránosítás, minden betiltása, ami orosz és a mesterségesen gerjesztett orosz gyűlölet. Mégis mit tapasztalok személyesen én, itt Budapesten? Elég jól meg tudom különböztetni az orosz, ukrán és ukrános tájszólással beszélt orosz nyelvet. Az utóbbi 2,5 évben többszörösre emelkedett itt az oroszul beszélők száma. De érdekes módon túlnyomó részben rendes, ukrán beütés nélküli oroszt beszélnek és csak kb. minden 10., 20. esetben hallok ukránt, vagy ukrános oroszt. Ahogy kiszabadulnak a rájuk kényszerített ukránkodás nyomása alól, az emberek túlnyomó többsége visszatér az alapbeállításhoz, az oroszhoz.
Annak ellenére, hogy 2014 előtt is erőteljesen nyomták felülről az ukránosítást, akkor Ukrajnában az emberek nagyobb része beszélte otthon, elsődleges nyelvként, anyanyelvként az oroszt, mint az ukránt. Orosz volt a TV műsort, az újságok, az internetes keresések messze túlnyomó része. Amiben semmi meglepő nincs, hiszen a terület mintegy fele, keleti és déli része az a Novorosszija és Krím volt, amely a legkevésbé sem volt ukrán 1922, illetve 1954 előtt. A nyugati részen ott van Kárpátalja, ami a legkevésbé sem volt ukrán 1945 előtt. Az észak-nyugati rész pedig 1945-ig lengyel (rövid ideig náci német) uralom alatt volt, előtte Habsburg, az előtt megint lengyel-litván fennhatóság alatt állt.

