[HÍREK] Ukrajnai fegyveres konfliktus

  • Ha nem vagy kibékülve az alapértelmezettnek beállított sötét sablonnal, akkor a korábbi ígéretnek megfelelően bármikor átválthatsz a korábbi világos színekkel dolgozó kinézetre.

    Ehhez görgess a lap aljára és a baloldalon keresd a HTKA Dark feliratú gombot. Kattints rá, majd a megnyíló ablakban válaszd a HTKA Light lehetőséget. Választásod a böngésződ elmenti cookie-ba, így amikor legközelebb érkezel ezt a műveletsort nem kell megismételned.
  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján házirendet kapott a topic.

    Ezen témában - a fórumon rendhagyó módon - az oldal üzemeltetője saját álláspontja, meggyőződése alapján nem enged bizonyos véleményeket, mivel meglátása szerint az káros a járványhelyzet enyhítését célzó törekvésekre.

    Kérünk, hogy a vírus veszélyességét kétségbe vonó, oltásellenes véleményed más platformon fejtsd ki. Nálunk ennek nincs helye. Az ilyen hozzászólásokért 1 alkalommal figyelmeztetés jár, majd folytatása esetén a témáról letiltás. Arra is kérünk, hogy a fórum más témáiba ne vigyétek át, mert azért viszont már a fórum egészéről letiltás járhat hosszabb-rövidebb időre.

  • Az elmúlt időszak tapasztalatai alapján frissített házirendet kapott a topic.

    --- VÁLTOZÁS A MODERÁLÁSBAN ---

    A források, hírek preferáltak. Azoknak, akik veszik a fáradságot és összegyűjtik ezeket a főként harcokkal, a háború jelenlegi állásával és haditechnika szempontjából érdekes híreket, (mindegy milyen oldali) forrásokkal alátámasztják és bonuszként legalább a címet egy google fordítóba berakják, azoknak ismételten köszönjük az áldozatos munkáját és további kitartást kívánunk nekik!

    Ami nem a topik témájába vág vagy akár csak erősebb hangnemben is kerül megfogalmazásra, az valamilyen formában szankcionálva lesz

    Minden olyan hozzászólásért ami nem hír, vagy szorosan a konfliktushoz kapcsolódó vélemény / elemzés azért instant 3 nap topic letiltás jár. Aki pedig ezzel trükközne és folytatná másik topicban annak 2 hónap fórum ban a jussa.

    Az új szabályzat teljes szövege itt olvasható el.

ornagy

Well-Known Member
2014. október 24.
3 019
12 272
113
Orosz forrás azt állítja, hogy a tegnap megerősített Makhnovo mellett az AFU Plekhovo felett is megszerezte az irányítást.

"Délelőtt és délután sikeres támadást hajtottak végre, melynek eredményeként megszervezte Makhnovka és Plehovo falvak feletti ellenőrzést, és tűz uralma alá vette a Belgorod régióból Szudzsába vezető utolsó utat. Így a Sudzha helyőrség most szoros blokádban találta magát."

Ha más források megerősítik, a térkép kiigazításra kerül. És nagy valószínűséggel a Szudzsától délre fekvő Melovoi is az AFU ellenőrzése alatt áll.
@PavolR az mondjuk nem zavar, hogy egyik hiredben, azt irod Szudzsa az ukrike, itt meg hirtelen a Sudzsa szoros blokadban talalja magat az ukri sikereknek koszonhetoen???

