[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

Faboo78

Well-Known Member
2018. január 4.
273
1 092
93
Remélem leszereltél már, hogy így beszélsz/írsz a hazámról. Mert az hogy mit írsz mondjuk Orbánról az engem nem érdekel, de a banánköztársaságozás után ha rajtam múlna te sok időt nem töltenél el hivatásosként ebben a "banánköztársaságban" , az is biztos báttya.

Ezt egy romántól, ukrántól sem esik jól, de egy hivatásos magyar katonántól olvasni bennem cseppet megütközést kelt!!!


Hagyd, csak, ha Magyarország szerinte banánköztársaság, és ő ennek a köztársaságnak felesküdött katonája, akkor ő egy közép-európai banán... :) Kicsit zöld, kicsit satnya, de a mienk! :)

Más kérdés, hogy aki banánköztársaságnak éli meg az ittlétet, és unja a banánt, az mehet a banánköztársaságban gondosan banánköztársasági pénzen megszerzett harci tapasztalatot kamatoztatni a világba, most keleten még oldalt is lehet választani politikai irányultság, ízlés és fizetés ígéret szerint...
 

zsolti

Well-Known Member
2015. augusztus 8.
16 923
47 946
113
Nyitott kapukat döngetsz bástya! A büdös életben nem voltam hivatásos katona.
Ezzel ezt ezt a témát le is zárom, mert még az is hülyeség amiről úgy gondoltad, hogy biztosan tudod rólam. Ezekután meg miért is kéne foglalkoznom a véleményeddel?
Remélem ezzel a világnézettel már szerződésed sincs ezzel a banánköztársasággal...

Minden jót!

@Mackensen Neked meg csak annyit, mert többet nem érsz, hogy a nyilvánvalót akarod direkt tettetve a full értelmetlen hülyét moderátorként félremagyarázni, fogadatlan prókátor és védelmező vagy épp, über gáz.

Szégyen amit csinálsz jó ideje, Mr. szerkesztőségi tag.
 

Yorg

Well-Known Member
2017. április 21.
154
369
63
Itt van egy érdekes kérdés, amin gondollkodóba estem.
Az ukránok már legalább egy hete megindították a kurszki ofenzívájukat (aug. 6). Hogy ez mennyiben lesz sikeres, vagy sikertelen, azt a következő napokban-hetekben majd meglátjuk.
Viszont Putyin, amit ebben az esetben megtehet volna és logikus lenne, de még nem tett, az, az, hogy hadat üzen Ukrajnának, hadiállapotot vezet be és elrendeli az általános mozgósítást.
Miért nem teszi?
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
49 065
81 068
113
 

Nemerson

Well-Known Member
2018. február 17.
9 436
37 816
113
Egy elfogott ukrán katona azt mondta, hogy a terv az volt, hogy elérik Kurszkot és Belgorodot, majd területeket cserélnek.

Az egységet július 28-tól felkészítették a Kurszk régió elleni támadásra.

Kijelentette, hogy ez a művelet Ukrajna utolsó reménye.

Az ukrán fegyveres erők szabotőrje azt is elmondta, hogy a Kurszk régiót megtámadók sorai közé tartoznak a britek, a franciák és a lengyelek
A Belgorodi régióban lévő Bezymeno határátkelőhelyen áttörni próbáló ukrán gyalogsági és páncélozott járművek megsemmisítése.
A 120 mm-es aknavetők és az FPV drónszemélyzet közös munkája elpusztított egy BTR-60PB-t , egy Kozak-2M1 páncélozott járművet és egy gyalogsági csapatot.

Egy amerikai M1124 MaxxPro páncélozott járművet felrobbantott egy bánya a Belgorodi régió Kolotilovka ellenőrző pontja közelében. Az MRAP-ot ezt követően FPV drónok fejezték be.

Egy ukrán T-64BV megsemmisítése egy Lancet csapással a Kurszk régióban lévő Sverdlikovo határfalu szélén.
 