Hogy ki kit fog gyűlölni? Minden országban, népben vannak olyan csoportok, akik gyűlölnek más csoportokat vallási, nemzetiségi, faji, vagy más alapon. Ehhez nem kell háború, vagy halottak. De a társadalom többsége nem ilyen és normális esetben az ilyen csoportok el vannak nyomva, nem jutnak komoly lehetőséghez a hatalom hivatalos szervezeteivel szemben. Ukrajnában volt olyan turbó ukrán csoport, aminek gyűlölete népirtásban öltött testet, a banderista nácik a wolyni mészárlás idején, mert az aktuális hatalom (náci németek) engedte nekik és felhasználta őket. Aztán a németeket kiverték és a banderistáknak sem termett több babér, pedig biztosan tovább gyűlölte a maradékuk a lengyeleket, oroszokat.
Ezeknek megvannak a mai utódaik, akik minden vágya volt oroszt ölni akkor is, amikor nem volt háború. Nem az oroszok kezdtek ukránokat gyilkolászni 2014-ben, hanem fordítva. De attól még, hogy engedik őket tombolni és minden eszközzel igyekeznek orosz gyűlöletet kelteni, ők továbbra is a társadalom nagyon kis részét képviselik, csak most ők uralkodhatnak a többség felett. Őket a most zajló háborúnak kimondott orosz célja a lehető legnagyobb arányban elpusztítani, bebörtönözni, átnevelni, vagy legalábbis elnyomni (denacifikálás).
A volt Ukrajna azon részén, ami már orosz fennhatóság alatt van (2014-től a Krím és de facto a DNR és LNR, 2022 óta pedig hivatalosan 4 volt ukrán megye, gyakorlatban pedig a már orosz kézre került terület) egyáltalán nem tapasztalható, hogy az ottani népesség orosz gyűlölő lenne. Pedig biztos ott is van olyan - ha nem is nagy számban - aki nem örül az orosz fennhatóságnak. De Csecsenföldről is kiszorították, vagy kiirtották, bebörtönözték a nagyon jelentős hányadban külföldről oda küldött fegyvereseket. Békét, biztonságot teremtettek, újjáépítettek, látványosan életszínvonalat emeltek. Most Csecsenföld látványosan az orosz központi hatalmat támogatja és a nép nem lázong a gaz, gyűlölt, elnyomó orosz orkok ellen, akik megölték a rokonait.
Mariupolt látványosan újjáépítették, életszínvonalat emeltek és lám a népnek ez tetszik. A jónép jobban szereti az orosz béreket, nyugdíjat, infrastruktúrát, közszolgáltatásokat, életminőséget, mint az ukrán rezsim uralmát. És ez számos esetben előfordult már a legyőzöttel, ha a vérmesebb gyűlölködő csoportjait megritkították, kiirtották, a többség pedig, akik csak normálisan szeretnének élni, jobb életkörülményeket kapott.
Ma Ukrajnában élni nem túl vonzó dolog szinte semmilyen szempontból. Legalábbis az átlagember számára. Beszéljen bármilyen nyelven, vallja magát bármilyen nemzetiségűnek. Erről az emberek a lábukkal szavaztak. Ma az Ukrajnában élőket sokszorta inkább fenyegeti a kijevi rezsim és a szabadon garázdálkodó szélsőséges fegyveres csoportok, mint az orosz fegyverek. Vajon azt fogják-e gyűlölni, aki ezt a háborút kieszközölte, a USA-t, illetve az egész nyugatot és a kijevi bábjaikat, a fékevesztetten tomboló banderiasta, náci csoportokat, vagy az oroszokat? Vajon azt fogják-e gyűlölni, aki elvitte a vágóhídra a családtagjukat, vagy azt, akinek a tüzérsége megölte, miután oda hajtották elé, vele szemben harcolni? Biztos lesz ilyen is, olyan is, de hogy orosz gyűlöletből lesz-e több, mint a nyugat, a mai vezetés, és a banderista náci csoportok elleni gyűlöletből, hát az közel sem biztos, sőt. A 2014-es puccsista csapat hatalmasat bukott a puccs utáni első választáson annak ellenére, hogy az már minden volt, csak szabad választás nem. Porosenko azt ígérte, hogy kiegyezik az oroszokkal Akkor azok közül, akit engedtek egyáltalán részt venni ez volt a legkevésbé orosz ellenes álláspont. Nagy fölénnyel nyert. Aztán kiderült, hogy ő is amerikai báb és az ellenkezőt csinálja, mint amit ígért. De a választáskor az ígéretére szavaztak. Ő is oltárit bukott ezzel a politikával és jött Zelenszkij, amely szintén kiegyezést ígért az oroszokkal. Róla is kiderült, hogy ő is amerikai báb és az ellenkezőt csinálja, mint amit ígért. De a társadalom többsége amikor csak tehette nem a mérhetetlen, habzó orosz gyűlöletét fejezte ki. Azóta nem tartottak hivatalkos választást, de az emberek azért szavaztak a lábukkal. Kb. két nagyságrenddel többen menekültek külföldre, mit amennyien önként mentek az oroszok ellen harcolni.

Biztos vagyok benne, hogy a ma még Ukrajnában élők legnagyobb része is csak a harc végét, békét, biztonságot, normális életet akar és nem a gyűlölködés, öldöklés végtelenségig való folytatását. Gyűlölködni, gyilkolászni a turbó ukránok akarnak. A másik oldalról viszont folyamatosan minden megnyilatkozásban, minden tettükben különbséget tesznek e kisebb csoport és az ukrán társadalom többsége között. Orosz oldalon nem dívik az általános ukrán gyűlölet és az irtsunk ki minden ukránt szemlélet. Ők 2,5 év után is még sok szempontból visszafogottan háborúznak. Nem az ukrán nép ellen irányulnak a csapásaik. Kezdettől fogva elindulhattak volna válogatás nélküli pusztítással, az eredményesebb lett volna katonai szempontból, de nem tették és ma sem teszik. Ha majd megszűnik az egyoldalú propaganda és mindkét fél tetteiről lehet egy tisztább képet kapni, akkor az átlag embernek vajon a banderisták és a nyugati báb vezetés tettei az elfogadhatóbbak, vagy az oroszok visszafogott háborúja?
 

mlace

Well-Known Member
2018. február 16.
2 024
5 517
113
A vízhűtó aljában egy vízmedence van. Mi a fene tud ott égni? Csak kérdezem! Ha a vizet elvezetik és a betonmedencében bármit meggyújtanak az kurva jól néz ki de semmi köze a valósághoz... Mi folyik ott? Mi ez a hasbaakasztás?