Ez most hogy is van? Ugy elfoglaltak, hogy aztan meg be is keritik magukat? Ez totalis ukri gyozelem, ugy latom. ;)
 

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
49 066
81 071
113
azt a részt magyarázza el valaki hadtudományakban jártasabb hogy miért nem lehetett az egész betörést bekeríteni
ukrán területre betörve, két oldalról, szumitól északra és keletre
a térképeket elnézve meglehetősen adta volna magát a metódus
és akkor mindjárt lehetett volna egyrészt a katlanozottakkal statuálni, másrészt meg is lett volna a lassan óhatatlanul szükségesnek látszó biztonsági zóna első szakasza..
Be lehet, csak értelmetlen. Arra gondolsz, hogy a betörés két oldalán az orosz-ukrán határon áttörni az oroszoknak, mejd bezárni a gyűrűt. Ez logikusan hangzik, csak az orosz-ukrán határ mindkét oldala be van rendezve védelemre. Tehát ahhoz, hogy ott áttörj, le kell győznöd a kiépített ukrán védelmet. Ha viszont a puklit támadod, amit az ukránok hoztak létre, akkor ilyesmivel nem kell foglalkoznod, mert még nem volt idejük szinte semmilyen érdemi védelmi vonaléakat kiépíteni. Nagyon egyszerű a logika: egy bármilyen gyenge, de kiépített védelmi vonal is erősebb mint a hevenyészett védelmi vonal. Az oroszok sokáig szarakodnak és elkezdenek kiépülni az érdemi ukrán védelmi vonalak, akkor lehet elkezdeni gondolkozni azon, hogy hol lenne érdemes megpróbálkozni az áttöréssel.
Az "A" terv a kijevi kormány megbuktatása, az ukrán hadsereg gyors lefegyverzése, az ország stratégiai pontjainak megszállása lehetett. Feltételes módban persze, mert a Kreml nem köti az orrunkra, hogy ez volt-e a terv, de számomra az egészpályás letámadás (tér)képei alapján nyilvánvaló, hogy lényegében igen.

640px-2022_Russian_invasion_of_Ukraine_27-03-2022.svg.png


Vélhetően ezt a sikeres villámháborút követte volna egy oroszbarát kormányzat hatalomra segítése, amely véget vetett volna Ukrajna nyugati integrációs törekvéseinek és kitette volna a NATO-t az országból. (Szerintem ebben az esetben Donyeck és Luganszk maradt volna Ukrajna része, míg a Krím annektálását készségesen elismerte volna Kijev, de ez már részletkérdés.)

Ez nem jött be.

Meglátásom szerint azért, mert 1.) Kijevnek 8 éve volt felépítenie egy erős, orosz-(és kisebbség)ellenes, nacionalista (sőt, számos megnyilvánulásában kifejezetten náci) rezsimet, 2.) a Washington vezette NATO-nak is volt ideje megerősítenie ukrajnai pozícióit, 3.) az USA érdekeinek megfelelően és az EU-t vezető hasznos hülyéknek köszönhetően szakadékká lehetett növelni az Európa és Oroszország között még meglévő árkokat, és 4.) közben a nyugati tőke is alaposan bevásárolt az országban - és nem engedhette elveszni befektetéseit.

Ugyanakkor én úgy látom, hogy nagyon is van "B" terv, sőt, 2022. áprilisa óta annak megvalósítása van napirenden.
Miután március végére nyilvánvalóvá vált, hogy az "A" terv megbukott, az orosz fegyveres erők kiürítették Ukrajna északi-északkeleti területeit, valamint a Dnyeper jobb partját és átálltak Donyeck, Luganszk, valamit a Krímet ezekkel összekötő területek elfoglalására, határainak lehetőség (és szükség) szerinti kitágítására és biztosítására.

640px-2022_Russian_invasion_of_Ukraine.svg.png


Ezt támasztja alá a szakadár területek 2022 őszén történő annektálásának ténye is. Ha nem sikerül Ukrajna egészét megnyerni, akkor annyit vesz el belőle magának Moszkva, amennyin orosz többségű lakosság él, plusz azokat a területeket, amelyek ezek biztosításához szükségesek.

A háborút azonban ezzel nem zárhatja le, nem nyerheti meg, mert nem köthet békét egy mindössze 4-5 oblaszttyal kisebb, de végletekig oroszellenes, revansista Ukrajnával, amely a békekötés után jó eséllyel elnyeri a NATO (és EU-)tagságot, sőt, talán saját atomprogramot is indít.