SilvioD

Well-Known Member
2018. december 23.
26 756
94 659
113
Az ukránok gallyra vágták a szudzsai gázelosztót .
A NAFOs csürhe ünnepel, hogy Magyarország megszívta. Csak egy vki vetette fel, ehhez elég lett volna a gázcsövet Ukrajnán belül elzárni, de ilyen logikus erveléssel nem foglalkoznak
Most hagyom hadd ünnepeljenek, aztán megírom, hogy Magyarország a teljes ellátását Ukrajnát megkerülve a Török Áramlaton el tudja látni. :cool:

Szlovákiával és Ausztriával baxtak ki mert ők használták ezt az orosz gáz behozatalára. Az árak emelkedése miatt meg mkivel.


Sztem ideje lenne tényleg picit lekapcsolni náluk a villanyt pár napra.
 

antigonosz

Well-Known Member
2013. június 30.
29 519
69 710
113
Az ukránok, oroszok, fehéroroszok, ők a kelet-szláv törzseket összefogó Kijevi Rusz leszármazottai. Az egyenesági leszármazást, genetikailag, kulturálisan, nyelvileg az ukránok jelentik inkább, az oroszok egyfajta spin-off történet. Eleve 500 évvel ezelőttig (itt ezer éves időszakról beszélnünk, ahhoz kell viszonyítani) az oroszok nem is jártak ukrán földön, ellenben az ukránok ugyanúgy ott voltak. Anno az orosz birodalom, majd a szovjet is próbálkozott oroszosítással, és mindenkit egy közös orosz identitásba belevinni, de ennek ellenére mégis többségében ukránok maradtak a térségben. Természetes volt, hogy amint szabadsághoz jutottak - legutóbb a Szovjetunió felbomlása után - államosodni, önállósódni kezdtek. Teljes joguk van önálló irány vinniük, ehhez Moszkvának nincs joga beleszólni.
500 évvel ezelőtt? Hát a franc se tudja kik éltek arra az Arany horda meg a lengyel uralom és a török alatt. Kb olyan volt a terület mint nálunk az Alföld meg a Bacska a török kivonulás után, csak ez egy jóval nagyobb terület. Épp ezért is lett hatarterulet, utkozozona a lakatlansaga miatt.
Az 1700-asevek elejéig meg csak nem is hallott senki Ukrajnából vagy lakoirol az ukránok rol, hiába állítják azt hogy Jézus is ukrán volt meg ők ástak ki a Csornije moret.
DE!
Semmi kifogásom az ellen hogy miért ne legyenek! Legyenek, hiszen vannak amerikaiak (USA) Macedonok (Macedonia) de még koszovoiak is (Koszovó) a szlovákot most hagyjuk, meg a többit. Legyen ukrán én végeztem önálló, vagy Oroszország reszekent végülis osztrák is van.
Viszont akkor legyen ruszin is! Ha ukrán lehet legyen ruszin is! Sőt még ők is darabolhatok lemkokra meg huculra, meg bojkokra.
Ja és ők miért nem lehetnek? Merthogy sosem voltak önálló nép, meg a nyelvük stb... Ugyanmar, ez csak kifogás, ha ukrán lehet lehet ruszin is, de ha lehet Koszovó akkor miért nem lehet Katalonia? A méret nem kifogás, van olyan hogy Lichtenstein, meg Monaco, meg San Marino is.
Miért lehet Ukrajna ha mondjuk Szekelyfold nem? De tartozhat az egész miattam Oroszországhoz is, végülis Szlovákiában is el 10% magyar, miért ne lehetne Oroszországban ugyanúgy 10% ukrán? 10%/10%, ha egyik lehet akkor a másik is.

Majd 3 éve hazudja különleges katonai műveletnek a háborút és szankiconálja azt aki háborúnak meri nevezni. Ugyanúgy ahogy egy közép-kelet-európai banánköztársaság vezére ő is egy a narratívának a foglya lett. Politikailag nem teheti meg. Persze mondhatjuk, hogy most változott a helyzet, hisz Oroszország nemzetközileg elismert határait lépték át az ukránok és az orosz alkotmány értelmében hadiállapotot hirdethet (kellene neki), de nem ez volt az első ilyen eset szóval eza hajó is elment.
Milyen narrativara és banankoztarsasagra gondoltál?


Mirgorod, Iskander, Szu-27 telibe.

Szedik össze Kurszk régióban a csellengo ukrán fegyvereseket.

Kurszk szintén, Szláva kokainis tank esete a Lancattal.

Ukrajna fanok ezt ne nézzek, körvadaszaton nincs ilyen teríték.
Dron lehetett?