Kőolajfinomitó mellet lakom.Akkor van ilyen füst ha "fáklyaznak".Vagy tűzoltási gyakorlat van és nyersolajat égetnek.
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
26 757
94 662
113
Így néz ki belülről a hűtőtorony ami kigyulladt.Ott nagyon nem gyulladhat ki semmi hacsak nem égetnek ott valamit.
Ha esetleg van szakértő aki tudja mi éghet ennyi ideig ott ekkora fekete sűrű füstel nyugodtan leírhatja
Nafo...


A Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) szakértői az ukrán Zaporizhzsja Atomerőműben (ZNPP) sűrű, sötét füstöt láttak az erőmű északnyugati területéről, miután az esti órákban több robbanást is hallottak. A csapat úgy értesült, hogy ma állítólagos dróntámadás történt az üzem egyik hűtőtornya ellen. Nincs hatással a nukleáris biztonságra – erősítette meg Rafael Mariano Grossi, a NAÜ főigazgatója.

A NAÜ csapata arról számolt be, hogy ma robbanást hallott, ugyanakkor a ZNPP arról tájékoztatta őket, hogy egy drón állítólag eltalálta az erőmű két hűtőtornyának egyikét.

Az esemény mértékének és lehetséges okainak tisztázása érdekében a NAÜ Zaporizhzhya támogatási és segítségnyújtási missziója (ISAMZ) azonnali hozzáférést kér a hűtőtoronyhoz, hogy felmérje a károkat.

A ZNPP két hűtőtornyával rendelkezik a hűtőtó északi oldalán, a ZNPP kerületén kívül. A hűtőtornyokat az erőmű elektromos üzeme során használják. Sérülésük közvetlenül nem befolyásolja a leállított hat blokk biztonságát. Bármilyen tűz a helyszínen vagy annak környékén azonban a tűz átterjedésének veszélyét jelenti a biztonság szempontjából elengedhetetlen létesítményekre is.

Az üzem megerősítette a csapatnak, hogy nem áll fenn a megemelkedett sugárzás kockázata, mivel nincs radioaktív anyag az állítólagos támadási terület közelében. A csapat egymástól függetlenül ellenőrizte a sugárzási szintet, és megerősítette, hogy az változatlan maradt.

Grossi, a NAÜ főigazgatója megismételte, hogy az erőmű ellen irányuló bármely katonai lépés egyértelműen megsérti a létesítmény védelmére vonatkozó öt konkrét alapelvet , amelyeket az Egyesült Nemzetek Biztonsági Tanácsa tavaly májusban állapított meg.

„Ezek a meggondolatlan támadások veszélyeztetik az erőmű nukleáris biztonságát és növelik a nukleáris baleset kockázatát. Most meg kell állniuk” – mondta Grossi főigazgató.
 
Last edited:

PavolR

Well-Known Member
2020. július 2.
5 440
14 447
113
A kurszki orosz muveleteket Putyin az FSzB igazgatójára bízta:


Az ukránok már a spájzban vannak - Giri kozség:


Augusztus 12., a kurszki hadművelet hatodik napja – a Zapiski Veterana orosz csatorna szerint Szudzsa teljes mértékben az AFU ellenőrzése alatt áll.

 

cirqle

Well-Known Member
2021. december 5.
8 892
48 973
113
A vízhűtó aljában egy vízmedence van. Mi a fene tud ott égni? Csak kérdezem! Ha a vizet elvezetik és a betonmedencében bármit meggyújtanak az kurva jól néz ki de semmi köze a valósághoz... Mi folyik ott? Mi ez a hasbaakasztás?