Az ismerhető tények (és mellesleg a puszta logika) alapján azonban úgy tűnik, hogy Moszkva hosszú távon továbbra is bízik abban, hogy Ukrajnát idővel mégis befolyása alá vonhatja, EU-n és NATO-n kívül tarthatja (utóbbi alapvető stratégiai érdeke is), ezért rendezkedik be - nem örömében, zseniális mesterterv részekén, hanem stratégia kényszerűségből - hosszú, elhúzódó, felőrlő háborúra. Joggal bízhat abban, hogy Ukrajna anyagi és emberi erőforrásai korábban merülnek ki, mint a sajátjai, hogy az ukránok idővel belefáradnak a háborúba, hogy országuk végletekig ellehetetlenül, csődbe jut, a nyugati befektetések lassan elégnek, értéküket vesztik, és hogy Trump beiktatása után a NATO is kihátrál a konfliktusból.

01000000-0a00-0242-c73a-08dc96aed44c_cx0_cy10_cw0_w1023_r1_s.jpg


Miközben kétségtelenül vannak képességbeli hiányosságok és nyilván vannak kisebb-nagyobb stratégiai- és taktikai szintű hibák, bakik is az oroszok működésében (Nincs olyan nagy, elhúzódó háború, amit bármely hadviselő ilyenek nélkül vívna meg!) szerintem az oroszok "ukránkímélő" üzemmódja mögött a föntebb kifejtett hosszútávú elgondolások is szerepet játszanak. Sem az országot nem akarják lenullázni, sem az ukránokat nem akarják végleg elidegeníteni. Kijev az orosz történelem bölcsője (is).
(Összehasonlításképp: A konfliktus civil áldozatainak száma 2,5 év után sem éri el a 12 ezret, míg Gázában az IDF a 10. hónapra több, mint 32 ezer civil halottat produkált.)
Felejtsük már el ezt a kiürítést. Észak-Ukrajnát kiürítették maguktól, de sem a Harkov környékét sem a Dnyepper jöbb partját nem kiürítették, hanem az ukránok visszafoglalták. Észak-Ukrajnát maguktól adták fel, de Harkov környékét és a Dmnyepper jobb partját nem maguktól adták fel, hanem megtámadták őket az ukránok, legyőzték őket ők meg visszavonultak oda ahol már képesek voltak megállítani az ukrán támadást. Ilyen alapon Moszkvától Berlinig a németek csupán kiürítették Kelet-Európát, Nyugaton meg Franciaországot is csak kiürítették.

Ami a "B" tervet illeti. Megszületett a "B" terv, de könyörgöm, senki nem is állított, hogy 2 éve terv nélkül háborúznak az oroszok. Az az állítás, hogy az "A" terv bukása után, kellett kitalálniuk, azaz nem volt a zsebükben semmi abbana pillanatban amikor világossá vált, hogy az eredeti terv kuka.
 

hurci10

Well-Known Member
2018. július 1.
481
1 902
93
Egy minimumra állított B-61 is 0,3kt, 300t TNT, nagyon nem FAB-3000 kategória.
Azt olvastam, az atom Iszkander 10kt körül van.
Szerintem még egy Sz-300 atom verzió is durran akkorát, hogy sokat kéne fordulni a Szuhojjal, amíg oda hordja az ennek megfelelő mennyiségű FAB-3000-et.
Szerintem meg egy tüzérségi atomlőszer robbanóereje 0,01 kt nagyságrendű. Oké, több, mint a FAB-3000, de nem tarolja le fél Ukrajnát. Még egy nagyobbacska falut is alig. Acélnak pont megfelel, és az üzenet így is átmegy.
 