Giri, ugye ez volt az a kóbor Sztrajker amit Pavol betett hogy már ott járnak. Szerintem valami kóbor jármű volt.
A falu szélén már bele is futott egy Btr-be ami szetlotte.



Belső kamerás felvétel Kurszknal, egy FPV elkapja az ukran/Nato MRAP-ot.
Mehetnek vissza gyalog.

Ukran reptér faklyazik közvetlen a Moldav határ mellett.
 

Vipera kapitány

Well-Known Member
2021. május 11.
947
8 210
93
Az ukránok gallyra vágták a szudzsai gázelosztót .
A NAFOs csürhe ünnepel, hogy Magyarország megszívta. Csak egy vki vetette fel, ehhez elég lett volna a gázcsövet Ukrajnán belül elzárni, de ilyen logikus erveléssel nem foglalkoznak
Most hagyom hadd ünnepeljenek, aztán megírom, hogy Magyarország a teljes ellátását Ukrajnát megkerülve a Török Áramlaton el tudja látni. :cool:

Szlovákiával és Ausztriával baxtak ki mert ők használták ezt az orosz gáz behozatalára. Az árak emelkedése miatt meg mkivel.


Sztem ideje lenne tényleg picit lekapcsolni náluk a villanyt pár napra.
"Fiam!"Isten hozott! Nem a Magyarországra értettem a MI LESZÜNK ELVÁGVA alatt, hanem az EU-ra:
Taktikailag egy jól kidolgozott oroszokra 4-5 hónapig kiható arcvesztéssel és a gázvezetékek megsemmisítésével járó katonai haditett volt (akár szándékosan hagyta nyitva a kiskaput nekik oroszország akár, ami esélyesebb figyelmetlenségből), de AMERIKAI taktika és érdekek mentén! Fegyverekért cserébe dróton rángatják az eleve általuk az oroszok ellen felhergelt ukránokat (minden gázvezetéket meg kell semmisiteni kiszolgáltatva az EU-t az USA-nak).

Ukrán érdekek alapján viszont feláldozni tízezernyi legjobban kiképzett és tapasztalt embert, hogy az ellenség 17 100 000 négyzetkm-ből elfoglaljanak kb. 10 napara 80-at és egy a még számukra is fontos gázlétesitményt megsemmisítsenek és ezzel még magukra húzva a 150 milliós orosz közvéleményt ("honvédő háború")...ez olyan lesz mint a német ellentámadás az ardenneki ütközetnél. Az előző ukrán garnitúra nem támogatta ezt olyan lelkesen, hanem mégtöbb embert besorozva mélyebb védelmi vonal kialakítását és áttörést átkarolást elérni mint 2023 nyarán. Ez hatalmas kockázat,mert ha elakad megáll leverik (100%), annak súlyos következményei lesznek ukrán oldalon. Csak mi leszünk minden gáztól elvágva Amerika örömére.

...Na! Most már, hogy ezen is túlvagyunk beszéljünk a taktikai atomtöltet hosszú és rövid távú elrettentő hatásáról és politikai hozadékáról. Mivel attól, hogy nem beszélünk róla homokba dugott fejjel még egy racionális, számba vehető lehetőség és a valószínűsége folyamatosan nő. Felhivnám a mélyentisztelt utazóközönség figyelmét, hogy 2022-ben felszálltunk egy olyan vonatra, amelynek a állomásai háboru kiprovokálása, eszkalálása, több ország belerángatása, nato-orosz konfliktus, nukleáris eszköz (atomerőmű, taktikai atom) végállomása a több atomtöltet. És...Ha-Hóóó!!! Ébresztő!
"A Nato csapatok oroszország területén harcolnak" állomást már a múlt héten ELHAGYTUK!!! Ukránok mellett britek, franciák, lengyelek, amerikaiak írtják a ruszkit Nato fegyverekkel orosz földön!
Ugye a sorban közvetlenül előtte álló FAB pár napja nem hozta meg a várt eredményt. Most minden azon múlik, hogy az orosz közvélemény gyomra mennyire venné be ezt honvédő erőt mutató tökös csapásként, vagy Putyin mennyire hidegvérű és türelmes, vagy beszari esetleg tökös kemény gyerek (mindkettő opció elé lehet mindegyik jelzőt illeszteni).
Komolyan ez az egész annyira erre megy ki (atomerőmű, atomtöltet) annyira dróton húzott logikai szálon futó történet, hogy csak azt kell kikövetkeztetni, hogy az oroszok átlátnak-e az angolszász stratégián. Rövid távon Oroszországnak kedvezne és még a saját területén is történne az orosz "háborús atomszűzesség" elvesztése, de vajon melyik fél jönne ki a végén ebből jobban? Az angolszászok messze vannak annyira nem kockáztatnak nagyot.
 