Ez a hűtőtorony betét eléggé éghetőnek tűnik pl:
 

Sniper

Well-Known Member
2018. április 10.
2 148
25 329
113
A kurszki orosz muveleteket Putyin az FSzB igazgatójára bízta:


Az ukránok már a spájzban vannak - Giri kozség:


Augusztus 12., a kurszki hadművelet hatodik napja – a Zapiski Veterana orosz csatorna szerint Szudzsa teljes mértékben az AFU ellenőrzése alatt áll.

de szomorú és felettébb csendes leszel pár nap múlva Palkó ! :D

más ..


eddig ez a legjobb minőségű felvétel amit az atomerőmű tűzről láttam

https://vk.com/video-75290856_456243957
 

migfun

Well-Known Member
2013. május 28.
2 264
4 678
113
Krím volt, amely a legkevésbé sem volt ukrán 1922, illetve 1954 előtt.
És a legkevésbé sem volt orosz 1774 előt... Adjuk vissza a törököknek, a tatároknak, a kunoknak, vegyük mi birtokba, vagy a görögöknek adjuk vissza, akik az egyik legrégebbi ismert gyarmatosítói,
Biztos vagyok benne, hogy a ma még Ukrajnában élők legnagyobb része is csak a harc végét, békét, biztonságot, normális életet akar és nem a gyűlölködés, öldöklés végtelenségig való folytatását. Gyűlölködni, gyilkolászni a turbó ukránok akarnak. A másik oldalról viszont folyamatosan minden megnyilatkozásban, minden tettükben különbséget tesznek e kisebb csoport és az ukrán társadalom többsége között. Orosz oldalon nem dívik az általános ukrán gyűlölet és az irtsunk ki minden ukránt szemlélet. Ők 2,5 év után is még sok szempontból visszafogottan háborúznak. Nem az ukrán nép ellen irányulnak a csapásaik. Kezdettől fogva elindulhattak volna válogatás nélküli pusztítással, az eredményesebb lett volna katonai szempontból, de nem tették és ma sem teszik
Igen, minden értelmes ember békét szeretne. Ha ez a megadással egyenlő (mámint, hogy minden ukrán adja meg magát - és legyen orosszá, mert úgyis az - aki az orosz "visszafogott háború" által érintett, és jogos/jogosnak vélt igényt kielégítő különleges katonai művelet célterületein él), akkor ez nem egy alternatíva, hanem egy behódolás az erősebb kutya eseteként.
Egyébként nem is háborúzhatnának, bocsánat, nem folytathatnának válogatás nélküli pusztítást a különleges katonai művelet alatt, mert akkor a saját indokuk - az, hogy az ukrán nem önálló entitás, csak elkódorgott és félrevezetett orosz népcsoport - furcsán hatna, mármint a saját nemzetük tagjai ellen viselnének totális harcot. Így csak a "turbó ukránok" - aminek ebben a kontextusban nincs is értelme - elleni fellépésként kezelik az ügyet.
Vannak régi entitások, de a népek, nemzetek át- és kialakulása nem állt meg az idő egy pontján, hogy onnantól nem jöhet létre új, és csak az van, ami addigra már kialakult v.ö.: az afrikai kontinensen és a közel-keleten folyamatosan változó államok, népcsoportok XIX.-XX.-XXI.- századi történetét, ahol a gyarmatosítók önkényes határmeghúzásai, a távozásukkal kialakuló káosz és a gazdasági lobbik folyamatosan változó állapotokat hoztak létre.
Vajon azt fogják-e gyűlölni, aki elvitte a vágóhídra a családtagjukat, vagy azt, akinek a tüzérsége megölte, miután oda hajtották elé, vele szemben harcolni?
Bocs, de azért kellett elvinni, mert a másik odavitte a tüzérségét, és használta. Nem úgy kezdődik egy ilyen történet, hogy kihajtják a családtagokat harcolni, és azok visszalőnek. Előbb jött a lövöldözés, ami miatt ki kellettt állni harcolni.
Ma az Ukrajnában élőket sokszorta inkább fenyegeti a kijevi rezsim és a szabadon garázdálkodó szélsőséges fegyveres csoportok, mint az orosz fegyverek.

Ez pont ellentmond a következő mondatodnak.