Mark1993

Well-Known Member
2010. augusztus 23.
4 891
15 480
113
A Krímbe, Donbasszba felfegyverkezve, csoportosan behatoló kommandozókról is így gondolod, ugye, kettős mérce? ;)

A Krím az 1783 - 1954 között Oroszországé volt.

És 1992 után is maradt az Orosz Hadsereg a Krímben. Egészen 2042-ig írták alá az erről szóló egyezményt.

Vagy szerinted Hogyan kerültek orosz katonák a Krímbe ?


A Donbásszal meg az a helyzet, hogy mind az orosz szakikat / szeparatistákat, mind az ukrán nackókat az ellenérdekelt nagyhatalom szervezte meg, fegyvert azt meg úgyis guberáltak maguknak a közeli ukrán katonai bázisról.

20150226ukrajna.jpg



 

arcas

Well-Known Member
2013. március 20.
7 032
23 356
113
@PavolR az mondjuk nem zavar, hogy egyik hiredben, azt irod Szudzsa az ukrike, itt meg hirtelen a Sudzsa szoros blokadban talalja magat az ukri sikereknek koszonhetoen???

Ez most hogy is van? Ugy elfoglaltak, hogy aztan meg be is keritik magukat? Ez totalis ukri gyozelem, ugy latom. ;)
Ő csak linkelgeti megszállottságból a neki tetsző híreket a twitterről, ne keress nagyobb logikát benne. :) Ő sem teszi. :D
 

ghostrider

Well-Known Member
2014. július 18.
9 452
27 094
113
Lassan vége az olimpiának és a kurszki ukrán kalandnak is. De vannak más területek a fronton, ahol viszont szépen lassan haladnak az orosz csapatok. A cirkusznak menni kell tovább.Az oroszoknak az utánpótlást kell szarrá lőni, nem a harcoló csapatokat.
bmwuwad64zwlzmd0uf5jftefcxzipnzc.jpg

PD111783_%D0%A0%D0%BE%D0%BC%D0%B0%D0%BD_%D0%9F%D0%B8%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D0%BE%D0%B2_web.jpeg

svo9-70824-1200.jpg

vol6%2Fmedia%2Foriginal%2F0000%2F0873%2F95%2F000008739524_0%3A0%3A0%3A0_1400x1000_80_9_1_0KHRgtCw0L3QuNGB0LvQsNCyINCa0YDQsNGB0LjQu9GM0L3QuNC60L7QsiAjODczOTUyNA%3D%3D_75%3A89_ria-8739524-preview_20512c06e0a78b08f22318788ff86dd8.jpg

new.03_53_57_15.still16259.jpg__1200_16x9.jpg
 

Sniper

Well-Known Member
2018. április 10.
2 149
25 336
113
Be lehet, csak értelmetlen. Arra gondolsz, hogy a betörés két oldalán az orosz-ukrán határon áttörni az oroszoknak, mejd bezárni a gyűrűt. Ez logikusan hangzik, csak az orosz-ukrán határ mindkét oldala be van rendezve védelemre. Tehát ahhoz, hogy ott áttörj, le kell győznöd a kiépített ukrán védelmet. Ha viszont a puklit támadod, amit az ukránok hoztak létre, akkor ilyesmivel nem kell foglalkoznod, mert még nem volt idejük szinte semmilyen érdemi védelmi vonaléakat kiépíteni. Nagyon egyszerű a logika: egy bármilyen gyenge, de kiépített védelmi vonal is erősebb mint a hevenyészett védelmi vonal. Az oroszok sokáig szarakodnak és elkezdenek kiépülni az érdemi ukrán védelmi vonalak, akkor lehet elkezdeni gondolkozni azon, hogy hol lenne érdemes megpróbálkozni az áttöréssel.