Azzurro

Well-Known Member
2018. november 25.
1 983
5 304
113
Az ukránok gallyra vágták a szudzsai gázelosztót .
A NAFOs csürhe ünnepel, hogy Magyarország megszívta. Csak egy vki vetette fel, ehhez elég lett volna a gázcsövet Ukrajnán belül elzárni, de ilyen logikus erveléssel nem foglalkoznak
Most hagyom hadd ünnepeljenek, aztán megírom, hogy Magyarország a teljes ellátását Ukrajnát megkerülve a Török Áramlaton el tudja látni. :cool:

Szlovákiával és Ausztriával baxtak ki mert ők használták ezt az orosz gáz behozatalára. Az árak emelkedése miatt meg mkivel.


Sztem ideje lenne tényleg picit lekapcsolni náluk a villanyt pár napra.
Ne adj nekik tippeket, mert utánna meg a Török Áramlatot éri egy "baleset". Nem véletlen, hogy a törökök már hadihajóval védik a vezetéket. Valószínű, hogy csak azért nem mertek eddig a vezetékhez nyúlni, mert a törökök gyártják az ukrik 2 korvettjét. Ha valami történik a vezetékkel akkor borítékolható,hogy a törökök nem adják át a hajókat. Sokkal keményebben kellene tárgyalni Ukrajnával, ezek csak az erő nyelvén értenek. Első lépésben a gázolajexportot kellene leállítani. Éppen elég volt, hogy az ukrán tankokhoz magyar gázolajat használnak. Második lépésben az áramexportot kellene lekapcsolni, ezt már biztos megéreznék. Ha még ezután is baszakodnak az olajvezetékkel akkor pedig jöhet az ukrán rendszámú kamionok kitiltása meg az ukrán vasúti tranzit megtiltása. Az ukránok jelentős részben a magyar autópálya hálózatot használják, mert Lengyelország felé 20-30 órás várakozás után sem tudnak kilépni. Ez fájna igazán ha nem tudnának rajtunk keresztül szállítani. Ráadásul szinte biztos, hogy ehhez a szlovákok is csatlakoznának ami az ukrán szállítás összeomlását hozná. Plusz nyereség lenne a hazai közlekedésbiztonság javulása a sokezer ukrán kamion nélkül.
 

GI83

Well-Known Member
2022. március 13.
1 796
14 626
113
Ezért őket nem kellene lebaszni? Vagy az csak a Viktornak van fenntartva?

azonnal jogállamisági kérdések merültek fel bennem. Shengenből minimum kizárni a putylerbérenceket.


Dudi, én már hónapokkal ezelőtt mondtam, hogy oktatás.
Tuti. Basszus ennyire biztosnak lenni a hozzán nem értés mellett, csakis magyarországi felsőoktatásban osztott tudományos fokozattal jár.

A linkedre reagálva... mindig is erről beszéltem..., a magát értelmiséginek gondoló szerény képességű proletároknak nincs szüksége jó minőségű, alaposan felépített propagandára sem.
Két kézzel habzsolják ezt a szintet is.

Ugyanis, ha már megnézed a nevüket:
The Eastern Frontier Initiative

Nem kell sokat gondolkozni, Bellingcat/Gyuri bácsiék arra nem vették a fáradságot, hogy a diverzáns szervüket ne a szokásos, azonnal felismerhető ócska nével lássák el.
Tartalom meg a szokásos.