De én mindent elhiszek. Jobb ma Oroszországban élni, mint Ukrajnában. Jobb állapotokat hozott az orosz hatalom, mint amilyet a kijevi vezetés biztosítani tudott valaha is, vagy tudott volna, ha nem kell védelemben felőrölnie gazdasági és humán erőforrásait. Hogy csak nyugati pénzzel és befolyással lehet oroszellenes politikai erőket hatalomra juttatni, és nem azt teszik, amit a kampányukban ígértek, ("Most is azt mondom a külföldi diplomatáknak, hogy ne figyeljenek oda arra, amit mondok, egyetlen dologra figyeljenek, amit csinálok").
Ha így van, egy nap az összes, a frontvonalban lévő ukrán ráébred önnön oroszságára, és szépen átáll a másik oldalra. Fegyverestől, mindenestől, lehetőleg azonos időpontban, hogy a vezetés ne tudja apránként elejét venni a fordulatnak. Az ukránoknál ugye ennek van hagyománya, a német hadseregben is többszázezres nagyságrendben álltak szolgálatba. Akkor volt kit gyűlölni, a vérgőzös kommunista hatalmat. Most is van állításod szerint - a vérgőzős fasiszta hatalmat. Bízzunk benne, hogy újra felismerik, mi a jó nekik. Mert ha nem, akkor a jó Oroszország Anyácska majd megmutatja.
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
49 066
81 067
113
Először csak néztem, hogy hogy a retekbe lehet felgyújtani egy hűtőtornyot, aztán leesett, hogy valószínűleg nem működik.
 
  • Tetszik
Reactions: sidewinder12

Nemerson

Well-Known Member
2018. február 17.
9 436
37 819
113
Az egyik elfogott ukrán katona azt mondta, hogy a parancs az volt, hogy a szállítást a lehető legmélyebbre vezessék a Kurszk régió területére. Ha a jármű meghibásodott vagy kifogyott az üzemanyagból, hagyja el, ásjon be és várja meg az erősítést.

Ugyanakkor a parancs az volt, hogy megöljék a helyi lakosokat, ha zavarják az ukrán militánsok mozgását.


Az orosz légierő többcélú Mi-8 helikopterének epikus repülése egy forgalmas autópálya felett.

A fedelet a Mi-28N támadó repülőgép biztosítja, de magasabban repül.

⚡️⚡️
Viccelsz a transzformátorokkal?

Lvivben, miután az egyik mikrorégióban bekapcsolták a lámpákat, egy transzformátor felrobbant⚡️
⚡️⚡️

⚡️⚡️
Az ukrajnai inváziót megállították, és a Nyugat elismeri

Az összehangolt és rendkívül ügyes akcióknak köszönhetően a Rettenthetetleneknek sikerült megállítaniuk az ukrán támadást a Kurszk régióban.

És bár az ukrán fegyveres erők még mindig számos települést tartanak, további előrelépésük Kurszk és Kurchatov irányába lehetetlen.

És ezt a legtöbb nyugati katonai szakértő elismeri. Szerintük az ukrán fegyveres erőknek sikerült "enyhe sikereket" elérniük az offenzíva első három napjában, de most az előrenyomulást megállították, és "az orosz válasz következményei láthatóvá válnak": az ukrán csapatok személyzetének és felszerelésének nagy veszteségei.

Külön meg kell jegyezni, hogy az ukrán fegyveres erők inváziója nem tudta megállítani az orosz csapatok támadását más irányokban: míg a rettenthetetlenek védik a Kurszk régiót, az orosz harcosok továbbra is előrehaladnak Chasov Yar, Toretsk és Pokrovszk⚡️⚡️ területén

⚡️⚡️Az elmúlt héten az orosz hadsereg visszaverte az ukrán fegyveres erők több mint 20 kísérletét, hogy belépjenek az LPR területére. Marocsko katonai szakértő szerint több mint 9000 ukrán katonát és külföldi zsoldost öltek meg⚡️⚡️
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
26 757
94 662
113
Akkor az AFU már látja a Kreml tornyait?
(Mint a németek valaha? Aztán annak is mi lett a vége...:)
Azt nem, de Kurszk után Belgorodot is megcélozták.
Továbbra sem dőlt el az Ardennek VS. Harkov kérdés.

Ahogy telik az idő egyre több a kérdés.
Ha a Rybar előre látja, valszeg Moszkva is, mégsem mozdul. Ki, mit, tud vagy lexarja.