Felejtsük már el ezt a kiürítést. Észak-Ukrajnát kiürítették maguktól, de sem a Harkov környékét sem a Dnyepper jöbb partját nem kiürítették, hanem az ukránok visszafoglalták. Észak-Ukrajnát maguktól adták fel, de Harkov környékét és a Dmnyepper jobb partját nem maguktól adták fel, hanem megtámadták őket az ukránok, legyőzték őket ők meg visszavonultak oda ahol már képesek voltak megállítani az ukrán támadást. Ilyen alapon Moszkvától Berlinig a németek csupán kiürítették Kelet-Európát, Nyugaton meg Franciaországot is csak kiürítették.

Ami a "B" tervet illeti. Megszületett a "B" terv, de könyörgöm, senki nem is állított, hogy 2 éve terv nélkül háborúznak az oroszok. Az az állítás, hogy az "A" terv bukása után, kellett kitalálniuk, azaz nem volt a zsebükben semmi abbana pillanatban amikor világossá vált, hogy az eredeti terv kuka.
én nem tudom mi van veled dudi,de mostanában ez volt a második vagy a harmadik kommented amit like-oltam .. szóval vagy szóljál valamelyik spanodnak akl az életveszélyes faszságokat összehordja a nickedről,vagy "részegen" ne kommentelj :D :D
 

zolkas

Well-Known Member
2016. október 19.
5 301
12 888
113
Nem tartom jó ötletnek az összes orosz hadifoglynak az 50 év kényszermunkát.
ped elkélne a dolgos kéz. bővítik a BAM-ot nagysebességűre + sinpárokkal, bővítik az autópályát is. ehez kell a kézi munka.

más:
a szumi környékére ledobott 100-200 bomba mit szerelt szét vagy ezen bukott el a további utánpótlás?
egyszerűen nem tudok mident követni.

egy álommanó vágy álmai


GUs_ZinWYAAWZMW
 

Busho3301

Well-Known Member
Szerkesztőségi tag
Moderátor
2021. április 26.
2 598
11 120
113

Rybarék szerint sem szipiszupi minden.
 

joker

Well-Known Member
2012. szeptember 16.
20 871
31 277
113
Elég száz év. Kb. amikortól megjelent a légierő/harckocsi/gépesített gyalogság kombináció.
És honnan jön ez a mágikus 100 év? Mivel jobb, mint az én 30 évem? Mi köze az akkori légierőnek meg páncélosoknak a mostanihoz? Semmi. A hadviselésnek ugyancsak semmi. Az akkor élők rég halottak, az akkori országok és azok határai átíródtak, volt ami megszűnt, van ami azóta jött létre.
És akkor mi van?
És akkor az van, hogy pont azt a villámháborút tudták megcsinálni, amit szerinted meg kellett volna. Ukrajna ellen röhögve megcsinálták, a NATO ellen nem tudják.
Nem mondanám, hogy a szankciók működnének, de azt sem mondanám, hogy semmit sem tudtak velük kezdeni. A rettegés, meg az, hogy háborút indítottak pont Európa keleti felén.
Akkor mégsem olyan szarok az oroszok ha rettegni kell ellenük egész Európának ésa NATO-nak? Vagy olyan szarok, de az EU és a NATO együtt még olyan sincs és azért kell rettegni?
 

PavolR

Well-Known Member
2020. július 2.
5 440
14 449
113
Oroszok szorgalmasan építenek védelmi vonalat az atomeromu elott (kb 15 km-re délre)


Érkeznek jelentések, hogy a Harkov környékéről Kurszk közelébe telepített orosz 272. motorizált lövészezredet ukrán UAV-ok súlyosan megtámadták az átadása során. A támadás több tucat halálos áldozattal, mintegy 100 sebesülttel és több T-80-as harckocsi megsemmisülésével járt volna. Az ezred egy oszlopban mozgott, amikor találatot kapott.

https://x.com/NOELreports/status/1822651418672566285

Orosz fogylok

https://x.com/NOELreports/status/1822659409153065146
https://x.com/NOELreports/status/1822654180340941017
https://x.com/NOELreports/status/1822605086758969564