Az "újságíró" a phdját az afrikából olaszokba migránsokat segítő diverzáns NGOkról írta.. mit vársz.
 

misinator

Well-Known Member
2011. október 5.
4 497
11 771
113
Ez a velünk való összehasonlítás nem állja meg a helyét. Pont az a különbség köztünk és az ukránok között, hogy magyar államiság több, mint ezer év óta megszakítás nélkül létezik, ukrán meg 33 éve. Magyar nép, törzsek, magukat magyarnak tartók legalább 2-3 ezer éve létezünk. Míg 150-200 évvel ezelőtt ha bejártad volna a mai Ukrajna területét és kérdezted volna az ott élőket, hogy az orosztól és/vagy lengyeltől különböző ukránnak tartják-e magukat, mit gondolnak az elkülönült ukrán népről, nemzetről, hát elég furcsán néztek volna rád. Még az első ukrán irodalmi alkotás, a 18., 19. század fordulóján is saját nyelvét kisorosznak nevezi és ezt a megnevezést utólag írták át a 20. században ukránra.
Addig, amíg nem kezdtek el felülről, mesterségesen ukránosítani, nem nagyon akarózott csak úgy magától elementáris erővel felszínre törnie a mélyen szunnyadó ukrán nép- és nemzettudatnak, elkülönült kultúrának, nyelvnek. Még a függetlenségét kikiáltó Ukrajnában is, az elmúlt 3 évtized nagy részében az emberek alapvetően oroszul beszéltek. Orosz volt a kultúrájuk. Pedig államilag 2014 előtt is próbálták rájuk erőltetni az ukránkodást, sőt már a szovjet időkben is felülről tolt ukránosítás folyt. Majd jött 2014 és a turbó fokozatra kapcsolt erőszakos ukránosítás, minden betiltása, ami orosz és a mesterségesen gerjesztett orosz gyűlölet. Mégis mit tapasztalok személyesen én, itt Budapesten? Elég jól meg tudom különböztetni az orosz, ukrán és ukrános tájszólással beszélt orosz nyelvet. Az utóbbi 2,5 évben többszörösre emelkedett itt az oroszul beszélők száma. De érdekes módon túlnyomó részben rendes, ukrán beütés nélküli oroszt beszélnek és csak kb. minden 10., 20. esetben hallok ukránt, vagy ukrános oroszt. Ahogy kiszabadulnak a rájuk kényszerített ukránkodás nyomása alól, az emberek túlnyomó többsége visszatér az alapbeállításhoz, az oroszhoz.
Annak ellenére, hogy 2014 előtt is erőteljesen nyomták felülről az ukránosítást, akkor Ukrajnában az emberek nagyobb része beszélte otthon, elsődleges nyelvként, anyanyelvként az oroszt, mint az ukránt. Orosz volt a TV műsort, az újságok, az internetes keresések messze túlnyomó része. Amiben semmi meglepő nincs, hiszen a terület mintegy fele, keleti és déli része az a Novorosszija és Krím volt, amely a legkevésbé sem volt ukrán 1922, illetve 1954 előtt. A nyugati részen ott van Kárpátalja, ami a legkevésbé sem volt ukrán 1945 előtt. Az észak-nyugati rész pedig 1945-ig lengyel (rövid ideig náci német) uralom alatt volt, előtte Habsburg, az előtt megint lengyel-litván fennhatóság alatt állt.