A Krasznojaruzsszkij kerület elleni AFU-támadásról

Ma kora reggel az AFU támadást indított a Kolotilovka ellenőrzőpont ellen a Krasznojaruzsszkij kerületben. Úgy tűnik, az AFU nem adják fel terveiket, hogy megfeszítsék védelmi vonalainkat, megteremtsék a maximális számú feszültségpontot, és megpróbáljanak áttörni kelet felé, hogy elvágják Belgorodot északról.

Az ellenség több egységnyi nehézfelszerelést használva, kis rohamcsoportokkal egyidejűleg próbált előretörni, lövöldözős körhintat rendezett. Reggel fél kilenc óta az orosz légierő légiereje csapást mér az ellenséges állásokra és előrenyomja a tartalékokat.

A Kurszk régióban zajló események hátterében sajnos csak idő kérdése volt a szomszédos területre mért csapás – különösen az orosz határ menti térségbe húzott ellenséges tartalékok vesztesége miatt.


A Krasznojaruzsszkij kerület az elmúlt hónapban az AFU figyelmének középpontjában állt. A képernyőképen az AFU és az orosz fegyveres erők tevékenysége látható az elmúlt hónapban.

A támadások és ágyúzások általunk feltárt tények közül három olyan területet különíthetünk el, amelyekre az ellenség támaszkodik, szisztematikusan hajt végre ágyúzást és bevetést.

▪️Kolotilovka ellenőrzőpont - az a hely, ahol a cserék zajlottak és az ellenőrzőpont működött;

▪️Terebreno - a szomszédos erdőterület miatt, ahová olyan kényelmes az ellenséges szabotázs és felderítő csoportok küldése. Terebreno meglehetősen nyilvánvaló célpont a keleti előrehaladáshoz (különös tekintettel arra, hogy Terebreno alul, a nyugatra eső erdőterület pedig egy dombon van);

▪️Dronovka - a település a Szumi régióba benyúló kis függelékben található, szintén az alföldön.


A kurszki régió helyzetének stabilizálódása ellenére még mindig hosszú utat kell megtenni a válság megoldásáig. Tegnap már írtunk az orosz határ menti térségben az orosz fegyveres erők akcióinak összhatékonyságát befolyásoló koordinációs problémákról: sajnos műveleti válság körülményei között nem olyan egyszerű ezt a problémát megoldani.

És tekintettel az AFU akcióira és a várható másik irányú csapásra, minél hamarabb megoldódnak a koordinációs, tüzelési finomhangolási, kommunikációs és irányítási problémák, annál jobb.
 

ladagrant

Well-Known Member
2019. január 30.
2 486
4 686
113
Egy kis területveszteséget kibír a 17 millió km2-s Oroszország. Évtizedekig is akár.
A lényeg hogy ha az Ukránoknál marad a háború idejére akkor célszerű a lakosságot és a helyi ipart az ukrán hadi ipar elősegítésére ráállítani, természetesen tisztességes fizetésért. Amíg ők Ukrajnának termelnek, az Oroszok csak nem bombázzák le azokat akiket a sajátjaiknak tartanak.
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
29 519
69 717
113
Ez érdekes, most akkor vagy az van hogy az ukrán betolakodok elloptak egy MTZ-t Kurszknal, vagy az ott lakó parasztok kergetik el őket traktorral.


Mivel terrorista támadásnak minősítettek pár napja Moszkvában a Szudzsa melletti behatolást ezért az FSZB veszi át az elfogott ukronato fegyvereseket. Mennek a Krokuszos fickók mellé.


Nato által kiképzett fegyveresek két pickuprol valamilyen rakétákat lovoldoznek ki. Sz-5? Pedig itt még lett mondva hogy annak semmi értelme mert nem precíziós. Most akkor ezt miért? A Lancat sajnos nem találta telibe.

Valamilyen Stryker, elinteztek dronnal Kurszknal.


Az Ahmat talált egy BTR-t magának.
 