Az orosz csapatokat, amelyeknek a pokrovszki irányt kellett volna megerősíteniük, Kurszkba szállítják, - ATESH
https://x.com/Maks_NAFO_FELLA/status/1822641051070304515
Orosz forrás ugyanerrol:
https://x.com/wartranslated/status/1822539036822585542

Számos jelentés érkezik most arról, hogy nagy támadás történik Korenevo ellen, páncélos egységekkel és sok FPV-csapással. Az első beszámolókból azt olvashatjuk, hogy Ukrajna keletről próbálja megkerülni Korenevót, és bizonyos területeken már sikerül is.

https://x.com/NOELreports/status/1822661575943106800


 

Vipera kapitány

Well-Known Member
2021. május 11.
946
8 207
93
A NATO támadásnak venné...akkor is ha saját magukat atomozzák :D
Pont ezért lenne logikus orosz szemszögből, mert senki nem merne az "elkénylemsedett" nyugaton megkockaztatni a háborus retorikát politikailag nemhogy atomháborút meg eszkalációt hírdetni. Egy taktikai töltet bevetése után 1 napon belül tömeges béketüntetések lennének zavargásokkal kijárási tilalmakkal stb. Ezzel nehezebb lenne statáriumot hirdetni megszilárdítani magukat az EU-s vezetőknek és a Trump meg Le Pen kerülne inkább helyzetbe mert bármelyik nyugati kormány kiállna ez után, hogy már pedig háborúzzunk, az azonnal kormányválsághoz vezetne. Nem lenne nyugati hivatásos tiszt aki bemenne az embereivel egy sugárszennyezett területre sem, nemhogy még kapjon ő is egyet. Az úniós vezetők maguk tolmácsolnák az amerikai zsaroló tartótisztjeiknek leizzadva, hogy "Most már elég lesz!"
Azon múlna minden, hogy melyik narratíva lenne erősebb az orosz nép szemében:

a.) Putyin megtámadta ukrán testvéreinket és most atomháborúba sodorja és a saját országunkat atomozzuk.

b.) A sátáni nyugat megtámadta édeshazánkat az idegen gonosz Nato írtja az ártatlan népünket a hazánkban ezért erőt kell mutatni

Az a kérdés, hogy az angolszászok eleve erre törekednek-e és ezt akarják kiprovokálni egy számukra magasabb magasztosabb terv mentén? Esetleg megbuktatni Putyint leválasztani Kínát Oroszországról a barátságuk megmérgezésével vagy statáriumot bevezetni az EU-ban militarizálni Kelet-Európát, Trumpot Le Pent buktatni stb. Arany kilőne Forint bezuhanna a tőzsdékkel együtt 500 fölé, újabb inflációs válság, a nagytőke kivonulna nem fektetne be a kockázatos Kelet-Európai zónában. Geopolitikailag megerősödne a nyugati szövetségi rendszer.
 
  • Hűha
  • Tetszik
Reactions: ghostrider and Juvi

dudi

Well-Known Member
2010. április 18.
49 066
81 071
113
Pont ezért lenne logikus orosz szemszögből, mert senki nem merne az "elkénylemsedett" nyugaton megkockaztatni a háborus retorikát politikailag nemhogy atomháborút meg eszkalációt hírdetni. Egy taktikai töltet bevetése után 1 napon belül tömeges béketüntetések lennének zavargásokkal kijárási tilalmakkal stb. Ezzel nehezebb lenne statáriumot hirdetni megszilárdítani magukat az EU-s vezetőknek és a Trump meg Le Pen kerülne inkább helyzetbe mert bármelyik nyugati kormány kiállna ez után, hogy már pedig háborúzzunk, az azonnal kormányválsághoz vezetne. Nem lenne nyugati hivatásos tiszt aki bemenne az embereivel egy sugárszennyezett területre sem, nemhogy még kapjon ő is egyet. Az úniós vezetők maguk tolmácsolnák az amerikai zsaroló tartótisztjeiknek leizzadva, hogy "Most már elég lesz!"
Azon múlna minden, hogy melyik narratíva lenne erősebb az orosz nép szemében:

a.) Putyin megtámadta ukrán testvéreinket és most atomháborúba sodorja és a saját országunkat atomozzuk.