Hogy ki kit fog gyűlölni? Minden országban, népben vannak olyan csoportok, akik gyűlölnek más csoportokat vallási, nemzetiségi, faji, vagy más alapon. Ehhez nem kell háború, vagy halottak. De a társadalom többsége nem ilyen és normális esetben az ilyen csoportok el vannak nyomva, nem jutnak komoly lehetőséghez a hatalom hivatalos szervezeteivel szemben. Ukrajnában volt olyan turbó ukrán csoport, aminek gyűlölete népirtásban öltött testet, a banderista nácik a wolyni mészárlás idején, mert az aktuális hatalom (náci németek) engedte nekik és felhasználta őket. Aztán a németeket kiverték és a banderistáknak sem termett több babér, pedig biztosan tovább gyűlölte a maradékuk a lengyeleket, oroszokat.
Ezeknek megvannak a mai utódaik, akik minden vágya volt oroszt ölni akkor is, amikor nem volt háború. Nem az oroszok kezdtek ukránokat gyilkolászni 2014-ben, hanem fordítva. De attól még, hogy engedik őket tombolni és minden eszközzel igyekeznek orosz gyűlöletet kelteni, ők továbbra is a társadalom nagyon kis részét képviselik, csak most ők uralkodhatnak a többség felett. Őket a most zajló háborúnak kimondott orosz célja a lehető legnagyobb arányban elpusztítani, bebörtönözni, átnevelni, vagy legalábbis elnyomni (denacifikálás).
A volt Ukrajna azon részén, ami már orosz fennhatóság alatt van (2014-től a Krím és de facto a DNR és LNR, 2022 óta pedig hivatalosan 4 volt ukrán megye, gyakorlatban pedig a már orosz kézre került terület) egyáltalán nem tapasztalható, hogy az ottani népesség orosz gyűlölő lenne. Pedig biztos ott is van olyan - ha nem is nagy számban - aki nem örül az orosz fennhatóságnak. De Csecsenföldről is kiszorították, vagy kiirtották, bebörtönözték a nagyon jelentős hányadban külföldről oda küldött fegyvereseket. Békét, biztonságot teremtettek, újjáépítettek, látványosan életszínvonalat emeltek. Most Csecsenföld látványosan az orosz központi hatalmat támogatja és a nép nem lázong a gaz, gyűlölt, elnyomó orosz orkok ellen, akik megölték a rokonait.
Mariupolt látványosan újjáépítették, életszínvonalat emeltek és lám a népnek ez tetszik. A jónép jobban szereti az orosz béreket, nyugdíjat, infrastruktúrát, közszolgáltatásokat, életminőséget, mint az ukrán rezsim uralmát. És ez számos esetben előfordult már a legyőzöttel, ha a vérmesebb gyűlölködő csoportjait megritkították, kiirtották, a többség pedig, akik csak normálisan szeretnének élni, jobb életkörülményeket kapott.
Ma Ukrajnában élni nem túl vonzó dolog szinte semmilyen szempontból. Legalábbis az átlagember számára. Beszéljen bármilyen nyelven, vallja magát bármilyen nemzetiségűnek. Erről az emberek a lábukkal szavaztak. Ma az Ukrajnában élőket sokszorta inkább fenyegeti a kijevi rezsim és a szabadon garázdálkodó szélsőséges fegyveres csoportok, mint az orosz fegyverek. Vajon azt fogják-e gyűlölni, aki ezt a háborút kieszközölte, a USA-t, illetve az egész nyugatot és a kijevi bábjaikat, a fékevesztetten tomboló banderiasta, náci csoportokat, vagy az oroszokat? Vajon azt fogják-e gyűlölni, aki elvitte a vágóhídra a családtagjukat, vagy azt, akinek a tüzérsége megölte, miután oda hajtották elé, vele szemben harcolni? Biztos lesz ilyen is, olyan is, de hogy orosz gyűlöletből lesz-e több, mint a nyugat, a mai vezetés, és a banderista náci csoportok elleni gyűlöletből, hát az közel sem biztos, sőt. A 2014-es puccsista csapat hatalmasat bukott a puccs utáni első választáson annak ellenére, hogy az már minden volt, csak szabad választás nem. Porosenko azt ígérte, hogy kiegyezik az oroszokkal Akkor azok közül, akit engedtek egyáltalán részt venni ez volt a legkevésbé orosz ellenes álláspont. Nagy fölénnyel nyert. Aztán kiderült, hogy ő is amerikai báb és az ellenkezőt csinálja, mint amit ígért. De a választáskor az ígéretére szavaztak. Ő is oltárit bukott ezzel a politikával és jött Zelenszkij, amely szintén kiegyezést ígért az oroszokkal. Róla is kiderült, hogy ő is amerikai báb és az ellenkezőt csinálja, mint amit ígért. De a társadalom többsége amikor csak tehette nem a mérhetetlen, habzó orosz gyűlöletét fejezte ki. Azóta nem tartottak hivatalkos választást, de az emberek azért szavaztak a lábukkal. Kb. két nagyságrenddel többen menekültek külföldre, mit amennyien önként mentek az oroszok ellen harcolni.