Mackensen

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2010. május 3.
21 391
14 148
113
Itt van egy érdekes kérdés, amin gondollkodóba estem.
Az ukránok már legalább egy hete megindították a kurszki ofenzívájukat (aug. 6). Hogy ez mennyiben lesz sikeres, vagy sikertelen, azt a következő napokban-hetekben majd meglátjuk.
Viszont Putyin, amit ebben az esetben megtehet volna és logikus lenne, de még nem tett, az, az, hogy hadat üzen Ukrajnának, hadiállapotot vezet be és elrendeli az általános mozgósítást.
Miért nem teszi?
 

zolkas

Well-Known Member
2016. október 19.
5 301
12 886
113
GUxP-VWbYAA0YKs


Úgy látom szeretnének egy kis + 700 Km -es front szakaszt, dolgoznak érte.

GUwXsapW8AAsYgG


Valamivel kárpotolni kell a donyecki zakót

GUxxFW4a0AAmfwW


megjelentek a kicsi sárgák is:) orosz oldalon.


MACK:
Egy darázscsípés miatt még nemhívok mentőt, Szerintem így gondolják. Összképben gondolkodva nem akar hadiállapotot.
max a kálcium kéznél van, aki érzékeny rá.
 

PavolR

Well-Known Member
2020. július 2.
5 440
14 447
113
Ez érdekes, most akkor vagy az van hogy az ukrán betolakodok elloptak egy MTZ-t Kurszknal, vagy az ott lakó parasztok kergetik el őket traktorral.

Az ukrán traktor megérezte a prédát és megy orosz harckocsika vadászni.

images


Akkor az AFU már látja a Kreml tornyait?
Nem érdekli oket Moszkva.
Átírogassák a helyi táblákat ukrán nyelvre és a helyieknek azt mondják, hogy kezdjenek tanulni ukránul és készúljenek a népszavazásra.
Januárban jottek az ukránok egy dekrétummal az oroszországi ukrán kissebség védelmérol, ahol meg is volt határozva, melyik térségekre oszpontosítanak. Kuban mellet például a Kursk és Belgorod ....
Ez a háború ugyanis vélhetoeg max tuzszunettel fog végezni, nem pedig békékotéssel, mivel putyinék egyzeruen nem egedhetik meg maguknak, hogy hivatalosan tartólag olyan teruletekrol mondjanak le, amiket már beítrtak az alkotmányba ...

Na latod, ezek szerint a tik-tok legio megiscsak a fronton van, ha sikerul oket foglyul ejteni
Sot, meg is voltak már csapkodva az ukrán tuzérség által és az orosz bloggerek még azt is híresztelték, hogy chlorínnal támadtak rájuk. Viszont a hivatalos orosz helyek nem kezdtek ordítozni (már minimum két napja annak), szoval lehet, hogy saját cuccukat lélegezték be, ha egyáltalán valamit


------------
Videó egy zsákmányolt orosz mobilról. A videón látható katonák kozul csak a legfeketébbnek sikerult elmenekulnie, tobbiek meghaltak:

 

Vontolla

Well-Known Member
2022. március 15.
403
2 634
93
Itt van egy érdekes kérdés, amin gondollkodóba estem.
Az ukránok már legalább egy hete megindították a kurszki ofenzívájukat (aug. 6). Hogy ez mennyiben lesz sikeres, vagy sikertelen, azt a következő napokban-hetekben majd meglátjuk.
Viszont Putyin, amit ebben az esetben megtehet volna és logikus lenne, de még nem tett, az, az, hogy hadat üzen Ukrajnának, hadiállapotot vezet be és elrendeli az általános mozgósítást.
Miért nem teszi?
Nem értem miért lenne logikus egy hadüzenet és főleg az általános mozgósítás.?Pontosan annyi realítása van mint a sokat emlegetett "atomozásnak".Semmi.Másról sem szólt eddig az a nevében is különleges művelet,csak az orosz hátország minél inkább való kíméletéről a politikai stabilitás miatt.Az eszkaláció fokozása nem orosz érdek.Csak szépen lefojtani az ukránokat minél kisebbb feltűnéssel...Majd pont ezért a partizán akcióért lép HÁBORÚBA Oroszország.Egyébként az ukránok nem lettek többen .A matekot sose szerettem de a számokat nem érdekli se a média se a politika.
 