b.) A sátáni nyugat megtámadta édeshazánkat az idegen gonosz Nato írtja az ártatlan népünket a hazánkban ezért erőt kell mutatni

Az a kérdés, hogy az angolszászok eleve erre törekednek-e és ezt akarják kiprovokálni egy számukra magasabb magasztosabb terv mentén? Esetleg megbuktatni Putyint leválasztani Kínát Oroszországról a barátságuk megmérgezésével vagy statáriumot bevezetni az EU-ban militarizálni Kelet-Európát, Trumpot Le Pent buktatni stb. Arany kilőne Forint bezuhanna a tőzsdékkel együtt 500 fölé, újabb inflációs válság, a nagytőke kivonulna nem fektetne be a kockázatos Kelet-Európai zónából
Ez óriási butaság. Elmondtad, hogy mi lenne szerinted. Azt gondolom nem nagy kérés, hogy alá is támaszd valamivel. Vagy az egyetlen érvad az "elkényelmesedett nyugat" teljesen megfoghatatlan, homályos vágyálma?

Tőlem máshol is megbeszélhetjük, hogy ne kelljen itt 2 órát várni, csak lehet, hogy a moderátorok bedurciznak (no nem rám, mint tudjuk én kis kedvenceske vagyok).
 

Foxbat

Well-Known Member
2021. február 28.
325
2 069
93
Szerintem meg egy tüzérségi atomlőszer robbanóereje 0,01 kt nagyságrendű. Oké, több, mint a FAB-3000, de nem tarolja le fél Ukrajnát. Még egy nagyobbacska falut is alig. Acélnak pont megfelel, és az üzenet így is átmegy.

Elvileg a 152mm-es ZBV-3 is 1 kt-t tud. Aztán lehet, hogy van olyan verzió is, vagy állítható, nem tudom.

 

jurgenbauer

Well-Known Member
2015. február 1.
26 258
88 868
113
Elképesztő amit egyesek tolnak ...

Összefoglalva a picsogás: a gyenge oroszok, nem bírnak a betőrő egységekkel, jaj így és úgy.

EMBEREK, az USA és a NATO menekül a hutik, bakker, a hutik elől!!! Egy iráni bohóckodás a helyieknek és a szöviknek napi 1 milliárd dollár, plusz a rakéták fizikailag. Az amerikaiak nem tudják melyik kezükbe harapjanak, mivel Bibi nem a demokraták öribarija.

Mióta is blokkolják a hutik a Vörös tengert? Nagyonyugatiak meg semmit se tudtak tenni ellenük, se a hipi szupi US NAVY és Légierő, se pedig senki más. És az oroszokon röfögtök akik több frontos háborút vívnak, és még Coca Cola autómatájuk sincs a barakkjaikban és rókalyukaikban? :D