Biztos vagyok benne, hogy a ma még Ukrajnában élők legnagyobb része is csak a harc végét, békét, biztonságot, normális életet akar és nem a gyűlölködés, öldöklés végtelenségig való folytatását. Gyűlölködni, gyilkolászni a turbó ukránok akarnak. A másik oldalról viszont folyamatosan minden megnyilatkozásban, minden tettükben különbséget tesznek e kisebb csoport és az ukrán társadalom többsége között. Orosz oldalon nem dívik az általános ukrán gyűlölet és az irtsunk ki minden ukránt szemlélet. Ők 2,5 év után is még sok szempontból visszafogottan háborúznak. Nem az ukrán nép ellen irányulnak a csapásaik. Kezdettől fogva elindulhattak volna válogatás nélküli pusztítással, az eredményesebb lett volna katonai szempontból, de nem tették és ma sem teszik. Ha majd megszűnik az egyoldalú propaganda és mindkét fél tetteiről lehet egy tisztább képet kapni, akkor az átlag embernek vajon a banderisták és a nyugati báb vezetés tettei az elfogadhatóbbak, vagy az oroszok visszafogott háborúja?
Nagyon köszönöm nem túl jól sikerült hozzászólásomra reagáló végtelenül igényes hozzászólásodat.
Ezúttal nem sikerült (sehogy) átadnom a mondanivalómat.
Viszont egy annál informatívabb, összeszedett, értékes hozzászólás lett így a következménye, eredménye.
Ez vigasztal.


Sosem volt olyan etnikum, hogy ukran, es mint nemzeti ontudat is csak 10+ eve letezik, es eredetileg a sztalinista-leninista nagyorosz kommunista orulet krealta az egesz 'ukranositast', szerintem alapvetoen a ruszin, kozak meg lengyel onallosagoskodast ellensulyozando. Ukran nyelv sem letezik, az orosznak egy dialektusabol krealnak egy nyelvet, de valojaban ugyanaz, csak maskepp irnak ezt-azt, egy vicc az egesz.
Ruszin-ruten stb ontudat volt, de azok is karpat-orosznak tartottak magukat, es nem azonos az ukrannal, sot, anno az ukran nacik is uldoztek es probaltak oket felszamolni, hiaba erolteti manapsag az ellenkezojet a hivatalos (es rohejesen atlatszo) ukran propaganda.

Neked is nagyon köszönöm reagálásod!

...régen gyűjtöttem a HVG-ből kivágva Marabu karikatúráit.
Valahol tán még most is megvan a gyűjtemény.
A legkedvesebbet megpróbálom leírni, ami egy Hannibálról szóló cikkben volt:

Két pun harci elefánt - harci sisakkal a fejükön - áll az Alpok egy-egy hegycsúcsán, mint ahogy a cirkuszi dobogókon is szoktak.
Körülöttük (ha jól emlékszem) felhők úsznak.
Az egyik elefánt a távolba meresztgeti a szemét, a másik a térképet nézi tanácstalanul; látszik rajtuk, hogy fogalmuk sincs, hogy merre járnak.
A képaláírás pedig:
Mondd meg te Hannibalnak, hogy eltévedtünk!
;)

Sosem volt olyan etnikum, hogy ukran, es mint nemzeti ontudat is csak 10+ eve letezik,
 

Faboo78

Well-Known Member
2018. január 4.
273
1 092
93
Felettébb felháborít, hogy ha kelet-közép-európai banánköztársaságokról van szó, Magyarországra asszociálsz!!!!
Dudi, nem mondott országot. Én mikor a kommentét olvastam Szlovákiára, meg kicsit Ausztriára gondolltam.
Eszembe sem jotutt Magyarország, mint lehetséges opció.

Értő olvasás. Kedves kommentelő a következőket írta:

"Majd 3 éve hazudja különleges katonai műveletnek a háborút és szankiconálja azt aki háborúnak meri nevezni. Ugyanúgy ahogy egy közép-kelet-európai banánköztársaság vezére ő is egy a narratívának a foglya lett. "

Azaz, egy közép-kelet európai ország vezetője 3 éve hazudik a háborúról.

Fico nem lehet, mert nemrég került hatalomra, elődei közül Eduard Heger az aki három évet szűken, de kitöltött.
Ausztriában háborúval kapcsolatban nem hiszem, hogy Nehammer banánkösztársaságot vezetne, vagy háborús narratívának a fogja lenne.
Lengyeleknél szintén váltás volt nemrég, nincs meg a három év.
Cseheknél Petr Pavel 2023 óta elnök, nincs meg a három év. Petr Fiala miniszterelnökre a háborús narrativa nem stimmel.

Érdemes ezek után feltenni a jól sismert kérdést: mire gondolt a költő?