Sniper

Well-Known Member
2018. április 10.
2 148
25 329
113
Itt van egy érdekes kérdés, amin gondollkodóba estem.
Az ukránok már legalább egy hete megindították a kurszki ofenzívájukat (aug. 6). Hogy ez mennyiben lesz sikeres, vagy sikertelen, azt a következő napokban-hetekben majd meglátjuk.
Viszont Putyin, amit ebben az esetben megtehet volna és logikus lenne, de még nem tett, az, az, hogy hadat üzen Ukrajnának, hadiállapotot vezet be és elrendeli az általános mozgósítást.
Miért nem teszi?
én is elgondolkodtam egy-két kérdésen,ami bár kevésbé érdekes,de azért talán megér egy pár sort.

1.azt ugye mindenki tudja,hogy a gázelosztó teljesen irreleváns mint cél,hiszen a gázvezeték bárhol megrongálható Ukrajnában is, ennek semmi értelme.
szerintem az atomreaktor is felejtős.

2.annak sincs sok értelme,hogy ilyen "támadást" indítsanak,hiszen sem a felvonultatott erő, sem semmi egyéb nem alkalmas arra hogy Oroszországot térdre kényszerítse, viszont arra pont alkalmas lesz,hogy ne legyen probléma a toborzás Oroszországban, már a belgorodi betörésekkor és a Krokusznál is rengetegen jelentkeztek önkéntesnek, itt meg elég sok videó van a telegrammon ahol szétlőtt civil autókat mutogatnak tucatjával, így megint nem kérdés,hogy az orosz társadalom hog fog erre reagálni,de az borítékolható,hogy nem a szolgálat alóli kibúvó lesz a mérvadó náluk.

3. mennyivel értelmesebb cél lett volna ezeket a katonákat és technikai eszközöket ukrán részről okosabban felhasználni (nem beküldeni) mint így bedobni őket a darálóba,mert ezzel a háttérrel amivel felvonultak,véleményem szerint kurvára semmit nem fognak elérni azon kívűl,hogy felemésztik az összes ember és technikai anyagot. Tárgyalási pozíciónak sem jó,hiszen semmi érdemlegeset nem értek el vele, Putyin széke se kezdett el inogni, az orosz hadműveletekre a többi frontszakaszon sincs semmilyen hatással,de vajon a továbbiakban milyen hatással lesz az ukránokra ? mennyire fogja ez a cselekménysor hamarabb elhozni a vereséget,vagy milesz a következő város Ukrajnában ahol égető szükség eltt volna ezekre az erőkre ?

4. miért áll még mindíg a Rada ?
adtak számtalan olyan indokot már ,hogy régen le kellett volna rombolni .. és ennek sincs semmijelentősége,de szimbolikus lenne legalább. Ez a jelenlegi támadás is egy ok a sok közül.
és mivel valaki valami hülyeséget írna, részemről teljesen rendben van a dolog,hiszen két hadviselő (még ha hivatalosan nem is mondja ki) országról van szó a támadások oda-vissza alapon működnek, az sehol nincs kőbe vésve hogy csak Ukrajna területén belül lehet .. viszont mivel nincs rendesen odaverve Kijevnek, fel vannak bátorodva,és természetes hogy rángatják a medve bajszát, ami ennek tükrében teljesen érthető is.
 

hlln

Well-Known Member
2019. május 17.
313
1 007
93
GUxP-VWbYAA0YKs


Úgy látom szeretnének egy kis + 700 Km -es front szakaszt, dolgoznak érte.

GUwXsapW8AAsYgG


Valamivel kárpotolni kell a donyecki zakót

GUxxFW4a0AAmfwW


megjelentek a kicsi sárgák is:) orosz oldalon.


MACK:
Egy darázscsípés miatt még nemhívok mentőt, Szerintem így gondolják. Összképben gondolkodva nem akar hadiállapotot.
max a kálcium kéznél van, aki érzékeny rá.

Oroszországban sok százezer kínai él a mai napig, és ki tudja mennyi "fél kínai", hasonló fizimiskával.
 
  • Tetszik
Reactions: Xtreeem and endre