A brit hordozó kifutni se tudott egy hadgyakorlatra, ugyanez igaz a tengeralattjáróikra, a full NATO G7 hyperszuper banda együtt a ruszki lőszer gyártásának töredékére képes, arra is drágán/lőszer, a lopakodóikat nem merik bevetni, mert nehogy már lelőjje a muszka és akkor hozzájut a sok szarhoz. Mellé úgy háborúzTATJÁk az ukránokat, hogy azok FULL intelt kapnak 2022 óta. Meg minden szart és még így se elég. Tavaly az ukránok egy semmi ellentámadásra voltak képesek. 2022ben a ruszki kímélve erőit inkább visszavonult, és így lett pár ukrán siker. Partraszállni nem tudnak az ukránok, a Krímmel nem bírnak, flottájuk nincs, az aknáik már Görögországnál úszkálnak, az F16osok bevetését Orosz föld ellen Belgium megtiltotta ukránéknak. Az elnök már, a RADA pillanatokon belül illegitim. Fogdossák a parasztokat ágyútölteléknek, és még úgy se megy. A zsoldosok leszarják a nemzetközi normákat, azt csinálnak, amit akarnak, a nyugat meg félrenéz. Gázát szarrá bombázzák ha ott egy katona, de amikor egy ukrán kórház mellett Budanovék partynak és szétlövik az épületet, nemzetközileg picsog minden NATO és G7 mélyFOS. Európa-szerte szar szemét alkuk alapján koalíciós kormányok bohóckodnak, a briteknél 5+ milla szavazata valakinek 7, valakinek pedig ennek töredéke is 10+ mandátumot ér. Az uralkodói osztály maga a bohócok gyülekezete, a gazdasági szereplők, gazdagok menekülnek Európából, miközben Putyinék már nem is tudom mekkora fölénnyel nyernek. A ruszkik Afrikában, Szíriában, Dél-Amerikéban és Közép-Amerikában, miközben 20k+ szankció éri őket. De igen, egy 17 milla km2es országban kb. 50 kmes betörés az valami hatalmas égés.

Bohóckodunk itt a számokkal, felcsillan a NATO és nyugatbarátok szeme amikor némi ukrán sikerről számol be a mélyFOS, miközben se cáfolni, se megerősíteni alig lehet. Rybaroztok, amikor Rybar is óriásiakat nézett be az elmúlt két évben.

Az oroszok teljesítményét meg ítélje meg saját népük, főleg úgy, hogy nem látunk bele olyan kártyákba, mint miért állnak még a hidak, miért nem dobtak komolyabbat elrettentésül valahová, meg ilyenek. Fogalmunk sincs mi zajlik. De ami látható, hogy a mára kb. 18 millás Ukrajna hosszú távon nem ellenfele senkinek.

A nacionalisták ellenben harcolni akartak, és most megkapták. Ukrajna védelmében halnak meg Oroszországban, ahogy egy jó nackónak kellene.

Ezzel - ha hiszitek, ha nem - Zselé is közelebb kerül a háború lezárásához, nem lesz zsaroló ellenpólus a hadseregen kívül-belül, és lesz esély rövidre zárni mielőtt télen megfagynak az ukránok a panelban. Mert télen eljön az igazság pillanata. Az áram, a gáz, a fűtés nem ideológiai alapon van, hanem meg kell teremteni. Amit látunk az pedig még mellé egy próbálkozás, hogy jobb pozícióból induljanak az ukránok egy esetleges tárgyaláson, hogy ha Irán-Izrael bekavarna, akkor az utolsó kép az legyen, hogy az ukránok "már" orosz földön, el ne felejtsék nekik a manit, és ha a mosogépchipes Ursulán múlik, míg bilincs nem kattan a kezén, addig a hülyéje tolni is fogja a bukott Ukrajnába az európai adófizetők pénzét.

Úgyhogy, miközben Donbasszban megy előre az orosz, a határon ATO van, és mivel a számok hosszútávon nem az ukránoknak kedveznek, higgyétek el, hogy előbb-utóbb nem lesznek ukránok orosz területen, max. Szibériában ....

De ugyanez a bohóckodás ment Prigozsin kapcsán, aztán hopp, hirtelen véget ért az is, meg Prigozsin is. Ahogy a tavaszi ellentámadás, meg a többi baromság se sok vizet zavart.

Ukrajna végnapjait látjuk. Bírjátok már ki, míg az első orosz páncélos begördül Kijevbe, mert Steiner most lövi éppn el az összes megmaradt patronját, és Zselés is vagy elmenekül, álnéven talán túléli, talán Trockíj sorsára jut, de az is lehet, hogy a gyémántbuzi nejével ő is egy benzinkúton végzi, mint kopasz, szintén erővel hatalomban tartott kollégája 79 éve.